2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cevaplarıyla Birlikte Sağlıklı Beslenmeyle İlgili Sık Sorulan Sorular
MAKALE #13439 © Yazan Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK | Yayın Ekim 2014 | 3,331 Okuyucu
Nasıl sağlıklı besleneceğiz?

Obezite, günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından biri haline geldi ve sağlıklı beslenme artık yaşamımızın önemli bir parçası oldu. Metabolik hastalıklar, kişiden kişiye değiştiği gibi beslenme programı da kişiye özeldir. Kilo verme aşamasında bunları mutlaka göz önünde bulundurun

Sağlıklı beslenmek için vücudun matematiğini iyi bilmek gerekiyor. Yaş, boy, yaşam tarzı, genetik yapı, vücut metabolizması, metabolik hastalıklar kişiden kişiye değişen etmenlerdir. Bu nedenle beslenme programı kişiye özeldir ve kişiye özel uygulanmalıdır. Kilo verme aşamasında bunlar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Beslenme, insanın yaşamını sağlıklı bir şeklide sürdürebilmesi için gerekli olan besin öğelerini vücuda yeterli ve dengeli bir biçimde almasıdır. Bu tanımda karşımıza iki kavram çıkıyor;
“besin öğeleri” ve “yeterli ve dengeli beslenme”.
Besin öğeleri karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral ve sudur. Vücudun düzenli çalışabilmesi için bu besin öğelerinin her birine ihtiyacı vardır. Bir bitkiyi düşünün; yetişirken nasıl havaya, suya ve toprağa ihtiyacı varsa vücut içinde yukarıda bahsettiğimiz 6 besin öğesi gereklidir. Bitkiyi sadece suyla ya da sadece toprakla besleyemeyeceğiniz gibi vücudunuzu da yalnızca bir besin öğesiyle besleyemezsiniz. Bu nedenle sadece bir besin öğesine yönelik diyetler ( protein diyeti, karbonhidrat diyeti… vb.) uzun vadede besin öğesi eksikliğine ya da fazlalığına yol açarak vücuda ciddi hasarlar verebilir.

Obezite kadınlarda daha sık görülüyor

Obezite (şişmanlık) enerji alımı ile harcaması arasındaki dengenin bozulması sonucunda vücuttaki yağ kitlesinin artmasıyla tanımlanır ve görülme sıklığı ciddi boyutlara ulaşmış bir hastalıktır. Gebelik, adölesan dönem, 5-7 yaş arası, başarılı bir kilo verememenin arkasından gelen dönem kilo alma eğiliminin arttığı dönemlerdir. Dolayısıyla obezite kadınlarda ve çocuklarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Obezitenin artmasında iki ana nedeni vardır; birincisi fiziksel aktivite azlığı ikincisi ise porsiyon, sıklık, çeşit, miktar açışından yanlış beslenmedir.

Besin gruplarını iyi tanıyın!

Sağlıklı beslenmek için besin gruplarını iyi bilmek gereklidir. Kişi her zaman tükettiği besinin farkında olmalıdır. Farkında olmak, neyi neden seçtiğini bilmektir.

Besin gruplarından kısaca bahsedecek olursak;
Süt ve süt ürünleri grubu ( süt, yoğurt, ayran…)
Et ve et ürünleri grubu (et, tavuk, balık, yumurta, peynir…)
Ekmek ve kuru baklagiller grubu (çorba, pilav, ekmek, patates…)
Sebze ve meyveler grubu ( elma, armut, ıspanak…) olarak 4 grupta görebiliriz.



Bir günlük beslenme programımız nasıl olmalı?


Sağlıklı beslenmenin birinci kuralı güne kahvaltı ile başlamaktır. Bunu boşalmış bir benzin deposunu doldurmak gibi düşünün. Tam buğday unlu ekmekten yapılmış peynirli ve yeşillikli bir tost yanında 1 bardak süt ile iyi bir kahvaltı menüsüdür. Önemli olan her öğünde, mönünüzün yukarıda bahsedilen besin gruplarından hepsini içermesidir.


Bir öğle mönüsünü baz alacak olursak;
• Et ve et ürünleri grubundan 1 porsiyon ızgara tavuk,
• süt ve süt ürünleri grubundan 1 su bardağı ayran,
• ekmek ve kurubaklagil grubunda 1 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği
• sebze ve meyveler grubundan bol yeşillikli bir salata
şeklinde düşünebilirsiniz.

Tabağınızı dörde bölüp her gruptan bir besin seçerek günlük beslenme programınızı oluşturabilirsiniz. Porsiyonlar kişiden kişiye göre değişkenlik göstereceğinden kendinize uygun olan porsiyonları diyetisyeninizle belirleyebilirsiniz. Ara öğünleri ihtiyaç hissedilen durumlarda yapabilirsiniz; kuşluk ve gece ara öğünleri bazı bünyeler için gerekli değildir fakat ikindi ara öğünü atlanmaması gereken bir ara öğündür. Bu öğünde tercihen 1 porsiyon meyve ile 1 porsiyon kuruyemiş ( 30g) tüketebilirsiniz.

Ekmek tüketmeli miyiz? Faydaları nelerdir?

Ekmek doğru miktarlarda tüketildiğinde en masum besindir. Popüler diyetlerin hayatımıza girmesiyle oluşan bilgi kirliliklerinden biride ekmeğin diyetten çıkarılmasıdır. Diyetinden ekmeği çıkaran kişiler onun yerine daha sağlıksız başka besinlere yönelirler. Ekmek (tam tahıl tam buğday, çavdar ve kepek ) neredeyse hiç yağ içermemesi, posadan zengin olması nedeniyle bırakın kilo almayı düzenli ve ölçüsünde tüketildiğinde karın çevresi yağlanmanızı azaltır. Ayrıca sindirim sistemini düzenlenmesi, iştah kontrolü, kan şekeri dengelenmesi, B grubu vitaminlerden zengin olması nedeniyle strese ve depresyona olan eğilimi azaltması gibi birçok faydası bulunmaktadır.


Tatlı tüketimimiz nasıl olmalıdır?

Yeterli ve dengeli beslendiğinizde tatlı ihtiyacınızda otomatik olarak kesilecektir. Yine de tatlı ihtiyacınızı kesmek için yoğurt, meyve, tarçın ve yulaf kepeğini karıştırarak kendinize güzel ve lezzetli bir ara öğün hazırlayabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cevaplarıyla Birlikte Sağlıklı Beslenmeyle İlgili Sık Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nazlı ŞİŞİK Fotoğraf
Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Nazlı ŞİŞİK'in Yazıları
► Diyetle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cevaplarıyla Birlikte Sağlıklı Beslenmeyle İlgili Sık Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa: Süper Besin mi ? PDF Mayıs 2016
◊ Sağlık Faydalarıyla Hünnap ÇOK OKUNUYOR Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:08
Top