2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bitki Çaylarının Vücudumuzdaki Fonksiyonel Etkileri
MAKALE #18528 © Yazan Dyt.Derya FİDAN | Yayın Haziran 2017 | 3,810 Okuyucu
Türkiye’de bitki çayı kullanan birçok kişi aktardan aldığı bitkilerle kendi mutfağında çaylar hazırlamakta ve genellikle bir uzmana danışmadan kullanmaktadır. Öncesinde sadece aktarlardan alınabilen ve zahmetli işlemler sonrası hazırlanabilen bitkisel çaylar artık market raflarında, poşetlerde kolay kullanıma hazır bir şekildede bulunabilmektedir. Bitkisel çay dendiğinde aklımıza aşırı kullanılması halinde ciddi sorunlara yol açabileceği hiç gelmiyor, zira bitkileri her zaman ilaçlardan daha masum görüyoruz. Unutulmamalıdır ki, doğal olan her zaman güvenli olan demek değildir. Paracelsus : ‘Tüm bileşikler zehirdir, zehir olmayan hiçbir madde yoktur. Zehirle ilacı ayırt eden dozdur’ ifadesi bitkisel ürünler için de geçerlidir.

Bitkisel çaylar her zamankinden daha fazla günlük hayatımıza girmiş durumda. Günümüzde bitkisel çayların birçoğu hoş lezzetleri için tüketilmekte ve bir kısım bitkisel çay ise sağlığı koruyucu olarak yada günlük rahatsızlıklar diye adlandırdığımız soğuk algınlığı, hazımsızlık, kabızlık, diyare ve uykusuzluk hallerini gidermek için tedavi edici olarak kullanılmaktadır.

Bir çay hazırlanırken tam bir hazırlama talimatının verilmesi önemlidir. Çayların kullanıma hazırlanmasında içerdiği bitki çeşidi büyük önem taşımaktadır. Bitkinin çeşidine göre demleme, kaynatma ve bekletme yöntemlerinden biri tercih edilerek sağlıklı bir çay elde edilebilir. Bitkilerin ilaç olarak kullanılmasında en çok terich edilen hazırlama yöntemi ‘demleme’ şeklinde olanıdır. Uçucu yağ taşıyan droglar asla kaynatılmamalıdır. Eğer kaynatılırsa uçucu yağ buharlaşacağından çayın etkisinin görülmemesi sürpriz olmayacaktır. Bu durum çok yaygın olarak kullanılan nane ve papatya çayları içinde geçerlidir. Genel olarak çiçek ince yaprak veya uçucu yağ taşıyan droglar için demleme yötemi tercih edilmelidir. Kaynatma kabuk, kök, sert tohum ve meyve gibi drogları içeren çaylarda gereklidir.

Bitkisel çaylar genellikle bir güne yetecek kadar hazırlanmalı asla bir sonra ki güne bırakılmamalıdır aksi halde çayın tadı ve etkisi değişir. Tüketim sıklığı ve de zamanı ise çayın türüne göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin iştah açıcı olarak içilecek bir çay öğünlerden 30 dk. Önce, laksatif etkisi sağlayacak bir çay ise gece alınmalıdır. Çaylar özel bir amaç olmadıkça aç karına içilmemelidir. Kişi bilmelidir ki çayı belli bir zaman aralığında ve düzenli olarak alırsa etkisini görecektir. Tedavi süresi genellikle 3 veya 4 haftadır.

KANTARON ÇAYI: Kantaron, içerdiği hiperisin maddesinden dolayı orta şiddetteki depresyona karşı faydalı. Özellikle menopozda görülen bitkinlik, endişe ve sıkıntıları giderici olarak kullanılır. Bitki taşıdığı biyoflavonitler ve hiperforinden dolayı yatıştırıcı, sakinleştirici özelliğe sahiptir. 1 fincan kaynatılmış suyun içerisine 3 çay kaşığı ilave edelip üzerini kapatarak 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz.

IHLAMUR ÇAYI: Kan dolaşımını düzenleyen ıhlamur çiçeğinin yatıştırıcı özelliği vardır. Ihlamur çayına çok az karanfil eklenirse sakinleştirici etkisi daha da artar. Öksürüklerde bağışıklık sistemini güçlendirerek, grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu özelliğiyle tanınır. Göğüs yumuşatıcı, rahatlatıcı, balgam söktürücü ve terleti ci etkilere sahiptir.Portakal çiçeği ile demlendiğinde ise migrene iyi gelir. Ihlamurun ödem çözücü etkisi olduğundan, böbrekleri yormadan, vücutta biriken ödemi atmamıza da yardımcı olur. Terletici olarak, 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

ANASON ÇAYI: Mide ve bağırsak gazlarını giderir, hazmı kolaylaştırır. Âdet kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Anne sütünü artırır. Sakinleştirici etkisiyle sinirleri yatıştırır, uykusuzluğu önler. Kan dolaşımın düzenli olmasını sağlar ve migren ağrılarını hafifletir. Erkeklerde ise andropoz dönemi semptomları için yararlıdır. Çoğunlukla sindirimi destekleyici özelliğinden faydalanılmaktadır, ağır yemek sonrası oluşan hazımsızlığı ortadan kaldırmaktadır. 2 fincan kaynamış sıcak suyun içerisine 1 çay kaşığı öğütülmüş ya da kıyılmış anason tohumu ilave edin ve 5 dakika demlemeye bırakın lezzet katmak için bal veya limon ekleyebilirsiniz.

MELİSA ÇAYI: Yaprakları sakinleştirici, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sahiptir. Uykusuzluk şikayetlerinde kullanımı etkindir. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır. Akşam yemek sonrası ara öğününüzde 1 fincan kaynatılmış sıcak suya 1,5 çay kaşığı kurutulmuş melisa atarak 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz.

YEŞİL ÇAY: Yeşil çay içerisindeki kateşinler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, direnci artırır. Sakinleştirici etkisiyle sinirleri yatıştırır

Adaçayı: Yumuşak bir içimi olan ve sinir strese iyi gelerek, rahatlamaya yardımcı olan adaçayı kurutulmuş yapraklar veya toz şeklinde satılmaktadır. Gargara suyu olarak kullanılarak boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. Bunun yanında kışın artabilen bronşial astım sorunu olan kişilere tavsiye edilmektedir ve doğal bir antioksidan olarak kullanılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bitki Çaylarının Vücudumuzdaki Fonksiyonel Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Derya FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Derya FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Derya FİDAN Fotoğraf
Dyt.Derya FİDAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Derya FİDAN'ın Yazıları
► Bitki Çaylarının Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlığa Olası Etkileri Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Top 10 Bitki Çayları Dyt.Güler ENGİN
► Fonksiyonel Gıdalar Dyt.Selma Önelge GÜR
► Fonksiyonel-İşlevsel Gıdalar Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
► Kilo Verdiren Bitki Çayları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bitki Çaylarının Vücudumuzdaki Fonksiyonel Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:57
Top