2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eğitim Sistemimiz ve Alternatif Sistem
MAKALE #8710 © Yazan Psk.Dnş.Mehmet Zeki İLGAR | Yayın Mart 2012 | 6,528 Okuyucu
EĞİTİM SİSTEMİMİZ ve ALTERNATİF SİSTEM

Okullarda uygulanan eğitimin giderek daha çok sorgulandığı ve dershanelere doğru kaydığı ülkemizde yeni bir anlayışa ve ruha ihtiyaç olduğunu düşünmekteyim. 1940yılından beri yapılan adına eğitim reformu denilen müdahelelere rağmen uluslararası araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar ve ulusal düzeyde uygulanan sınavlarda sıfır alanların sayısı eğitim sistemimizin yeniden kurulması gerektiğini göstermektedir.
Mevcut eğitim sistemimiz artık çağın gereklerine cevap verebilmekten çok uzak görünmektedir. Reformlarla düzelecek hali kalmamıştır. Yapılması gereken yeni bir ruhla ve heyecanla bilimsel temellere dayanarak yeni bir sistem kurmaktır.Bu yeni sistem erken çocukluk eğitimini de kapsayacak şekilde ikişer yıllık evreler ve dört yıllık eğitim dönemlerinden oluşacaktır.

Küreselleşme sürecinin tüm hızıyla devam ettiği günümüzde bilinçli bireyler yetiştirerek hedeflenen olumsuzlukları azaltmak ve etkisizleştirmek mümkün olacaktır.Elbette sürdürülebilir kalkınma ve gelişmenin değişimi iyi yönetmekten geçtiğini bilerek eğitim sistemimizi baştan ayağa yenilememiz gerektiğini artık iyi anlamalıyız.

21.yüzyılınbaşından itibaren son iki yüzyılda etkili olan klasik eğitim anlayışının geliştirmekten çok ruh sağlığını bozan ve pasifleştiren sonuçları artık saklanamaz hale gelmiştir. Gelişimin çok hızlı olduğu erken çocukluk dönemi diye adlandırdığımız 0-8 yaş arasında uygun bir eğitim veremediğimiz yetmiyormuş gibi oyun çağı çocuklarıyla erinliğe geçiş yapan çocukları aynı bina ve bahçede eğitmeye çalışan ucube yapıyı devam ettirmekteyiz.

Davranışçı anlayışın ödül ve cezaya dayalı ve rekabeti öngören yansımalarından kurtulmamızı öngören çarpıklığından kurtaracak yapılandırmacılığı etkinleştirecek çalışmaların hızlandırılması sağlanmalıdır.


Özürlü veya yetersizliği olan çocukların eğitimi yeni bir anlayışla temel eğitim kurumlarında kaynaştırma ağırlıklı ve özel rehabilitasyon merkezlerinde sunulan destek eğitimiyle paralel olarak ve aile ortamında devam edecek şekilde yapılandırılmalıdır.
Eğitim alanında yaşanan tartışmalar mevcut sistemin yerine yeni bir yapı oluşturulması zamanı gelmiş te geçmektedir. Basit şekliyle yeni sistem doğumdan itibaren yaşam yıllarını ikişer yıllık evreler ve dörder yıllık kademeler şeklinde düzenlemelidir.
İlk dört yılık eğitim kademesine okulöncesi eğitim kademesi diyebiliriz. Bu kademenin ilk iki yılında çocuk aile ortamında annenin sunacağı eğitimle; sonraki iki yıl kreşlerde ilk zamanlarda annenin de katıldığı, gelişimi öngören ve destekleyen etkinliklerle sürdürülmelidir.

İkinci dört yılık eğitim kademesine zorunlu eğitimin uygulandığı ilk kurum olduğu için “ilkokul” diyebiliriz. Bu kademenin ilk iki yıllık evresinde okuma-yazmaya hazırlık ve gelişimsel etkinlikler; sonraki iki yılda temel akademik beceriler (okuma-yazma, dört işlem ) ve gelişimsel etkinlikler şeklinde sürecektir. Erken çocukluk eğitimi diye adlandıracağımız bu eğitimin bahçesi bağımsız ayrı binalarda sürdürülmesi önemlidir. İlköğretim okulu uygulamasında en çok eleştirdiğimiz oyun çağı-okulçağı ve erinlik çağında bulunan öğrencilerin aynı bahçede ve binada eğitim görmesi yanlışından da dönülmüş olacaktır. Farklı gelişim çağı çocuklarının bir arada eğitilmesinin mahsurları konusunda alan yazında önemli eleştiriler yapılmıştır:

Üçüncü dört yıllık eğitim de zorunlu ilkokul ile lise arasında geçiş sağladığı için bu okulları “ortaokul” diye isimlendireceğiz. İlk iki yıllık evrede şimdi 4.-5.sınıf; İkinci evrede iki yıl sürede 6.-7. Sınıf programına paralel bir program uygulanacaktır.
Dördüncü dört yıllık kademeye ortaöğretim ve bu okullara eskiden olduğu gibi “lise” diyeceğiz. İlk iki yılda yabancı dil, matematik, fenbilimleri, sosyal bilimleri,bilgisayar gibi ortak derslerin eğitimi verilecek ve bu evrenin sonunda alan tesbiti yapılacaktır. Son iki yılda tercih edilen alana göre mesleksel ve akademik bir eğitim verilerek sonunda yapılan bitirme sınavı sonucuna göre yüksek öğretime geçiş sağlanacaktır.
Yeni sistemi öğretmenlere anlatmak ve kavratmak için eğitim akademileri üniversitelerde görevli eğitim bilimleri uzmanlarının sürdüreceği seminerler ve medyadaki yoğun tartışmalardan yararlanılacaktır.

Aile Eğitimi Merkezlerinde anne-babalara okuldaki eğitime katılımlarını sağlamaya ve yeni eğitim sistemini öğretmeye ve aileyi bir eğitim kurumu haline getirmeye yönelik seminer programlarının sistemli olarak sürdürülmesine önem verilecektir. Bu konuda medyadan yararlanılacaktır.

Yeni sistemde derslerin içerikleri yeniden düzenlenecek okullar çocukların neşeyle koşup oynadıkları güler yüzlü kurumlar haline gelecektir. İlk iki kademede sınav yerine alternatif değerlendirme yollarından yararlanılacaktır. Son iki evrede sınavlar öğrencilerin öğrenmelerinin yeterli olup olmadığını tesbit etmeye yönelik olarak yapılacaktır.
Temel bazı bilgilerin dışında bilgi yüklemesi yapılmayacak, öğrencilerin araştıran, soruşturan, proje geliştiren, okuyan, öyküler yazan, milli kültürü özümlemiş ve çağdaş değerleri yaşatan bireyler olması amaçlanacaktır.

Dr.Mehmet Zeki ILGAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eğitim Sistemimiz ve Alternatif Sistem" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Mehmet Zeki İLGAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Mehmet Zeki İLGAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Zeki İLGAR Fotoğraf
Psk.Dnş.Mehmet Zeki İLGAR
Ordu (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mehmet Zeki İLGAR'ın Yazıları
► Sistem, Varlık ve İnsan Psk.Mert ÖZAYDIN
► Bir Sistem Olarak Aile Psk.Sena TUNÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Eğitim Sistemimiz ve Alternatif Sistem' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yinelenen Yorgunluk Hissi Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:41
Top