2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Patolojik Kıskançlık
MAKALE #21794 © Yazan Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN | Yayın Ekim 2020 | 1,158 Okuyucu
Kıskançlığın Gerçekten Arkasında Ne Var ve Bu Konuda Ne Yapmalı?
Bir partnerin kıskançlığıyla veya kişinin kendi kıskançlığıyla başa çıkmak için pratik ipuçları.

En baştan söylemek isterim. Kıskançlığın sevgi belirtisi olduğu yaygın bir yanılgıdır.

Sosyal medyada, kullanıcı adına bakarak, kişinin psikolojiyle bağlantılı olduğunu düşündüğüm bir hesapta, alıntılanmış şu paylaşımı gördüm: "Gerçekten aşık olan insanlar kıskanırlar." Bu yanlış anlamanın o kadar derinlemesine kökleşmiş olduğunu görünce şaşırdım, görünüşte psikoloji bilgisi olan insanlar bile buna inanıyor.

Kıskançlık önemli bir ilişki sorunu olabilir - evlilik terapistleri, kendilerine başvuranlar arasında romantik kıskançlığın üçte biri için ciddi bir sorun olduğunu bildirmişlerdir. Umarım kıskançlığın bir aşk belirtisi olduğu efsanesini ortadan kaldırırız. Ama değilse, kıskançlık tepkilerini gerçekten motive eden nedir? Araştırmalar, birkaç özelliği daha fazla kıskançlıkla ilişkilendirmiştir:

Kendine güvensizlik.
Nevrotiklik: genel olarak karamsar, endişeli ve duygusal olarak dengesiz ruh hali.
Güvensizlik ve sahiplenme duyguları.
Partnere bağımlılık: İnsanlardan iyi alternatif partnerleri olmadığını hayal etmelerini istemek bile, farazi kıskançlık uyandıran senaryolara daha fazla olumsuz tepkilere yol açar.
İlişkide yetersizlik hissi: Genellikle partneriniz için yeterince iyi olmadığınızdan korkmak.
Anksiyöz bağlanma stili: Partnerin terk edeceği veya yeterince sevmeyeceği korkusunu içeren romantik ilişkilere yönelik sürekli bir yönelim. Araştırmalar, insanların sevdiklerinden destek almayı düşünmelerini isteyerek geçici olarak kendilerini daha güvenli bir şekilde bağlanmış hissetmelerine neden olmanın, farazi bir kıskançlık uyandıran duruma daha az sert tepki vermelerini sağladığını göstermiştir.

Kıskançlıkla ilgili tüm bu etkenler, kıskanç insanların eşlerine duydukları sevgiyle değil, onların kendi güvensizlikleri ile ilgilidir.

Öyleyse partneriniz haksız kıskançlık gösteriyorsa ne yapmalısınız?

Partnerinizin kıskançlığının sizinle ilgili olmadığını anlamalısınız; kendisi ile ilgilidir. Partnerinize sevginiz konusunda güven vererek kıskançlık ifadelerine yanıt verin. Araştırmalar, partnerlerin kıskançlıklarına ilgi ve çekicilikleri konusunda güvence vererek karşılık verenlerin daha istikrarlı ilişkilere sahip olma eğiliminde olduğunu göstermiştir.

Kıskanıyorsan ne yapmalısın?

Partnerinizin e-postasını karıştıran sizseniz kıskançlıkla nasıl başa çıkmalısınız? Birkaç yol başa çıkmanıza yardımcı olabilir:

Yanlış şüpheler uyandırması muhtemel olan durumlardan kaçının. Bir ankette araştırmacılar, kıskanç olanların partnerlerinin Facebook faaliyetlerini izleme eğiliminde olduğunu bulmuştur. Facebook'u ne kadar çok merak ederlerse, endişelenecek kanıtları o kadar çok bulurlar, bu da daha fazla casusluğa yol açar ve artan bir izleme ve kıskançlık kısır döngüsü yaratır.

Kendiniz üzerinde çalışın. Kendinize ve ilişkinize olan güveninizi geliştirmeye çalışın.

Partnerinizle iletişim kurun. Kıskançlık yaşıyorsanız, partnerinizle bunun hakkında konuşun - ama konuşma şekliniz çok önemlidir: Eğer partnerinize kızgınlık veya alaycılık ya da suçlamalarda bulunursanız, bunun bir faydası olmayacaktır. Doğrudan ve yumuşak tonda olmalısınız, düşmanca değil. Duygularınızı sakin bir şekilde açıklayın ve nasıl bir çözüm bulacağınızı tartışın. Bu, daha tatmin olmanızı sağlayacak ve partnerinizin/eşinizin kıskanç davranışınızla kafasının karışmasını önleyecektir. Bu iletişim stratejileri büyük olasılıkla partnerinizde olumlu tepkiler ortaya çıkarır.

Bazen kıskançlık haklı çıkar: Partnerinizin bir ilişkisi olduysa ve güveninize ihanet ettiyse, bu ciddi bir sorundur. Tek eşlilik istemeyen biriyle ilişki içinde olduğunuz için kıskanıyorsanız, o zaman kıskanç duygularınız ilişkiyi bırakmak ve ilişki hedefleri sizinkiyle daha uyumlu olan birini aramak için iyi bir neden olabilir. Ama "aptalca şeyleri" kıskandığınızda, sevgi göstermiyorsunuz; kendi güvensizliklerinizi ortaya koyuyorsunuz.

Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (Psikiyatri) Uzmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Patolojik Kıskançlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
Adana
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN'in Yazıları
► Patolojik Kumar Oynama Dr.Necati ÇOBANOĞLU
► Kıskançlık ve Haset Dr.Ali Algın KÖŞKDERE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Patolojik Kıskançlık' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Etiyolojisi PDF Ekim 2020
► Depresyon Bilgilendirme PDF Ekim 2020
► Apati PDF Ekim 2020
◊ Dışkı Tutamama (Enkoprezis) ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:01
Top