2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bitki Çayları ve Sağlığımız Üzerine Faydaları
MAKALE #23150 © Yazan Dyt.Batuhan ÇİTEMEL | Yayın YENİ Mart 2024 | 168 Okuyucu
Bitki çaylarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Siyah çayın yerini artık bitki çayları almaya başladı. Sağlığımıza olan etkileri nedeniyle her evde mutlaka olması gereken bitki çaylarının her birinin ayrı faydası var. Tek bir bitkiden yapılmış çayların yanı sıra farklı bitkilerin karışımından oluşan çaylar da mevcut. Damak zevkinize ya da ihtiyacınıza göre bitki çayları içerisinden tercih yapmak sizin elinizde.

Bitki çaylarını inceleyecek olursak ;

Yeşil çay :
Yapılan yeni araştırmalarla beraber yeşil çayın faydaları saymakla bitmiyor. Yeşil çayda çok sayıda önemli madde bulunuyor. Bu önemli maddeler ise ; kateşin, flavonoller, kafein ve teanin olarak devam ediyor.


Yeşil çayda sağlığımız için en önemli madde ise kateşindir. Yeşil çay içindeki kateşinler sayesinde kanser riskini azaltır. Tümörü küçültür. Metabolik sendrom hastalığını önler. Ayrıca kateşin maddesi yağ yakımını hızlandırarak kilo verme sürecinde yardımcıdır.
Yeşil çayın içerisindeki kafein ise performansı olumlu yönde etkiler, kişiye zindelik kazandırır ve uyku halini ortadan kaldırır. Ayrıca ikrar söktürücü etkisi vardır.
Yeşil çay içen kişilerin birçok hastalığa yakalanma riskininde azaldığı kanıtlanmıştır. Bu hastalıkların başlıcaları ;
kalp damar, kanser hastalıkları ve kolesteroldür.
Sağlık deposu olan yeşil çayın faydalarını genel olarak sayacak olursak ;
Güçlü bir antioksidandır.
Kansere karşı koruma sağlar.
Kötü kolesterolü düşürür.
Kalp sağlığına iyi gelir.
Metabolizmayı hızlandırır.
Kan basıncını düşürür.
Diş eti hastalıklarına karşı koruyucudur.
Sizde sağlığınız için günde 2 - 3 bardak yeşil çay tüketebilirsiniz. Özellikle ara öğünlerde süper bir seçenektir.

Papatya çayı :

Uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır, romatizmal rahatsızlıklar için kullanılır, deri döküntüsüne yol açan cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletir, gastrit ve ülseratif kolit tedavisinde kullanılır, sabah bulantılarını hafifletir, bağırsak iltihaplanması tedavisinde yardımcı olarak kullanılır, kasları gevşetir, krampları azaltır, diş eti hastalıklarını önler, sakinleştirir, karaciğeri çalıştırır, adet dönemi kasılmalarını hafifletir, bağışıklık sistemini güçlendirir, apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır.

Rezene çayı :

Hazımsızlık, mide ağrısı, gaz ve sindirime bağlı diğer problemler için içilebilir. Ancak rezene çayının, diğer bitki çaylarında olduğu gibi, fazla tüketiminin bazı yan etkileri olabileceğini unutmayın.

Ada çayı :

Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, beyin fonksiyonlarını geliştirir, bronşit ve astım belirtilerini hafifletir, stresi azaltır, sakinleştirir, menopoz sonrası belirtileri hafifletir, saçların beyazlamasını yavaşlatır, mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılır, hafızayı güçlendirir, Alzheimer’a karşı yardımcı olarak kullanılır, kan şekerini düşürür, dişeti iltihaplanmasına karşı kullanılır, ağız yaralarının tedavisinde kullanılır, sinirsel baş ağrısını hafifletir.

Biberiye çayı :

En çok hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan biberiye çayı; hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu arttırır, toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kan dolaşımını arttırır, beyin ve kalp gibi hayati organlara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar, baş ağrısı ve migren ağrılarını hafifletir.

Hibiskus çayı :

Kafeinsiz olan ve yüksek C vitamini içeren hibiskus bağışıklık sistemini güçlendirir, tansiyonu düşürür, tip 2 diyabette yüksek kan basıncını düşürmek için kullanılır, antioksidandır, kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı kullanılır, kilo vermeye yardımcıdır.

Kekik çayı :

Öksürüğü alır, hazımsızlığı giderir, vücut için gerekli mineralleri içerir, boğaz ağrısını alır, ağız içi yaraları geçirir, dişeti hastalıklarına iyi gelir, antiseptiktir, soğuk algınlığına iyi gelir, gargara suyu olarak kullanılır, romatizma ağrılarını hafifletir, baş ağrısını geçirir.

Kuşburnu çayı :

Kan basıncını düzenler, romatizma ağrılarını hafifletir, kanserli hücrelerin yayılmasını yavaşlatır, kötü kolesterolü düşürür, şeker hastalığına karşı koruma sağlar, yüksek miktarda C vitamini içerir, bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır, cilde doğal parlaklık verir, doğal bir antioksidandır, idrar yolu hastalıklarına karşı koruyucudur, idrar söktürücü olarak kullanılır.

Nane çayı :

Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar, boğaz kuruluğuna iyi gelir, gaz gidericidir, safra taşı çözer, mide bulantısını alır, kusmayı geçirir, mide ekşimesini azaltır, sindirime yardımcı olur, ağız kokusunu alır, kas ağrılarını hafifletir, kronik ağrıyı azaltır, soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar, alerjik öksürüğe iyi gelir, astıma iyi gelir stresi azaltır, sakinlik verir.

Beyaz çay :
Özellikle son zamanlarda ismi çok duyulan çaylardan biri de beyaz çay. Peki beyaz çayı diğer içeceklerden farklı kılan özellikleri neler biraz bahsedelim; En önemli farklılığı, yeşil çay ya da siyah çay gibi soldurma, fırınlama, kurutma ve fermantasyon işlemlerinden geçmiyor. Bu yüzden antioksidan içeriği diğer çaylara göre çok daha yüksek. Özellikle diyet döneminde kahvaltı ve ara öğünlerde sağlıklı bir alternatif olan beyaz çayın yağ yakıcı ve vücuttaki yağ oranını dengeleyici özelliği bulunuyor.
İşte beyaz çayın sağlığımız için en fit yararları ;
* Antioksidandır.
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Yağ yakımını hızlandırır, zayıflamaya yardımcıdır.
* Tansiyonu ve kolesterolü düşürür.
* Yaşlanmaya karşı olumlu rol oynar.
* Cildi güzelleştirir.
* Rahatlatıcı ve strese karşı etklidir.
* Florit içeriği zengin olduğundan dişlerde plak ve çürük oluşmasını önler.
* Pürüzsüz ve yumuşak bir cilt için etkilidir.

Ihlamur çayı :

Hazımsızlığı hafifletir. Soğuk algınlık ve gribe iyi gelir. Vücudu temizler ve kalp destekçisidir.

Değinmek istediğim bir diğer nokta ise poşet çaylar içinde tercih edilen ürünlerin başında bitki çayları geliyor. Poşet bitki çaylarının tüketicilere en büyük katkısı hijyenik koşullarda, tüm kontrollerin yapılarak tüketiciye ulaşıyor olmasıdır. Bitki çayları doğal ürünler olduğu için açık satılması durumunda kimi bozulma problemleriyle karşılaşılabilir. Poşet bitki çaylarıyla ise bu sorun ortadan kalkıyor. Açıkta satılan bu çaylarda, ürüne kimlerin eli değmiş, hasat zamanı ve tüketiciye satış zamanı arasında geçen süre gibi kontrolsüz ve riskli durumlar olabilir.

Hamile ve emziren kadınların bitki çayı tüketiminde dikkatli olması gerekir. Doğru seçilmeyen bitki çayları düşüklere neden olabilir. Ayrıca çocuklar ve yaşlılar içinde dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bir dikkat edilmesi gereken noktada bitki çaylarının suyun yerine geçmediği. Aksine az su içip çok bitki çayı içtiğinizde vücutta olan suyu fazlaca atmanıza neden olabilmektedir. Bu nedenle ideal miktarı bitki çayında günde 1 - 2 kupanın üzerine çıkmamaktır. Önceliğimiz ise her zaman su olmalıdır.

Herkese sağlıklı günler dilerim..

DİYETİSYEN BATUHAN ÇİTEMEL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bitki Çayları ve Sağlığımız Üzerine Faydaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Batuhan ÇİTEMEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Batuhan ÇİTEMEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Batuhan ÇİTEMEL Fotoğraf
Dyt.Batuhan ÇİTEMEL
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
Beslenme ve Diyet Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Batuhan ÇİTEMEL'in Makaleleri
► Top 10 Bitki Çayları Dyt.Güler ENGİN
► Kilo Verdiren Bitki Çayları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Bitki Çaylarının Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
► Mineraller ve Sağlığımız Dyt.Nevra DEMİREL
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Dyt.Canan DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bitki Çayları ve Sağlığımız Üzerine Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► YENİAkdeniz Diyeti Mart 2024
► Sağlık Deposu Kefir Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:12
Top