2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fotoğraf ve Psikoloji
MAKALE #19459 © Yazan Psk.Barış Kemal KİRİK | Yayın Mart 2018 | 5,141 Okuyucu
Bu sürece adını veren bir kaç isim vardır. Fototerapi yahut Terapötik Fotoğraf olarak karşımıza çıkabilir. Herhangi bir şekilde psikoterapi yönetimi veya bir kuram olduğu iddası yoktur. Bu yeni alanın tek iddası, danışan ve terapist arasında iyi bir iletişim aracı olduğuna yöneliktir. Kişisel olarak buna katılmak ile beraber, sadece iletişim amaçlı olarak kalmayıp bir terapi yöntemine evrildiğini düşünmekteyim.

Günümüz insanından beklenilen en önemli yetenek hem kendini iyi tanıması hem de karşısındaki insanları tanıyıp, anlamasıdır. Bu beklentiye karşılık verebilmek için kişinin kendisini iyi bir şekilde yetiştirmiş olması gerekmektedir. Bu gelişim sürecinde hem gençler hem yetişkinler için en önemli unsur bilgi edinme kavramıdır. Yapılan araştırmalar ile bilgi edinmenin en öne çıkan öğesi ise ‘’görsel okuryazarlık’’tır. John Berger, görme konuşmadan önce gelir, çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir demiştir. Görsel okuryazarlık bireyin çevresinde karşılaştığı doğal ya da insan yapımı öğelerin ayırt edebilmesi ve yorumlaması olarak tanımlanmıştır. Farkında olarak veya olmayarak, çocukluğumuzdan bu yana her şeyi görerek, görsel olarak belleğimize atıyoruz. Bu noktada hafızamız bu görselleri belli duygular ile biz farkında olmadan bağdaştırmaktadır. Yaşadığımız psikolojik süreçler, birer görsel ve imge olarak hafızamızın derinliklerinde yer alır. Kişinin kendini tanıması veya farkında olmadığı problemlerinin ortaya çıkarılması için, fotoğraf sanatının kullanımı oldukça başarılı olmaktadır.

Genelde insanlara gösterdiğimiz fotoğraflarımızda hep güldüğümüz, keyifli ve mutlu olduğumuz anlarımızı paylaşma eğilimindeyizdir. Fakat Roland Barthes, Camera Lucida kitabında Punctium kavramından bahseder; ‘’fotoğrafta ilk dikkat çeken, kişiyi delen geçen andır’’. Bu anlarda tamamen kişinin öznel anlarından oluşmaktadır. Çalıştığımız bu yöntem, Görsel ile kişinin hafızasına yolculuk etmemizi ve oradaki andan yola çıkara öyküyü ele almamızı sağlar. Fotoğraf ile gerçekleşen terapi yönteminde ise bu kişisel süreç yani Punctium bizim çıkış noktamız olacaktır.

Fotoğraf ile gerçekleşen terapi süreçleri beş farklı gruba ayrılır. Bu yazımızda ben en çok kullandıklarımı detaylandırırken diğerlerinden örnekler vereceğim.

Öncelikli olarak danışanlara beş farklı kategoride seçenek sunulmaktadır. Yani terapi sürecine beş farklı yol ile başlanabilmektedir.

Danışanın Özçekimi (Selfie)
Danışanın çektiği fotoğraf
Danışanın başkaları tarafından çekilmiş kendi fotoğrafı
Danışanın aile albümünden, düğün, aile buluşmaları ve biyometrik fotoğraf vb.
Başkaları tarafından çekilmiş, danışan tarafından beğenilen ve bir anlam taşıyan

Danışanlardan bu seçeneklerden bir tanesi veya bir kaç tanesinden fotoğraf getirmesi istenir. Ortama getirilen fotoğraflar, terapi sürecinin ilk adımını oluşturur. Danışma süreci ortama getirelen fotoğraflardan bir tanesinin hafızada ve zihinde canlandırdığı bir anı, duygu, düşünce ve bilgilerin ortaya konulması ile devam eder. Bu süreçte ikinci adımı oluşturur. Bu süreçte, danışan tarafından seçilen ve üzerinde konuşalan fotoğrafın danışanın hafızasında bir ayna görevi görerek belli başlı anları ve hikayeleri ortaya çıkarması sağlanmaktadır. Daha sonrasında bellekteki bilgilerin ve görsellerin yeniden öykülendirilmesi ve anlatılması ile devam eden süreç, hayallerinde öykülendirilmesi ile detaylandırılmaktadır. Bu yöntem ile danışanlar fotoğraflarına verdikleri tepkiler ile kendileri hakkında bir çok şey öğreniler ve bu yolla kendilerini keşfederler.

Bu süreçte danışanın rolü ise, fotoğraflar üzerinden konuşurken kişinin kendini keşfini sağlamak ve onu bu konuda desteklemektir.

Farklı süreçlerden bir tanesi ise, kişiye verilen fotoğraf eğitimi ve sornasında çektiği fotoğrafların terapist ile beraber yorumlanması şeklinde işlemektedir. Bu süreçte, kişinin sosyal becerilerini artırmak ve hayata adaptasyonunu fotoğraf sanatı ile gerçekleştirmek amaçlanmaktadır. Çekilen fotoğrafların okunması yukarıda bahsedilen detaylar ile gerçekleşmekte ve kişinin kendini keşfi ve adaptasyonu sanat ile gerçekleştirilmektedir. Bu süreç içerisinde kişi gördüğü kareleri veya kendi özçekimini gerçekleştirip kendine ve insanlara anlatmak istediklerini fotoğraf sanatı ile dışa vurmaktadır.

Toplamda 6 hafta süren fotoğraf hikaye oluşturma atölyesi ise, yukarıda belirttiğimiz 5 farklı alanda danışanların her hafta bir tanesinden fotoğraf getirmesi ve üzerine çalışması ile gerçekleşmektedir. Her hafta fotoğraflar ve anlamları üzerine konuşulurken 6. haftada tüm fotoğraflardan bir hikaye oluşturarak kişinin kendi hayatı ile yüzleşmesi ve kendini anlamlandırması hedeflenmektedir.

Türkiye’de pek yaygın olmayan, kendini Sanat Terapisinden bir ölçek farklı bir konuma yerleştiren Fotoğraf ile Terapi yöntemi fotoğraf ve psikolojinin interdisipliner olarak çalışması sonucu ortaya çıkmıştır. Sanat Terapisi resim ve müzik ana kollarında farklı boyutlar ile danışanlara destek sağlamaktadır. Fotoğraf ile terapi sürecinde ise çektiğimiz veya ortama getirdiğimiz fotoğraflar ile kişinin kendin tanıması, ortaya çıkan sorunlar ile yüzleşmesi veya hali hazırda getirdiği problemlerine farklı bir bakış açısı kazandırılması sağlanmaktadır. Kişilerin yaşadığı travmatik olayların ortaya çıkarılması zor ve meşakkatli bir evredir. Fotoğraf okumaları ile bu süreci hafiflettikten sonrasında, üzerine gerçekleştirdiğimiz fotoğraf çalışmaları ve okumaları ile üstesinden gelmesine yardımcı olunmaktadır. Farklı bir çok alanda çalışmaya elverişli olan fotoğraf ile terapi yönteminde öne çıkan başlıklar

Kişinin kendini keşfini sağlaması
Travmatik olayların ortaya çıkarımı
Kişiyi rahatsız eden durumların ortaya çıkarımı
Hayatı anlamlandırma süreci
Psikolojik rahatsızlıkların sanat yolu ile keşfi ve iyileşme süreci
Stres Yönetimi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fotoğraf ve Psikoloji" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Barış Kemal KİRİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Barış Kemal KİRİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Barış Kemal KİRİK'in Makaleleri
► Kanser ve Psikoloji ÇOK OKUNUYOR Psk.Emre ŞENGÜR
► Pozitif Psikoloji Psk.Çağlar VAR
► Evlilik ve Psikoloji Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► ‘barış ve Psikoloji’ Psk.Ebru ÖZER
► Obezite ve Psikoloji Psk.Nilgün HASAN
► Politik Psikoloji Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fotoğraf ve Psikoloji' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Spor Psikolojisi Nisan 2020
► Sporda Kaygı Faktörü Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:54
Top