2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Temiz Beslenmeye Başlamak İçin 11 Basit Yol
MAKALE #18322 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Nisan 2017 | 2,741 Okuyucu
“Temiz beslenme” terimi sağlık bilinçlenmede çok popüler hale geldi.

Temiz yeme, taze ve bütün gıdalar üzerine odaklanan bir beslenme kalıbıdır. Birkaç genel yolu izlediğiniz sürece bu yaşam tarzı kolay ve keyifli olabiliyor.

Bu makalede, temiz yeme için 11 basit ipucundan bahsedelim.

Temiz Yeme Nedir?

Temiz yemenin, temiz veya kirli olan yiyeceklerle ilgisi yoktur.

Temiz beslenme, kalori, karbonhidrat, protein ya da yağ alımına odaklanmak yerine, en az işlenmiş gıdaları içeren, en fazla fayda sağlayan gerçek gıdaların seçilmesini gerektirir.

Bu beslenmede fikir, gıdaları mümkün olan en doğal hallerinde tüketmektir.

Dürüstçe yetiştirilen gıdaların seçilmesi, hayvanların ve çevrenin sağlığının korunması da temiz yemenin bir parçasıdır.

Sonuç olarak; Temiz yeme, en az işlenmiş, etik açıdan yetiştirilen ve doğal olarak bulunan besin maddelerinden zengin gıdaları seçmeyi içerir.


Daha Fazla Sebze ve Meyve Yiyin
Sebze ve meyveler gözardı edilemez derecede sağlıklıdır.

Enflamasyonla mücadeleye ve hücreleri hasardan korumaya yardımcı olan lif ,vitamin ve mineral bileşikleri ile yüklüdürler.

Aslında, birçok büyük gözlemsel çalışma, daha fazla meyve ve sebze yemenin kanser, kalp hastalığı ve diğer hastalıklarının oluşma riskini azalttığı sonucuna ulaşmştıt.

Taze sebze ve meyvelerin çoğu toplama ve yıkamadan hemen sonra çiğ olarak tüketilebileceğinden temiz yemek için ideal gıdalardır.

Organik ürün seçimi, pestisit maruziyetini azaltarak temiz diyette bir adım daha ileri gitmenize yardımcı olur ve meyve-sebzelerin sağlık üzerine olan yararlarını potansiyel olarak artırır.

Diyetinize daha fazla meyve ve sebze katmanın kolay yolları:

Yeşilliklerinize ek olarak en az üç farklı sebze de dahil olmak üzere salatalarınızı mümkün olduğunca renkli yapın.

Salatanıza çilek, rendelenmiş elma veya portakal dilimleri ekleyin.

Sebzeleri yıkayın ve doğrayın, zeytinyağı ekleyin ve otlarınızı kolay erişebilmek için buzdolabında bulunan bir kaba koyun.

Sonuç: Sebze ve meyveler temiz bir yeme yaşam tarzının temelini oluşturmalıdır. Bunlar, az miktarda hazırlık gerektiren ve pek çok sağlık faydası sağlayan bütün gıdalardır.

İşlenmiş Gıdaları Sınırlama
İşlenmiş gıdalar, doğal halleri değiştirildiği için temiz yemeye doğrudan karşı çıkıyorlar.

Çoğu, liflerini ve besin maddelerinden bazılarını kaybediyor ve işleme sırasında şeker, kimyasallar veya diğer sağlıksız içerikleri kazanıyor. Bu işlenmiş gıdalar iltihaplanma ve artmış kalp hastalığı riski ile bağlantılıdır.

İşlenmiş gıdalara sağlıksız maddeler ilave edilmese bile, bu işlenmemiş gıdaların sağladığı faydalardan pek çoğundan yoksundurlar.

Dahası, işlenmiş gıdaların sindirimi ve emilmesi için gereken enerji, işlenmemiş gıdaların harcadığı enerjiden daha azdır ve bu da zamanla kilo alımına neden olur.

Yapılan bir çalışmada sağlıklı yetişkinler, işlenmemiş veya işlenmiş gıdalar içeren 600 kalorilik bir yemek tüketmişlerdir ve işlenmemiş gıdaları tüketen grup yiyeceklerini sindirirken iki kat daha fazla kaloriyi yaktıkları ortaya konulmuştur.

Temiz beslenme için işlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılması önemlidir.

Sonuç olarak; İşlenmiş gıdalar doğal olarak oluşan besin maddelerinin kaybı, koruyucu maddelerin ve diğer şüpheli maddelerin eklenmesinden dolayı temiz beslenme ilkeleri ile çelişmektedir.


Etiketleri Oku
Temiz yeme işlenmemiş ve taze gıdaların tüketimine dayansa da bu beslenmeye dahil olabilecek belirli paketlenmiş gıdalar türleri vardır.

Bu ürünlere örnek olarak paketlenmiş sebzeler, fındık, et ve diğer gıdalar verilebilir.

Bununla birlikte, tükettiğiniz gıdaların koruyucular, şekerler veya sağlıksız yağlar içermediğinden emin olmak için etiketleri okumak önemlidir.

Örneğin, pek çok fındık bitkisel yağda kavrulur ve bunlar ısıya bağlı hasarlara neden olabilir. Bu sebeple çiğ fıstık satın almak ve onları olduğu gibi tüketmek veya fırında düşük sıcaklıkta kızartmak en iyisidir.

Bir başka örnek olarak, önceden yıkanmış ve yemeye hazırlanmış olan salata karışımları büyük bir zaman tasarrufu sağlayabilir. Fakat katkı maddeleriyle ilgili etiketlerin, özellikle de salatalar ile birlikte gelen salata soslarının üzerindeki etiketlerin dikkatli okunması önemlidir.

Sonuç olarak; Temiz beslenme yaşam tarzını korumak için paketlenmiş ürünlerin, fıstıkların, etlerin ve diğer gıdaların hiçbir şüpheli içeriği içermediğinden emin olmak için etiketleri okunmalıdır.

Rafine Karbonhidratları Yemeyi Durdurun
Rafine karbonhidratlar, yenilmesi kolay fakat besin değeri düşük çok olan işlenmiş gıdalardır.

Yapılan araştırmalar sıklıkla tüketilen rafine karbonhidratları enfeksiyon, insülin direnci, yağlı karaciğer ve obezite ile ilişkilendirmiştir.

Bunun aksine, yapılan kontrollü çalışmalarda tam tahılların daha fazla besleyici madde ve lif sağladığı; iltihaplanmayı azalttığı ve bağırsak sağlığını geliştirdiğini söylemektedir.

Büyük bir sağlık araştırmasına katılan 2,834 yetişkinin bir analizinde çoğunlukla tam tahıl tüketen kişilerin, çoğunlukla rafine edilmiş tahıl tüketenlere kıyasla aşırı göbek yağlanmasına daha az yatkın olduklarını göstermiştir.

Eğer tahıl yiyecekseniz, doğranmış tahıl ekmeği ve çelik yulaf gibi en az işlenmiş türleri seçin. Hazır gıdalardan, beyaz ekmekten ve diğer rafine edilmiş karbondan uzak durun.

Sonuç olarak; Rafine edilmiş taneler iltihaplıdır, lif ve diğer değerli besin maddelerinden yoksundur. Temiz beslenebilmek için, az miktarda işlenmiş taneleri seçin veya hepsinden kaçının.


Bitkisel Yağlardan da Kaçının
Bitkisel yağlar ve margarinler temiz yemek beslenme kriterlerine uymayan besinlerdir.

Bunlar, kimyasallar kullanılarak tohumlardan ve sebzelerden yağ çıkartılıp, yüksek oranda işlenerek üretiliyorlar.

Ayrıca, çok yüksek oranlarda omega-6 yağ asidi linoleik asit içerirler ve enfeksiyon, kilo artışı ve kalp hastalığı riski ile bağlantılılardır.

Ayrıca, özellikle yüksek sıcaklık veya açık havaya maruz kalma koşullarında yağların bu kimyasal yapısı, hasarlara ve kokulara karşı savunmasız kalmalarına neden olur.

Bazı gıda üreticileri sağlık endişeleri nedeniyle bu yağları kullanmayı bıraksalar da bazı margarinler halen yapay trans yağları içermektedir.

Temiz beslenme diyetinde Tüm bitkisel yağlardan kaçınılması gerekirken ılımlı miktarda sağlıklı yağ bulundurması da önemlidir.

Az miktarda işlenmiş yağları ve el değmemiş Hindistan cevizi yağlarını, otlayan ineklerden yapılan tereyağını ve zeytin yağını tercih edin.

Sonuç olarak; Bitkisel yağlar ve trans yağlar yüksek derecede işlenmiş yağlardır, enfeksiyon ve artmış hastalık riski ile bağlantılıdır. Sağlıklı olmak için, minimum işlenmiş yağlar için tercih.

Şekerin Her Formda Temizlenmesi

Şeker, uzak durmanız gereken en önemli şeylerden biridir. Ne yazık ki, soslar ve çeşniler gibi özellikle tatlı olmayan soslar da dahil bir çok besinde şeker bulunuyor.

Hem sofra şekeri hem de yüksek fraktoz mısır şurubu fruktoz bakımından yüksektir. Sofra şekeri yaklaşık% 50 fruktoz içerirken, yüksek fruktoz mısır şurubu yaklaşık% 55 fruktoz içerir.

Yapılan çalışmaların sonuçlarında fruktozun obezite, şeker hastalığı, yağlı karaciğer, kanser ve diğer sağlık sorunlarında da önemli rol oynayabileceğini söylemektedir.

Sağlığınıza bağlı olarak, temiz diyet yaşam tarzını izlerken, bal veya akçaağaç şurubu gibi az miktarda doğal şekeri zaman zaman tolere edebiliyor olabilirsiniz.

Bununla birlikte, şeker hastalığı, metabolik sendrom ya da benzeri sağlık sorunları yaşıyorsanız, doğal kaynaklardan gelen olanlar da dahil olmak üzere, konsantre şekerin her biçiminden kaçınmak en iyisidir.

Üstelik, doğal şeker kaynaklarının da kalori değerlerinden başka çok az besleyici değeri vardır.

Gerçek temiz beslenme için, gıdaları doğal, şekersiz durumda tüketmeye çalışın. Meyvelerin ve fıstıkların tatlılığını kullanın.

Sonuç olarak; Şeker, işlenmiş ve birçok sağlık problemiyle ilişkilendirilmiştir. Az miktarda doğal şekeri zaman zaman kullanmak veya şekeri tamamen önlemek temiz beslenme yaşam tarzında uygulanması gereken bir davranıştır.

Alkol Tüketimini Sınırla

Alkol, ezilmiş tahıllara, meyvelere veya sebzelere maya ekleyerek ve karışımın mayalanmasına izin verilerek yapılır.

Bazı alkol tiplerinin orta alımları, özellikle de şarap, kalp sağlığı için yararlıdır.

Bunu yanı sıra şaraptaki antioksidanların yanı sıra, alkol herhangi bir besin maddesi sağlamaz.

Dahası, sık alkol tüketiminin enfeksiyonu teşvik ettiği gösterilmiştir ve karaciğer hastalığı, sindirim bozuklukları ve fazla karın yağı gibi birtakım sağlık sorunlarına da neden olmaktadır.

Temiz beslenme yaşam tarzını izlerken, alkol alımı en aza indirilmelidir.

Sonuç olarak; ılımlı şarap alımının kalp sağlığını korumasına yardımcı olmasına rağmen, alkol aynı zamanda birçok hastalık riski ile de bağlantılıdır. Temiz beslenme uygulaması sırasında alkol tüketimi kısıtlanmalıdır.

Tariflerdeki Sebzeleri Değiştirin

Salatalarınıza daha fazla sebze eklemenin yanı sıra, yemek tariflerinde rafine edilmiş tahılların yerine sebzeleri kullanarak, sebze alımınızı da yumuşatabilirsiniz.

Örneğin, karnabahar pilavı taklit etmek için ince kıyılabilir, patates gibi püre haline getirilebilir veya pizza kabuğunda kullanılabilir.

Karnıbahardan, Sağlıklı Karnabahar Pirinci, Karnabahar patates püresi, Karnabahar Crust Pizza gibi tarifler üretilebilir.

Makarna için ise doğal bir yedek olarak Spagetti kabaklar kullanılabilir. Bu kabaklardan da Limon ve Otlu Spagetti Kabak Közlenmiş Karides, Vejetaryen Spagetti Kabak tarigleri üretilebilir.

Sonuç olarak; Temiz beslenmede makarna, pirinç ve diğer rafine edilmiş tahılları besin değerini artıran sebzelerle değiştirebilirsiniz

Paketlenmiş Atıştırmalık Gıdalardan Kaçının

Temiz beslenme yaşam tarzı hedefleniyorsa, paketlenmiş aperitif gıdalar kesinlikle kaçınılmalıdır.

Krakerler, granola çubukları, kekler ve benzeri hafif yiyecekler tipik olarak rafine edilmiş tahıl, şeker, bitkisel yağlar ve diğer sağlıksız içerikli maddeleri içerir.

Bu işlenmiş atıştırmalıklar çok az besin değeri sağlar ve tatmin edici değillerdir.

Öğünlerin arasında aç olduğunuzda bu gıdaları atıştırmaktan kaçınmak için, temiz beslenme kriterlerine uyan aperatiflerin bulunduğundan emin olun.

İyi aperitifler fındık, sebze ve meyveler içerir. Bu gıdalar, lezzetli, besleyici bakımdan zengin ve hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilecek gıdalardır.

Sonuç olarak; rafine edilmiş tahıllardan yapılan paketlenmiş aperitif gıdalar yerine, fıstık, meyve ve sebze gibi besleyici-yoğun gıdalar seçin.

Birincil İçeceğinizi Su Oluştursun
Su, içebileceğiniz en sağlıklı ve doğal içecektir.

Katkı maddesi, şeker, yapay tatlandırıcı veya diğer tartışmalı maddeler yoktur. Tanım gereği “temiz” bir içecektir.

Su mükemmel bir hidratasyon kaynağı olarak özgürce tüketilebilir. Buna ek olarak, bol miktarda su içmek sağlıklı bir kilo elde etmenize de yardımcı olabilmektedir

Buna karşın, şekerle tatlandırılmış içecekler sürekli diyabet, obezite ve diğer hastalıklarla bağlantılı olmuştur. Meyve suyu da, yüksek şeker içeriğinden dolayı aynı problemlerin çoğuna neden olabilmektedir.

Bunlar, herkesin uzakta kalması gereken içeceklerdir hatta özellikle temiz beslenme stratejisi izleyen kişiler uzak kalmalıdırlar.

Şekersiz kahve ve çay da iyi seçimlerdir ve sağlığa faydası da vardır, ancak kafeine duyarlı olan insanlar alımlarını hafifletmek zorunda kalabilirler.

Sonuç olarak; Su, sağlığınıza zarar verebilecek maddeler içermez. Temiz yeme yaşam tarzını izlerken ana içecek olarak tüketilmelidir.

Doğal Yükseltilmiş Hayvanlardan Yiyecek Seçme
Taze ve işlenmemiş gıdalara ek olarak, temiz beslenme, düzgün yetiştirilmiş hayvanlardan gelen gıdaları seçmeyi içerir.

Günümüzde birçok hayvan, yaygın olarak “fabrika çiftlikleri” olarak adlandırılan büyük komplekslerde yetiştirilmektedir.

Bu çiftliklerde aşırı kalabalık, kirli koşullarda faaliyet göstermektedirler. Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için, hayvanlara genellikle antibiyotikler verilir ve çoğuna büyümeyi en üst düzeye çıkarmak için östrojen ve testosteron gibi hormonlar enjekte edilir.

Dahası, endüstriyel çiftliklerdeki çoğu sığır, doğal çim yemlerinden ziyade tahıl ile beslemektedir. Çalışmalar göstermiştir ki ot ile beslenen sığır etinin anti-inflamatuar etkisi, omega-3 yağları ve tahıl ile beslenen sığır etine göre daha yüksektir.

Hayvanların büyük ölçekli çiftliklerde yetiştirilmesinin çevresel kaygıları vardır özellikle bu kaygı uygulamadan kaynaklanan atık suyun yüksek miktarlarda olmasıyla ilgilidir.

Hayvanları insancıl biçimde tedavi eden küçük çiftliklerde yetiştirilen etleri satın almayı seçerek, doğal diyetlerini besleyin ve antibiyotikler veya büyüme hormonu kullanmayın. Böylelikle hayvanların ve gezegenin yanı sıra kendi sağlığını da desteklemeye yardımcı olabilirsiniz.

Sonuç olarak; Küçük çiftliklerde doğal olarak yetiştirilen hayvanlardan et seçmek, temiz yeme ilkeleri ile tutarlıdır.

Ana fikir

Temiz beslenme, en az işlenmiş taze besinler seçmeye ve besin değerlerini korumaya odaklanır.

Bu yeme yolu, tüketime hazır olan gıdaların doğal tatlarını takdir etmeyi öğrenmenize yardımcı olabilir.

Buna ek olarak, temiz beslenme, insanlar, hayvanlar ve gezegenin sağlığının desteklenmesine yardımcı olabilecek bir yaşam biçimidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Temiz Beslenmeye Başlamak İçin 11 Basit Yol" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Kış Döneminde Beslenmeye Dikkat Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ramazanda Beslenmeye Dikkat Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Kış Aylarında Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Sıcaklar Geliyor, Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Temiz Beslenmeye Başlamak İçin 11 Basit Yol' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:43
Top