2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yalnızlıkla Yaşamak
MAKALE #18010 © Yazan Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN | Yayın Şubat 2017 | 3,020 Okuyucu
Kendinizi kurtarmanın yedi basamağı.
Etrafında hiç kimsenin, konuşacak kimsenin olmadığı, üzülme, endişe ve bu duyguyu asla atlatamayacağınıza dair yalnızlık deneyimini yaşadınız mı? Bir boşluk duygusu, birisiyle bağlantı kurma arzusu çekiyorsunuz ve bazen sizi bunaltıcı hissettiğinizi mi düşünüyorsunuz?

Eh, eğer bu yalnızlık duygularını yaşadıysanız yalnız değilsiniz. Yalnızlık, milyonlarca insanın yaşadığı en yaygın, hoşa gitmeyen duygulardan biridir. Bazıları için, bu tekrar eden bir umutsuzluk ve hüzün duygusu. Diğerleri için, zaman zaman geçen bir duygu olabilir. Ama hepimiz için, insan olmanın bir parçası.

Yalnızlık duygularını bastırmak için aşırı içki içilebilir veya aşırı miktarda yemek yenilebilir. "Neden yalnızım?" Sorusuna kapılınca depresyona neden olabilir; umutsuzluk hissi doğurabilir - "Ben asla mutlu olamayacağım, çünkü her zaman yalnız olacağım". Yalnızlıkla baş etmeye yönelik bir stratejiye sahip olmak, depresyona, madde kötüye kullanımına veya kötü seçimler yapılmasına karşı önemli bir koruma olabilir.

Yalnızlık duygularınızla nasıl baş edeceğinize bir göz atalım.

1. Yalnızlığı normalize edin

Yalnızlık alanında bir araştırmacı olan John Cacioppo'ya göre, yalnızlık, 1970'li ve 1980'li yıllarda% 11'den% 20'ye, 2010'da bir çalışmada% 40'dan% 45'e yükseliyor. Yani yalnız hissetmede yalnız değilsiniz. . Belki de son 40 yıldaki bağlılığın dağılımı, ailenin gerilemesi, daha yüksek boşanma oranları, daha sık taşınan insanlar, ibadet yerlerine devam etmenin azalması ve sosyal örgütlere katılımların azalması ile ilgili olabilir. Harvard toplumsal tarihçisi Robert Putnam'ın "Bowling Alone" adlı kitabında belirttiği gibi, insanlar bowling liglerine (bowling takımlarına) 1950'lerde katılırlardı, ancak şimdi tek başlarına oynarlar. Yalnızlığın yaygınlığı ve sıklığı arttıkça, bu tecrübe ile başa çıkabilmek için stratejilere sahip olduğumuzun farkına varmamız gerekir.

2. Bağımlılık değerlerinizi yalnızlıkla ilişkilendirin

"Yalnızlık ne için iyidir?" Diye sorabiliriz. Yalnızlığın bize bağlantı, samimiyet veya diğerleriyle deneyim paylaşması değerini hatırlatacağını önermekteyim. Günlük yüz yüze görüşmelerle ve çocuk yetiştirmede ortak emekle küçük topluluklarda yaşayarak geliştik. Bu, birçok insan için değişti. Ancak yalnızlık, diğer insanlarla ilişkiye değer verdiğinizi ve bu değerin insan olmanın önemli bir parçası olduğunu hatırlatabilir. Yalnız hissettiğinizde bağlantıyı bırakmayın.

3. Bir plan yapın.

Bir plan geliştirmenin ilk kısmı, yalnızlık için "sorun zamanlarını" tanımlamaktır. Akşam olabilir, hafta sonları olabilir ve tatil olabilir. Bir planın var. Ne yapmayı düşünüyorsun? Örneğin, hafta sonları arkadaşların veya ailenle planlar yapabilir, müzeler, konserlere gidebilir, ibadet etkinliklerine (dindar olmak zorunda değilsin), rehberli yürüyüşlere katılabilir, bisiklet sürebilirsin. Günübirlik bir etkinliğe de katılabilirsin. Skype dan bile ieltişin kurabilirsin. Yoga dersi alabilir, bir sağlık kulübüne katılabilir, bir hobi edinebilirsin.

4. Ödüllendirici bir şey yapman için başkasına ihtiyacın yoktur.

İnsanlar sıklıkla "Benle bir şey yapacak kimsem yok" diyecektir. Filmlere gitmek, yürüyüş yapmak, sağlık kulübünde çalışmak, konsere katılmak ya da yeni bir hobi için birine ihtiyacın yoktur. - "İnsanlar beni yalnız görür ve acınır olduğumu düşünür" gibi düşünüyor olabilirsin. Gerçekten mi? Ne düşündüklerini nerden biliyorsun? Ve bunu düşündükleri takdirde neden umurunda oluyor? Belki yalnız şeyler yapmak belki bağımsız ve özgür olduğunuz anlamına gelir.

Aslında, kendi başınıza bir şeyler yapmak, yeni insanlarla tanışmak için iyi bir yol olabilir. Bir müze veya kitapevinde olduğunu ve yanındaki birisiyle bir resim veya kitap hakkında konuşmaya başladığını düşün. Ya da bir yemek ve yoga dersine katıldığını ve insanlarla konuşmaya başlayacağını düşün. Kendini dışarı çıkararak ve şeyleri yapmak için başkasına ihtiyaç duymadığınızı fark ederek güçlendir.

5. Yalnızlık düşüncelerini belirle

Şu düşüncelerden bazılarını tespit ettik. Yalnız olduğunda sahip olduğun bazı düşünceleri yaz. Bunlar şunlar gibi düşünceler olabilir:

Hep yalnız olacağım
Yalnız olursam mutsuz hissederim
Yalnız olduğumdan tam bir kaybedenim
Yalnız hissetmeye dayanamam ..
Bu ya da diğer olumsuz düşüncelerin varsa, yalnızlığın izinde duran milyonlarca insana benzersin. Ancak şu akılcı ve yararlı yanıtlardan bazılarını deneyebilirsin.

*Yalnız hissettiğiniz anlarda başkaları ile etkileşim içinde olacak, sıraya girmek için bekleyecek, bir arkadaşınla konuşacak ya da bir faaliyete katılacaksın.
*Yalnız olduğun için üzülmen gerekmez. İstediğin şeyler yapmak için yalnız kalmayı fırsat olarak görebilirsin. Örneğin, hoşuna giden bir şeyi okumanın, kendi müziğini dinlemenin, özel yiyecekleri pişirmenin, en sevdiğin filmi izlemenin, müzeye gitmenin keyfini çıkarabilirsin.
*Yalnız olduğun için kaybettiğin fikri mantıklı değildir çünkü herkes bir süre yalnızdır. Ve son araştırmalara göre, insanların yaklaşık% 45'i yalnızlık geçiriyor. Yalnız kalmak bir durumdur, bir kişiye has değildir. Ve Durum değişir.
*Yalnız kalamayacağın fikri de mantıklı değildir. Yalnız kalmaktan hoşlanmıyor olabilirsin. Öfke, umutsuzluk ve yenilgi ile yalnızlığınızı ilişkilendiriyorsan, o zaman hoşnut olmayacaksın. Öte yandan, kendini yalnız hissetmenin ya da yalnız kalmanın gelip gittiğini düşünüyorsan daha yararlı olabilir. Yaşadığın şeyi olduğu gibi kabul etmek, felaket kabul etmekten daha iyi olabilir.

6. Doğrudan şefkat ve kendine olan hassasiyet

Başkalarından aşk, kabul ve merhamet beklemek yerine, bu düşünceleri ve hisleri kendine yöneltmeyi düşünebilirsin. Kendine karşı sevecen davran, (kendine basit bir armağan al, güzel bir yemek pişir), çocukluğunda sana karşı hassasiyet gösteren (annen, büyükanne, baban, teyze) bir insanı hayal ederek sevgi dolu düşünceleri kendine yönelt. Kendine iyi bakmak ve kendini rahatlatmak, yalnızlık için harika bir panzehirdir.

7. Bağlılık topluluğu oluşturun

Herkesin diğer insanlarla, hatta hayvanlarla bir bağlantısı olması gerekir. Hayvanları alalım. Yıllardır tanıdığım çok sayıda insan (arkadaşlar, aile, hastalar) bana evcil hayvanlarıyla ne kadar çok sevgi ve bağ kurduklarını anlattı. Bu yüzden bir kedi veya köpek almayı düşünün. Veya daha da kolay, yerel hayvan barınağına gidin ve gönüllü olmayı teklif edin. Tanıdığım bir kadın yerel bir hayvan barınağında birkaç ay boyunca gönüllü olarak çalışarak "yavru kediler sosyalleştiriyor" dedi. Kediciklerle oynayabilirsin.

Bağlanmanın bir başka yolu gönüllü çalışmaktır. Bence buna hepimizin ihtiyacı var. Duyduğunuz ilgiyi belirtmekle birlikte, gönüllü kuruluşlar için bulunduğunuz ilde arama yapabilirsiniz. Belki de çocuklar, yaşlı insanlar, kanser hastaları veya fakir insanlarla birlikte çalışabilirsin Birisine iyilik gösterdiğinde yalnız hissetmeyeceğini söyleyebilirim.

İnsanları görmeyi planlayın. Bu zamana kadar temas kurmadığın için girişim yapamayacağın anlamına gelmiyor. İlginizi çeken, kültürel, dini veya sosyal faaliyetlerle ilgilenen kişilerin bulunduğu kuruluşlara katılın.

Yalnız olmak, yalnız hissetmek zorunda olduğun anlamına gelmez. Ve yalnız hissetmek, süresiz olarak yalnız hissetmek zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Bütün duygular geçer ve gider. Bu, ne düşündüğünüze ve ne yaptığınıza bağlıdır.

Her şey senin elinde

Kaynak Ph. D. Robert L. Leahy
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yalnızlıkla Yaşamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN'ın Yazıları
► Ergenle Yaşamak Psk.Nusret KOÇ
► Bir Narsistle Yaşamak Dr.Psk.Erdal USLUER
► Vajinismusla Yaşamak... Psk.Nadire GÜNAK
► Zor Kişilikler ile Yaşamak Psk.Nihan DİKME
► Vajinismus ile Yaşamak Psk.Gizem PEKCAN
► Bugünü Yaşamak Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Kaygıyı Sağlıklı Yaşamak Psk.Emine ÖZDEMİR
► Geçmişin Gölgesinde Yaşamak Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yalnızlıkla Yaşamak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:27
Top