2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çiğ Gıda, Pişmiş Yiyeceklerden Daha Sağlıklı mı?
MAKALE #18307 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Nisan 2017 | 3,476 Okuyucu
Pişirme gıdaların tatlarını iyileştirebilir ama besin içeriğini de değiştirir. Bazı vitaminler gıdalar pişirildiğinde kaybolur, bazıları ise vücudunuzun kullanması için daha kullanılabilir hale gelir. Bazı araştırmacıılar, öncelikle çiğ yiyeceklerin yenmesini sağlık için daha iyi bir yol olduğunu iddia ediyor. Bu yazıda hem çiğ ve pişmiş gıdaların faydaları ele alınmaktadır.

Çiğ Gıda Diyeti Nedir?

Çiğ gıdalar pişmemiş veya işlenmemiş gıdalardır. Çiğ yiyecek diyetlerinin seviyeleri farklı olmakla birlikte, çoğunlukla ısıtılmamış, pişmemiş ve işlenmemiş gıdalardan ve en az% 70 çiğ yiyecekten oluşur. Diyet genellikle çiğ meyve ve sebzelerin yanı sıra fermente gıdalar, filizlenmiş tahıllar, fındık ve tohumlarıda içerir. Birçok çiğ yiyecek üreticisi, vejetaryen veya vegan diyetini tüketir; hayvansal ürünleri ortadan kaldırır ve çoğunlukla çiğ bitkisel gıdalar tüketir. Bununla birlikte, az sayıda çiğ süt ürünleri, balık ve çiğ et tüketimindede bulunur. Bazı savunucular, çiğ gıdaların pişmiş gıdalardan daha besleyici olduğunu iddia ediyor, çünkü bazı besleyicilerle birlikte enzimler pişirme sürecinde yok oluyor. Bazıları pişmiş yiyeceklerin zehir etkisinde bulunduğuna inanıyorlar.

Gıdaların pişirilmesi Enzimleri Yıkabilir

Bir gıdayı tüketirken, vücuttaki sindirim enzimleri gıdayı absorbe edebilen moleküllere bölmeye yardımcı olur. Yiyecek de sindirime yardımcı enzimler içerir. Enzimler yüksek sıcaklığa maruz bırakıldığında ısıya duyarlıdır ve kolayca deaktive edilirler. Aslında, neredeyse tüm enzimler 117 ° F (47 ° C) sıcaklıklarda deaktive edilir. Bir gıdanın enzimleri pişirme işlemi sırasında değiştirildiğinde, sindirim için vucuda bircok enzim gerekmektedir. Çiğ gıda diyetini öneren kişiler, bunun vücuda stres attığını ve enzim eksikliğine neden olabileceğini iddia ediyor. Fakat, bu iddiayı destekleyecek bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Bazı bilim insanları, gıda enzimlerinin asıl amacının, insan sindirimine yardımcı olması değil bitkinin büyümesini beslemekten ibaret olduğunu iddia ediyor. Ek olarak,araştırmalar henüz pişmiş gıdaları denatüre enzimlerle yemenin herhangi bir olumsuz sağlık etkisini göstermemiştir.

Özet: Pişirme gıdaları, içinde bulunan enzimleri etkisiz hale getirir. Bununla birlikte, gıda enzimlerinin daha iyi sağlığa katkıda bulunduğu yönünde hiçbir kanıt yoktur.

Bazı Suda Çözünür Vitaminler Pişirme Sürecinde Kaybolur

Belli besin içeren çiğ gıdalar pişmiş gıdalardan daha zengin olabilir. Bazı besin maddeleri, pişirme işlemi sırasında kolayca yiyeceklerden süzülebilir. Suda çözünen vitaminler, örneğin C vitamini ve B vitaminleri, pişirme esnasında kaybolmaya duyarlıdır. Aslında, kaynar sebzeler, suda çözünen vitaminlerin içeriğini% 50-60 oranında düşürebilir. Bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybedilir, ancak daha az miktarda bulunur. Yağda eriyen D, E ve K vitaminleri, çoğunlukla pişirme tarafından etkilenmez. Diğer pişirme yöntemleri gıdanın besin içeriğini daha etkili bir şekilde muhafaza ederken kaynatma, en fazla besin kaybına yol açar. Buharda pişirme, kavurma ve tavada kızartma, besin maddelerini tutma konusunda sebze pişirmenin en iyi yöntemlerinden bazılarıdır. Bir yiyeceğin ısınmaya maruz kalacağı süre, besin içeriğini etkiler. Bir yiyecek ne kadar uzun pişirilirse, besin maddeleri kaybı o kadar artar. Özet: Bazı besin maddeleri, özellikle suda çözünen vitaminler, pişirme işlemi sırasında kaybedilir. Çiğ meyve ve sebzeler, C vitamini ve B vitaminleri gibi daha fazla besin içerebilir. Pişmiş Yemek Çiğnemek ve Sindirmek Daha Kolay Olabilir

Bir masada karnabahar, domates ve diğer sebzeler

Çiğneme, sindirim sürecinde önemli bir ilk adımdır. Çiğneme işlemi, büyük yiyecekleri sindirilebilen küçük partiküllere ayırır. Yanlış çiğnenen yiyecek, vücudun sindireceği kadar zordur ve gaza ve şişkinliğe neden olabilir. Buna ek olarak, çiğ yiyecekleri pişmiş olanlardan daha düzgün çiğnemek çok daha fazla enerji ve çaba gerektirir. Yemek pişirme işlemi, liflerinin bir kısmını ve bitki hücresi duvarlarını parçalayarak vücudun besin maddelerini sindirmeyi ve emmesini kolaylaştırır. Pişirme aynı zamanda genel olarak yemeklerin lezzetini ve aromasını geliştirir ve bu da yemek yemeyi daha keyifli hale getirir. Et pişince çiğnemek ve sindirmek daha kolaydır . Tahılları ve bakliyatları düzgün bir şekilde pişirmek sindirilebilirliklerini arttırmakla kalmayıp içerdiği anti besinlerin sayısını da azaltır. Anti besinler, vücudun bitki gıdalarındaki besin maddelerini emme yeteneğini inhibe eden bileşiklerdir..

Özet: Pişmiş gıdalar, çiğ gıdalardan çiğnemek ve sindirmek için daha kolaydır.

Pişirme, Bazı Sebzelerin Antioksidan Kapasitesini Artırır

Araştırmalar, sebzelerin pişirilmesinin beta-karoten ve lutein gibi antioksidanların kullanımını arttırdığını göstermiştir. Beta-karoten, vücudun A vitamini haline dönüştürdüğü güçlü bir antioksidandır. Beta-karoten bakımından zengin bir diyet, kalp rahatsızlığı riskinde azalma ile ilişkilendirilmiştir. Antioksidan likopen çiğ gıdalar yerine pişmiş gıdalardan alındığında vücudunuz tarafından daha kolay absorbe edilir. Likopen erkeklerde prostat kanseri riskinde azalma ve kalp hastalığı riski düşüktür. Bir çalışmada, likopen içeriği yemekten 30 dakika sonra ikiye katlanırken, pişirme domateslerinin vitamin C içeriğini% 29 oranında düşürdüğü bulundu. Ayrıca, domateslerin toplam antioksidan kapasitesi% 60’ın üzerine çıkmıştır. Bir başka araştırmada, pişirmenin, havuç, brokoli ve kabaklı bitki bileşiklerinin antioksidan kapasitesini ve içeriğini arttırdığı tespit edildi. Antioksidanlar önemlidir çünkü vücudu serbest radikaller olarak bilinen zararlı moleküllerden korurlar. Antioksidan bakımından zengin bir diyet, daha düşük bir kronik hastalık riski ile ilişkilidir.

Özet: çiğ gıdalardansa, sebzelerinizi pişirmek, bazı antioksidanları daha uygun yapabilir.

Pişirme Zararlı Bakteri ve Mikroorganizmaları Öldürür

Çiğ versiyonlar zararlı bakteriler içerebileceğinden pişmiş bazı gıdaları yemek daha iyidir. Yemek pişirme, gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek bakteri öldürür. Ispanak, marul, domates ve çiğ filizi, bakteriler tarafından en sık kirlenen meyve ve sebzelerden biridir. Çiğ et, balık, yumurta ve süt genellikle bireyleri hasta yapabilen bakteriler içerir. Coli, Salmonella, Listeria ve Campylobacter, çiğ yiyeceklerde bulunan en yaygın bakterilerdendir. Çoğu bakteri 140 ° F (60 ° C) üzerindeki sıcaklıklarda hayatta kalamaz. Ticari olarak üretilen süt pastörize edilir, bu da içerdiği zararlı bakterileri öldürmek için ısıya maruz kalır. Çiğ veya az pişmiş et, yumurta veya süt tüketilmesi önerilmez.

Özet: Yemek pişirme, gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek bakteri öldürür. Bu özellikle et, yumurta ve süt için geçerlidir.

Yiyeceklere Bağlı Olabilir

Ne tamamen çiğ ya da tamamen pişmiş bir diyet, bilim tarafından haklı gösterilemez. Bunun nedeni, çiğ ve pişmiş meyve ve sebzelerin daha düşük bir kronik hastalık riski de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları vardır. Gerçek şu ki, gıda çiğ tüketilmemeli ya da gıdaya bağlı olarak pişirilmeli.

Daha sağlıklı, çiğ veya daha sağlıklı pişmiş gıdalara birkaç örnek:

Brokoli: çiğ brokoli, kanserle mücadele eden bir bitki bileşiğinin sulphaphane miktarının üç katı kadar pişmiş brokoli içerir.

Lahana: Lahananın pişmesi, kanser önlemede rol oynayan enzim mikrosinazı yok eder.

Soğan: Çiğ soğan, kalp hastalığının önlenmesine katkıda bulunan anti-trombosit bir ajandır. Soğan pişirme bu yararlı etkiyi azaltır.

Sarımsak: Çiğ sarımsakta bulunan kükürt bileşiklerinin anti-kanser özellikleri vardır. Sarımsak pişirme bu kükürt bileşiklerini yok eder.

Daha Sağlıklı Pişirilen Gıdalar

Kuşkonmaz: Pişmiş kuşkonmaz, lifli hücre duvarlarını parçalayarak folat ve A, C ve E vitamini emilebilir hale getirir.

Mantar: Pişirme , mantarlarda bulunan potansiyel bir kanserojen olan agaritini düşürmeye yardımcı olur. Pişirme aynı zamanda güçlü bir mantar antioksidan olan ergothioneine’yi serbest bırakmaya yardımcı olur.

Ispanak: Ispanak pişirildiğinde emilim için demir, magnezyum, kalsiyum ve çinko gibi gıdalar daha fazla bulunur.

Domatesler: Pişirme, domateslerde antioksidan likopeni büyük ölçüde arttırır.

Havuç: Pişmiş havuç ham havuçtan daha fazla beta-karoten içerir.

Patatesler: Bir patates pişene kadar patates nişastası neredeyse sindirilemez.

Baklagiller: Çiğ veya az pişmiş baklagiller lektin adı verilen tehlikeli toksinler içerir. Lektinler, doğru ıslatma ve pişirme ile elimine edilir.

Et, balık ve kümes hayvanları: Çiğ et, balık ve kümes hayvanları, gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek bakteri içerebilir. Bu gıdaları pişirmek zararlı bakterileri öldürür.

Özet: Bazı gıdalar çiğ yemeye daha uygundur ve bazıları pişirildiğinde daha sağlıklıdır. En iyi sağlık yararları için pişmiş ve çiğ gıdalar kombinasyonunu yapılmalıdır.

Ana fikir:

Bazı gıdalar çiğ yenerken daha besleyici, bazıları da piştikten sonra daha besleyici olur. Bununla birlikte, sağlık için tamamen çiğ bir diyet izlemeye gerek yoktur. En sağlık faydaları için, çeşitli besleyici çiğ ve pişmiş gıdalar tüketimidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çiğ Gıda, Pişmiş Yiyeceklerden Daha Sağlıklı mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Gıda Bağımlılığı Dyt.Ece ALTINEL
► Gıda Hijyeni ve Güvenliği Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Kadınlar İçin Süper 6 Gıda Dyt.Nilay KEÇECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çiğ Gıda, Pişmiş Yiyeceklerden Daha Sağlıklı mı?' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:00
Top