2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
MAKALE #18695 © Yazan Psk.Hicran DEMİRHAN | Yayın Ağustos 2017 | 2,995 Okuyucu
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, çocuklarda doğumdan itibaren var olan bir bozukluktur. Yaşıtlarına ve gelişimsel dönemlerine kıyasla aşırı hareketlilik, yerinde duramama ve kıpır kıpır olma durumuyla birlikte dikkatin çabuk dağılması ve dikkatini uzun süre bir işte devam ettirememe, düşündüğünü hemen yapma ( dürtüsellik) belirtileriyle kendini gösteren psikiyatrik bir bozukluktur.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu üç temel belirtiden oluşur.
1- Dikkat Eksikliği:
• Belirli bir işe ya da oyuna dikkat vermede zorlanma.
• Dikkatin kolayca dağılması.
• Dikkatsizlikten kaynaklanan hatalar yapma.
• Başlanan işin yarım bırakılması.
• Kendisiyle konuşulurken dinlemiyormuş gibi görünme.
• Görev ve etkinlikleri düzenlemede zorlanma,
• Ev ödevi, ders içi etkinlik gibi yoğun zihinsel çaba gerektiren işleri yapmaktan kaçınma.
• Etkinlikler için gereken eşyaları kaybetme.
• Günlük aktivitelerde unutkanlık.
2- Aşırı Hareketlilik:
• Oturduğu yerde kıpırdanma, ellerin ayakların oynatılması.
• Belli bir süre bir yerde oturamama, süreli hareket etme.
• Gereksiz yere sağa sola koşma, eşyalara tırmanma.
• Sakin bir şekilde oyun oynayamama ya da başka bir işle uğraşma.
• Çok konuşma.
3- Dürtüsellik:
• Sorulan soruları tamamlamadan cevap verme.
• Sırasını beklemede güçlük çekme.
• Başkalarının sözünü kesme ya da oyunlarında araya girme.
• Sonucunu düşünmeden koşma, itme, çekme vs.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun üç ayrı biçimi vardır.
1- Dikkat Eksikliğinin Önde Geldiği Tip: Dikkat eksikliği belirtileri ön plandadır. Aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ya yoktur ya da kayda değer şiddette değildir.
2- Aşırı Hareketliliğin ve Dürtüselliğin Önde Geldiği Tip: Aşırı hareketlilik ve dürtüsellik belirgin şekilde vardır. Dikkat eksikliği belirtileri vardır ancak önemsenecek şiddette değildir.
3- Birleşik Tip: Hem dikkat eksikliği, hem de aşırı hareketlilik ve dürtüsellik belirtileri tanı alacak şiddettedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu hem hekimler hem de toplum tarafında giderek daha fazla tanınmaya başlayan bir konudur. Okul çağı çocuklarında % 35 oranında oldukça sık görülür ve erkek çocuklarında daha sıktır. Klinik örneklemde erkek/ kız oranı 9/1 iken toplum taramalarında bu oran 4/1 e yaklaşmaktadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu özellikle 3-4 yaşlarından sonra fark edilir. Ancak “bir türlü yerinde durmamak” , “hayallere dalmak”, “düşünmeden davranmak” birçok çocukta zaman zaman görülebilir durumlardır. Aile kendi çocuğunu bir şekilde tolere edebildiği için genelde yaramaz çocuk olarak adlandırır, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite si olabileceği ihtimalini göz ardı eder. Çocuğun kreş okul gibi yapılandırılmış, kurallı ve kalabalık bir ortama girmesi, ilk sosyal deneyimlerinin ve öğrenmenin başlaması ile birlikte belirtiler belirgin hale gelmeye başlar. Okulda göstermiş olduğu hem bilişsel hem de davranışsal uyumsuz davranışlar öğretmenlerin dikkatini çeker ve öğretmenler ailede Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna İlişkin bir farkındalık yaratır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu basit bir sorun değildir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun ortaya çıkardığı bilişsel sorunlar, davranışsal sorunlar, duygusal sorunlar ve sosyal sorunlar vardır. Bunlar birer yapbozun parçası gibi birbirine bağlıdır.
Bilişsel olarak dikkatini kullanamama ve bellek sorunları yaşayan çocuklar davranışsal olarak elbette ki hiperaktivite ve dürtüsellik problemleri çıkaracaktır. Bu durum okulda parkta evde kısacası sosyal çevresinde uyumsuzluklara, ilişkilerde sorunlar yaşamasına ve dışlanmasına, yaramaz çocuk, kuralları bozan çocuk gibi etiketlenmelere sebep olacak ve bu çocuklar kendilerini dışlanmış ve yalnız hissedeceklerdir. Sonuçta da duygusal olarak ani parlamalar, iniş çıkışlar ve depresyon gibi duygusal problemler yaşayacaklardır.
Çocuğunuzda dikkatini toplamayla ilgili problemler varsa, aşırı hareketliyse, istek ve dürtülerini engelleyemiyorsa, bu belirtiler 7 yaşından önce başlamışsa, kalıcı ve sürekli belirtilerse, hem evde hem okulda gibi birden fazla farklı ortamda görülüyorsa vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alınmalı ve uzmanın görüşüne başvurulmalıdır.
Elbette ki Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu için hangi uzmana ya da uzmanlara başvurulması gerekir sorusu da önemli sorulardan biridir. Aileler bu konuda çözüm üretebilmek için oldukça sabırsızdırlar, çözüm odaklıdırlar, yardımı acil görürler ve kuşkusuz ki çocukları için en iyi olanı yapmak isterler.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’ nun ortaya çıkmasında birçok neden işe karıştığından, kişiler ve kişiler arası alanlarda ( okul, aile içi ve akran gruplarında ) sorunlara neden olduğundan çocuğun gereksinimlerine uygun, çok yönlü birden fazla uzmanlık alanının ortak bir tedavi yaklaşımı en uygun tedavi seçeneğidir. Dolayısıyla bu ekibin içinde aile, okul, çocuk psikiyatristi ve psikolog bir arada olmalıdır. İyi bir tedavi ilaç, psikoterapi ve psikososyal tedavileri kapsamalıdır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda ilaç tedavisi son derece etkilidir. Uyarıcı ilaç “ metilfenidat” sayesinde dopamin kimyasal iletici sistemi daha iyi çalıştırır ve hedef belirtiler olan dikkatsizlik, dürtüsellik ve aşırı hareketlilik üzerinde önemli ölçüde azalma görülür.
Bilişsel işlevlerin bozulması, motor ile dil gelişimindeki gecikmelerin sık görülmesi sebebiyle psikologlar tarafından zeka testleri ve gelişimsel testlerin tamamı yapılmalıdır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar Bir türlü yerinde duramayan, hayallere dalan, düşünmeden davranan, dalgın, unutkan, hareketli vs. gibi pek çok sıfatla nitelendirirler. Bu davranışlar çoğu çocukta zaman zaman görülebilir durumlar olduğundan aile içinde erken dönemde sorun yaratmasa da okul, kreş gibi yapılandırılmış, kurallı ve kalabalık bir ortamda belirtiler belirgin hale gelir.
Çocuğun okul yaşantısı, duygusal, sosyal, fiziksel, bilişsel gelişim gibi alanlarda pek çok bilgi verir. Okul idaresi, rehberlik servisi ve öğretmenlerin hem çocukla ilgili tespitlerini aktarmaları, hem de psikoloğun okulu yönlendiren çalışmaları son derece değerlidir.
Ayrıca çocuk psikiyatrik ve psikolojik değerlendirme esnasında okul zamanı olduğu kadar doğal ve “kontrolsüz” davranmayacağı için okul öğretmenleri ve anne babaya gözlem formları verilmeli ve bunların doldurulması istenmelidir.
Psikologlar Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tedavisi ve takibinde dikkatli olmalıdırlar. İlk görüşmede, anne baba görüşmesi ayrı, çocuk görüşmesi ayrı yapılmalıdır. Aileden detaylı bilgi alındıktan sonra Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu belirtileri olan çocuğa uygun psikometrik testler yapılır, aynı zamanda öğretmeniyle iletişime geçer. Aileye ve öğretmene verilen gözlem formlarının doldurulmasını ister ve birbiriyle kıyaslar. Bir sonraki seanslarda ise anne ve babaya hastalık hakkında, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuğa yaklaşım ve akademik eğitimleri hakkında bilgi verilir. Aynı zamanda aile başa çıkmadığı sorunları paylaşır ve bu sorunlara birlikte çözüm bulunur.
Psikolog çocuğa Davranış Terapisi verir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar önce eyleme geçer, sonra düşünür ve bunun faturası hem kendilerine, hem ailesine oldukça yüksek kesilir. Davranış terapisinde çocuklara DUR- DÜŞÜN- YAP programı üzerinden çalışılır. Seanslarda çocuğun benlik saygısının arttırılması ve arkadaş edinmesi hedeflenir. Son olarak da çocukta depresyon, kaygı gibi sorunlar görülürse, seanslar esnasında bu konulara ilgi gösterilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tedavi edilemezse, kişi okul başarısı, sosyal ilişkiler, davranış kontrolü gibi konularda problem yaşar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hicran DEMİRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hicran DEMİRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     15 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hicran DEMİRHAN Fotoğraf
Psk.Hicran DEMİRHAN
Zonguldak (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hicran DEMİRHAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bende Panik Atak Var! Ocak 2019
► Kimsin Sen Psikolog? Haziran 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:48
Top