2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nasıl Kolay Kilo Alabilirim
MAKALE #18004 © Yazan Dyt.Zehra GÖKTAŞ | Yayın Şubat 2017 | 2,822 Okuyucu
Kilo Almanın Yolları

Kilo Almak İsteyenlere Tavsiyeler

Günümüzde fazla kilo problemi yaşayanların sadece kşlo vermek ile dertlendiği düşünülsede bunun yanında kilo alamamaktan yakınanların da fazla olduğu görülmektedir. Bazı kişiler “su içsem kilo alıyorum” derken bazı kişiler de her yemeği fazlasıyla yediği halde kilo alamazlar senden daha çok yiyorumdur ama kilo alamıyorum ben çok yakıyorum galiba derler.

İlk önce yapılması gereken doktor kontrolünde biyolojik araştırmaların yapılması ve patolojik bir sorun varsa bu sorunun belirlenmesi gerekir. İlk etapta zayıflık sebeplerinin belirlenmesi gerekiyor. Sebep hormonal da olabilir eğer hormonalse bu durumda hormon tedavisi genel olarak yeterliolabilirbilir. Barsaklarda parazit ya da asalak gibi sorunlar var ise mutlaka barsakların çalışmasının düzenlenmesi için ilaç tedavisi uygulanmalıdır.Tabi bu tedaviler sonrasında kişi kendiliğinden kilo almaya başlayacaktır.

Bunların dışında beslenme alışkanlıklarıyla ilgili bir sorun varsa mutlaka bir diyetisyene başvurup beslenme alışkanlıklarının yeniden düzenlenmesi gerekir. Ancak kilo alınırken bu durum yağ depolanmasına sebep olabilir. Bu sebeple iyi düzenlenmiş beslenme alışkanlığı programları ile yağlanmayı en az seviyeye indirmek gerekir.
Ve zayıf kişiler için beslenme de hazırlanan masa düzeni, yemeğin sıcak ya da soğukluğu ve öğündeki yemek listesi çok önemlidir.

Kişi enerji artışını sağlayabilmek için karbonhidratlı ve yağlı besinlerle beslenmeye ağırlık verebilir , yağlı gıdaların fazla tüketilmesi mide bulantısına sebep olacağından yağlar dengeli kullanılmalıdır. Aynı şekilde proteinlerin de dengeli kullanılması gerekir. Yüksek protein alımı saayesinde bazı aminoasitler serotonin artışı ile iştahsızlığa sebep olabilir bu sebeple protein kullanımı da dengeli olmalıdır.

Özellikle uygulanacak diyette vitamin ve mineral içeriğinin zenginliğine önem verilmelidir özellikle vitamin mineraller arasından B gurubu vitaminlerinin yoğun alımı ile iştah artışı görüleceğinden B grubu vitaminleri kilo alma sürecinde önemlidir önemlidir.

Öğün Miktarınızı Arttırın

Kilo almak istiyorsanız kesinlikle öğün atlamayın özellikle kahvaltılarınızı mutlaka yapmalısınız kahvaltınız, reçel,pekmez kaşar, peynir, bal, tereyağı, ekmek türevleri gibi kalorisi yüksek gıdalardan oluşsun.

Ara öğünlerinizde de sevdiğiniz yiyecklerden oluşsun tabi bunlar kilo yapan, kalorisi yüksek gıdalardan olursa daha da güzel olacaktır, böylece kısa sürede kilo alacaksınız. Kalorisi yüksek yiyecek listesinden oluşan, kalori cetvelini
yazımızın sonunda bulunmaktadır onu dikkate almanız gerekmektedir.

Kalori Defteri Edinin

Yüksek kalorili yiyecek listesini çıktı alın ve bu liste yanınızda olsun her öğün seçiminde bir gözden geçirin zamanla ezberleyeceksinz zaten.
Bu listeden kendiniz için sevdiğiniz yiyeceklerden oluşan ana ve ara öğün seçeneklerini hazırlayın

Yani bir nevi kendi kendinizin diyetisyeni olun:), Kilo almak, vermeye nazaran inanılmaz kolay ve zevkli

Hareketinizi Azaltın

Hareket edebilmemiz için gerekn enerjiyi yiyeceklerden aldığımız enerjimizdn sağlalırız, yiyecekler sayesinde vücudumuz günlük yapılması gereken işleri için yakıt sağlamış olur.
Yani yiyecekler vücudun hareketi için gerekli olan yakıtıdırlar.
En kolay anlatımla yüksek kalori alıp, az hareket ettiğimizde, bu aldığımız kaloriler yakılamaz ve vücutta yağ olarak depolanır.
Kilo almak isteyen kişiler, istedikleri kiloya kavuşana kadar, kalorisi yüksek besinlerden
tüketip, fazla enerji gerektiren işlerden uzak durmaları gerekir.

Kalori Alım Miktarını Artırın

Günlük diyet listenize almanız gereken kaloriye 500 kalori eklemek bile işinize yaracayaktır.
500 kalori alımı gayette kolay bşr miktar.
Normal yemeğinizi yiyin ve buna ilave, ara öğününüze bu miktarlarda kalorisi yüksek olan gıdalardan ekleyin, bunlar kurumeyve , yağlı tohumlar veya sütlü tatlılar olablir.

Meyve Suları


meyve suları şeker ihtiva etttiklerinden, kalorileri yüksektir ve sağlıklı bir şekilde kilo almanıza yardımcı olurlar.
Hergün portakal suyu, limonata, veya katı meyve sıkıcağından sıkıp hazırlayacağınız sebze ve meyve sularını içmek, bunları ara öğünde içmek, size kısa sürede kilo aldıracaktır.

Geç Saatte Yemek Yiyin

Uykuda hareketsiz bir konumda olduğumuzdan kalori yakımı azdır geceleri metabolizmamız yavailar ve Geç saatlerde yedikleriniz size kilo olarak geri dönecektir.
Tansiyon ,şeker ikalp rahatsızlıkları veya herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, geç saatlerde peynirli makarna, sütlaç, etli pilav gibi kalorisi yüksek karbonhidratlı yiyecekler yiyebilirsiniz.

Proteince Zengin Gıdalar Tüketin

Kilo almayı çok istiyorsanız, aldığınız protein miktarını da değeli tutmanız gerekmektedir. Proteinlerin de kalorisi yüksek olanları tercih edin. Süt, peynir,yoğurt , et gibi proteinler yüksek kalorili ve yüksek protein içerikli gıdalardır.

Proteince yüksek olup, her mutfakta bulunabilecek gıdaların listesi aşağıdadır :

peynir
fıstık ezmesi
fındık ezmesi
Balık ve Kümes Hayvanları
Fasulye, Mercimek ve diğer kuru baklagiller
Ekmek ve makarna gibi tahıllar

Yağlı Yiyecekler Yiyin


Hem sağlıklı hem de hızla kilo aldıran bir yöntemde yemeklerinizdeki zetinyağı ve tereyağı oranını artırın.

1 fincan sızma zeytinyağı 1920 kaloridir , yemelerinize veya salatanıza ekleyebilir, zeytinlerinizin olduğu tabağın içine koyup banabilirsiniz.

Kalorisi Yüksek Aperatiflere Devam Edin

Günlük ana öğün miktarınız en az 3, ara öğün miktarınızda 2 olsun. Bu ara öğünlerde
atıştırmalıklarınız fıstık ezmesi, sütlü tatlılar, tam yağlı peynirli, kuruyemişler gibi sağlıkla ve hızla kilo alacağınız gıdalardan oluşmalı.

Süt ürünlerini unutmayın

Sütü seviyorsanız, büyük bir bardak çikolatalı süt size yüksek kalori sağlayacaktır.
Yalnızca süt değil, milkshakelerde, özellikle meyveli olanları yüksek kalori içerirler.
Gün boyu araöğünlerinizde bunlardan tüketerek hızla kilo alabilirsiniz.

Fıstık veya Fındık Ezmesi Yiyin

Fıstık ve fındık ezmeleri kilo almak için çok iyi seçeneklerdir, özellikle yüksek oranda fındık fıstık bulunduran sütlü tatlılar yüksek kalori sağlar.

Bir günde birkaç yemek kaşığı yiyin, ki ay sonunda istediğiniz kiloya ulaşmış olun.

Kahvaltınız 2 Öğünden Oluşsun


Bir kahvaltı yerine, iki kahvaltı yapın. Sabah 7 gibi ilk kahvaltınızı yapın ve ikincisini saat 10 da yapın bu daha iyi kilo almanızı sağlayactkır.

Her üç saatte bir yemek yemek size fazladan kalori kazandırır.

Porsiyonlarınızı Büyütün

Kilo almak istiyorsanız porsiyon miktarını artırın , büyüsün o porsiyonlar
Herkes küçük bir tabakta az bir yemek koyarken, sizin tabağınız büyük ve yemeğiniz fazla olsun, tabağınızı kalorisi yüksek içerikli gıdalar doldursun.

Karbonhidratlı Gıdalara Ağırlık Verin

Pilav ,Patates iEkmek, makarna, pasta, tereyağı, krem peynir gibi yüksek karbonhidrat içeren besinler kilo almak isteyenlerin dostudur.

Hızla kilo almak istiyorsanız bu karbonhidratlı gıdalardan bolca tüketin.

Meyve ve Sebze Tüketin


Şeker içeriği ve Kalorisi yüksek kiraz, armut, portakal, muz gibi gıdaları gün boyunca
tüketmek, size kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde kilo aldıracaktır.

Meyvelerin çoğunun şeker oranı yüksektir, özellikle karışık meyve suları
vitamin, enerji ve kalori deposudur. Susadığınız zaman su ihtiyacınızı bu içeceklerden karşılamak, kısa sürede size kilo aldıracaktır.

Bunlara Ek olarak aşağıdaki ufak tüyoları da kaçırmayın 

Yemeklerden hemen önce ve yemek sırasında su içmeyin, içilen su tokluk hissi uyandırır ve daha az yemek yemenize sebep olur. Yemekle beraber su içmek yanlıştır.

Arada birde olsa kalorisi az besinlerle midenizi şişirmeyin. Her zaman yüksek kalorili besinleri tercih edin.

Yemeklerde pilav, makarna gibi yüksek karbonhidrat ürünlerini her zaman tercih edin. Bunları bol tereyağlı tüketebilirsiniz.

Sigara içiyorsanız mutlaka sigarayı bırakın. Hem iştahınızı azaltır,hem metabolizmanızı hızlandırarak daha hızlı kalori yakmanızı sağlar hem sağlığa zararlıdır.

İştahızı kaçıracak, kilo almanızı engelleyecek stresli durumlardan uzak durun, mutlu olmaya çalışın.

En fazla sevdiğiniz yiyecekler mutlaka gözünüzün önünde bulunsun. Elbette bunların yüksek kalorili olanları bulunmalı. Canınız istedikçe bunları tüketmeniz kilo almanızı sağlayacaktır.

Hızlı yemek yemeye çalışın.Beynimize tokluk sinyali 20 dakikada gelir siz o süreye kadar daha çok yiyecek yemeye çalışın.

Kilo almak için çay ve kahveden uzak durun. Çay, kahve hem iştahı azaltır hemde metabolizmanızı hızlandırarak daha hızlı kilo vermeye sebep olacaktır bunları Az tüketin.

Sağlıklı Günler Dilerim
Diyetisyen Zehra GÖKTAŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nasıl Kolay Kilo Alabilirim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zehra GÖKTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zehra GÖKTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zehra GÖKTAŞ'ın Makaleleri
► Kilo Nasıl Alınır? Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Kilo Vermek: Neden-Nasıl? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► 1 Haftada 5 Kilo Nasıl Verilir? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Nasıl Kolay Kilo Alabilirim' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Diyeti Kasım 2016
► Ek Besin Döneminde Beslenme Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:09
Top