2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üstün Yetenekliler: Seçme ve Eğitim Süreçleri
MAKALE #18544 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Haziran 2017 | 3,424 Okuyucu
Geçmişten günümüze sanata, kültüre ve teknolojiye; bilimin her alanına damga vuran kişiler, çoğunlukla üstün özelliklere sahiptir. Bu yetenekteki kişiler, ülkeler açısından çok değerlidir. Dolayısıyla bu bireylerin seçim süreci ve eğitimleri de. Dünyada ve ülkemizde üstün yetenekli birey sayıları oranının % 2-3 olduğu düşünülmekte. Bunun dışında %3’ünün normal zekanın altı, %95’inin normal zeka olduğu değerlendirilmektedir. Parlak öğrenci ile üstün arasındaki fark karıştırılabilmekte. Bu bireylerin tespiti sonrasında verilecek uygun yerde uygun materyallerle verilen eğitimlerle yeteneklerin körelmesi önlenmektedir.

Üstün Bireylerin Özellikleri:

Oldukça meraklıdırlar. Sorunun ayrıntılarını tartışır ve sorular sorarlar. Bir konuya her şeyiyle hem zihinsel hem fiziksel olarak katılırlar. Kendilerine göre analitik varsayımlar ortaya atarlar. Keskin gözlemcidirler. Projeler oluşturmaya yatkındırlar. Alışılmamış tuhaf fikirleri vardır. Öğrenmeden hoşlanır, isabetli tahminlerde bulunurlar. Çok fazla özeleştiri yaparlar. Büyük yaştakileri ve yetişkinleri arkadaş olarak seçebilirler.
Üstün özellikleri olan bireyler, erken yaşlarda ilgi alanına yönelik olarak kendiliğinden bir konuya hızlı adapte olabilmektedirler. Erken, hatta bazen 2-3 yaşlarında okuma yazmayı öğrenen, kendi sergisini açan veya piyanoyla üst düzeydeki müzikal notaları basabilen insanlar bu kişilere örnek teşkil etmektedir.

Üstün Bireylerin Seçme Süreci:

3 Yaşından itibaren bu kişilerin seçme süreci başlamakta ama net sonuçların 6-7 yaşlarda alındığı bilinmektedir. Bu manada test süreci, genel gözlemler, değerlendirmede ölçütler olarak kabul edilmektedir.

Üstün Bireylerin Eğitimi:

Üstün bireylerin seçimi ve değerlendirilmesiyle ilgili bu yıl için 2, 3 ve 4. sınıflara yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve BİLSEM ( Bilim ve Sanat Merkezi) çalışmaları sürdürülmektedir. Bu merkezler, bu kapsamda üstünlerin eğitimi açısından büyük şanstır. Her ilde bulunmayan bu merkezlerin üç büyük şehirde bile sayıları iki üçü geçmemekte. Bu anlamda şuan için ihtiyacı karşılamakta yetersiz görülmekte. Bu öğrencilerin seçiminde okul öncesi eğitimde öğretmen gözlemleri, rehberlik servisinde yapılacak ön gözlemler ve sonrasında da ilkokuldaki sınıf öğretmenlerinin gözlemleri değerlidir. Yapılacak çalışmalarla birlikte BİLSEM yönlendirmesi gerçekleştirilmekte ve süreç bu yönde devam etmektedir. Ayrıca bu konuda çalışmalar yürüten çeşitli özel kuruluşlar ve dernekler de bulunmaktadır.

Çok az kişinin sahip olduğu bu yeteneğin onlara uygun eğitimle şekillenmesi değerli. Ama zeka ve yetenek kadar önemli olan başka bir değerin de kişilik olduğunu unutmamak gerekir. Çok çabuk anlıyor ama çalışmıyor sözü toplumda oldukça yaygın. Başarılı insanların birçoğunun kendi potansiyellerini en iyi şekilde değerlendiren kişiler olduğu unutulmamalıdır. Ve bunun için de sabır, sebat, azim, özgüven gibi birçok kişilik özeliklerini de barındırdıklarını. Mutlaka bu çocukların tespiti ve eğitimi değerlidir ama uygun eğitimleriyle beraber kişilik sürecine de dikkat etmek gerekir.

Tarihte insanlığa büyük hizmet etmiş ve tarihe mal olmuş üstün yetenekli kişiler olduğu gibi zalim üstün nitelikli insanlar olduğu da unutulmamalıdır. Üstün zekalı bireylerin kendi hayatları, kariyer planları, ruhsal ve psikososyal durumlarının yanı sıra topluma mallolmaları; hatta bu kişilerin insanlık tarihi ve gelişimi açısından ne derece değerli oldukları aşikardır. Zeka gelişebileceği gibi körelebileceği de bilinerek bu kişilerin küçük yaşlarda keşfedilmeleri; bu ailelerin eğitiminin sağlanması ve ilgili mevzuatların geliştirilmesi ülke ve insanlık açısından çok kıymetlidir.

Yapılacaklar listesi;
1. Küçük yaşlarda her öğrenciye ilgilerini artırıcı zeka ve kişilik geliştirici materyallerle eğlenceli çalışmaların düzenlenmesi,
2. Çocukların doğadan kopmasının önlenmesi için yeşil alanların değerlendirilmesi; bu konuda daha çok dikkat gösterilmesi
3. Çocuğun varoluşsal sürecine saygı gösterilerek onun ilgi alanları konusunda yeteneğinin geliştirilmesi; yetenekli olduğu alanda mesleki ve teknik eğitim almasının sağlanması
4. Okullarda destek eğitimin bu çocuklara göre düzenlenmesi; kaynaştırma eğitimi ve bireysel eğitim planının bu doğrultuda şekillenmesi

Aileler İçin Yapılacaklar
1. Çocuğunuzun sadece ilgili olduğu ve yetenekli olduğu alana değil tüm yönleri hatta bilhassa zayıf yönlerine odaklanılarak bu yönlerinin gelişmesinin sağlanması
2.Çocuğun ilgi sürecine yönelik mümkün olduğunca fazla ilgi alanının gösterilmesi( belgesel, puzzle,zeka oyunları, müzeler, yeşil alanlar vb)
3.Erken yaşta ileri seviyede seyrettiği anlaşılan yeteneğin körelmesinin önlenmesi için ailenin öncelikle bu konuda araştırmalarını arttırması; öncelikle bu konuda okul rehberlik servisiyle ve çocuğun öğretmeniyle işbirliği ile eğitim planı oluşturulması.
4. Üstün çocuğun yalnızca zekası ve yeteneği yanı sıra kişiliği ve ahlaki değerine de önem gösterilmesi
5. Çocuğa "Sen zekisin yaparsın" yerine çabanın değerine önem verilmesi. Zekanın gelişen ve gerileyen bir yapı olduğunun unutulmaması.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Üstün Yetenekliler: Seçme ve Eğitim Süreçleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yetkin KUŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yetkin KUŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Yazıları
► Kayıp ve Yas Süreçleri Psk.Simge ÖZYÜREK
► Cinsel Doyum ve Süreçleri Psk.H. Fatih DANE
► Eş Seçme Kuramları Psk.Dnş.Duygu AYHAN
► Çocuklarda Yemek Seçme Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Eş Seçme Sürecini Etkileyen Etmenler Psk.Dnş.Duygu AYHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Üstün Yetenekliler: Seçme ve Eğitim Süreçleri' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğa, Şehir ve İnsan Haziran 2017
◊ İyimser Düşünmek Ocak 2015
◊ Okuma Alışkanlıkları Aralık 2013
◊ Sınav ve Ruh Hallerimiz Kasım 2013
◊ Med Cezir Manzaraları Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:19
Top