2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr ile Travmalarınızın Esaretinden Kurtulabilirsiniz!
YAZI #3483 © Yazan Uzm.Psk.Semiha KARADAĞ | Yayın Nisan 2017
EMDR İLE TRAVMALARINIZIN ESARETİNDEN KURTULABİLİRSİNİZ!
Yaşadığımız bazı olayların ağırlığını, aradan geçen onca yıla rağmen hissetmeye devam ederiz. Öyle ki hatırladığımızda bazen bir resim canlanır, olayı hala yaşıyormuşuz gibi canlı ve nettir bu resim, bazen aynı olumsuz duyguyu yoğun bir şekilde hissederiz ve/veya rahatsızlık veren beden duyumunu… Yaşanan bu olaylar, büyük yaşamsal değişiklikler (örn; yaralanma, ciddi hastalık, başkasının yaralanmasına şahit olmak, sevilen birinin kaybı, göç, iflas, vs… ), kazalar, doğal afetler, fiziksel ya da cinsel saldırı, ihmal edilme yaşantıları, aşağılanma, dışlanma yaşantıları, savaşlar vb. olabilir.
Bu olaylar bazen tetikte olduğumuz, yaşanan olayla ilgili düşüncelerin, resimlerin aniden ve kontrolümüzde olmaksızın aklımıza geldiği, kabuslar gördüğümüz, olayı hatırlatan uyaranlardan, kişilerden, yerlerden uzak durmaya çalıştığımız, tahammülsüz ya da öfkeli hissettiğimiz, konsantrasyon sorunları yaşadığımız, depresyon, anksiyete, panik tepkileri yaşadığımız, içe kapandığımız TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) belirtilerini yaşamamıza neden olur. Yaşadığımız olaylar sonucu TSSB belirtileri yaşamasak da, olayla birlikte aldığımız kararlar, kendimizle, diğer insanlarla ve ilişkilerle ilgili edindiğimiz önyargılar, varsayımlar ve kurallar olaydan çok sonra bile hayatımıza yön vermeye devam ederler. Yaşadığımız diğer olayları da gerçekçi olup olmadığını fark etmeden aynı önyargılar, varsayımlar ve kurallar perspektifinden değerlendiririz.
1980’lerde ortaya çıkan bir terapi olan EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme), nasıl ağır bir yemek yediğimizde midemiz bunu hazmetmekte zorlanırsa, duygu yükü ağır bir olay yaşadığımızda beynimizin de olayı hazmetmekte zorlandığını, sindiremediğini varsayar. Ayrıca bu kadar yoğun duygu yaşadığımız bir durumda, gerçekçi değerlendirmeler yapmaktan da uzağızdır. EMDR’ye göre rahatsızlıkların, olumsuz duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerinin arkasında uyum bozucu, işlev bozucu, işlenmeden ve izole şekilde depolanmış bu tür anılar yatar. Kişinin kendisi ile ilgili olumsuz inançları olumsuz duygusal tepkileri ve olumsuz somatik tepkiler, problemin kendisi değil, geçmişte yaşanan ve sindirilemeyen olayların bugünkü dışavurumlarıdır. Bu olumsuz inanç ve duygulara yol açan işlenmemiş anılar şimdiki zamandaki olaylar tarafından tetiklenmektedir. EMDR, göz hareketleri, dokunsal vuruşlar ve/veya sesle yapılan çift yönlü uyarımla beynimizin bu olayları hazmetmesini yani bilgiyi işlemesini sağlar. Böylelikle hem olaya karşı duyarsızlaşır ve hissettiğimiz olumsuz duygu yükünden kurtulur, özgürleşiriz hem de olayla ilgili, hayatımızın diğer alanlarını da etkileyen çıkarımlarımızı gerçekçi bir hale getiririz. EMDR terapisi ile sadece semptomlar ortadan kalkmaz aynı zamanda, kişinin kendisiyle, dünyayla ve ilişkilerle ilgili olumsuz önyargılarını değiştirdiğinden, kişinin olumlu ve daha gerçekçi inanç ve duygular geliştirmesine, işlevsel davranışlar gösterebilmesine katkıda bulunur; daha sağlıklı ve mutlu olmasını sağlar.
Çalışılmaya karar verilen travmatik anılar, 2- 3 seanslık değerlendirme ve hazırlık süreci sonrasında işlenmeye başlanır. EMDR seanslarının 90 dakikalık sürelerde yapılması önerilir. Böylelikle daha ilk seansta çalışılan anının en rahatsızlık verici boyutu yeterince ele alınabilir ve seans aralarında hissedilen rahatsızlık düzeyinin daha düşük olması sağlanabilir. Sorunların ne türde olduğu, yaşam koşullarınız, geçmiş travmalarınızın niteliği, sayısı, şiddeti EMDR terapi sürecinizin kaç seans süreceğini belirler. Tekil travmalar birkaç seansta hatta şiddeti çok yüksek değilse tek seansta bile hallolabilir. Basit bir fobi, eğer başka semptomlar eşlik etmiyorsa 3-5 seansta tamamen ortadan kalkabilir. Ancak hayati tehlikesi olmayan ama sürekli yaşanan dışlanma, kronik ihmal gibi temel korku ve ihtiyaçlarla ilgili travmaların daha uzun süre çalışılması gerekmektedir. Bir anıyı ele almak benzer türde üzerinde çalışılmamış anıları da olumlu yönde etkilediğinden dolayı geçmişte yaşanan her travmayı tek tek ele almak gerekmemektedir. Genel olarak EMDR terapisinin kısa süreli bir terapi yaklaşımı olduğu söylenebilir.
EMDR, kaygı bozuklukları (panik bozukluğu, fobiler, travma sonrası stres bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu, performans kaygısı), depresyon, ağrı rahatsızlıkları, migren, bağımlılık, cinsel ve/veya fiziksel taciz, yeme bozuklukları, kişilik bozuklukları, komplike yas gibi sorun alanlarında kullanılmaktadır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Semiha KARADAĞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Semiha KARADAĞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Semiha KARADAĞ'ın Makale ve Yazıları
► Panik Ataktan Kurtulabilirsiniz Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Nedir? Psk.Ezgi SÖNMEZ
► Emdr Nedir Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Emdr Terapisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Kaygı ve Emdr Psk.Filiz KOÇAK
► Emdr Nedir? Psk.Ayza SEKİZKARDEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emdr ile Travmalarınızın Esaretinden Kurtulabilirsiniz!' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:26
Top