2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İstismar Suçları ve Oral Dönem Fiksasyonu Arasındaki İlişki
MAKALE #19595 © Yazan Psk.Atakan ŞAHİN | Yayın Mayıs 2018 | 2,802 Okuyucu
ORAL DÖNEMİN FİKSASYONU VE CİNSEL İSTİSMAR SUÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Psikolojıde fıksasyon , bireyın erken gelişim evresınde hazza ulaşmasını sağlayan bir davranışa ,yaşamın ilerleyen dönemlerinde kalmasıdır .
psikoseksuel kuramın ilk evresi olan oral dönemde yaşanan olumsuzluklar sebebıyle bireyde ortaya çıkabilen fıksasyonlar da bebek dunya ya ilk geldiğinde dış dünya ya bağımlıdır ihtıyaçlarını kendisi karşılamayacağı için bakım verenin desteği çok önemlidir. Özellikle bebeğin anneden beslenmesi fiziksel dürtülerini doyurmanın yanında kişiliğinin temelini oluşturacak güven duygusunun kazanılmasında da belirli olur .

0-1 yaşlarında bebeğin nesne kavramı yoktur bebek kendisini nesneller dunyasının bır parçası olarak görür önceliği dürtülerini doyurmaktır.ve dunyayı tanımak içinse agız bölgesini kullanır.0-1 yaş bebeğe nesne verildiğinde ilk olarak ağzına götürme eğiliminde olacaktır.
İnsanın acıdan kaçma ve hazza ulaşma eğilimi ,bebeğin acıkma dürtüsü gereği oluşan gerilim i annenin memesi yardımıyla gidermeye çabalamaktadır.bedensel gerilimi yaşadığında ağlayarak ifade eder ve bebek dışarıya bağımlıdır. Emzirme dönemi anne ile bebek arasında en yoğun dönemdir. Bebeğin ego gelişiminin yapı taşlarını ,anne veya bakıcısının karşılama şekli belirler . anne yardımcı ego görevi görür. Bebeğin nevroza ya da psikopatolojilerinin ilerde oluşmaması için anne ve bakıcınında olumlu ruhsal durumu etkilidir. Hazzın kaynağı olan anne memesini az yada çok elde etmek ileriki yıllarda bebeğin sağlıklılığını etkiler.bu döneme saplanıp kalan birey bunu doğru telafi edemediğinde bir sonraki gelişim evresınde de sağlıklı bir ilerleme kaydedememektedir.

Bebek 0-1 yaş arası dunyanın güvenilir bir yer olup olmadığını anlama çabası içindedir bebeğin haz nesnesinden uzak tutulması ya da ondan hiç uzaklaştırılmaması bebeğin bağlanma seklini etkiler. Bebek gerilimdeyken onu en etkili gerilimden uzak tutabilecek nesne haz nesnesidir haz nesnesinden erken kesme ya da aşırı karşılanması emzirme, bireyin (gergin,pasif, güvensiz bağımlı olması yönünde davranışlar kazanmasına neden olur .bu dönemde aksamalar yetişkinlikte eş seçimi,sigara bağımlılığı gibi durumlara etki eder. Güven duygusunun temeli bu dönemde başlar.bu dönemde kazanımlar tamamlanmadığında döneme saplanma meydana gelmektedir. Bu saplanma ne kadar erken dönemde yaşanırsa kişide bıraktığı hasar o kadar çok olmakta ve telafi edilmeside o kadar zor olmaktadır. Bebğin 0-1 yaş arası şiddete maruz kalması hazzının olumsuz bir tepkiyle geri çevrilmesi ileriki dönemlerde psikopatolojiye sebep olabilir .annenin sağlıklı ve yaşama sevinci içinde olmasıda bebeği besleyecek önemli bir faktördür.bu dönemde sevgi nesnesinin kaybolması melankonının oluşmasına sebep olur oluşabilecek bu depresif duygu durumu öz kıyıma sebep olabileceği gibi kendilik algısında düşüş yaşanır kişi kendisini değersiz başarısız görebilir kendisini cezalandırabilir ,kendisini sevmeyen bireylere dönüşebilirler sevgi eksikliği öfke oluşturabilir içe dönme ya sebep olabilir . cınsel istismar suçları oral dönemdeki fıksasyonla bağlantısı sevgi nesnesinden yoksunluk ağızdan hazzın yetersiz olarak giderilmesi annenin psıkopatolojık yaklaşımı agreesyonu bebeği,bıreyi etkileyebilir ilerde olumsuz duygu durumlarına sebep olabileceğinden oluşabilecek öfke, istısmar ya da duygusal ve davranış olarak yön değiştirebilir.Bu dönemi sağlıklı yaşayanlar insanlaraa verebilme ve onlardan alma kazanımlarını elde eder almayı ve verebilmeyi öğrenmek haz nesnesini elde etme şeklimize göre yapılanır.bebeğin haz nesnesinden uzak tutulması ya da ondan hiç uzaklaştırılmaması bbeğin bağlanma şeklini etkiler. hiçbir neden yokken annenin bebekten sevgisini ve ilgisini çekmesi bebek için felaket olarak algılanır.geçmişteki yaşantıları travmaları, depresıf semptomlar gösteren annenın aniden bebekten ilgisini çekmesi bebeğin nesne kaybı yaşaması henüz yeni gelişmekte olan ego nun savunmalar geliştirmesine sebep olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İstismar Suçları ve Oral Dönem Fiksasyonu Arasındaki İlişki" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atakan ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atakan ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atakan ŞAHİN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Cinsel İstismar Suçları ve Oral Dönem Fiksasyonu Arasındaki İlişki' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Sürecinde İyileşme Temmuz 2023
◊ Golden Pıano Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:29
Top