2007'den Bugüne 92,362 Tavsiye, 28,227 Uzman ve 19,985 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lingual Ortodonti
YAZI #1550 © Yazan Dt.Ilgaz ÖZER | Yayın Ekim 2012
Hastalar iyi bir gülüş elde edebilmek için ortodontistlere başvurmaktadırlar. “iyi bir gülüş” kişinin yüz simetrisini düzelttiği gibi genel görünüşünün iyileştirilmesinde de etkilidir. Hastalar düzgün dişlere ve iyi bir gülüşe sahip olmak istemelerine rağmen çoğu zaman sonuca ulaşmalarını sağlayacak olan telleri, estetik kaygılarından dolayı taktırmak istemezler. Estetik kaygıları yüksek olan hasta grupları için geleneksel braketlere en iyi alternatif lingual braketlerdir. Böylece hastalar başkaları tarafından fark edilmeyecek olan bir sistem sayesinde, dış görünüşlerinden hiç ödün vermeden başarılı sonuçlar elde edebilirler.

Kelime anlamı olarak “Lingual” dişlerin dil tarafı anlamına gelmektedir. Lingual ortodonti de adından da anlaşılacağı üzere, dişlere kuvvet uygulayan tellerin bağlandığı braketlerin dişlerin dudak tarafındaki ön yüzeyleri yerine, dil tarafındaki arka yüzeylerine yerleştirildiği tekniktir. 1970’li yılların sonlarında kullanılmaya başlanan bu tedavi yöntemi yıllar içinde gelişerek günümüzde yüksek teknolojinin de etkisiyle hemen hemen eksiksiz hale gelmiştir. Eskiden sınırlı vakalarda kullanılabilen bu sistem, artık çoğu vakada kullanılabilmektedir.

Dişlerin ön yüzlerine yerleştirilen labial braketler estetik materyallerle üretilmiş olsalar bile başkaları tarafından farkedilebilir. Bu nedenle hastaların büyük bir kısmı sabit apareyler ile ortodontik tedaviden kaçınırlar. Lingual braketler ise tamamen görünmezdirler. Bu nedenle görüntüsünden dolayı tel taktırmaktan kaçınan herkes tarafından tercih edilirler.

Lingual ortodonti günümüzde labial ortodonti ile aynı potansiyele sahiptir. Lingual ortodonti, konvansiyonal ve kişiye özel teknikler olmak üzere iki sistem olarak uygulanmaktadır. Konvansiyonal sistem minimum hasta konforu, hekim için ekstra çaba gerektirmesi ve bitim aşamasındaki zorlukları nedeniyle dezavantajlıdır. Bu nedenle günümüzde kişiye özel üretilen sistemler geliştirilmiştir.

Kişiye Özel Lingual Ortodonti
Kişiye özel braketler, değişik maloklüzyonlara sahip bir çok vakada kullanılabilen bir apareydir. Tamamen görünmez olmakla beraber temizlenmeleri kolaydır ve tedavi olduğunuzu yalnızca siz ve size tedaviyi uygulayan ortodontistiniz bilir. Bu apareyler tamamen kişiye özel dizayn edilir ve üretilir. Böylece hastaya konfor sağlarken başarılı sonuçların elde edilebilmesini sağlar. Bu apareylerde kullanılan hem teller hem de braketler CAD/CAM teknolojisi ile üretilmektedirler. Dikkat çekici şekilde düz olan braketler (anti-alerjik) hasta konforu sağlar ve hastanın apareylere çok hızlı bir şekilde alışabilmesini mümkün kılar.

Bu sistemde hasta ile birlikte hastanın beklentileri göz önünde bulundurularak bir tedavi planı oluşturulur. Alt ve üst çenelerden silikon ölçüler alınır ve bu ölçüler ortodontist tarafından oluşturulan tedavi planı ile birlikte yurt dışındaki laboratuvara gönderilerek, hastaya özel apareyler üretilir. Tedavi bu apareylerle yürütülür ve tamamlanır.
Kişiye özel lingual braketler günümüzde dünyada en yaygın şekilde kullanılan lingual tedavi sistemidir.
Kişiye özel lingual braketler ile genç ve erişkin farketmeksizin hemen hemen tüm vakalar tedavi edilebilir. Gerçekten görünmeyen tek apareydir. Nikel içermemesi sebebiyle anti-alerjenik özelliğe sahiptir ve temizlenebilmeleri çok kolaydır. Tedavi sonucunda başarılı sonuçlar elde edilir.

Özetle bu sistem estetik kaygılarından dolayı tedavi olmaktan kaçınan veya devamlı tedavisini erteleyenler için iyi bir çözüm, estetik kaygıların ön planda olduğu hasta gruplarında iyi bir alternatiftir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ilgaz ÖZER Fotoğraf
Dt.Ilgaz ÖZER
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Ilgaz ÖZER'in Makaleleri
► Ortodonti Nedir Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Ortodonti Nedir? Dt.Halil İbrahim SAHİ
► Telsiz Ortodonti İnvisalign Prof.Dr.Dt. Mehmet Oğuz ÖZTOPRAK
► Ortodonti Hakkında Merak Edilenler Dr.Dt. Esra ALPARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,985 uzman makalesi arasında 'Lingual Ortodonti' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:33
Top