2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sabun Köpüğü İnsanlar!
MAKALE #16811 © Yazan Psk.Ümit KARABULUT | Yayın Haziran 2016 | 3,885 Okuyucu
Kendimle başbaşa kaldığımda zaman zaman seansları düşünürüm. Yine boyke bir zamanda dün ki seansta danışanımın “Sabun Köpüğü” insanlar şeklinde bir tabir kullandığını hatırladım. Ve bu tabir benim de bayağı dikkatimi çekti ve kendisine sordum. Kimdir ‘sabun köpüğü ‘insanlar diye. Şöyle bir cevap aldim; sabun köpüğü insanlar, kendilerini fazlaca yüksekte gören, minicik özelliklerini dahil ululaştıran, aslında ne kadar dolu( entellektüelite ve kişilik anlaminda) olduklarını her ortamda ifade eden ya da davranmaya çalışan, yüksek standartları olan ve bu yüksek standartlar gerçekleşmezse çabuk kırılan ve aynı şekilde sizi kırmaya çalışan bireylerin, dedi. Sonra ben de bu kavram üzerine düşünmeye başladım. Ve aklımdan aşağıda paylaştıklarım geçmeye başladı.

Gerçekten bir sabun köpüğü düşünün , çevresi ne kadar geniş ise içindeki hava o kadar fazladır. Ve hava arttıkça patlamaya daha da yaklaşır.Sabun köpüğü nun dış çevresi kendilerini nasıl gördükleridir. Sabun köpüğü insanlar , içlerinde doluluktan ziyade ,tam bir boşluk hakimdir ancak bunu gerçekten görmesini bilen birisi görebilir. Bu fark edilmezse bu bireylerle yaşamak oldukça zor olabilmektedir. Nasıl mı? Şöyleki
Onların yanında pek var olmazsınız, çünkü onların yanında devamlı olarak bilgisiz ,yetersiz ve eksik hissedebilirsiniz. Çünkü her şey hakkında bir fikirleri vardır ve o fikir aslında bir fikir değil kesin doğrulardır. O yüzden kendi doğrularınızın kıymetini pek anlayamazsınız. Bir de sabun köpüğü insanlar iyi bir manipülatörse(İnsanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri hâlde bilinçli ve amaçlı olarak etkileyen),o zaman onlardan ayrışmanız zor olacaktır. Manipülatörden kastım; sizi pişman ve suçlu hissettirip, kendi masumiyetini size devamlı ifade eder, eger sizi bir sekilde rahatsiz eymisse kendisi o kadar makul ,anlamlı nedenler yüzünden sizi rahatsız edecek şekilde davranmıştır ki kendisinin herhangi bir sorumluluğu yoktur. Hatta sizin de bazı davranışlarınız, manipülatöru o şekilde davranmaya itmiştir. Size inanılmaz bir yakınlık, destek ,yakınınız olma, sizi koruma , yoldaşlık etme kavramları üzerinden, sizi yakınlık ve ilgiyle o kadar doldurur ki hem sabun köpüğü hem de manipülatör olan bir insandan ayrışmanız çok zordur. Yaninda ne kadar yetersiz, eksik ,hatalı ,kusurlu hissetseniz de, bu yakınlık ve destek sizi o kişiden ayrışma ve uzaklaşma konusunda elinizi ve ayağınızı baglayabilir.

Iyi bir manipülatör olan sabun köpüğü insanlarla karşılaştığınızda neler yaparsanız onlara sınır koyup kendi değerinizi ve kıymetinizi ilişkide yaşatabilirsiniz.

Şimdi biraz bunlara bakalım;

1. Böyle kişilerin saldırganca incitici söylemlerine karşılık, susup tepkisizlikle tepki vermeye çalışmayın, “şimdi ben de ona şunu dersem kaldıramaz “demeyin. Siz kaldirabiliyorsaniz o da kaldırabilir. O yüzden ona onun diliyle konuşun.

2 . Böyle bireyler devamlı olarak duygusal tuzaklar kurarlar yani suçluluk hissettirmek için sizi eleştiriler, yargilarlar. Kendinizi suçlu hissettiğiniz zaman aynı durumda o olsaydı suçlu hisseder miydi diye sorun , yada aynı durumda x kişisi suçlu hissedemiydi diye sorun.

3. Size devamlı bir sorumluluk yüklemeye çalışabilir. O yüzden bi işte neyi ne kadar yapacağınızı , gücünüzü iyi analiz edin ve o şekilde sorumluluk alın. O kişiyle ilişkinizde yapabileceğinizden fazla sorumluluk almayın.

4.Kendisini en iyi , en güzel , en kaliteli durumlara , kişilere, eşyalara layık görürken sizin de ayni oranda bu şekilde haklara sahip olacağınızı umursamaz. Ve kendisini layık gördüğü şeyi elde etmek uğruna çevresindeki bir çok şeyi kırıp ,geçebilir. Siz dahil!!! . O yüzden siz layık olduğunuz durumun, nesnenin , eşyanın peşini bırakmamanız gerekmektedir.

5. Böyle kişiler ,istedikleri olmayınca hemen agresiflesebilmektedir. Çünkü hak gördüğü seyi elde edememiştir. O yüzden yaşadığı hayal kırıklığını öfke olarak dışa yansıtır. Ve çevresindekileri yıkıp geçebilir. Siz dahil!!!

6. Bu bireylerin doğruları çok katıdır. Ve değişime çok dirençlidir o yüzden sizin onu değiştirme çalışmanız pek gerçekçi olmayacaktır. Ancak onu sizin dışımızdaki yaşam olayları değiştirebilir. Örneğin işten çıkarılmak gibi, diğer işte kendini düzenleyebilir. Ve işte kalma süresi uzun olabilir. Böyle bir durumda siz gozleminiz yada fikrinizi söyleseniz dahi kabul edilmeyecektir. Çok bilmişlikle bile suçlanabilirsiniz!!

7. Böyle bir birey ile ilişkinizde kötüye kullanılmış hissedebilirsiniz. Siz ona fedakarca yaklaşmasına rağmen ,süreç tamamlandığında , kendinizi kullanılmış hissedebilirsiniz. Buna öfkelenebilirsiniz. Bu durumu onunla konuşmak sizin en doğal hakkımızdır. Aman boşver o zaten böyle birisi deyip geçmeyiniz. Bu şekilde her boşvermede kendinizi kullanılmaya açık hale getirebilirsiniz.

Tüm bunlar düşünüldüğünde siz sabun köpüğü olan manipülatör bir insan kadar haklara sahipsiniz, o insansa “hayır” demek sizin onunla ilişkide en büyük özgürlüğünüzdür. Yani sizden bir şey istediğinde ,ona o istediğini vermemeyi tercih edebilirsiniz. Bu insanlara iletişimde yen kendinizi tıpkı onun gibi sivri dilli bulabilirsiniz. Bu hoşunuza gitmeyebilir. Ancak bazen incinmişliğinizi anlamasını sağlamak için başka bir çareniz kalmadığını hissedebilirsiniz.aksi takdirde gerçekten sizi incittiğini bile fark edemez. Bir tavsiyede bulunacak olursam; Ona sınırları gösterin ,imana bulunmayın direk gösterin yani jest, mimik, söz yoluyla fark ettirin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sabun Köpüğü İnsanlar!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ümit KARABULUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ümit KARABULUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ümit KARABULUT'un Makaleleri
► Küçük İnsanlar Psk.Dnş.Şafak UZUN
► İyi İnsanlar Kötü İlişkiler Psk.Mehmet DUMAN
► İnsanlar Neden Evli Kalır? Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► İnsanlar Eşlerini Nasıl Seçerler? Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Çalışan İnsanlar Gelişmek İster. Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sabun Köpüğü İnsanlar!' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile Terapisi Mart 2017
► Tik Bozuklukları Mart 2017
► Tükenmişlik Sendromu Mart 2017
► Sosyal Fobi ' Yi Anlamak! Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:42
Top