2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Yönetimi
MAKALE #18883 © Yazan Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN | Yayın Ekim 2017 | 3,169 Okuyucu
Bir geminin kaptanının kendiniz olduğunu hayal edin.. Ve bu gemi görüldüğü gibi rotasından çıkmak üzere.. O kadar değersiz, kırılmış hissetmiş ki kendisini dalgaların içinden çıkamıyor …

Bu gemiyi tekrar rotasına sokmak tamamen kendi elimizde…

Sağlıksız bir yol almak mı? Yoksa dalgalara dur demeye çalışarak kendi yoluna gitmek mi?

Hayatın gidişini değiştirmek istiyorsan önce bir tercih yapmalısın..

Öfke patlamaları, bu bizim için ne anlama gelebilir?

Şu hayatta hepimizin canını sıkıcak bizi birazcık kızdırıcak olaylar herkesin başına gelir, ama bazılarımız böyle olaylar yaşadığı zaman o duygularının öfkesinin kontrolünü elinden kaçırır ve böyle zamanlarda trafikte olabilir, okulda, iş yerinde, ailemize karşı, sevgilimize karşı bam başka bir insan oluruz. Zarar veren ne söylediğini bilmeyen ve belki şiddet uygulayan bir insan…

İşte böyle durumlarda öfkemizi nasıl kontrol edebiliriz biraz bundan bahsetmek istiyorum.

Öfke nedir?

Öfke her insanın yaşadığı doğal bir duygudur ve bizim için bir işarettir hemde önemli bir işaret. Öfkemiz incindiğimizi, haklarımızın ihlal edildiğini, gereksinimlerimizin ya da isteklerimizin doğru şekilde karşılanmadığını ya da sadece, işlerin yolunda gitmediğini gösteren bir ileti olabilir.

Öfkemiz yaşamımızda ki önemli bir duygusal sorunu ihmal ettiğimizi ya da ilişkimizide ki kendimizden cok sey feda ettiğimizi gösterebilir.

Öfkemiz başa çıkabileceğimizden çok daha fazlasını yaptığımızı ya da verdiğimizi gösteren bir işarettir.

Örneğin; Erkeklere duydukları öfkeyi açıkça ifade eden kadınlara kuşkuyla bakılır, Eşitlik hedefimize toplum hoşgörü gösterse bile , ‘şu öfkeli kadınlar’ın herkesi çılgına çevirdiklerini biliriz.

Öfkemizi dolaysız olarak ifade etmek bizi hanımefendilikten, kadınlıktan, annelikten, çekicilikten uzaklaştırır hatta ‘ cırtlaklaştırır’.

Öfke duymaya ve öfkeyi ifade etmeye karşı tabular o denli güçlü ki , ne zaman öfkeli olduğumuzu bilmek bile pek kolay olmuyor.

Cümlenin başında dediğim gibi öfke doğal bir duygudur ve Öfkenin hem olumlu yanları hem de olumsuz yanları vardır….

Olumlu yanları derken ne gibi mesela?

Öfke dikkatimizi, odaklanmamızı arttırır.

Eğer amacımız kendimizi veya bir sevdiğimizi ya da yardıma muhtaç birini zor bir durumdan kurtarmak ya da korumaksa; öfke güç ve inanç sağlar.

Bu şekilde kullanılan öfke yapıcıdır. Ve olumlu amaçlar için destek sağlar.

Öfkenin olumlu yanları olduğunu bilmek gerçekten şaşırtıcı olabilir.. Fakat öfke de çok doğal bir duygudur. Duygularımızı reddetmek yerine onları kabul etmek bizim için her zaman daha yararlı olur..

Öfkenin Olumsuz Yanları

Öfkenin sonunda; fiziksel saldırganlık veya şiddete dönüşebilir.

Tutuklanabilir, hapse düşebilir,

Fiziksel olarak yara alabilir,

Sevdiklerinizi kaybedebilir,

Madde kullanmadan kaldığınız temiz günlerinizi yok edebilir,

Tedavi sürecinizi bozabilir veya

Kendinizi pişman, suçlu ve yaptıklarınız nedeni ile utanmış hissedebilirsiniz.

Peki öfke kontrolü nasıl sağlanabilir?

‘KESKİN SİRKE KÜPÜNE ZARAR.’ sözünün de anlattığı gibi öfkemizi kontrol etmeye çalışmamız her zaman sağlıklı olan yoldur..

Öfke ile diğer duygular arasında iç içe geçmiş bir ilişki vardır. Öfke suçluluk, korku, engellenme, yalnızlık, kaygı, hayal kırıklığı, bağımlılık, kırılma,, anlaşılmama, reddedilme gibi duygularla ve durumlarla yakından ilişkilidir.

Öfkelendiğimiz zaman ;

1) ORTAMDAN UZAKLAŞMAK,

2) ÖFKEMİN ARKASINDA Kİ DUYGU NEDİR tanımlamaya çalışmak? (Nasıl, ne zaman, neden?),

3) NEFES EGZERSİZLERİ YAPMAK,

4) DUYGULARIN ANATOMİSİ TEKNİĞİNİ UYGULAMAK,

5) ZAMAN GEÇTİKTEN SONRA ‘BEN’ DİLİ İLE ÖFKEMİZ HAKKINDA KARŞI TARAF İLE KONUŞMAK,

6) MİNDFULLNESS TEKNİKLERİNİ UYGULAMAK,

7)İLETİŞİM ÇATIŞMALARINDAN KAÇINMA VE YETİŞKİN İLETİŞİMİ KURMAK.

Bu adımlar bir psikolog veya psikiyatristten terapi yardımı alınarak yapılırsa daha etkili ve sonuç veren yöntemler olabilir…

Uzm. Klinik Psk. Aslıhan DEĞERLİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfke Yönetimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi61 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN'ın Makaleleri
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke Yönetimi Psk.Kamil ERTEKİN
► Öfke Yönetimi Psk.Şeyma ATASOY
► Öfke Yönetimi Psk.Nihal ARAPTARLI
► Öfke Yönetimi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Çocuklarda Öfke Yönetimi Psk.Bahattin GÖKTAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Öfke Yönetimi' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Taraftar Psikolojisi Mart 2019
► Sporun Psikolojideki Yeri Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:41
Top