2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Instagram Yalan Söylüyor!
MAKALE #16703 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ | Yayın Mayıs 2016 | 4,158 Okuyucu
Yaşam gözümüzün önünde büyük bir hızla akıp gidiyor. Birçok yeni gelişmeden haberimiz dahi olamıyor.

Haberini aldıklarımız ise hayatımıza yepyeni bir biçim veriyor. Teknoloji ile birlikte oluşan yeni trendler bundan 30 yıl önce yapsak “saçma” denilecek hareketleri normalmiş gibi algılamamızı sağlıyor. “Selfi” çılgınlığının sonucu olan “selfi çubuğu” tatile ya da dolaşmaya giden herkesin elinde… Dudaklarını büzerek fotoğraf çektiren kızlar, insanlar gülsün diye kısa videolarda olmadık hallere girenler, yediği her yemeği gittiği her kahvaltıyı kaydedip paylaşanlar… Hepsi bir birinden ilginç. Kimileri alışık olduğumuz ahlaki algılara ters kimileri ise zihinsel olarak oldukça anlamsız bizim için.
Ama yeni nesil böyle düşünmüyor. Çekiyor ve paylaşıyor. Beğenilmesini istiyor. Anneler babalar da yeterince uyum sağladı sosyal medyaya. Eskiden misafir gelince “oğlum bizim şu albümü getir gel de Aysel ablanlarla bakalım” diyen anne babalar şimdi facebook’taki albümlere bakıyor.

Mahremiyetle ilgili meseleler de var. Yatak odasını, çeyizini, banyosunu paylaşanlar beğeni bekliyor. Eleştirilmeye ise kimsenin tahammülü yok.
Bu yazıda konumuz ise “sosyal medya paylaşımlarının aile saadeti üzerine etkisi”. Hem sizin paylaştıklarınızın hem de başkalarının paylaşımlarının ciddi tesiri var ailenizin üzerinde.
Özellikle fotoğraf paylaşım platformlarından bize yansıyan görüntülerin çok fazla etkisinde kalıyoruz. O uygulamalardaki paylaşımlara bakınca kimsenin evde kahvaltı yapmadığını ya da yapıyor ise hep “kral-kraliçe” düzeyinde yaptığını görüyoruz. Kimse eski, yarısı kararmış tavasına yumurta kırıp yemiyor; şekerlikler hep tam dolu; masa örtüsünde ufacık bir leke bile yok!
Gerçekler gerçekten öyle mi? Hayır ve asla… Kimse tam olarak gerçeği paylaşmıyor. Instagram hesapları mutlu aile kareleri ile dolu. Koca bir piknik gününün hiçbir dakikasında kavga edilmemiş gibi. Kahvaltılar hep mükemmel; kimsenin maddi bir problemi yokmuş gibi. Çocuklar hep çok akıllı ve güzel işler peşinde; hiç biri yaramazlık yapmıyormuş gibi.
Hepimiz biliyoruz ki gerçekler gerçekten böyle değil. Ama haklı olarak insanlar mutluluklarını paylaşıyor. Kimse sosyal medya hesabında “bugün Ömer’le kıyasıya kavga ettik” yazmıyor. Ya da “ay sonu geldi cepte kuruş yok bugün sadece peynir yiyiyoruz..” diyen yok. Olmasın da zaten.
Bizim üzerinde durmaya çalıştığımız nokta insanların paylaşımlarının tam olarak bütün hayatı yansıtmadığı. Evet görüntüler gerçek ama orada bütün görüntüler yok. Yani kendinizi kötü hissetmenizi gerektiren bir durum yok. Herkesin problemleri var, herkes tartışıyor, herkes maddi zorluklar içine girebiliyor.
Sosyal medya hesapları üzerinden kendinize değer biçip ilişkilerinizi şekillendirmeye çalışmayın. Çünkü o düşündüğünüz hayatı kimse yaşamıyor.
Kavgaları kendi içimizde yaşayan bir toplum olarak mutlulukları paylaşmayı seviyoruz.
Paylaşım konusu sadece yetişkinleri ilgilendiren bir mesele değil. Günümüzde sosyal medya araçlarını kullanma yaşı neredeyse 9-10’lara kadar düştü. Hatta 3-4 yaşındaki çocuk rahatlıkla bir tableti ya da dokunmatik ekran bir telefonu kullanabiliyor. Masum bir şekilde “youtube” dan çizgi filmler izleyen çocuğunuz sizin kontrolünüz dışında bir çok reklama maruz kalıyor.
Sosyal medya ile tanışmasının ardından da inanılmaz bir paylaşım çılgınlığının içinde buluyor kendisini. Özel mesaj yolu ile iletişime geçip “son attığım fotoğrafı beğenir misin?” şeklinde taleplerde bulunan çocuklara rastlamış olabilirsiniz. Aynı beğenilme iç güdüsü burada da gün yüzüne çıkıyor. Çocuk daha o yaşta beğenilmek, kusursuz olmak istiyor. İlginçleştikçe daha fazla hayran kazanacağı düşüncesine kapılıyor. Eskiden sınıflarda şakalar yaparak kendini göstermeye çalışan çocukların yanında sosyal medyada bir “like” için olmadık paylaşımlar yapan çocukların sayısı hiç de az değil.
Hasılı sosyal medya gerçeğin ta kendisi değil. Sadece biraz gerçeklik var içinde. Çocuklarınız ve sizin için gerçek tehlikeler de var.
İleriki yazılarda bu tehlikelerin farklı boyutları ile ilgili de makale yazıp paylaşmayı düşünüyorum.
Son söyleyeceğim; “Ailenizi sevin, huzur için güzellikleri siz keşfedin, sosyal medyanın kölesi olmayın…”
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Instagram Yalan Söylüyor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan Ali GÖNCÜ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
İstanbul
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ'nün Makaleleri
► Çocuğum Yalan Söylüyor... Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Çocuğum Yalan Söylüyor, Neler Yapabilirim Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Kişilik Bozukluklarına Göre Instagram Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Duygularınız Size Ne Söylüyor? Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Instagram Yalan Söylüyor!' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Ama Kiminle Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:02
Top