2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kızlık Zarı Yırtılması ve Dikimi/Onarımı
MAKALE #5063 © Yazan Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK | Yayın Haziran 2010 | 43,581 Okuyucu
KIZLIK ZARI NEDİR ?

1-KIZLIK ZARI (HYMEN)

Kızlık zarı
yaniLatince adı ile HYMEN, Yunan ve Roma mitolojilerinde Dionysus ve Afrodit’in oğlu olan "evlilik ve düğün tanrısı" dır. Gerdek gecesi bu Tanrı'ya adandığından kızlık zarı da aynı isimle anılmaktadır. (Bu tanrının özelliği, kanatlı olması ve elinde bir meşale taşımasıdır)

Hemen hemen bütün toplumlarda değişik derecelerde sosyolojik bir öneme sahip olan kızlık zarının tıbbi adı (latincesi) "Hymen" dir. Özellikle Müslüman ülkelerde daha önceden cinsel ilişkinin olup olmadığının bir kriteri olarak görüldüğünden önemi büyüktür.

Günümüzde dahi, evlendikten sonraki ilk ilişkide kanamanın olmaması nedeniyle, pek çok kızımız haksız yere bakire olmadığı düşüncesiyle apar topar kollarından tutularak kızlık zarı muayenesi için biz jinekologlara getirilmektedir. Bu durumda bu genç kızlarımız son derecede küçük durumlara düşürülmekte ve evliliklerine maalesef çok kötü bir anıyla başlamak zorunda kalmakta; çoğu zaman da duyulan güvensizlikler nedeniyle evlilikleri kısa zaman içinde boşanmalarla sonuçlanabilmektedir.

İnsanoğlunun tarihsel gelişimi süresince pek çok toplum hymeni saflığın ve el değmemişliğin yani "bekaretin sembolü" olarak görmüştür. Bu inanışın uzantıları hala daha bizim toplumumuz gibi dünyadaki pek çok toplumda sıklıkla yer almaktadır.

Ülkemizde çok yakın zamanlara kadar liseye başlama çağlarında yatılı okullara yerleştirilecek genç kız öğrenciler yönetmelik gereği zorunlu olarak kızlık zarı muayenesinden geçiriliyor ve jinekologlar tarafından düzenlenen "bakirelik" raporları ile ancak kayıtları yapılabiliyordu. Yeni kanun düzenlemeleri ile bu yüz kızarıcı uygulamalar yürürlükten kaldırılmıştır.

2-KIZLIK ZARI NEDİR VE NE İŞE YARAR?


Kızlık zarının fizyolojik (işlevsel) görevi bugüne kadar tam olarak açıklanamamıştır ve genellikle özel bir görevinin olmadığı düşünülmektedir.

Yine de bazı araştırmacılar ise kızlık zarının, mikroorganizma ve yabancı cisimlerin vajina içine girişini önlediğini ileri sürmüştür.

Adli tabiplikte ise cinsel şiddete veya istismara maruz kalan çocukların tanısında kullanılmaktadır. Günümüzde kızlık zarının fizyolojik bir görevinden çok "sosyolojik bir fonksiyonu" vardır.

3 KIZLIK ZARI YAPISI NASILDIR?

Hymen, anatomik olarak vajinayı oluşturan ve "mukoza" adı verilen dokunun vajina girişini oluşturan doku kıvrımıdır. Yani kızlık zarı vajina içinde değil vajinanın hemen girişinde dudakların yaklaşık 1-1.5 cm içindedir ve küçük dudaklara bağlıdır.

Kızlık zarı, bu yapısıyla dış genital oluşumlar içinde kabul edilmektedir. Dışarıya bakan ön yüzü "deri"ye, vajina içine bakan arka yüzü ise "mukoza"ya benzer.

Kız çocukların hemen hepsine bulunan hymen çok nadir olarak doğuştan hiç bulunmayabilir. Çocukluk çağında daha sert olan doku ergenlikle birlikte östrojen hormonunun salınmasına bağlı olarak değişime uğrar ve esneklik kazanır.
Yukarıdaki resimde 18 yaşındaki genç bir kızın genital organları önden bakış açısıyla görülmektedir. Kızlık zarı, vajina girişinin 1-1.5 cm iç kısmında yer alan ince bir yapıdır.

Kızlık zarı vajina girişini tamamen kapatmaz, ortasında adet kanının ve vajinal salgıların dışarıya akmasını sağlayan bir delik bulunur. Bu deliğin şekli ve yapısı hymen türlerinin belirlenmesinde kullanılır.

Kızlık zarının şekllleri, kalınlığı ve elastikiyeti kişiler arasında büyük farklılıklar gösterir.

KIZLIK ZARININ ŞEKİLLERİ

Kızlık zarının pek çok şekilleri vardır.
Anüler Himen (Yuvarlak halka)
Kızlık zarı şekli "yuvarlak halka" olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyükse penisin geçişine rağmen zar yırtılamayabilir. Bu durumda "hymen duhule müsait" denir. Halk arasında ise "esnek zar" tabiri kullanılır. En sıklıkla görülen hymen şeklidir(%60-95 oranında)

Kresentrik Himen (Yarımay)
Kızlık zarı şekli "yarımay" dır. Üst kısımda zar daha incedir veya hiç yokken arka kısımda belirgindir. Görülme sıklığı %3.5 ile %20 arasında değişmektedir. Bu tür zarlar genelde ilişki sırasında yırtılmaz.

Septalı Himen (Ara bölmeli)
Kızlık zarının orta kısmında boşluğu bölen, "zara ait ara bir doku parçası" vardır. Görülme sıklığı %1.5-5 arasındadır.

Kribriform himen (Çok delikli, kalburumsu)
Hymenin ortasında tek değil birden fazla delik vardır. Bu görüntüsü ile kızlık zarı şekli adeta bir "kalbura" benzer. Görülme sıklığı %1'den daha azdır.

İmperfore himen

(Deliksiz) (Patolojik tip)

Hymenin ortasında delik yoktur ve "vajina girişi tamamen kapalı"dır. Bu zara sahip kızlar hiç adet kanaması görmezler. Normal şekilde gerçekleşen kanama vücut dışına atılamaz ve hymen arkasında vajina içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur ve mutlaka cerrahi bir işlemle açılması gerekir. "Hymen Imperforatus" da denir.

Mikroperfore himen
(Küçük delikli)

Zarın ortasındaki delik çok küçüktür. Adet kanaması olur ancak oldukça ağrılıdır. Bazen cerrahi müdahale ile açılması gerekebilir.

Multipar himen
(Doğum yapmışlarda bulunan)

Normal doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı doğuma bağlı yırtılır ve geriye kalan kısımlar "karinkül (hymen artığı)" olarak adlandırılır.

Kızlık zarı genelde ilk ilişki, yabancı cisim veya muayenede ile yırtılır. İlk cinsel ilişki esnasında hymen ortasındaki delik penis çapından küçük olduğu için halka şeklindeki zar bir kaç yerden yırtılır ve az miktarda kanama meydana gelir. Bu yırtıklar birkaç gün içinde nebbeleşir ve bir daha kanama olmaz. Çok nadiren ilk ilişkiyi takip eden bir kaç ilişki sırasında da kanama görülebilir.

1-Kızlık zarı dikimi (bekaret tamiri) amaçla yapılır?

Kızlık zarı diktirme işlemi pek çok kişi tarafından hem evlilik öncesinde hem de uzun vadede "psikolojik rahatlama" amaçları ile talep edilen operasyonlardır.

Kısa süren, ağrısız ve hiç bir yan etkisi olmayan bu tür operasyonlar, bazı durumlarda evlilik yıl dönümlerinde bayanlar tarafından eşlerine "evlilik yıldönümü hediyesi olarak" da tercih edilebilmektedir.

2-Kızlık zarı dikimi (bekaret tamiri) nasıl yapılır? Kısa ve uzun süreli (kalıcı) kızlık zarı onarımları...

Kızlık zarı dikimi kısa ve uzun süreli onarım şeklinde yapılmaktadır.

Kısa vadeli işlemler evlilikten 1 ile 7 gün öncesinde yapılabilmektedir. Kısa süreli kızlık zarı dikimi ameliyatları lokal anestezi eşliğinde ve çok uzun sürmeyen işlemlerdir.

Kızlık zarının "kalıcı onarımı" yani uzun süreli onarımlarda ise genellikle tercih edilen "flep yöntemi" dir.

Flep yöntemi ve mikrocerrahi teknikler ile kızlık zarı dikimi ameliyatları, kısa süreli onarım ameliyatlarına göre biraz daha uzun sürmekte ve jinekolog hekim açısından daha fazla tecrübe ve titizlik gerektirmektedir.

Kızlık zarında uygulanılan fleb operasyonları (kalıcı onarım) genellikle lokal anestezi eşliğinde yani bölgesel uyuşturma ile yapılmakta olup bazı hastlarda genel anestezi de tercih edilebilmektedir.

3-Kızlık zarı dikimi ameliyatları riskli midir?

Hayır. Kızlık zarı dikimi ameliyatları, tecrübeli jinekologlar tarafından ameliyatın başarı oranı düşecektir.

4-KIZLIK ZARI DİKİM FİYATI NEDİR?

Kızlık zarı dikimi fiyatı merkezden merkeze ve hekimden hekime oldukça değişmektedir.
Daha önce de belirtildiği üzere bazı hekimler bu işlemi hiç yapmamakta bazı hekimler de kendi ücret tarifelerini kendileri belirlemektedirler.

Kızlık zarı dikimi fiyatını, yapılan işlem zorluğunun derecesinden çok olası problemlerde hekimlerin de aldıkları risklerden kaynaklanmaktadır.

Kızlık zarı dikimi fiyatı ve ücretlendirmesi merkezden merkeze genelde ortalama olarak 1000-2000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyat aralığının daha üstünde veya altında çalışan jinekolog hekimler de bulunmaktadır.

Merkezin kızlık zarı dikimi ücret tarifeleri
Yapılacak olan işlemin türü (kısa veya uzun vadeli- "kalıcı" kızlık dikimi olması)
Anestezi şekli (lokal veya genel anestezi) belirlemaktadir.

Kızlık zarı dikimini düşünen birisi için en uygun davranış, öncelikle güvendiği bir jinekolog tarafından basit bir
uygulanıldığında herhangi riskleri olmayan ameliyatlar grubundadır. Bu operasyonların güvenilir ellerde ve steril ortamlarda yapılması hem ameliyatın güvencesi hem de bir takım komplikasyonların önlenmesi açısından önemlidir. Kızlık zarı dikimi ameliyatlarının, tecrübe sahibi olmayan jinekolog hekimler tarafından uygulanması durumunda öncelikle Kızlık Zarı Muaynesi sonrasında hem yapılacak işlem hem de kızlık zarı dikimi fiyatı ile ilgili bilgilendirme istemesidir.

5-Kızlık zarı ilk cinsel ilişkide mutlaka kanar mı?

Hayır. Kızlık zarı kısmen esnek olmasına karşın, vajinanın içine girilen ilk ilişkide kolaylıkla yırtılan ve kanayan damarlardan zengin bir anatomik yapıdır.
Ancak kızlık zarının özgün yapısı bazı kadınlarda penis girişine izin verir ve birden çok defa ilişkide bulunsa bile zarda yırtık meydana gelmez. Bu tür zarlara "duhule (geçişe) müsait zar" adı verilir. Halk arasında ise "esnek zar" veya "elastik zar" olarak adlandırılır. Bu durumda zar ancak normal doğum sonrasında yırtılacaktır.

Diğer taraftan kişiler arası önemli yapısal farklılıklar nedeniyle, kızlık zarı aşırı esnek olanlarda veya zar üzerinde yapısal olarak çok az sayıda damar bulunması durumunda yine ilk cinsel ilişkide kanama gerçekleşmeyebilir.

Bazen de ilk ilişkide yırtılmanın olduğu bölgede hiç damar olmayabilir veya bulunan çok küçük damarlar anında pıhtılaşabilir, böylelikle de hiç kanama izlenmeyebilir.

İlk gecede kızlık zarı kanaması miktarı neye bağlıdır?

İlk gecede kızlık zarı kanaması çok az olabilir, hiç olmayabilir veya normalden fazla miktarda olabilir. Bu durum kızlık zarının yapısı ve türü ile yakından ilişkilidir.
Bazı yüksek kenarlı, fazla damarlı ve etli (kalın) kızlık zarları normalden fazla kanayabilir. Hatta bazan bu durumlarda bir takım cerrahi müdahaleler gerekebilir. Ancak bu tür olumsuzluklar oldukça nadir görülmektedir.

Yine bazı kişilerin çocukluk döneminde aldığı katı ahlaki eğitimler ve duydukları abartılı ilk gece hikayeleri, ilk cinsel deneyimlerinde kendilerini kasmalarına bu şekilde penisin girişi ile oluşan yırtıkların normalden fazla kanamaya yol açmasına sebep olabilir.
Bu tür ilişki sırasındaki istemsiz kasılmalar vajinusmus olarak tanımlanır ve ilgili bölümümüzde ayrıntılıca ele alınmıştır.

Özetlemek gerekirse; ilk gece kanamalarının miktarı kızlık zarının türü ve kişinin kendisini kasması-gevşetebilmesi durumu ile yakından ilişkilidir.

Kızlık zarının yırtılması (bekaretin kaybı) ağrıya neden olur mu ?

Çoğu zaman kızlık zarı bozulması (bekaretin kaybı) sırasında hiç bir ağrı hissedilmemaktadir. Ancak bazı kadınların ilk ilişki sırasında kendilerini kasmaları sonucunda veya kızlık zarının normalden kalın - yüksek kenarlı olması durumlarında ağrı ve kanama beklenilenden fazla olabilir. Ağrı biraz da kişinin ağrı eşiğinin düşük olması ile ilişkilidir.

Genel olarak kızlık zarının yırtılması sırasında dayanılmayacak kadar çok bir rahatsızlık olmaz. Burada erkeğin davranışı ve yaklaşımı da son derece önemlidir. İlk ilişki ister istemez her kadında endişe ve korku sebebidir. Erkeğin yavaş, anlayışlı ve yumuşak davranışı olayın ağrısız olmasını sağlar.

Ayrıca her ilişkide olması gerektiği gibi ilk ilişkide de "ön sevişme" denilen kısım mümkün olduğunca uzatılarak vajenin yeterince ıslanmasının sağlanması, ilişkinin daha rahat ve ağrısız olmasına neden olacaktır.

Kızlık zarı kanaması miktarı ne kadardır?

Kanamanın miktarı genelde çok azdır ve kısa sürede kendiliğine durur. Ancak çok nadiren hymen arkasından bir damar açığa çıkması sonucunda kanama durmazsa cerrahi müdahale ile dikiş atılması gerekebilir.

Bazı durumlarda ise vajina girişinde, hatta derinlerde yırtıklar meydana gelmesi ("Coit yırtıkları") sonucu şiddetli ve durmayan bir kanamalar görülebilir. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahale ile dikiş atılması gereklidir.

Kızlık zarı bozulduğunda mutlaka kanama olur mu?

Hayır. Bazı durumlarda kızlıkta yırtık meydana gelmesine rağmen hiç kanama olmayabilir. Özellikle yırtık damarsız bir bölgeden geçmişse kişide kanama olmayacaktır.

Vajinal kanama olması kızlık zarının yırtıldığını mı gösterir?

Hayır. Bazı durumlarda kızlık zarı bozulmaz ancak dış kısımlarda yırtık ya da sıyrık olabilir ve buralardan kanamalar görülebilir.

Kızlık zarı ilişki dışında başka bir yolla bozulabilir mi?


Kızlık zarı genelde vajina içine giren ve genişliği hymen ortasındaki halkadan daha büyük olan cisimler ile de yırtılabilir. Ancak nadiren ata ya da bisiklete binme, bacakları çok açmayı gerektiren bale gibi aktiviteler, karete, tekvando gibi sporlar, kaza ve travmalar sonrasında da bozulabilir veya zedelenebilir.

Kızlık zarı sürtünme ile bozulur mu?

Kızlık zarı sürtünme ile bozulmaz. Yalnızca içeriye yabancı bir madde sokulması, vajinaya darbe alınması veya penisin girmesi ile yırtılma olmaktadır.

Mastürbasyon kızlık zarına zarar verir mi?

Hayır. Vajina içine bir şey sokmaya denenmediği taktirde, dıştan mastürbasyon kızlığa zarar vermez.

Kızlık zarı kendi kendine iyileşir mi?


Hayır. Bir kez zedelenen kızlık zarı daha sonra hiç ilişki olmasa bile kendi kendini onarmaz.

Kızlık zarının ne zaman bozulduğu anlaşılabilir mi?


Yırtığın eski yırtık mı (7 günden sonra), yoksa yeni yırtık mı (7 günden önce) olduğu kızlık zarı muayenesi ile anlaşılabilir. Ancak aradan 7-8 günden fazla zaman geçmişse (eski yırtıklarda) ilk ilişkiyle zarın ne zaman bozulduğu anlaşılamaz.


Kızlık zarının bozulduğu nasıl anlaşılır ? "Bekaret kontrolü (bekaret kontrolü)" nasıl yapılır?


Kanamanın olup olmaması ile kızlık zarının bozulup bozulmadığı anlaşılamaz, bu ancak bir kızlık zarı (himen) muayenesi ile anlaşılır. Muayene son derece kısa ve ağrısız bir işlemdir. Bunun için uzman jinekolog gazlı bez ile büyük dudakları çekerek kızlık zarını gözlemler, böylelikle kişinin bakire olup olmadığı anlaşılmış olur.

Kendi kendine kızlık muayenesi olmaz. Ayna ile hymeni görebilirsiniz ancak bunu yorumlamak bir deneyim gerektirir.

Bekaret raporu kimler tarafından verilir?

Bekaret raporu genellikle adli olgularda kişiler veya çiftler tarafından istenmektedir. Bekaret raporu, kişinin kendi rızası ve yazılı izni olmak kaydı ile devlet hastaneleri veya adli tıp kurumlarınca verilmektedir.
18 yaşından küçük kişilerde bekaret raporu için anne ve babanın rızasının alınması şartı bulunmaktadır.

Kızlık zarı bozulmadan gebelik oluşabilir mi?


Evet. Gebelik oluşması için kızlık zarının bozulması şart değildir. Önceden anlatıldığı gibi esnek olan bir zar tam bir cinsel ilişkide bozulmamış olmasına karşın gebelik oluşabilir.

Diğer bir olasılık da yine ender görülmesine karşın erkeğin kızlık zarına çok yakın bir yere boşalmasıdır. Spermler kamçılarıyla hareket eden hücreler olduklarından vajinanın girişinden rahim ağzına ve buradan da tüplere geçerek yumurta ile karşılaşıp birleşerek (döllenme sonucu) dış gebelik de dahil olmak üzere gebeliği başlatabilirler.

Bu nedenlerle tam bir ilişki olmasa bile (dışarıya boşalma ile) gebelik şansı düşük gibi görülse de bu şans hiçbir zaman sıfır değildir.

Kızlık zarı bozulmadan muayene ya da kürtaj yapılabilir mi?

Evet. Zar yapısı uygun olan -yani açıklığı geniş olan- kişilerde hymen yapısına zarar vermeden "spekulum incelemesi" hatta kürtaj dahi yapılabilir.

Bakire bir kadının jinekolojik muayene olması mümkün müdür?

Jinekolojik muayenenin en önemli aşamalarından biri vajinanın ve rahim ağzının gözlenmesi için yapılan "spekulum muayenesi"dir. Günlük tıp uygulamalarında bakire olanların muayenesinde çoğunlukla bu işlem uygulanmamakta ve elle muayene makattan yapılmaktadır.

Öte yandan akıntı sorunu olan hemen hemen tüm bakire genç kızlarda ve kız çocuklarında vajinal kültür almak mümkündür.

"İlk gece"de nelere dikkat etmek gereklidir?

İlk gecede veya daha geniş anlamıyla ilk cinsel ilişkide hem kadına hem erkeğe düşen önemli görevler vardır. Bu ilk deneyimin güzel ve hatırlandığında iyi duygular uyandıran bir deneyim olması için ön koşul kadının kendini psikolojik olarak rahat ve hazır hissetmesidir. Ayrıca karşı cinsel eşe güven de son derecede önemlidir.

İlk cinsel deneyimin illaki ağrılı değildir. Kadın kendini yeterince gevşettiğinde, erkek de yumuşak ve hoşgörülü davrandığında ağrısız bir ilk deneyim gerçekleşmesi çok olasıdır.

Erkek biraz sabırlı davranmalı ve "ön sevişme" denilen sürecin uzatılarak vajenin yeterince ıslanması sağlanmalıdır. Böylelikle penisin vajinaya girişi kolaylaşacaktır. Ayrıca, kayganlaştırıcı jel (=lubrikantlar) olarak eczanede satılan ve reçetesiz alınabilen ilaçlar da ilişki öncesi genital bölgeye uygulanabilir.

Kadınların ilk deneyimlerinde en önemli korkularından biri gebe kalmaktır. Bu yüzden erkeğin prezervatif kullanması veya kadının doktoruna danışarak uygun bir korunma yöntemini kullanmaya başladıktan sonra ilişkide bulunması en idealidir.

Kızlık zarı dikimi yapılabilir mi?

Evet.
Aynı ilk cinsel ilişkiyi taklit eder tarzda kızlık zarı onarımı (kızlık zarı diktirme) operasyonu yapılarak ilk gecede kanama olması sağlanabilir.
Kızlık zarının dikilmesi işlemine "hymenoplasty" ameliyatı adı varilir.


Hymenektomi (Hymenektomi) Nedir?


Hymenektomi (Himenektomi) “kızlık zarının cerrahi bir kesi ile çıkartılması” işlemidir. Özellikle yeni evli bayanlarda ilişki sırasında aşırı bölgesel hassasiyet veya darlık olması sonucunda ilişki dayanılmaz ağrılı bir hal alabilir. Bazen de kızlık zarının normalden kalın bir şekilde olması da ağrıyı arttırıcıdır. Bu tür durumlar, kadınlarda ağrının normalden fazla hissedilmesi sonucunda vajina ve kasık bölgesinde kasılmalara yol açarak penisin içeriye girmesini engeller ve ilişkiyi daha ıstıraplı hale getirir. Bazen de ilişki tamamen imkansız bir hale gelebilir Bu gibi durumlarda himenektomi -yani kızlık zarının cerrahi olarak kesilerek çıkartılması- ile problem aşılabilir.

Hymenektomi nasıl yapılır?

Cerrahi işlem öncesi basit bir takım testlerle ağrıya duyarlı bölgeler tespit edilip genellikle lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturularak) bu bölgenin çıkartılması ve/veya vajen girişinin bir miktar genişletilmesi cinsel ilişkide ağrı problemini tümden giderecektir. İşlemden aşırı korkan kişilerde nadiren de olsa genel anestezi ile uyutularak da işlem yapılabilmektedir.

İşlem ortalama olarak 10-15 dakika kadar sürer. Genelde kesilerek çıkartılaran bölgeye dikiş atılmaksızın basit bir tamponaj ile kanama durmaktadır. Tecrübeli ellerde operasyonun riskleri yok denecek kadar azdır.

KIZLIK ZARI MUAYENESİ

Kızlık zarı anatomik olarak vajinal girişte yer alan yaklaşık 1- 2 cm derinde, 2-2.5 mm inceliğinde elastiki bir zardır. İçinde ince damarlardan zengin olduğu için ilk ilişki ile birlikte genelde hafif bir kanama izlenmektedir.

Kızlık zarının fizyolojik olarak işlevi halen tam olarak bilinmemekle birlikte pek çok toplumda namus ve bekaretin bir simgesi haline gelmiştir.

Kızlık zarının ne tür işlevi vardır?

Çoğunlukla kabul edilen düşünceye göre kızlık zarının fonksiyonel olarak bir işlevi bulunmamaktadır. Ancak bazı bilim adamlarına göre kızlık zarının (hymen) iki tür fonksiyonu bulunmaktadır.

Bunlardan birisi özellikle bebeklik döneminden 11-12 yaşlarına kadar olan süre içinde vajina içine mikropların girmesinin engellenmesidir.

Böylelikle küçük kız çocuklarında içeriye parmak veya değişik bir takım cisimler sokarak enfeksiyonlara yol açmaması için mekanik bir engel (barier) işlevi görür. Çünkü bu dönemlerde vajina içinde oluşacak enfeksiyonların rahim ve tüpler kanalı ile batına doğru çıkması erişkine göre çok daha kolaydır.

Kızlık zarının diğer bir yararı ise doğuştan üretra (idrar kanalı) yokluğu durumunda çıkartılıp kullanılarak bu bölgeye üretra yapılmasıdır. Bu çok nadir olarak görülen bir durumdur ve literatürde çok çok az sayıda uygulandığı belirtilmiştir.

Kızlık zarı pek çok kişide farklı türde olabilmektedir. Bu durum aileden geçen genetik yapı ile de ilişkili olabilmektedir.

Kızlık zarı nedir?

Literatürde hymen (himen) olarak geçmektedir. Kızlık zarı, halk arasında ise bekaret zarı, kızlık halkası, kızlık perdesi gibi isimlerle anılmaktadır.

Bakire nedir?

Önceden cinsel ilişkiye girmemiş olan kız (“bakir” ise erkekteki karşılığıdır). Bakirenin Latincesi “virgo” dur. Latin dillerinde (örneğin İngilizce’de) “virgin” olarak geçer.

Halk arasında bakire “kız oğlan kız” veya “kız” olarak da geçer.

Bekaret nedir?

Kelime anlamı ile saflık, temizlik, masumluktur. Konu ile ilgili anlamı ise cinsel ilişkinin olup olmadığı ile ilgili bir kavramdır.

Hymenoplasti (himenoplasti) nedir?

Bakire olmayan birisinin kızlık zarının onarılması veya ilk cinsel ilişkisinde kan gelmesi amacıyla vajinasına yapılan basit bir cerrahi operasyonun adıdır.

Kızlık zarı muayenesi nedir?

Kızlık zarı testi, Hymen (hymen) muayenesi, bekaret testi, bekaret denetimi, bakirelik testi, bakirelik incelemesi gibi değişik isimlerle anılan ve herhangi bir olay sonrasında kızlık zarının bozulup bozulamadığını ortaya koymak için yapılan özel jinekolojik muayenenin adıdır.

Bekaretin bozulması nedir?

Bir akut travma (düşme, çarpma gibi), masturbasyon sırasında vajinaya parmak veya bir cisim sokma ya da cinsel deneyim sonucunda penisin vajinaya girişi ile birlikte kızlık zarının yırtılması ile anatomik bütünlüğünün bozulması durumudur.

Bu durum kendini bir miktar kanama ve hafif acı ile gösterebilir. Tıbbi literatürde “hymen perforasyonu” olarak geçen bu durum halk arasında kızlığın bozulması, kızlık zarının yırtılması, kadın olma, kızlığın gitmesi gibi terimlerle anılır.

İntakt hymen nedir?

Kızlık zarının bozulmadığını ve kişinin bakire olduğu ifade eden tıbbi terimdir.

Bekaret neden önemlidir?

Bekaret önemlidir; çünkü bakirelik veya halk arasındaki tabiri ile “el değmemişlik” kadınlarda saflığın, temizliğin ve namusun sembolüdür.

Bu nedenle ülkemizde ve özellikle bazı İslam ülkeleri ile birlikte töreselciliğin yaygın olarak yaşandığı bir takım ülkelerde halen önemini korumaya devam etmektedir.
Bu ülkeler arasında ülkemiz ile birlikte Mısır, İran, Çin ve Akdeniz ülkeleri sayılabilir (Pekin Deklerasyonu, 1996). Batılı ülkelerde; özellikle Almanya ve İngiltere’de ise bekaretin ve kızlık zarı korumacılığının bir öneminin olmadığı ifade edilmektedir.

Kızlık zarı muayenesi ne amaçla yapılır?

Kızlık zarı muayenesi bir kişinin halen bakire olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan özel bir jinekolojik değerlendirmedir.

Kızlık zarı muayenesi (bekaret kontrolü) nasıl uygulanır?

Kızlık zarı muayenesi jinekolojik muayene masasına yatan hastanın dış dudak (büyük dudak) adı verilen kısımlarının yana çekilmesi sonucunda içerideki kızlık zarının gözlenmesine dayanan bir muayene şeklidir.

Tamamen ağrısız olan ve birkaç saniye süren bu muayene şeklinde; kişinin rahat olması, muayene sırasında derin nefes alıp vererek kendisini gevşetmesi işlemi son derece kolaylaştıracaktır.Bekaret kontrolu sırasında kızlık zarına zarar verme olasılığı var mıdır?

Hayır. Kızlık zarı muayenesi sırasında dış dudaklar yana çekilmesi ile birlikte zara zarar verme olasılığı asla bulunulmaz. Kızlık zarı muayenesi yalnızca görsel bir değerlendirme şeklinde olup kızlığa bir zararı yoktur.

Jinekolojik muayene bekarete zarar verir mi?

Muayene öncesi bakire olduğunu jinekoloğa belirtmeyen bir kişinin kızlık zarı, jinekolojik muayene sırasında yırtılabilir.

Bu nedenle eğer bakireseniz ve vajinal akıntı veya başka herhangi bir sebepten ötürü jinekolojik muayene (alttan muayene) olmanız gerekiyorsa; bakire olduğunuzu jinekoloğunuza mutlaka önceden belirtiniz.

Aksi takdirde yapılan jinekolojik muayene, spekulm uygulaması veya alttan yapılan transvajinal ultrason sonucunda kızlık zarınız zarar görebilir.

Kızlık zarı yırtıkları nasıl tarif edilir?

Muayene sırasında kızlık zarında görülen yırtıklar veya çentikler saat kadranı hizasında ifade edilmektedir.

Örneğin, saat 12 en üstteki klitoris bölgesini, saat 6 ise makad bölgesini yani kızlık zarının en alt kısmını ifade etmektedir.

Kızlık zarının durumu her zaman kolaylıkla anlaşılabilir mi?

Evet. Tecrübeli bir jinekolog tarafından kızlık zarının durumunun anlaşılması yalnızca birkaç saniye sürmektedir.

Ancak bazı durumlarda yırtığın tam olup olmadığını (tabana tam olarak inip inmediğini) kestirmek zor olabilir. Tabana inmeyen çentikler ilişki sırasında hasarlara bağlı olabileceği gibi doğuştan da olabilmektedir. Bazen bu tür durumlarda ikinci bir jinakoloğun görüşlerine de başvurulabilir.

Hatta “kolposkopi” denilen bir cihaz aracılığı ile kızlık zarındaki çentik bir büyüteçle büyütülerek ayrıntılı bir şekilde incelenebilir.

Kızlık zarı muayenesi bir kişi adetli iken de yapılabilir mi?

Evet.
Jinekolojik muayenelerin aksine bir kişi adetli iken de kızlık zarı muayenesi ve değerlendirmesi acil durumlarda yapılabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kızlık Zarı Yırtılması ve Dikimi/Onarımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Verda TUNÇBİLEK Fotoğraf
Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
KKTC (Kıbrıs)
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK'in Makaleleri
► Kızlık Zarı Dikimi Dr.Hakan YAZ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Kızlık Zarı ve Dikimi Op.Dr.Aynur ŞENDEMİR
► Kızlık Zarı Dikimi Ameliyatları Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
► Kızlık Zarı Dikimi Nasıldır? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Kızlık Zarı Dikimi ve Tamiri Op.Dr.Firdevs UĞUZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kızlık Zarı Yırtılması ve Dikimi/Onarımı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sezeryan ile Doğum Haziran 2012
► Sperm Donasyonu (Nakli) Şubat 2012
► Yumurtalık (Over) Kisti Nisan 2010
► Meme Kanseri ve Tedavisi Nisan 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:18
Top