2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bulantıdan Kurtulmak İçin 17 Doğal Yöntem
MAKALE #18314 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Nisan 2017 | 2,737 Okuyucu
Bulantı, çoğu insanın aşina olduğu bir şeydir. Hiç hoş karşılanmadığı gibi gebelik ve seyahat gibi çeşitli durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Bulantı önleyici ilaçlar, hafifletmeye yardımcı olmak için sıklıkla kullanılmaktadır. Ne yazık ki, bu tür ilaçlar uyuşukluk da dahil olmak üzere kendi yan etkilerini gösterebilmektedir. İlaç kullanmadan bulantıdan kurtulmaya yardım eden 17 evde ilaçlar vardır.

1.Zencefil Yemek

Zencefil yaygın bulantı tedavisinde kullanılan popüler bir doğal ilaçtır. Nasıl çalıştığı henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, uzmanlar, zencefil bileşiklerinin, bulantı önleyici ilaçlara benzer şekilde çalışabileceğini düşünmektedirler. Aslında, birkaç çalışma zencefilin çeşitli durumlarda mide bulantısını azaltmada etkili olduğunu kabul etmektedir. Örneğin, zencefil tüketmek, gebelik sırasında mide bulantısını azaltmanın etkili bir yolu olabilmektedir. Zencefil, aynı zamanda, kemoterapi tedavisi veya ameliyattan sonra sıklıkla yaşanan mide bulantısını azaltmada da etkili olabilmektedir.

En etkin dozaj konusunda fikir birliği yoktur, ancak yukarıdaki çalışmaların çoğunda günde 0.5 ila 1.5 gram kurutulmuş zencefil önerilmektedir. Zencefil kullanımı çoğu insan için güvenlidir. Bununla birlikte, eğer düşük kan basıncına veya düşük kan şekline yatkınsanız veya kan incelticileri kullanıyorsanız zencefil alımını sınırlamanız gerekebilir. Zencefil üzerine çok az sayıda araştırma olsa da, sağlıklı hamile kadınlarda yapılanlar düşük yan etki riski taşıdıklarını bildirmektedir. Bu nedenle, çoğu uzman, zencefilleri gebelik sırasında güvenli, etkili bir çare olarak görmektedirler. Özetle, günlük zencefil dozu gebelik sırasında ve kemoterapiden sonra veya operasyondan sonra olmak üzere çeşitli durumlarda anti-bulantı ilaçlarına etkili bir alternatif olabilir.

Nane Aromaterapi

Nane aromaterapi, bulantıyı azaltmaya yardımcı olan başka bir alternatiftir. Bir çalışma sadece c-kesitinde doğum yapmış kadınlarda etkilerini değerlendirmektedir. Bir başka çalışmada, nane aromaterapisi vakalarının % 57’sinde mide bulantısını azaltmada etkili olmuştur. Üçüncü bir çalışmada, bulantı başlangıcında nane yağı içeren bir inhaler kullanılması, tedavinin iki dakika içinde vakaların % 44’ünde semptomları azaltmaktadır. Bazıları, bir fincan nane nektarı çayının yudumlanmasının benzer anti-bulantı etkileri olabileceğini önermektedir. Fakat şu anda etkinliğini doğrulayan bir çalışma yoktur. Hap formunda alınan nane yağı karışık sonuçlar vermiştir. Bazı çalışmalar faydalar gösterirken diğerlerinde hiçbir etki bulunamamıştır. Dahası, nane nişastası yağının emniyete alınması hakkında çok az bilgi vardır. Bu nedenle, güçlü sonuçlara varılmadan önce nane haplarıyla ilgili daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, kokulu nane yağı mükemmel bir şekilde olmalıdır ve insanların yaklaşık yarısında sonuç verecek gibi görünüyor. Mide bulantısı başlangıcında kokan nane yağları semptomlarınızı azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Akupunktur veya Acupressure’ı Deneyin

Akupunktur ve akupresür, geleneksel Çin tıbbında bulantı ve kusmayı tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan iki tekniktir. Akupunktur sırasında, ince iğneler vücuttaki belirli noktalara yerleştirilir. Akupresure vücudun aynı noktalarını teşvik etmeyi amaçlar, ancak bunu yapmak için iğne yerine basınç uygular. Her iki teknik de beyine ve omuriliğe sinyaller gönderen sinir liflerini uyarır. Bu sinyallerde bulantıyı azaltma özelliği olduğu düşünülmektedir.

4.Limon Dilimle

Taze dilimlenmiş limon gibi kokular, hamile kadınlarda mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bir çalışmada, 100 gebe bir gruba, limon veya badem esansiyel yağları bulantı hissettikleri anda içe çekme talimatı verildi. 4 günlük çalışmanın sonunda, limon grubundaki kişiler mide bulantılarını badem yağı plasebosuna göre % 9 daha düşük seviyede değerlendirdiler. Bir limonu dilimlemek veya kabuğunu çizmek benzer bir şekilde çalışabilir, çünkü esansiyel yağları havaya bırakmaya yardımcı olmaktadır. Bir şişe limon esansiyel yağı, evden uzaktayken kullanmanız için pratik bir alternatif olabilmektedir. Özetle taze kesilmiş bir limondan ya da esans bazlı yağlardan alınan Citrusy kokuları gebelikle ilgili mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Solunumunuzu Kontrol Edin

Yavaş nefes almak, mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabilir. Bir çalışmada, araştırmacılar hangi aromaterapi kokusunun ameliyattan sonra bulantıyı azaltmada en etkili olduğunu belirlemeye çalışmışlardır. Katılımcılara, burun yoluyla yavaş nefes alıp çeşitli kokulara maruz kaldıklarında ağzından üç kez nefes almalarını söylediler. Plasebo grubundaki kişiler de dahil olmak üzere tüm katılımcılar, bulantılarda azalma olduğunu bildirdiler. Bu, araştırmacıların kontrollü solunumun rahatlamayı sağlayabileceğinden şüphelendi. İkinci bir çalışmada, araştırmacılar aromaterapi ve kontrollü solunumun hem bulanmayı rahatça gidermekte olduklarını doğruladı. Bu çalışmada, kontrollü solunum vakalarının % 62’sinde azalmıştır. Bu son çalışmada kullanılan solunum şekli, katılımcıların burun yoluyla üç numaralı teneffüs etmelerini, nefeslerini üçe tuttuklarını, ardından üçe kadar nefes almaları istendi. Spesifik kontrollü solunum teknikleri bulantı için ücretsiz ve etkili bir evde ilaçtır.

Bazı Baharatları Kullanın

Birkaç baharat, sıklıkla bulantı ile mücadele için önerilen popüler ev ilaçlarıdır. Bu baharatların çoğu sadece anekdot kanıtı tarafından desteklenmektedir. Bununla birlikte, bu üç baharatın mide bulantısı gücü, bazı bilimsel kanıtlarla desteklenmektedir.

Rezene tozu: Menstrüel belirtileri azaltabilir, mide bulantısı da dahil, kadınlara daha kısa bulantı etkiler yaşatabilmektedir.

Tarçın: Menstruasyon sırasında kadınların yaşadığı mide bulantısının şiddetini azaltabilmektedir.

Kimyon özütü: IBS hastalarında karın ağrısı, bulantı, kabızlık ve ishal gibi semptomların iyileşmesine yardımcı olabilmektedir.

Bu üç baharat bazı kişilerde mide bulantısını gidermeye yardımcı olsa da, çok az çalışma bulunmaktadır ve daha güçlü sonuçların ortaya çıkması için daha fazlasına ihtiyaç vardır. Yukarıdaki çalışmaların günde 180-420 mg arasında değişen dozları kullandığını da belirtmek gerekir. Bu mega dozların, baharatların günlük kullanımıyla normalden daha zor olması gerekir. Özetle, bazı baharatlar bulantı sıklığını veya şiddetini başarıyla azaltabilir. Bununla birlikte, büyük dozlar gerekebilir ve bu etkileri doğrulamak için daha fazla çalışma gerekmektedir.

Kaslarınızı Gevşetmeye Çalışın

Kaslarınızı rahatlatmak mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. İnsanlar bu etkiyi elde etmek için kullandıkları tekniklerden biri ilerleyici kas gevşemesi (PMR) olarak bilinmekte. Bireylerin, fiziksel ve zihinsel rahatlamayı sağlamak için kaslarını sürekli bir sekans içerisinde gerginleştirip rahatlatmaları gerekmektedir. Bir yeni inceleme, PMR’nin kemoterapiden kaynaklanan mide bulantısı şiddetini azaltmanın etkili bir yolu olduğunu bulmuştur. Kas gerginliğini gidermenin bir başka yolu da masaj yapmaktır.

Bir çalışmada, bir grup kemoterapi hastasına tedavileri sırasında 20 dakikalık bir alt kol ya da alt bacak masajı verilmiştir. Masaj yapılmayanlara kıyasla masajlı katılımcılar daha sonra mide bulantısı alma olasılığı yaklaşık % 24 daha düşüktür. Masaj ya da PMR teknikleri ile kaslarınızı rahatlatmak, bulantıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Vitamin B6 Eki Alın

B6 vitamini gebe kadınlar için anti-bulantı ilaçlarından kaçınmayı tercih eden, alternatif bir tedavi olarak giderek önerilmektedir. Çeşitli çalışmalar, piridoksin olarak da bilinen vitamin B6 takviyelerinin gebelikte bulantıyı başarıyla azalttığını bildirmektedir. Bu nedenle, birkaç uzman, gebelik sırasında hafif bulantılara karşı ilk seçenek olarak vitamin B6 takviyeleri önermektedir. Günde 200 mg’a kadar olan B6 vitamini dozları genellikle gebelik sırasında güvenli kabul edilir ve neredeyse hiç yan etki yaratmaz. Bu nedenle, bu alternatif terapi bir deneyime değer olabilmektedir. Bununla birlikte, bu konuda pek çok çalışma yapılmıştır ve bazıları hiçbir etki göstermemektedir. Bulantı yaşayan hamile kadınlar için, B6 vitamini, bulantı önleyici ilaçlara karşı güvenli ve potansiyel olarak etkili bir alternatiftir.

9-17. Mide Bulantısını Azaltmak İçin Ek İpuçları

Yukarıdaki ipuçlarına ek olarak, birkaç başka öneri bulantı olasılığını azaltabilir veya belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. En yaygın olanları şunlardır:

Baharatlı ya da yağlı gıdalardan kaçının: Muz, pirinç, elmalı çay, kraker ya da fırında patates gibi yiyeceklerden oluşan bir damla diyet mide bulantısını giderebilir ve mide bulantısı ihtimalini azaltabilmektedir.
Yemeklerinize protein ekleyin: Protein açısından zengin yemekler, yağ veya karbonhidratlardan daha iyi yemeklerden daha iyi mide bulantısı ile mücadele edebilmektedir.
Büyük yemeklerden kaçının: Mide bulantısı hissettiğinizde daha küçük, daha sık yemek seçmek semptomlarınızı azaltmanıza yardımcı olabilmektedir.
Yemekten sonra dik durun: Bazı insanlar yemekten sonra 30 ila 60 dakika içinde yatarlarsa reflü veya bulantı olma olasılığı daha yüksektir.
Yemeklerle birlikte sıvı tüketiminden kaçının: Sıvıların yemeklerle birlikte alınması, dolgunluk duygularını artırabilir ve bu da bazı kişilerde bulantıyı kötüleştirebilmektedir.
Sulu kalmaya devam edin: Kurumuş mide bulantısını daha da kötüleştirebilir. Mide bulantınıza kusma eşlik ediyorsa, kaybettiğiniz sıvıları düz mineral su, sebze suyu veya spor içeceği gibi elektrolit bakımından zengin sıvılarla değiştirin.
Güçlü kokulardan kaçının: Özellikle gebelik sırasında bulantıları kötüleştirebilir.
Demir takviyesinden kaçının: Demir seviyesi normal olan gebeler, ilk üç ayda demir takviyeleri almayı önlemelidirler, çünkü bulantı hissini daha da kötüye götürebilmektedir.
Egzersiz: Aerobik egzersiz ve yoga, bazı kişilerde mide bulantısını azaltmanın özellikle yararlı yolları olabilmektedir.

Bu son ipuçlarının çoğunun yalnızca anekdot kanıtıyla desteklendiğini belirtmek gerekir. Dediklerine göre, çok az risk taşıyor ve denemeye layık da olabilirler.

Yukarıdaki ipuçları, anekdot kanıtlarına göre mide bulantısını önleyebilir veya rahatlatabilmektedir. Bu tedavilerin çoğu incelenmemiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bulantıdan Kurtulmak İçin 17 Doğal Yöntem" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Doğal Mineralli Sular Dyt.E. Damla ÇIRACIOĞLU
► Sade ve Doğal Hayata Geçiş Yolları Dyt.Halime Gamze KARSLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bulantıdan Kurtulmak İçin 17 Doğal Yöntem' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:14
Top