2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
MAKALE #1147 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Haziran 2008 | 18,884 Okuyucu
1) Ben 15 yasındayım, kılom 43 kılo almak ıstıyorum boyum kısa arkdaslar benle dalga gecıyor ne yapcagımı bılmıyorum bana yardımcı olur musunuz? hem boy hemde kılo...

Cevap: Ağırlık kontrolünün gerçekleştirilmesi ve boy uzamasının sağlanması için önemli olan yeterli ve dengeli beslenmektir. Gelişme çağında olduğun bu dönemde beslenmeni doğru düzenleyerek sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsin. Ergenlik döneminde vücudun besinsel ihtiyaçları artar. Dört besin grubu olan süt, et, tahıl ve sebze,meyve grubunu dengeli bir şekilde tüketmelisin. Özellikle kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum minerali ihtiyacını karşılaman gerekir. Günde 2 bardak süt veya yoğurt ve 2 kibrit kutusu kadar peynir tüketmeye özen göstermen ve düzenli fiziksel aktivite yapman sorunlarını çözecektir.

2) Ben 19 yaşındayım, boyum 1.63 kilom 67 kilo problemim var ayrıca ende hormon bozukluğu başladı düzelmesi için kilo vermem şartmış bana diyabet hastalarının kullandığı bir hap verildi ama bu hapı içtikten hemen sonra tatlı isteğim fazlası ile artıyor bana yardımcı olursanız sevinirim yorumunuzu bekleyeceğim...
Cevap: Diyabet hastalarının kullandığı antidiyabetik özellikte ilaçlar, vücutta insülin salınımını uyardığından ötürü iştahı tetikleyebilir. Kullanılması gereken dozun doğru belirlenmesi önem taşıdığından ötürü, ilacın kullanım dozu hakkında doktorunuza danışmanızı öneririm. Bunun dışında kan şekerinde oluşan dalgalanmalar iştahınızı ve tatlı isteğinizi arttırır. Bunu engellemek için 3 ana 3 ara öğün şeklinde bir beslenme programı takip etmeniz ve kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşüren şeker içeriği yüksek besinleri tüketmemeniz yerinde olacaktır. Öğünler arasında 3-4 saatten fazla zaman geçmemesine dikkat edin. Düzenli fiziksel aktivite (günde 30 dakikalık hızlı tempolu yürüyüşler) ve aşırı yağlı ve şekerli ürünlerin tüketiminden kaçınılması ve yeterli miktarda su tüketimi (günde 8-10 bardak) ile kilo kaybı sağlayabilirsiniz.

3) 20 yaşındayım, 1.68 boyum 48 kiloyum biraz daha kilo almak istiyorum bana yardımcı olabilirseniz sevinirim
Cevap: Beden kitle indeksiniz 17 kg/m2. Dünya Sağlık Örügütü’nün son verilerine göre sağlık risklerinden korunmak için beden kitle indeksinin 20 ila 25 kg/m2 arasında olması gerekmektedir. 3 ana 3 ara öğün beslenmelisiniz. Ana öğünlerde dört ana besin grubundan (et,süt,tahıl,sebze,meyve) besinlerin öğünlerinizde yer almasına özen gösterin. Ara öğünlerde ise enerji içeriği yüksek olan sütlü tatlı ve kuruyemiş gibi besinlere yer verebilirsiniz. Günde 8-10 bardak sıvı tüketimini ihmal etmeyin. Son olarak kilo kazanmanın, kilo kaybetmeye nazaran daha uzun bir süreç gerektirdiğini unutmayın ve sabırlı olun. Açık havada yürüyüşler yapın.

4) Boyum 1.55, kilom 46. Tiroid hastasıyım, kilo almak istiyorum. 2 çocuk annesiyim, 25 yaşındayım!
Cevap: Hipertiroidi hastalığı bazal metabolizmayı hızlandırarak vücudun enerji harcamasını arttırır. Bu nedenle hipertiroidisi olan bireylerin kilo kazanması zordur. Az ve sık beslenmek, enerji içeriği yüksek olan besinlere öğünlerinizde yer vermek kilo kazanımını sağlayacaktır. Günde 6 kez, 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenerek besin tüketiminizi arttırabilirsiniz. Ana öğünlerde enerji içeriği yüksek olan et ürünlerine, süt ürünlerine ve yağlara (doymamış yağ içeriği yüksek olan sıvı yağlara) sebzeleri de unutmadan yer vermek doğru bir besin tercihi olacaktır. Ara öğünlerde ise, sütlü tatlılara, kuruyemişlere ve enerji içeriği yüksek diğer besinlere yer vererek ağırlık kazanımı sağlayabilirsiniz. Öğünler üzerine taze meyve tüketin. Kilo almak, kilo vermeye nazaran daha uzun süren bir süreç olduğundan dolayı sabırlı olmanız önemlidir.

5) Ben bir internet sitesinde diyetband adlı bir ürün gördüm. Bu ürünle 1 ayda 10 kilo verdirebileceklerini iddia ediyorlar. Sizce yan etkileri var mıdır? Daha da önemlisi doğru mudur?
Cevap: Bu tür ürünlerin herhangi bir bilimsel dayanağı mevcut değildir. Genelde çok düşük kalorili diyetler ile birlikte uygulanırlar. Çok düşük kalorili diyetlerin bırakılması ile birlikte verilen kiloların geri alınması çok sık rastlanan bir sorundur. Ürün ile ilgili bilimsel araştırmalar yetersiz olduğundan ötürü, yan etkileri tam olarak bilinmemektedir. Kilo vermek için en doğru yöntem, sizin özelliklerinize uygun yani size özel zayıflama diyeti uygulamak ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanarak bu davranışı ömür boyu sürdürmektir. Kendinize özel hazırlanmış olan zayıflama diyetini sporla desteklemeniz uygun olacaktır.

6) Ben 18 yaşındayım. 1,65 boyunda ve 43 kiloyum. Kendimi çok zayıf buluyorum. Kilo almam için bana bir diyet önerir misiniz?
Cevap: Kilo kazanmanın kaybetmekten daha uzun zaman alabileceğini göz önünde bulundurmalı, 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmelisiniz. İştahsız iseniz, hacmi küçük fakat enerji içeriği yüksek besinlere beslenme örüntünüzde yer verebilirsiniz. Sağlıklı beslenmenin temel kuralı olan dengeli beslenmeyi ihmal etmeden, beslenme örüntünüzde tatlı, kuruyemiş gibi besinlere yer vermeniz kilo kazanmanızı kolaylaştıracaktır. Açık havada günde en az yarım saat yürüyüş yapmaya özen gösterin.


7) 1.80 boyundayım ama kilom çok. Bir ara zayıfladım ama hemen geri aldım, hem de fazlasıyla! Şu an üç rakama kaldı, 4 sayıda (96) kilodayım. Acil yardım, şimdiden teşekkür ediyorum. Not: İşim nedeniyle sürekli oturuyorum, spor sıfır!
Cevap: Düşük kalorili olanve size özelhazırlanmamış diyetlerin sonucu her zaman verdiğiniz kiloları geri almak olacaktır. Bu nedenle sizin özelliklerinize uygun olan bir zayıflama diyeti uygulamanız ve hedef kiloya ulaştıktan sonra kazandığınız sağlıklı beslenme alışkanlıklarını devam ettirmeniz gereklidir. Günde 3 ana 3 ara öğün beslenerek kan şekerinizi dengeleyebilir ve iştahınızı azaltabilirsiniz. Sıvı tüketiminizin günde en az 8-10 bardak olmasına özen göstermelisiniz. Öğünleriniz arasında 3-4 saat olmasına ve öğün atlamamaya özen gösterin. Günde 3-5 porsiyon çiğ sebze ve meyve tüketin. Öğünlerinizde salataya bolca yer vermeniz daha az besin tüketmenize yardımcı olur. Aktif spor yapamıyor iseniz, gün içindeki aktivitelerinizi arttırmaya çalışın. Asansör yerine merdiven kullanmak, işe mümkünse yürüyerek gitmek ve ofis içinde daha hareketli olmaya çalışmak günlük enerji harcamanızı arttırmaya yardımcı olacaktır.

8) Ben bir çocuk döküntüsü geçirdim o yüzden kordizonlu ilaç verdiler.iki ay kullandım 36 kilodan 60 kilo oldum.Yaşım 10 bu kilolarıma bir çözüm bulabilir misiniz?
Cevap: Büyüme ve gelişme döneminde olduğundan ötürü zayıflama diyeti uygulamaman gerekir. Aynı kiloda kalıp, boyunu uzatacak şekilde beslenmeli ve vücut yağı oranını azaltmalısın. Bunun için bir beslenme ve diyet uzmanından yardım almalısın. Zayıflama diyeti uygulamak, büyüme ve gelişme hızını yavaşlatır. Günlük besinsel ihtiyaçlarını karşılaman önemlidir. Bu nedenle mümkün olabildiğince hareketli olman ve yaşına ve kişisel zevklerine uygun bir spor faliyetine düzenli olarak katılman yaşın için uygun çözümdür. Yağ ve şeker içeriği yüksek olan ve sağlıklı beslenme önerilerinde de yer verilmeyen abur cubur diye tabir edilen yiyeceklerden uzak durmalı, öğünlerinde sağlıklı besinlere yer vermelisin.

9) Selam, ben 18 yaşında ve 47 kiloyum nasıl kilo alabilirim yada ideal kilom kaç?
Cevap: İdeal kilonun hesaplanabilmesi için cinsiyet ve boyun ölçüsü gereklidir. Kilo almak için 3 ana 3 ara öğün beslenmeli ve öğünlerinizde enerji içeriği yüksek olan besinlere de yer vermelisin.

10) Benim 1.80 boyum,kilom ise 55. Zayıfım kilo almak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Cevap: Öğünlerinizi 3 ana 3 ara öğün şeklinde düzenleyin ve öğünler arasında 3-4 saat olmasına dikkat edin. Öğünlerinizde sağlıklı besinlere ve enerji içeriği yüksek besinlere yer verin ara öğünlerinizde ise sütlü tatlılar ve kuruyemiş gibi besinler yer alabilir. Öğünlerinizin üzerine taze meyve tüketmeye özen gösterin. Kilo almanın kilo vermekten daha uzun süreceğini ve sabır gerektirdiğini unutmayın.

11) Ben 16 yasinda, 1.78 boy 62 kilo erkegim. Acaba kilom normal mi, nasil kilo alabilrim?
Cevap: Yaşın ve cinsiyetin için ideal ağırlığın 60-70 kilogram. Yani ideal ağırlığındasın bu nedenle kilo almana gerek olmadığını düşünüyorum.

12) Selam ben 20 yasında ve 83 kiloyum boyum 1 70 idal kilom 65 ne yapmam lazım bir türlü veremiyorum bu kiloları yardım edin bana devamlı spor yapıyorum ama veremiyorum
Cevap: Çok düşük kalorili diyetler ve bilimsel geçerliliği olmayan zayıflama yöntemlerinden uzak durun. Hızlı kilo verdiren yöntemler, uzun dönem ağırlık korumada yüksek oranda etkisizdirler. Bu nedenle sizin için özel hazırlanmış ve özelliklerinize uygun bir zayıflama diyeti ve uygun egzersiz programı ile kilo vermeniz mümkündür. Bir uzmana danışarak yaşınıza, sağlık durumunuza ve alışkanlıklarınıza uygun bir beslenme programı edinebilirsiniz.

13) Ben yemek yeme konusunda kendime hakim olamıyom çok istahlıyım 20 yaşında 1.65 boyunda ve 70 kiloyum bana yardımcı olursanız sevinirim...
Cevap: Öğün atlamamak ve günde 3 ana 3 ara öğün beslenmek iştahın önüne geçebilir. Çünkü bu yöntemler kan şekeri dalgalanmalarını engelleyerek açlık hissini baskılar. Kan şekerini hızlı yükseltip hızla düşüren basit şekerlerden (beyaz şeker, şekerli ürünler ve içecekler) zengin besinler yerine kan şekerini yavaş yükselten kompleks karbonhidratlara yer vererek (tam buğday unundan ekmek, pilav,makarna,sebze ve meyve gibi) iştahının önüne geçebilirsin.

14) 1.62 boyunda ve 80 kıloyum daha önceden 106 kılo aldım, 2 senede verdım ama bılıncsız su ve kas kaybım olmuş. Metabolızmam bozuldu ve guatr cıktı, şimdı 15 kıloyu veremıyorum ve kan şekerı düşüyor. Bolgesel yaglarım daha çok rahatsız edıyor. Sırt, mıde, üst bölge yaglarından kurtulamıyorum ve gevşeme bunlar için önerı ne olabılır? Kas kaybımdan sonuç alabılır mıyım?
Cevap: Kan şekerinizi dengelemek için 3 ana 3 ara öğün beslenmeli ve basit şeker içeren besinlerden uzak durmalısınız. Öğünlerinizde şeker ve şekerli yiyecekler yerine pilav, makarna, tam buğday unundan ekmek gibi kompleks karbonhidratlara ve sebze, meyve, kurubaklagil gibi posa kaynaklarına yer verin. Bölgesel yağlanma ve kas kaybının çözümü ise fiziksel aktiviteye yaşantımızda düzenli olarak yer vermektir. Yaşınıza ve sağlık durumunuza uygun bir egzersiz programı ile bölgesel yağlanma sorununu azaltabilir ve kas oluşumunu destekleyebilirsiniz.

15) 38 yaşında, 1,65 boy, 68 kiloyum, nasıl kilo verebilirim?
Cevap: Öğün atlamamaya ve günde 3 ana 3 ara öğün beslenmeye özen gösterin. Günde en az 10-15 bardak su tüketmeye dikkat edin. Şeker ve yağ içeriği yüksek besinlere beslenme örüntünüzde daha az yer verin. Evde ve dışarıda daha hareketli olmaya özen gösterin ve eğer mümkünse düzenli olarak egzersiz yapın. Ağırlık kaybında uzun dönem başarı için profesyonel yardım almanın önemini belirtmeden geçmeyelim.

16) Merhaba, 1.63 boyunda 75 kg'dayım. Yaşım 29. Yaklaşık 3 senede 15 kg aldım. En büyük sebebinin 2 senedir her ay yaptırdığım Diprospan ilacından kaynaklandığını düşünüyorum. Bu iğneyi kullanmaya şu an için mecburum. Acaba bu ilacı kullanırken kilo verebilir miyim. Diyet yapmamın faydası olur mu. Umutsuzluğa kapıldım. Ne olur yardım edin. Saygılar.
Cevap: Kullandığınız ilaç kortikosteroid türevi bir ilaçtır bu nedenle iştahı ve vücutta su tutulumunu arttırmaktadır. İştah üzerinde yarattığı etki nedeniyle kilo alımına neden olabilir. Vücudunuzda su tutulumunu azaltmak için tuz tüketiminizi azaltın. İlaç nedeniyle oluşan kan şekeri dalgalanmaları iştahınızı arttırır. Bu nedenle günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmeli, öğün atlamamalı ve öğünlerinizin arasında 3-4 saat olmasına özen göstermelisiniz. İlaç tedavisi boyunca kilo vermeniz daha zor olacaktır. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak kilo artışının önüne geçmeniz uygun olacaktır.

17) Ben 17 yasındayım 1.58 boyum ve70 kiloyum vucudumda çatlaklar oluştu ve boyum uzamıyo ve kilo veremiyorum piskolojim bozuldu ne olur yardım edrmisiniz hiç uyuyamıyorum moralim hep bozuk .yardım edin
Cevap: Kilo almanın sebebi eğer iştah ve aşırı besin tüketiminden kaynaklanmıyor ise bir doktora danışman ve kan tahlili yaptırman gerekir. Bazı sağlık sorunları kilo almaya ve oluşan kilo artışına bağlı vücutta çatlak oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle başta sorunun ne olduğunu belirlemek için bir sağlık kuruluşuna danışarak gerekli tetkikleri yaptırmanı öneriyorum.

18) Ben 1.73 boyunda 84 kıloyum, dogum yaptıktan sonra 92 kıloydum, 79 kıloya dustum kısın 88oldum sımdı vermeye calısıyorum herseyı yıyorum ama ekmek sadece sabahları ıkı dılım yıyorum yesıl cay ıcıyorum oglen ekmeksız ne olursa onu yıyorum su cok ıcmete calısıyorum aksam bır tabaktan az sebze ve bol az zeytınyaglı salata yıyorum ama bazen canım tatlı ıstıyo sporuda muzıkle dans edıyorum bır saat sabahları sıcak su ıcıyorum strec naylonlardan sarıcan vucuduma zararı olurmu baska nasıl kılo vermemı onerırsınız tesekkurler
Cevap: Yeterli ve dengeli beslenerek kilo vermek uzun dönemde başarı sağlar. Bu nedenle dört ana besin grubu olarak adlandırdığımız et, süt, tahıl ve türevleri ve sebze-meyvelerden her öğünde tüketmelisiniz. Sadece salata ve sebzelerle uygulanan diyet uzun dönemde başarısızlıkla sonuçlanabilir. Günde 3 ana 3 ara öğün beslenmeniz ve öğün atlamamanız gerekir. Sıvı tüketimine özen göstermeniz yararlı bir uygulamadır. Son dönem çalışmaları yeşil çayın bazal metabolizma hızını arttırdığını göstermiştir. Bu nedenle yeşil çay tüketebilirsiniz. Fakat çay diüretik etkiye neden olduğundan ötürü günde 4-5 bardaktan fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz. Izgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemleri sağlık için daha uygun olan yöntemlerdir. Dans, uygun bir aktivitedir fakat kilo kaybına destek sağlaması için düzenli olarak yapılmalıdır. Dansın dışında günde yarım saat hızlı tempolu yürüyüşte yapabilirsiniz. Vücudu streç naylonlarla sarmak vücutta yağ yakımını sağlamaz sadece vücutta su kaybına neden olur. Streç film kullanımı egzema gelişimine neden olabilir. Bunun yanısıra, vücuttan su kaybı performansı azaltır. Uzun dönemde başarı ve sağlıklı zayıflamada vücuttan su kaybı değil, yağ kaybı olması istenmektedir.

19) 21 yaşındayım, boyum 1.63. Kilom 57.boyumun 4cm daha uzaması için ne yapmalıyım görünüşte boyum uzun gözüküyor ama sınavlar içn 4cm daha gerekli bu yüzden ne yapmalıyım.
Cevap: Boy uzaması bir çok etkene bağlıdır. Bu etkenler değiştirilebilir ve değiştirilemez etmenler olarak ikiye ayrılır. Genetik faktörler değiştiremeyeceğimiz faktörlerdir ve boy uzamasını en çok etkileyen faktördür. Değiştirebileceğimiz faktörler ise, beslenme ve yaşam tarzımızdır. Boy uzaması uzun dönem doğru beslenmeye bağlıdır. Yaşınız itibari ile kısa dönem içinde beslenmenize dikkat etmek, boy uzamanıza yardımcı olmayacaktır. Fakat sağlığın korunması ve geliştirilmesinde sağlıklı beslenmenin rolü büyüktür bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.

20) Merhaba; Ben 25 yaşında 1.58 boyunda 60 kiloyum göbeğim ve basenlerim var. Bu fazla kilodan kurtulmak istiyorum et ürünlerini yemiyorum ekmeksiz yemek yiyemiyorum su içmiyorum ideal kilom ne kadar ve bu fazla kilomdan nasıl kurtulabilirim
Cevap: Boyunuza göre olmanız gereken ideal kilo 52 kilogram ila 59 kilogram arasındadır. Genel beslenme tarzınız kilo vermeniz ve sağlığınız açısından uygun değildir. Kilo vermek için tek çeşit beslenmek veya bazı besinleri hiç tüketmemek hem kilo kaybetmenizi engeller hemde sağlığınızı etkiler. Bu nedenle her öğününüzde dört ana besin grubu olan et, süt, tahıl ve türevleri, sebze-meyve grubuna yer vermelisiniz. Az ve sık (günde 6 öğün;3 ana 3 ara öğün) olacak şekilde beslenmeli ve öğün atlamamalısınız. Günde en az 8-15 bardak su tüketmeniz gerekmektedir.

21) merhaba ben ebru 23 yaşındayım çok zayıfım kilo almak istiyorum tahliller yaptırdım temiz çıktı sizce bir diyet uzmanından yardım almalımıyım?
Cevap: Kilo almak, kilo vermeye göre daha uzun süre gerektiren bir süreçtir. Bu sürede 3 ana 3 ara öğün beslenmeye ve öğün atlamamaya özen göstermelisin. Vücudunun enerji ihtiyacına göre düzenlenecek bir beslenme programı kilo almanda sana büyük destek sağlar. Bu nedenle bir beslenme ve diyet uzmanından profesyonel yardım alabilirsin.

22) merhaba.yatmaya yakın egzersiz yapılmaması gerektiğini duymuştum.bunun doğruluk payı var mı? birde yemek esnasında su içmek sakıncalı mı? Teşekkürler
Cevap: Yatmaya yakın egzersiz yapılması, hormonal düzeyi değiştirebileceğinden ötürü uykusuzluğa neden olabilir fakat başka yan etkisi yoktur. Yemek yedikten hemen sonra egzersiz yapmak sağlık sorunlarına yol açabileceğinden ötürü önerilmemektedir. Su ise istenilen zamanda tüketilebilir.

23) basen ve selülıt dıyetı verırmısınız.
Cevap: Sağlıklı bir diyet programı ile vücudunuzda nerede yağ var ise o bölgeden yağ verilir. Bilimsel açıdan desteklenen bölgesel zayıflama programları ve düzenli egzersiz bölgesel zayıflama sağlayan yöntemlerdir. Koyu çay, kahve ve alkol tüketimi ve sigara kullanımı selülit oluşumunu hızlandırır. Vücutta oluşabilecek dolaşım bozuklukları selülit oluşumunu kolaylaştırır. Bu nedenle günde en az 8-10 bardak su tüketmeye özen göstermelisiniz.

24) Canım doktorum ben sena boyum 161 kılo 65 ve veremıyorum rejım yaptım 60 oldum sonra tekrar 66 oldum olmuyor veremıyorum ufak bır kacamak ta hemen fazla ıade oluyor cok üzülüyorum ve aglıyorum lütfen bana yardım edın ne olur işimde agır spor yapamıyorum:(
Cevap: Hızla verilen kilolar hızla vücuda geri dönerler. Kalıcı zayıflama sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanılmalı ve yaşam boyu bu alışkanlıklar devam ettirilmelidir. Günlük aktivitenizi asansör yerine merdiven kullanarak, ev işleri yaparak ta desteklemeniz mümkündür. Az ve sık beslenmek, besin porsiyonlarını küçültmek, öğün atlamamak ve yeterli miktarda su tüketmek (en az 8-10 bardak) ağırlık kaybını sağlama da size yardımcı olacak uygulamalardır. Kalıcı zayıflamanın sağlanabilmesi için bir beslenme ve diyet uzmanından yardım almayı deneyebilirsiniz.

25) ben 15 yaşındayım 1.65 boyum kilom ise gittikçe büyüyor 70 71 kiloyum artık çok sıkıldım bu hayattan bana yardım eder misiniz
Cevap: Hızlı kilo almanın belirli nedenleri vardır. Bunlar arasında aşırı yeme, yetersiz fiziksel aktivite ve bazı sağlık sorunları da yer alır. Büyüme dönemin devam ettiğinden dolayı bir beslenme ve diyet uzmanından yardım alarak kilo vermelisin. Eğer kilo alma sorunu sağlık sorunundan kaynaklanmıyor ise, beslenme ve yaşam tarzından kaynaklanıyordur. Büyüme ve gelişme çağında olduğundan dolayı, kendi zevklerine ve yaşına uygun bir spor dalına yönelerek düzenli egzersiz yapman kilo vermenin en uygun yolu olacaktır.

26) merhabalar 24 yaşında 179 boy 58 kiloyum.kilo kaybım var aradaki açığı nasıl kapatabilirim.teşekkür ederim.iyi günler
Cevap: Boyunuza göre olmanız gereken ağırlık 67-78 kg arasında. Kilo kaybetmenizin nedenini bilmiyor iseniz başta bir sağlık kuruluna başvurarak nedeni belirlemeniz uygun olacaktır. Nedene göre uygulanacak tedavi daha kısa sürede başarı sağlamanıza yardımcı olur. Öğün atlamadan ve günde 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde toplam 6 öğün beslenmeye özen göstermelisiniz. Ana ve ara öğünlerinizde sebze, salata gibi besinlerin yanında enerji içeriği yüksek olan besinlere de yer verin.

27) 41 yaşında 1.52 boyunda 60 kg. ağırlığındayım.Kilom daha çok mide hafif karın.bacaklarda kalınlık bir de sırt bölgemde hafif yağlanma.Kısaca boyuma göre kiloluyum.6 kilo versem yeter diye düşünüyorum fakat bu fazlalıklar 2 senedir oluştu bir türlü veremiyorum.Galiba yaşında etkisi var.Aerobik ve stepe de başladım.Bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.
Cevap: Yaşın ilerlemesi ve kadınlarda menapoz dönemi nedeni ile oluşan hormonal değişiklikler vücutta yağlanma ve kilo alımına neden olabilmektedir. Sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam tarzı size yardımcı olacaktır. Az ve sık beslenmeye, öğün atlamamaya, çiğ salata ve meyve tüketmeye ve günde en az 8-10 bardak su tüketmeye özen göstermelisiniz. Beslenme konusunda profesyonel yardım almak destek sağlayacaktır. Aerobik ve stap enerji harcamanızı arttırarak kilo kaybetmenizde size destek olacaktır. Fiziksel aktivitenin ve egzersiz tipinin yaşam stiline uygun olarak seçilmesi ve uzun soluklu sürdürülmesi uzun dönem kalıcı zayıflamada başarı sağlanmasında önemlidir.

28) merhebe ben 13 yaşındayım.boyum1.57 75 kiloyum. zayıflamak istiyorum bana yardım edermisiniz..
Cevap: Yaşın gereği zayıflama diyeti uygulamaman ve günlük besinsel ihtiyaçlarını karşılaman gerekiyor. Günlük besinsel ihtiyaçlarını karşılaman büyüme ve gelişmen için gereklidir. Yaşına uygun bir spor dalına yönelerek düzenli egzersiz yapman kilo kaybetmenin en sağlıklı yolu olacaktır. Aşırı kilo kazanımı hareketsizlikten veya aşırı besin tüketiminden kaynaklanmıyorsa bir sağlık probleminden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle gerekli tetkikleri yaptırmak için bir sağlık kuruluşuna başvurmanı ve bir beslenme ve diyet uzmanının takibine girmeni öneririm.

29) ben 15 yasindayim boyum 1.70 86 kiloyum ve 3 senedir morelim cok bosuk. Bide benim bir hastalim var oda guwatir. onun yusunden kilo veremiyorum. Doktoruma bu yusden gidiyim de bana hep hap veriyor, hic önemsemiyor.Ve haplari kullandim da 3 günde 3 kilo aliyorum. Osaman kendimi öldüresim geliyor. Ve sisce benim icin hangi diyet uyar?? Cevabinisi bekliyorum! Simdikden tesekürler.
Cevap: Bir dahiliye veya endokrinolog uzmanının yakın takibi hastalığınız açısından önem taşımaktadır.

30) 130 kiloyum boyum 175 günde ne kadar kalori almam gerek yada ne önerirsiniz
Cevap: Kilonuzun aşırı yüksek olması nedeni ile gerekli tetkik ve tahlilleri yaptırmadan herhangi bir zayıflama diyetine başlamanızı kesinlikle önermiyorum. Uygun bir sağlık kuruluşunda doktor, beslenme uzmanı işbirliği ile uygulanacak bir zayıflama tedavisi sizin için en uygun yöntem olacaktır.

31) merhaba Nil hanım ben şeker hastasıyım bir yıldır insülin kullanıyorum çok kiloluyum çok yiyorum buda sağlığımı olumsuz etkiliyor 160 boyum 95 kiloyum kendimi frenleyemiyorum bir öneriniz var mı şimdiden çok teşekkür ediyorum
Cevap: İnsülin tedavisi bazı diyabet hastalarında iştah ve kilo artışına neden olabilmektedir. İnsülinin dozu ve tükettiğiniz karbonhidrat miktarı vücut ağırlığınız ve genel sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Birden oluşan ani açlık hissi, insülin uygulama saatiniz ile öğün saatinizin birbiri ile uyumsuz olmasına bağlı olabilir. İştah artışınız ise insülin dozunun iyi ayarlanamamasından kaynaklanıyor olabilir. İnsülin dozunuzun uygunluğunun değerlendirilmesi açısından bir sağlık kuruluşuna, diyetinizin insülin dozlarına göre düzenlenebilmesi açısından bir beslenme uzmanına danışmanızı tavsiye ederim.

32) Selam, Ben emzirmekte olan bir anneyim, troid bezim bozuk. Bana uygun bir diyet programiniz var mi? tesekkurler ayse
Cevap: Emzirme döneminde sağlıklı ve yeterli beslenmek gerekmektedir. Fakat aşırı yağlı ve şekerli besinlerden uzak durmanız, düzenli beslenmeniz, kızartma ve kavurma yöntemleri yerine ızgara, buğulama ve fırında pişirme yöntemlerini tercih etmeniz bu dönem için uygun olacaktır. Süt verimliliğinizin devamlılığını sağlamak açısından her gün 15 su bardağı kadar sıvı tüketmeye özen göstermelisiniz. Emzirmek, vücuttan kalori kaybına neden olarak, vücudunuzda gebelik sürecinde birikmiş fazla enerji depolarının harcanmasında önemli rol oynar. Bu dönemde bir beslenme ve diyet uzmanından yardım alabilirsiniz.

33) basenlerimi nasıl eritebilirim.
Cevap: Genetik olarak yağ hücreleri basen bölgenizde daha fazla yoğunlaşmış olabilir. Sağlıklı bir diyet programında vücutta yağ hangi bölgede ise, o bölgeden yağ kaybı olur. Bu nedenle bir beslenme ve diyet uzmanından yardım almayı deneyebilirsiniz.

34) Porsiyon miktarları ile ilgili sorum olacak. Bir porsiyon zeytinyağlı biber dolması kaç adet biber dolması içindir. Bir adet biber dolmasında kaç kalori vardır? Bir porsiyon pilavın kalorisini de verirseniz çok sevinirim
Cevap: Bir porsiyon zeytinyağlı biber dolması 1 orta büyüklükte dolmadır. Bir adet zeytinyağlı biber dolması yaklaşık 170 kaloridir. Bir porsiyon pilav 2 yemek kaşığı pilavdan oluşur ve kalorisi yaklaşık olarak 115-130 kaloridir. Bu enerji miktarları ortalama değerlerdir. Yemeklerin içerisine giren farklı besinler ve eklenen yağ miktarları bu değerleri değiştirecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyetle İlgili Sıkça Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Beslenme Hakkında Merak Edilen Sorular Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyetle İlgili Sıkça Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:30
Top