2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beyniniz Çok Gelişmiş Bir Bilgisayardır: Beyin Dalgaları ile Hayatını İyileştir
MAKALE #23152 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın YENİ Nisan 2024 | 118 Okuyucu
Şimdi durun ve hayatınızda bir türlü değiştiremediğiniz, adeta kısır döngüye dönmüş bir sorununuzu düşünün. Aklınıza şu konulardan birinin gelmesi oldukça muhtemel: Yapmanız gereken işleri veya size iyi gelecek şeyleri sürekli ertelemek, kendinizi istemediğiniz türde ilişkilerin içinde bulmak, parayı bir türlü elinizde tutamamak, yettirememek veya istediğiniz finansal özgürlüğü sağlayamamak, duygularınızı yönetemediğiniz için insanlarla yakın ilişki kuramamak, eşiniz/partneriniz/işvereniniz/patronunuz/amiriniz ile sürekli çatışma yaşamak, kaza ve kavgaya meyilli olmak, kaygı ve korkudan dolayı hayatınızı sınırlamak, başarısız olma korkusu sebebiyle potansiyelinizi bir türlü gerçekleştirememek… Tanıdık gelen var mı?

Yukarıda saydıklarımdan tanıdık gelen varsa şimdi size sorunun kaynağını anlatayım. Biz insanlar olarak beden, zihin ve bilincin birleşimi olan bütün varlıklarız. Beden, zihin ve bilinç birbirinden ayrı yapılar değil. Beyninizi bedeninizi yöneten komuta merkezi, zihninizi düşünceler, bilincinizi de bu düşüncelerin çekildiği alan olarak düşünebilirsiniz. İşte beyniniz manyetik alan gibi çalışan bilinç ile zihninizde dolanan bu düşüncelere tepki vermeye karar verdiğinde, beyninizde bir takım elektriksel aktiviteler meydana geliyor. Buna da “beyin dalgaları” (Brain Waves) deniyor. İşte yaşamınızda çözümsüz kalmış, sizi sınırlayan bu sorunların hepsi beyin dalgalarının kullanımı ile doğrudan ilişkili.

Günümüzde bilim insanları ve araştırmacılar tarafından üzerinde pek çok çalışma yapılan beyin dalgaları sadece beyindeki elektriksel aktivitenin bir yansıması değil. Beyin dalgaları bilinçli ve bilinçsiz düşüncelerin bir araya geldiği bir müzik parçası gibi hareket ediyorlar. Alfa, Beta, Teta, Delta ve Gama adı verilen bu dalgalar, insan beyninin gizli bir dilini temsil ederek zihninizin karmaşık ve sıra dışı dünyasına bir pencere açıyor. Beta, Alfa, Teta, Delta ve Gama beyin dalgalarının frekansları Hz (Hertz) birimiyle ifade ediliyor.*Hertz, saniye başına düşen devir sayısı demek. Örneğin 1 Hertz, saniyede bir devir anlamına geliyor. Hertz frekans (sıklık) birimi ve ismini Alman fizikçi Heinrich Rudolf Hertz‘den almış. Hertz veya frekansın İngilizcesi ise cycle. Beyin dalgaları aslında beyindeki sinir hücrelerinin elektriksel aktivitesinden kaynaklanan ritmik titreşimleri ifade ediyor. Bu dalgalar, Elektroensefalogram (EEG) adı verilen bir aletle ölçülüyor. Beyin dalgaları farklı frekans aralıklarında ölçülerek her biri farklı beyin aktiviteleri ile ilişkilendiriliyor.

Gelin şimdi bu beyin dalgalarına daha yakından bakalım:*

Beta Beyin Dalgaları

Beta beyin dalgası, frekans spektrumunda 12-35 Hertz arasında. Bu dalgalar genellikle zihinsel aktivite, dikkat ve uyanıklık sırasında ortaya çıkıyor. Beta dalgalarının varlığı, zihinsel faaliyetlerin hızlanması ve bedensel hareketlerle ilişkili. Yani gün içinde genellikle bu zihin durumundayız. Beta beyin dalgası aynı zamanda odaklanma, karar verme, problem çözme gibi bilişsel işlevlerle de ilişkili. Beta dalgaları ayrıca aşırı kaygı ve stres durumlarında artıyor ki bu da stres yönetimi için çeşitli tekniklerin geliştirilmesinde bize fikir veriyor.

Alfa Beyin Dalgaları

Alfa beyin dalgaları, frekans spektrumunda 8-12 Hertz arasında. Zihinsel rahatlama, gevşeme ve gözlerin kapalı olduğu dinlenme durumunda alfa dalgaları ortaya çıkıyor. Gözlerimizi kapatıp biraz gevşediğimizde beynimiz Alfa frekansına geçiyor. Alfa her zaman gözler kapalıyken de ortaya çıkmıyor, gün içinde dalıp gittiğiniz anlarda Alfa frekansında olduğunuz hafif hipnoz deneyimi içine giriyorsunuz. Alfa dalgaları öğrenme, hafıza, yaratıcılık ve problem çözme gibi bilişsel işlevlerle ilişkili.*Çalışırken alfa beyin dalgasına ulaşır ve dikkat dağıtan dış uyaranlardan kendinizi soyutlarsınız. Yaratıcı zihin alfa beyin dalgasında harika bir performans gösteriyor.

Teta Beyin Dalgaları

Teta beyin dalgası, beyin dalgalarının frekans spektrumunda 4-8 Hertz arasında. Bu beyin dalgası genellikle zihinsel rahatlama, gevşeme ve uykuya doğru geçiş halinde olduğumuz zamanlarda ortaya çıkıyor. Teta dalgaları da tıpkı Alfa gibi aynı zamanda yaratıcılık, hayal gücü ve öğrenmeyle ilişkili. Ancak Teta beyin dalgası Alfa’dan daha derin bir gevşeme hali. Teta beyin dalgaları; hipnoz, meditasyon, yoga, derin nefes egzersizleri, doğa yürüyüşleri gibi stres azaltıcı aktiviteler sırasında artıyor.

Delta Beyin Dalgaları

Delta beyin dalgası, beyin dalgalarının frekans spektrumunda 0.5-4 Hertz arasında. Delta beyin dalgası, derin uyku hali, fiziksel ve zihinsel dinlenme, restorasyon ve iyileşme süreçleri ile ilişkili.*Beyninizde Delta dalgaları varsa, zihinsel faaliyetleriniz yavaşlamış, bedeniniz rahatlamış demektir. Delta kısaca “bilinç dışı” alana geçişi gösteriyor.

Gama Beyin Dalgaları

Gama beyin dalgası, beyin dalgalarının frekans spektrumunda 35-100 Hertz arasında. Beyninizde Gama dalgaları aktifse, beyninizin sol ve sağ yarıküreleri arasındaki iletişim ve uyumla ilgili bir çalışma var demektir. Bu bilgi sizi iyileştirme potansiyelini saklayan çok önemli bir bilgi. Birbirinin zıttı gibi görünen prensiplerle çalışan sol ve sağ yarıkürelerin arasında bulunan ve onların uyum ve ahenk içinde çalışmasını sağlayan yapıya “korpus kallozum” deniyor. İşte Gama frekansı ile yarıküreler arası iletişim sinyallerini indüklemek yoluyla psikolojik bütünlük ve iyileşme gerçekleştirilebiliyor. Bu müthiş bilgiyi anlamanız için size şimdi biraz Geri Çağırma Terapisinden bahsetmek istiyorum.

Geri Çağırma Terapisi (Call-Back Therapy) ve Gama Beyin Dalgaları

Geri Çağırma Terapisi, 18 yıllık mesleki tecrübe ve eğitimlerime dayanarak geliştirdiğim, birçok terapi yaklaşımının işe yarayan noktalarıyla sentezlenmiş bütüncül bir terapi tekniği. Zihnin (sinir sisteminin) çalışma prensibine uygun ve sorunun kaynağına odaklı bir teknik. Bir Geri Çağırma Terapisi seansında, öncelikle yaşam öykünüz dinleniyor. Bugüne kadar olan yaşam öykünüz sizin “zaman çizginizi” oluşturuyor. Öncellikle 0-7 yaşları arasındaki zaman çizginizde nasıl bir duygusal ortamda büyüdüğünüz, ebeveynlerinizle ilişkileriniz tespit ediliyor. Bu dönemde beynin gelişim hızı (nöroplastisitesi) çok hızlı olduğu için, yaşananların etkisi de kuvvetli oluyor. Çünkü bu dönemde yaşanmış ve iz bırakmış herhangi bir şey, ileride aynı sahneyle tekrar karşınıza çıkarak iş, ilişkiler veya sağlık konusunda çeşitli problemler yaşamanıza sebep olabiliyor. İşte Geri Çağırma Terapisi, Teta beyin dalgalarının hakim olduğu ilk çocukluk döneminde kodlanmış bilinç dışı programları açığa çıkarıp beyninizin iki yarıküresi arasında coherence (tutarlılık, uyum, ahenk) sağlamaya ve bilincinizi “yeniden bağlamsallaştırmaya” yardımcı olan sinir bilime dayalı bir teknik. Bu tekniği uygularken olmazsa olmaz bir özellik de, terapist ile danışanın sağ beyinlerinin uyumlanması. Çünkü iki insan etkileşim halindeyken beyin dalgaları senkronize oluyor ve beyinlerinin ilgili bölgelerindeki nöronlar aynı anda aktifleşiyor. Gama beyin dalgasına kısaca “Yarıküreler Arası Senkronizasyon Frekansı” dersek, Geri Çağırma Terapisinde terapistinizin beyin dalgalarıyla uyumlanarak kendi beyninizin ahenk ve uyum içinde çalışmasına yardımcı oluyor, sonuç olarak semptomları iyileştirerek iyi oluşunuzu yükseltiyorsunuz.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİKDANIŞMAN & PSİKOTERAPİST


Kaynakça:

Abhang, P. A., Gavali, B. W., Mehrota, S. C. 2016. Introduction to EEG and Speech-Based Emotion Recognition. Elsevier Inc.

Denworth, L. 2023. “Brain Waves Synchronize when People Interact-The minds of social species are strikingly resonant” Scientificamerican.com

Encyclopedia of the Human Brain. Elsevier Science Ltd. Editor: Ramachandran, V. S., 2002.

Şenel, F. 2010. “Beyin Dalgaları”. Bilim ve Teknik Dergisi, Temmuz.

dunyabeyingelisim.com.tr

hypnoistanbul.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beyniniz Çok Gelişmiş Bir Bilgisayardır: Beyin Dalgaları ile Hayatını İyileştir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► Beynimiz ve Dalgaları Psk.Esra ERDOĞAN
► Bağlanma ve Beyin Psk.Dila HOTLAR
► Kalp mi Beyin mi? Psk.Bahar Esin ERGİN
► Bay Dahi: Beyin Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
► Beyin ve Öğrenme Psk.M. Emin BAKIRDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Beyniniz Çok Gelişmiş Bir Bilgisayardır: Beyin Dalgaları ile Hayatını İyileştir' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:46
Top