2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağı Depresyonu
YAZI #7524 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Ekim 2022
Çocukluk Çağı Depresyonu
“Son zamanlarda çocuğunuzun içe kapandığını gözlemlediğiniz oldu mu? Ya da çocuğunuzun ani duygu değişimleri olduğunu? Çocuğunuzun okula gitme istemediği ve ya kusma, karın ağrısı gibi belirtiler gösterdiği olmuş muydu? Ölüm korkusu yaşadığına şahit oldunuz mu?”

Çocukluk çağı depresyonu; çocuklarda ve ergenlik dönemindeki gençlerde sıklıkla görülebilen, çocukların ve ergenlerin kendini mutsuz ve üzgün hissetmesi, sevilmeyen bir çocuk olduklarını düşündükleri ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır.

Depresyonu her ne kadar genellikle yetişkinlerin yaşadığı düşünülse de, depresyon çocuklarında yaşadığı bir rahatsızlıktır. Çocukluk çağı depresyonu, doğumdan 6 ay sonra ortaya çıkmakta ve ilerleyen yaşlarda giderek artış göstermektedir. Çocukluk depresyonu okul öncesi dönemde ki her yüz çocuktan birinde, ergenlik dönemindeki her yüz çocuktan 8’inde görülmektedir. Son yıllarda çocukluk çağı depresyonunda görülen artışların ardından, bu tip depresyonun ciddiyeti kavranmış ve psikoloji biliminin bir alanı olarak kabul görmeye başlanmıştır.

Çocukluk çağı depresyonu, bebeklik dönemlerinde görülmeye başlayabilir. Bu durum anne yoksunluğundan kaynaklanabilir. Bebeklerin doğduktan sonra anneleriyle göz teması ve tensel temas kurmaları güven duygusunun gelişimi için çok önemlidir. Anne yoksunluğu çocuklarda bu bağın kurulmasında sorunlar oluşmasına ve depresyon belirtileri görülmesine sebep olur. Güven duygusunun gelişmemesi kişilerin yetişkinlik dönemlerde de depresyona girmesine sebep olabilir.

Çocukluk çağı depresyonları, ebeveynleri boşanan çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Bu durumlarda çocuklar ailelerinin onlar yüzünden boşandıkları gibi yanlış bir düşünceye kapılabilirler. Ayrıca bir ebeveynle kalırken, diğer ebeveynin onu unutacağı ve sevmeyeceğini endişesini de taşırlar. Bir diğer çocukluk çağı depresyonu nedenlerin biri kardeş sahibi olmaktır. Bu durum ilk ve tek çocuklarda daha sık görülmektedir. Kardeş sahibi olan çocuklar kardeşlerini yaklaşmama, şiddet gösterme gibi davranışlarda bulunabilirler ya da tam tersine çok seviyor gibi görülüp fiziksel olarak depresyon belirtileri gösterebilirler.

Çocukluk çağı depresyonu, kronik bir hastalığa sahip çocuklarda da görülebilmektedir. Çocuğun evinden ayrı kalması ve hastaneye yatması depresyon belirtileri göstermesine sebep olabilir.

Çocukluk çağı depresyonu, okulda başarı sağlayamayan çocuklarda da sıklıkla görülmektedir.

Okul dönemindeki çocuklar, aile dışındaki çevreden de etkilenmeye başlarlar. Arkadaşlarının ve öğretmenlerinin davranışları ve sözleri çocuklar üzerinde oldukça etkilidir. Okul dönemi 7-11 yaş arası dönemi kapsamaktadır. Okul dönemi çocuklarında görülen depresyon belirtileri şunlardır:
• Okula gitmek istememe
• Karın ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel şikayetler
• Ani duygu değişiklikleri, öfke nöbetleri
• Aile ve arkadaşlarla iletişim kurmak istememe, içi kapanma
• Alkol ve madde kullanımına eğilim
• Ölüm korkusu
Anne veya babanın kaybını yaşayan çocuklar için ise bu dönemde sevdiği kişilerden destek görmeli, bu desteğin yetmediği yerlerde profesyonel bir desteğe başvurulmalıdır.

Çocukların depresyon süreci geçmiyor ise mutlaka bir doktora başvurulması ileriki yaşamlarında sıkıntılar yaşamamaları açısından oldukça önemlidir.


UZM. PSK. DAMLA KANKAYA SÜNTEROĞLU
PSİKOLOG AYŞE GÖKOĞLU
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Çocukluk Çağı Depresyonu Psk.Dnş.Tunahan UZUN
► Çocukluk Çağı Depresyonu Psk.Uğur DALAN
► Çocukluk Çağı Yası Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Çocukluk Çağı Travmaları Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocukluk Çağı Travmaları Psk.Serap BOZAN
► Çocukluk Çağı Ruhsal Sorunları Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağı Depresyonu' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:53
Top