2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sinirli Değilim Neden Strese Bağlı Başım Ağrısın?
MAKALE #17091 © Yazan Prof.Dr.Ertuğrul UZAR | Yayın Ağustos 2016 | 3,045 Okuyucu
gerilim başağrısı kimlerde görülür?

hemen herkeste hayatının bir döneminde görülür, başında ağırlık hissi, başında yanma, sızlama, başında baskı hissi ve başında bir şey varmış gibi hissettiren ağrı türüdür. genellikle başın arka kısmında tepe kısmında ağrı olur, süresi önemlidir, bazı kişilerde gelip geçici olmaktadır bu durum hekim takibini gerektirmez bazıları saatlerce günlerce uzun sürer.

gerilim başağrısının nedeni nedir?

gerilim başağrısı, günlük stres yorgunluk ve kaygının vücutta yansıyan bir belirtisidir, sinirli değilim gergin değilim niçin başım ağrıyor diyebilirsiniz, böyle bir durumda öncelikle beyinle ilgili bir rahatsızlığın olmadığı tetkiklerle saptanmalıdır, bunun yanısıra yaşadığınız basit olaylar sınavlar tartışmalar yakınlarınızı kaybetmeniz veya taşınmanız tanıdığınız birisinden ayrılmanız gibi sıradan olaylar veya ciddi psikolojik travmalar başağrısını tetikleyebilir. Mutsuzluğunuz üzüntüleriniz yaşadığınız olumsuz olaylar gerilim başağrısının nedenidir. Bazen çok mutlu olmakta başağrısını tetikleyebilir. O nedenle çok mutluydum başım strese bağlı ağrımıyor diyemeyiz.

gerilim başağrısının ciddiyeti nedir?

genellikle kısa süren hepimizde olabilen başağrısı öenmesizdir veya önem vermemek gerekir, bunun yanısıra başağrnız sürekli olmuşsa mutalak nöroloji uzmanına danışmak gerekir, beyin görüntüleme yapılarak beyinde kitle veya beyin kanaması gibi durumlarda emin olmak gerekir.

Gerilim başağrısı nelerle karışabilir?

Gerilim başağrısı migrenle sıklıkla karışabilir. Migren genellikle tek taraflı zonklayıcı şiddetli bulantı kusma eşlik ettiği bir durumdur, migren ataklar halinde olur gece uykudan uyandırır gerilim başağrısı genelde uykudan uyandırmaz, gerilim başağrısında ağrı şiddeti daha hafiftir. Bunun yanı sıra gerilim başağrılı hastalarda migren ataklarıda eşlik edebilir. Bu durumda tedavi ikisinede etkli depresyon ilaçlarıdır. Ayrıca gerilim başağrısı beyin tömürü ile beyinde yer kaplayan durumlarla karışabilir bu durumda beyin görüntülemesi ayırt edici olacaktır.

Hangi başağrısıında alarm durumunda olmalıyız veya acil doktora başvurmalıyız?

Başağrısı hemen hergün oluyorsa, iltihabi hastalık öykünüz varsa, kanser öykünüz varsa, başağrısı ani başlamış ve çok şiddetli dayanılmaz ise, çok sık ağrı kesici kullanıyor iseniz, ateşiniz varsa, bilinç bulanıklığı azıda kolda bacakta uyuşma varsa, konuşmada bozukluk varsa acil olarak doktora başvurmalıyız, gecede olsa şiddetli dayanılmaz başağrısında acile başvurmanız gerekir, en azından beyin tomografi çekilir ve beyin kanamasında baloncuk patlamasından emin oluruzr. Acil durumlarda tomografinin zararlı etkileri göz ardı edilmelidir çünkü beyin kanaması geçiriyor olabilirsiniz ve hayati riski çok yüksektir erken tanı ve tedavi ile hayatınız kurtulabilir.

gerilim başağrısının tedavisi nedir?


Genellikle hastalar hekime başvuduktan sonra ciddi bir durumlarının olmadığını anlayıcnca ağrılarıda rahatlar, bunun yanı sıra ağrı kesicler geçici müddet kullanılır. Başağrısı sürekli olmaya başlamışsa, günlük yaşam aktivitelerini etkiliyorsa, depresyonunun ve yoğun panikleriniz varsa antidepresan ilaçları 3-6 ay kullanmaktayız, yeni kuşakdepresyon ilaçları bağımlılık yapmamaktadır, yan etki olarak yaklaşık 10 hastadn birinde ilk 1-2 hafta sürebilen uyku hali sersemlik bulantı yapabilmektedir. Depresyon ilacı dışında hipnoz akupunktur MDR uygulamalarını psikologlar yapabilir. Spor yapmak yüzmek ve kendinizi rahatlatacak arkadaşlar edinmek önerilir.

Nöroloji Uzm. Doç.Dr.Ertuğrul UZAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sinirli Değilim Neden Strese Bağlı Başım Ağrısın?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ertuğrul UZAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ertuğrul UZAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ertuğrul UZAR Fotoğraf
Prof.Dr.Ertuğrul UZAR
Bursa
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ertuğrul UZAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sinirli Değilim Neden Strese Bağlı Başım Ağrısın?' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beyinde Lekelerin Tehlikesi ÇOK OKUNUYOR Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:31
Top