2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Becerilerin Kazanımında Ailenin Rolü ve Önemi
MAKALE #18000 © Yazan Uzm.Psk.Aslı PAKSOY | Yayın Şubat 2017 | 4,430 Okuyucu
SOSYAL BECERİLERİN KAZANIMINDA AİLENİN ROLÜ VE ÖNEMİ

Arkadaş edinme ve bu arkadaşlığı sürdürebilme becerileri çocuğun sadece sosyal gelişimi açısından değil aynı zamanda psikolojik sağlığını koruma adına da önem taşımaktadır.

Arkadaşlık içinde çocuklar oyun oynamak ya da ortak bir etkinliği sürdürmek için iletişimi nasıl başlatacaklarını, sürdüreceklerini ve bir problemi nasıl çözebileceklerini deneyimlerler.

Arkadaşının duygu ve düşüncelerini anlamaya, kendi duygu ve düşüncelerini, “öteki”nin varlığını da hesaba katarak, tartmaya başlarlar.

•Arkadaşlık, aidiyet duygusu, değer görme hissi kazanımına ve özgüveninin gelişimine yardım eder.

•Aynı dönemi ve aynı sorunları paylaşan insanlarla birlikte olmak güven ve rahatlık hissi verir.

•Diğerlerinin yaşantıları onlar için önemli bir bilgi kaynağıdır. Diğerlerinin kimliklerini, rollerini, değerlerini ve anlayışlarını deneyimlemenin yoludur.

•Akranlarıyla vakit geçirirken birbirlerini model alırlar. Saçlarını, görünümlerini ve ilgilerini bulunduğu gruba göre değiştirebilirler. Bu, bir grup tarafından kabul görme, onaylanma ve güven duyma ihtiyacının karşılandığını gösterir.

•Olumlu arkadaşlıklar yetişkinliğe yolculukta önemlidir. Sosyal ve duygusal becerilerin kazanımını sağlamak, başkalarının düşüncelerini anlama ve onlara hassas davranma gibi…


AİLELER ÇOCUKLARININ ARKADAŞLIK KURMALARINA (NASIL) DESTEK OLMALIDIR?

Çocuklar, arkadaş edinmeyi ve sürdürmeyi yakınlarındaki yetişkinlerin ilişkilerini gözleyerek öğrenirler.

Aile ortamı çocuğun dünya da ilk yer edindiği sosyal ortamdır. Çocuk ilk sosyal becerilerini de burada geliştirir. Ailelerin çocukları için yapabilecekleri en önemli şey seven, onaylayan, kabul eden ve saygı duyan bir tutum içinde olmaktır. Kurduğunuz bu sıcak bağ, çocuğunuzun gelecekteki arkadaşlık kurma tecrübelerinde ilk adımı güvenle atmasını sağlayacaktır.

Çocuklar, anne ve babalarının diğerleriyle nasıl iletişime girdiğini, tutum ve davranışlarını gözlemler. Bu nedenle aileleri onlar için bir rol modeldir. İlk adımı atmak, konuşmak ve paylaşmak, şaka yapmak, yardım istemek, işbirliği yapmak, özür dilemek, özrü kabul etmek gibi pek çok temel sosyal davranışı öğrenirler. Dahası, sabırlı, saygılı ve düşünceli olmanın ilişkileri düzenlemede ve ilişkilerini sürdürmede ne kadar önemli olduğunu kavrarlar.

Aileler, kendi arkadaşlarıyla kurdukları ilişkilerde gösterdikleri tutum ve davranışlarla doğru modellemeyi sağlayabilirler.

Çocukların arkadaşlık ilişkilerinde öncelikle bilmeleri ve öğrenmeleri gereken şeylerin başında dostça selamlaşmak ve onları kabul edici bir tarzda davranmak gerekir.
Bununla birlikte küçük yaşlarda çocukların kazanmaları gereken beceriler şu şekilde sıralanılabilir.

Başkalarını oyuna davet edebilmek, akranlarıyla sohbet başlatabilmek, sürmekte olan etkinliklere ya da gruplara katılabilmek ve yeni insanlarla kendini tanıtabilmek için grup içinde atılgan olmak.

Başkalarının duygularını tanımlayabilmek, başkalarının başına kötü bir şey geldiğinde onlar için üzülebilmek, onlara bir şeyler anlatabilmek, arkadaşları problemleri hakkında konuşurken onları dinleyebilmek ve onlara güzel şeyler söyleyebilmek .

Arkadaşlarıyla ilgili sorumluluk duygusuna sahip olmak, onlara yaklaşırken uygun bir şekilde dostça yaklaşabilmek, onların tepkilerini doğru yorumlayabilmek.

Oyunlarda işbirliği yapmak ve paylaşmak. Yönergelere uygun davranabilmek, uygun bir şekilde yardım isteyebilmek.

Öz denetimi sağlamak, fiziksel ve sözel şiddet uygulamadan tepki vermek, çatışmalarda öfkesini kontrol edebilmek, yapıcı bir şekilde tepki verebilmek.


Ailelere Öneriler


Arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmeleri için fırsatlar yaratın!

Bunu pek çok şekilde sağlayabilirsiniz. Örneğin; aileleri evinize çağırabilir, siz sohbet ederken onlar da bir araya gelerek etkileşime girmelerini fırsat yaratabilirsiniz. Ya da çocuğunuz daha büyük yaştaysa arkadaşlarıyla dışarıda sinemaya gitmelerini, spora gitmelerini destekleyebilirsiniz. Ne kadar çok etkileşime girerse o kadar çok deneyim kazanacaktır.

Çocuklarınızın oyun oynamayı öğrenmesini ve spor yapmasını sağlayın!

Evde de oyunlar oynayın. Zaman zaman kaybedin ama her zaman değil! Siz yetişkinlerin de hata yapabileceklerini ya da kaybedebileceklerini görmeleri yeterlilik duygularını arttıracak ve özgüven gelişimine katkıda bulunacaktır. Ayrıca okul içi ve dışı faaliyetlere katılmaları iyi olacaktır. Bir spora yönlendirirken alternatifler sunarak seçimi onlara bırakın.

Uygun davranışlar için net kurallar koyun!

Başkalarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda ailede örnek davranışlar sergilenmesi çocuğun kendi arkadaşlarına da nasıl davranması gerektiğini öğretir. Bir kalemi sormadan istememek ya da bir problem yaşandığında vurmadan önce konuşmayı tercih etmek gibi... Aile içersinde kurallar koyarken çocuğunuzu da dahil edin ki kuralların bir ihtiyaç olduğunu kavrasın.

Ondan beklentilerinizi açıklarken saygılı, nazik ve aynı zamanda net olun. Bu, onun kendisi de bir sorunla karşılaştığında ya da haksızlığa uğradığını düşündüğünde sizi modellediği tutum ve davranışlarla arkadaşına yaklaşmasını sağlayacaktır.

Çocuğunuzun “EMPATİ” geliştirmesi için fırsatlar yaratın!

Arkadaşlık için gereken en önemli becerilerden biri de başkalarının duygu ve düşüncelerini anlayabilmektir. 7-8 yaşlarına doğru çocuklar bu becerilerini daha da geliştirmeye başlarlar. Çocuğunuzla birlikte kitap okurken, bir an durup bir karakterin ne hissettiğini veya düşündüğünü sormak ya da bir ergenle bir film çıkışında o filmdeki karakterleri tartışmak onların empati geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Konuşmayı Sürdürebilme Becerisini Arttırmak için Çocuğunuzla Konuşun!

Çocuğunuza her gün mutlaka özel bir zaman ayırın. Bu zaman sizin öğüt ya da ders verdiğiniz değil sadece dinlediğiniz ve sohbet ettiğiniz bir zaman dilimi olmalıdır. Çocuğunuz konuşurken, onu dinlediğinizden emin olun.

Gününü nasıl geçirdiğinden, neler yaptığından ya da her ikinizin keyif aldığı bir şeylerden konuşabilirsiniz.
Örneğin, göz kontağı kurun, onu onaylayıcı mimiklerinizi kullanın, ne söylediğini kendisinin değerlendirmesini sağlayan sözler söyleyin. Çocuğunuzla konuşmak sadece onunla kurduğunuz bağı arttırmayacak aynı zamanda sosyal becerilerin en önemlilerinden biri olan konuşmayı sürdürebilme becerisini de kuvvetlendirecektir. Bunun yanı sıra, size arkadaşlarıyla yaşadığı deneyimlerini aktarırken bir kez daha kendi sosyal becerilerini gözden geçirecektir.

Farklı ortamlarda onları destekleyin!

Bazen çocuklar yeni ya da farklı bir ortama girerken endişe duyabilirler ve çekingen bir tutum sergileyebilirler. Böyle bir durumda, önce endişelerini dinleyin. Anlamaya çalışın ve anladıklarınızı ifade edin. Daha sonra bu sorunla nasıl başa çıkabileceği konusunda birlikte bir beyin fırtınası yapabilirsiniz.

Olumsuz duygularıyla baş etmelerini sağlayın ve sorunları çözmelerine yardım edin!

Yetişkinlik hayatına kadar çocukluktan ergenliğe, her sorun yaşadığında onlardan önce bizim sorunu çözmeye çalışmamız aslında onlara yardım etmekten çok, uzun vadede zarar verici olabilmektedir.

Eğer çocuğunuzun arkadaşıyla bir çatışma yaşadığınızı duyuyorsanız, sadece bir risk ya da tehlike içerdiğini görüyorsanız konuya el atın. Diğer sorunlarda çocuğunuzun çözüm yolunu bulmasına yardımcı olun ama çözümü siz bulmayın…

Çocuğunuzun arkadaşlarının ebeveynleriyle yapacağınız uzun değerlendirme ve sohbetler çocuğunuzun sorunu çözmesini sağlamayacaktır.

Çocuğunuzun arkadaşlarıyla yaşadığı olumsuz deneyimleri onun sosyal becerilerini geliştirmek için birer fırsat olarak değerlendirmesini sağlayın. Dinleyin, paylaşın… Ancak böylelikle gelecekte başarılı ve sosyal becerileri yüksek birey haline gelebileceğini unutmayın!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Becerilerin Kazanımında Ailenin Rolü ve Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Aslı PAKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Aslı PAKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aslı PAKSOY Fotoğraf
Uzm.Psk.Aslı PAKSOY
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman - Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Aslı PAKSOY'un Makaleleri
► Çocukta Özgüven ve Ailenin Rolü Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Okul Başarısında Ailenin Rolü Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Çocuğun Eğitiminde Ailenin Rolü Fatih KILIÇARSLAN
► Eş Seçiminde Ailenin Rolü ve Nişanlılık Dönemi ÇOK OKUNUYOR Doç.Dr.Psk.Dnş.Bülent ŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sosyal Becerilerin Kazanımında Ailenin Rolü ve Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sorumluluk ve Özgüven Şubat 2017
► Ben Değil Biz Olmak Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:12
Top