2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tutkunuzu Yaşamak – Yeni Zenginliğin Değişen Yüzü
MAKALE #17641 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Aralık 2016 | 3,015 Okuyucu
Babam 1998’de bir araba kazasında vefat ettiğinde, tutkulu bir hayat yaşamaya karar verdim. Babam 59 yaşındaydı. Babamın hem hayatını hem de ani ölümünü anlamlandırabilmek için bulduğum yöntem, yaşadığım her anın önemli olmasını sağlamaktı. Kızımızın doğumundan sonra, 2004’te, şehirde yükselen kariyer fırsatlarının peşine düşmek yerine bir sahil kasabasına taşınmamızın nedeni de buydu. Halen bu tutkulu hayatı yaşıyorum ve online terapi işim de bu şekilde doğdu.

Bu hafta, tutkularını yaşamak için sağduyuya aykırı hareket edermiş gibi görünen ve risk alan kişilerin size esin vereceğini umduğum hikâyelerini paylaşmak istiyorum.

Her Şey Bir Hedefi Olan Tek Bir Kişiyle Başlar

Gerçek zenginlik tutkunuzu yaşayabilmektir. İnsan, kalbinin yolundan gidince yaşadığını hisseder. Tutkunuzun peşinden gitmenin mutluluğu tıpkı sörfle dev bir dalganın üstünde yüzmeye benzer. İşte zenginlik olarak tutkularına yatırım yapmış birkaç insan:

José Antonio Abreu, Venezuelalı bir müzisyen, iktisatçı ve siyasetçi. Abreu, yaşadığı toplumdaki yoksullukla ve sosyal sorunlarla ilgileniyordu. Zamanını ve enerjisini yakınarak harcamak yerine tutkusunu izleyerek yaratıcı çözümlere odaklanmayı seçmişti. Evinin garajında sokak çocuklarına müzik dersi vermeye karar verdi. Sorunların dışlanma yüzünden ortaya çıktığını söyleyerek gençlerden bütün kalpleriyle müziğe yönelmelerini istedi. Bu mütevazı çabadan milyonlarca çocuğun hayatında iz bırakan devasa bir sistem doğdu. Resmi rakamlara göre bugünlerde El Sistema, 400 müzik merkezi ve 700.000 genç müzisyeni kapsıyor. Program dâhilinde hafta içi okuldan sonra günde 4 saat müzik dersi ve çalışması veriliyor, hafta sonları da çalışma yapılıyor. Bu hareketle ilgili çok ilham verici bir belgesel de çekilmiş. Mutlaka izleyin.

Türkiye’de de bir çift; Mehmet Selim ve Yeliz Baki, buna benzer bir hareketle mahrumiyet içindeki çocukların hayatına müzik getirmek için canı gönülden bir çabaya girişmişler. Bu hareketin kurucularının ve katılımcılarının yer aldığı belgeseli izlemek ve dinlemek insanı mutlu ediyor, enerji ve umut veriyor. Hareket şu ana kadar 5.000 çocuğa ulaşmış, amaçları ise 2020’ye kadar 10.000 çocuğa erişmek.

Arkadaşlarım Neşe Karabekir ve Hakan Çoker, ben kendilerini tanıdım tanıyalı doğal doğumu yaygınlaştırmak için çalışırlar. O zamandan bu yana bu konuda büyük bir farkındalık oluşturmada çok önemli bir rol oynadılar, hatta siyasi uygulamaları bile etkileyen kültürel değişiklikler yaratmayı başardılar.

Filiz Telek, hayran olduğum bir diğer arkadaşım. İlk olarak düzenlediği atölye çalışmalarını paylaşma şekliyle dikkatimi çekmişti. Hayata katkısının derinliği en iyi kendi sözcükleriyle anlatılabilir: “Bilgim arttıkça ve ben hayatımla çalışmalarımı saflaştırıp yaşam gücüyle aynı çizgiye oturttukça, Dünya’yla tümüyle bütünleşmeye bir davet hissediyorum. Dünya görülmek, yaşanmak istiyor. Bu davete uyarak, ben de olanı, olabilecek olanı, olmak isteyeni görme yeteneğimi sunuyorum… Ben, kalbimin arzularıyla canlanıp cesurca yaşamak için buradayım. Varlıkların sessizliğini dikkatle dinleyebilsem, henüz görülmemiş olanın gözünün içine bakabilsem, Kaynak’ın ve Büyük Gizem’in yaşattığı gibi bir inanç taşıyabilsem kim olurdum? Neler yaratabilirdim?”

Deniz Seyrek, mimarlık eğitiminin ardından büyük şehirlerden uzak, doğaya yakın bir hayatı seçmiş. Doğanın verdiği armağanlar için yürekten minnet ve şükran duyduğu için o da karşılık olarak hayata hizmet etmeye karar vermiş. Toprak anaya bir armağan olarak kendini tohumları korumaya adamış.

Yusra Toplum Merkezi bu yıl Mart ayında başlayan bir organizasyon. Arkadaşım Susanne Böhm, İstanbul’daki Suriyeli çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamak için gönüllü olarak tam zamanlı çalışıyor.

Tutkunuz Hedefinizdir

Sık sık insanların gençlere tutkularından vaz geçmelerini tavsiye ettiklerini duyuyorum. Neden de tutku duydukları şeylerin alışılmışın dışında olması, para, statü ya da güvence kazandırma garantisi olmaması. Sanki garantisi olan bir yol varmış gibi! Yaşadığımızı hissetmemizin tek yolu kalbimizin götürdüğü yoldan gitmek. Kalbin olmadığı yolda ne yaratıcılık ne de mutluluk bulunur, ruhsal anlamda ölümden farkı yoktur. Gerçek şu ki, tutkumuzun peşinden gitmeme lüksüne sahip değiliz.

Siz kendi yolunuzdan gidiyor musunuz? Çocuklarınızın, eşinizin kendi tutkularının peşinden gitmelerine izin veriyor musunuz? Hangi tutkularınızın peşini bıraktınız? Kalbinizi çarptıran yoldan gitmeye başlamak için hiçbir zaman çok geç değildir.

Siz de deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tutkunuzu Yaşamak – Yeni Zenginliğin Değişen Yüzü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İrem BRAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İrem BRAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Yazıları
► Değişen Toplumda Kadın Psk.Burçak DEMİRKAN
► İki Yaşında Değişen Çocuğunuz Psk.Suzi MİZRAHİ
► Değişen Toplum (Toplumda Değişim) Psk.Burçak DEMİRKAN
► Psikiyatrinin Gerçek Yüzü Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tutkunuzu Yaşamak – Yeni Zenginliğin Değişen Yüzü' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağıran İhtiyaçlar Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:04
Top