2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mide Yanması ve Asit Reflüsü İçin 14 Ev İlacınız
MAKALE #18309 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Nisan 2017 | 3,789 Okuyucu
Milyonlarca insan asit reflüsü ve mide ekşimesi çekmektedir. En sık kullanılan tedavi, omeprazol gibi ticari ilaçlarını içermesidir. Bununla birlikte, yaşam tarzı değişiklikleri de etkili olabilmektedir. Sadece diyet alışkanlıklarınızı veya uyku şeklinizi değiştirmeniz, mide yanması ve asit reflü semptomlarınızı önemli ölçüde azaltabilir, böylece yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

Asit Reflüks Nedir ve Belirtiler Nelerdir?

Asit reflü, mide asidi yemek borusuna, yani yiyecek ve içecek taşıyan tüpün içine ağzından karnına kadar itilmektedir. Bazı reflü tamamen normaldir ve zararsızdır, genellikle semptomlara neden olmaz. Ama çok sık olduğunda, özofagusun iç tarafı yanmaktadır. ABD’de yetişkinlerin yaklaşık % 14-20’si başka şekillerde reflü olmaktadır. Asit reflünün en yaygın semptomu göğüs veya boğazda ağrılı, yanan bir his olan mide ekşimesi olarak bilinmektedir. Araştırmacılar, Amerikalıların yaklaşık % 7’sinde günlük mide ekşimesi çektiğini tahmin etmektedirler. Mide ekşimesi düzenli olarak yaşayanların % 20-40’ında asit reflünün en ciddi formu olan gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) teşhisi konmaktadır. GÖRH, ABD’de en yaygın sindirim bozukluğudur. Mide ekşimesine ek olarak, ortak reflü semptomları ağız arkasında asitli bir tat ve yutma zorluğu içermektedir. Diğer semptomlar, öksürük, astım, diş erozyonu ve sinüslerde inflamasyondur. Bu nedenle, asitin geri akışı ve mide ekşimesini azaltmak için 14 doğal yöntem vardır, bunların tamamı bilimsel araştırmalarla desteklenmektedir.

1.Aşırı yemeyin

Yemek borusu mideye açıldığında, alt özofagus sfinkteri olarak bilinen halkaya benzer bir kas vardır. Bir vana görevi görür ve midenin asidik içeriğinin özofagusa yükselmesini önlemektedir. Asit reflüsü olan insanlarda, bu kas zayıflar veya işlevsizleşir. Asidin geri akışı, kas üzerinde aşırı miktarda baskı oluştuğunda ve asitin ağzından sıkışmasına neden olduğunda ortaya çıkmaktadır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, çoğu reflü semptomu yemekten sonra gerçekleşir. Ayrıca, daha büyük yemeklerin reflü semptomlarını kötüleştirebileceği düşünülmektedir. Büyük parça yemek yemeyi önlemek, asit reflüyü en aza indirmeye yardımcı olacak bir adımdır. Büyük yemek yemekten kaçının. Asit reflüsü yemeklerden sonra genellikle artar ve daha büyük yemekler sorunu daha da kötüleştirir.

Kilo Verin

Diyafram midenizde bulunan bir kastır. Sağlıklı insanlarda, diyafram doğal olarak alt özofageal sfinkteri güçlendirmektedir. Daha önce de belirtildiği gibi, bu kas aşırı miktarda mide asidinin özofagusa sızmasını önlemektedir. Bununla birlikte, çok fazla karın yağınız varsa, karnınızdaki basınç o kadar yüksek olabilir ki, alt özofageal sfinkter diyafram desteğinden uzaklaşmak üzere yukarı doğru itilir. Bu durum, hiatus herni olarak bilinmektedir. Hiatus herni, obez insanlar ve hamile kadınların reflü ve mide ekşimesi riski altındaki temel nedendir. Birkaç gözlemsel çalışma, karın bölgesindeki ekstra poundların reflü ve GÖRH riskini arttırdığını göstermektedir. Kontrollü çalışmalar bunu desteklemekte, kilo kaybının reflü semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir. Asit reflüye yakalanırsanız kilo vermek önceliklerinizden biri olmalıdır. Karın içindeki aşırı basınç asit reflünün nedenlerinden biridir. Göbek yağını kaybetmek belirtilerinizden bazılarını hafifletebilmektedir.

Düşük Karbonhidratlı Diyet Uygulayın

Büyüyen kanıt düşük karbonhidratlı diyetlerin asit reflü belirtilerini hafiflettiğini göstermektedir. Bilim adamları sindirilmemiş karbonhidratların bakteriyel aşırı büyümeye ve karın içindeki basınç artışına neden olabileceğinden şüphelenmektedirler. Bazıları, bunun asit reflünün en yaygın nedenlerinden biri olabileceğini düşünmektedir. Araştırmalar, bakteriyel aşırı büyümesinin zayıf sindirimden ve karbonhidrat emiliminden kaynaklandığını göstermektedir. Sindirim sisteminizde sindirilmemiş fazla karbonhidrat olması sizi glikozlaştırmakta ve kilo kontrolünüzü zorlaştırmaktadır. Birkaç küçük çalışma, düşük karbonhidratlı diyetlerin reflü semptomlarını iyileştirdiğini göstermektedir. Ek olarak, antibiyotik tedavisi muhtemelen asit üreten reflüyü azaltacak, bu da muhtemelen gaz üreten bakterilerin sayısını azaltacaktır. Bir çalışmada, araştırmacılar, gaz üreten bakterilerin büyümesini teşvik eden GERD prebiyotik lif takviyelerini katılımcılara verdi. Sonuç olarak katılımcıların reflü semptomları kötüleşti. Asit reflüde, ince barsakta karbonhidrat sindiriminin ve bakteriyel aşırı büyümenin nedenleri olabilmektedir. Düşük karbonhidratlı diyetler etkili bir tedavi gibi gözükmekte ancak daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Alkol Kullanımınızı Sınırlandırın

Alkol tüketimi asit reflüsü ve mide yanması şiddetini artırmaktadır. Mide asidini arttırarak, alt özefageal sfinkteri rahatlatarak ve özofagustan asit kendisini temizleme yeteneğini bozarak semptomları arttırmaktadır. Çalışmalar, ılımlı alkol alımının sağlıklı bireylerde bile reflü semptomlarına neden olabileceğini göstermiştir. Kontrollü çalışmalar,şarap veya biranın reflü semptomlarını, içme sularına kıyasla arttırdığını da göstermektedir. Aşırı alkol alımı asit reflü belirtilerini kötüleştirmektedir. Mide ekşimesi çekiyorsanız, alkol alımını sınırlamak, acınızın bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.

Çok Fazla Kahve İçmeyin

Çalışmalar kahve alt ekzofageal sfinkteri geçici olarak zayıflattığını ve asit reflü riskini artırdığını göstermektedir. Bazı kanıtlar olası bir suçlu olarak kafeine işaret etmektedir. Kahve ile benzer şekilde, kafein alt özofageal sfinkteri zayıflatmaktadır. Ayrıca, kafeinsiz kahvenin içilmesinin, geri dönüşüm oranını normal kahveye kıyasla azalttığı gösterilmiştir. Bununla birlikte katılımcılara suda kafein veren bir çalışma, kahvenin belirtileri kötüleştirmesine rağmen kafeinin geri dönüşüm üzerindeki herhangi bir etkisini tespit edememiştir. Bu bulgular, kafein dışındaki bileşiklerin, kandaki asit reflü üzerindeki etkisinde rol oynayabileceğini göstermektedir. Kahve işlenmesi ve hazırlanması da yapılabilmektedir. Bununla birlikte, birkaç çalışma kahvenin asit reflüyü kötüleştirebileceğini göstermesine rağmen, deliller tamamen kesin değildir. Bir çalışma asit reflü hastalarının yemeklerden hemen sonra kahve içtiğinde eşit miktarda ılık suya kıyasla hiçbir yan etki bulunmadığını gösteriyor. Bununla birlikte, kahve, yemekler arasındaki reflü bölümlerini arttırdı. Ek olarak, gözlemsel çalışmaların bir analizi kahve tüketiminin kendi kendini bildiren GÖRH semptomları üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmadığını ortaya koymaktadır. Ancak, asit reflü bulguları küçük bir kamera ile araştırıldığında, kahve tüketimi özofagusta daha fazla asit hasarı ile bağlantılıdır. Kahve alımının asit reflüyü ve mide ekşimesini kötüleştirip azaltmadığı bireye bağlı olabilir. Kahve size mide ekşimesi verirse eğer, bundan kaçının veya alımı sınırlandırın.

Sakız

Birkaç çalışma çiğnemenin özofagusta asitliği azalttığını göstermektedir. Bikarbonat içeren sakızın özellikle etkili olduğu görülmektedir. Bu bulgular, çiğnenen sakızın ve buna bağlı olarak tükürük üretiminin artması ve asidin özofagusunun temizlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, muhtemelen reflüyü azaltmamaktadır. Sakız, tükürük oluşumunu arttırmakta ve mide asidinin özofagusunu temizlemeye yardımcı olmaktadır.

Çiğ Soğandan Kaçının

Asit reflüsü çeken insanlarda yapılan bir çalışmada, soğan içeren bir yemek yemesi soğan içermeyen özdeş bir yemekle karşılaştırıldığında mide ekşimesi, asit reflüsü ve gerinme oranını önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. Çiğ soğanlar ayrıca yemek borusunun astarını tahriş edebilir ve bu da kötüleşen mide ekşimesine neden olmaktadır. Çiğ soğan yeme semptomlarınızı kötüleştiriyorsa eğer, bunu önlemelisiniz. Bazı insanlar, ham soğanları yedikten sonra, kötüleşen mide yanması ve diğer reflü belirtilerini tecrübe etmektedirler.

Karbonatlı İçeceklerinizi Sınırlandırın

GÖRH hastalarında bazen karbonatlı içecek alımını sınırlandırmaları önerilmektedir. Bir gözlemsel çalışma, karbonatlı alkolsüz içeceklerin artmış reflü semptomlarıyla ilişkili olduğu bulunmaktadır. Ayrıca kontrollü çalışmalar, karbonatlanmış suyun veya kolanın içilmesinin, içme sularına kıyasla alt özofageal sfinkteri geçici olarak zayıflattığını göstermektedir. Ana nedeni, karbonatlı içeceklerde karbon dioksit gazı olması, bu da insanların daha fazla rahatsız olmasına neden olmakta ve özofagustan kaçan asit miktarını artıracak bir etki oluşturmaktadır. Karbonatlı içecekler geçici olarak gerginlik sıklığını artırır ve bu durum asit reflüsü oluşturabilmektedir. Belirtilerinizi kötüleştirecek olursa, içki içmekten tamamen kaçının.

Çok Fazla Narenciye Suyu İçmeyin

400 GÖRH hastası üzerinde yapılan bir çalışmada, % 72’lik bir kesim portakal veya greyfurt suyunun asit reflü semptomlarını kötüleştirdiği bildirilmektedir. Turunçgil meyvelerinin asitliği, bu etkilere katkıda bulunan tek faktör gibi görünmemektedir. Nötr pH’lı portakal suyu da semptomları ağırlaştırmaktadır. Turunçgil suyu, alt özefagus sfinkterini zayıflatmadığından, bazı bileşenlerinin özofagusun astarını tahriş etme olasılığıda yüksektir. Turunçgil suyu muhtemelen asit reflüsü oluşturmaz, ancak mide ekşimesi geçici olarak daha da kötüleşebilmektedir. Asit reflüsü olan çoğu hasta, içki içmekte olan narenciye semptomlarını kötüleştirmektedir. Araştırmacılar, narenciye suyunun özofagusun astarını tahriş ettiğine inanmaktadırlar.

Daha Az Çikolata Yeyin

GÖRH hastalarından bazen çikolata tüketimini önlemeleri veya sınırlamaları önerilmektedir. Bununla birlikte, bu tavsiyenin kanıtı zayıftır. Kontrolsüz küçük bir çalışmada, 4 ons (120 ml) çikolata şurubu tüketilmesinin alt özofageal sfinkteri zayıflattığı gösterilmiştir. Bir diğer kontrollü çalışma, çikolatalı bir içeceğin içilmesi, yemek borusundaki asit miktarını plaseboya kıyasla arttırdığını göstermektedir. Bununla birlikte, çikolatanın reflü belirtileri üzerindeki etkileri hakkında güçlü sonuçlar çıkarmadan önce daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Çikolatanın reflü semptomlarını kötüleştirdiğine dair sınırlı kanıt bulunmaktadır. Birkaç çalışma bunun imkân sağladığını ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtmektedir.

Gerekirse Naneden Kaçının

Nane gıdalarda, şekerleme, sakız, gargara ve diş macunu çeşnilerini tatmak için kullanılan ortak otlardandır. Ayrıca bitki çaylarında da popüler maddelerdendir. GÖRH’li hastaların kontrollü bir çalışması, düşük özofageal sfinkterde nane etkisi üzerine herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Yine de, çalışma yüksek miktarda nanenin asit reflü semptomlarını kötüleştirebileceğini, muhtemelen özofagusun iç kısmını tahriş ederek kötüleştirebileceğini göstermektedir. Nane gibi gıdalar mide ekşimesini daha kötü hissettirdiyse tüketiminden kaçının.

Yatağınızın Başını Kaldırın

Bazı insanlar gece boyunca reflü belirtileri çekmektedirler. Bu onların uyku kalitesini bozabilir ve uykuya dalmalarını zorlaştırabilmektedir. Bir çalışma, yatağının başını kaldıran hastaların herhangi bir yükselmeden uyudukları hastalara kıyasla, reflü atakları ve belirtileri bakımından anlamlı olarak daha az olduğunu göstermektedir. Ayrıca, kontrollü çalışmaların analizi, yatağın başlığının yükseltilmesinin asit reflü belirtilerini ve gece mide ekşimesini azaltmak için etkili bir strateji olduğuna karar vermektedir. Özetle yatağınızın başını kaldırmanız gece reflü belirtilerini azaltmaktadır.

Yatmadan Önce Üç Saat İçerisinde Yemek Yemeyin

Asit reflüsü olan kişilerin genellikle uyumadan üç saat içerisinde yemek yememelerini öneririz. Bu öneri mantıklı olmasına rağmen, onu desteklemek için sınırlı kanıt bulunmaktadır. GÖRH hastalarındaki bir çalışma, geç akşam yemeğine sahip olmanın, asit reflü üzerinde büyük etkisinin bulunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, gözlemsel bir çalışma, yatmadan önce yeme alışkanlığının, insanlar uyurken çok daha fazla reflü bulgusu ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Geç akşam yemeklerinin GÖRH’ye etkisi hakkında kesin sonuçlar çıkarmadan önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Ayrıca bireye bağlı olabilmektedir. Gözlemsel çalışmalar, yatmadan önce yeme alışkanlığının gece asit reflü belirtilerini kötüleştirebileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, daha fazla çalışma gerekmektedir.

Sağ Tarafınızda Uyumayın

Birçok çalışma sağ tarafınızdaki uykunun gece reflü semptomlarını kötüleştirebileceğini göstermektedir. Bunun nedeni tamamen açık değildir, ancak muhtemelen anatomi ile açıklanmaktadır. Yemek borusu midenin sağ tarafına girer. Sonuç olarak, alt özefagus sfinkteri, sol tarafta uyuduğunuzda mide asidi seviyesinin üstünde oturmaktadır. Sağ tarafta yattığınızda, mide asidi alt özofagus sfinkterini örter. Bu asit sızıntı riskini arttırır ve reflüye neden olmaktadır. Açıkçası, bu tavsiye pratik olmayabilir, çünkü çoğu insan uyurken konumlarını değiştirmektedir. Ancak sol tarafta istirahat sizi uykuya dalana kadar daha rahat yapabilir. Geceleri asit reflüsü çekiyorsanız, vücudunuzun sağ tarafında uyuyamayın. Bazı bilim insanları, diyet faktörlerinin asit reflünün altında yatan ana sebep olduğunu iddia etmektedirler. Bu doğru olabilse de, bu iddiaları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, çalışmalar, basit beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin mide yanması ve diğer asit reflü semptomlarını önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mide Yanması ve Asit Reflüsü İçin 14 Ev İlacınız" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Ürik Asit Yüksekliği ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Dyt.Meltem ERDAĞI
► Limon Suyu : Asit mi Alkali mi? Önemli mi? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Pınar ERMİŞ
► Sağlık İçin Önce Su İçin Dyt.Aysel ŞAHİN KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mide Yanması ve Asit Reflüsü İçin 14 Ev İlacınız' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:28
Top