2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Bozukluk ve Panik Atak Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılı
MAKALE #16559 © Yazan Psk.İlhan BOZKURT | Yayın Nisan 2016 | 6,935 Okuyucu
Panik bozukluk ve panik atak erkeklerin %2 sinde kadınların ise %5 inde görülen bir psikolojik sorundur. Panik atak tedavisi mümkün olan bir hastalık olup uygun terapi veya ilaç tedavisi ile hastalık belirtileri önemli ölçüde kontrol altına alınabilmektedir.

Panik bozukluk ve panik atak belirtileri

Günlük hayatta anksiyete, panik atak ve panik bozukluk kavramları çoğunlukla birbiriyle karıştırılmaktadır. Heyecanlanan birçok kişi çok paniğim, panik atağım gibi söylemleri sıkça kullanırlar. Oysaki panik bozukluk ve panik atak bunlardan çok farklı şeylerdir. Panik atak panik bozukluğun önemli bir parçasıdır ve bir kişiye panik bozukluk teşhisi konabilmesi için o kişinin hayatında en az bir defa panik atak geçirmiş olması gerekir. Bu nedenle panik atak belirtilerini iyi bilmek önemlidir.
Panik atağın en çok görülen başlıca belirtileri şunlardır:

Ölüm korkusu
Kötü bir şey olacak endişesi
Kontrolü kaybetme korkusu
Delirme korkusu
Kalp çarpıntısı
Boğulma hissi ve nefes alamama
Sıcak veya soğuk basması
Uyuşukluk hissi
Bulantı
Karıncalanma hisleri
Titreme
Baş dönmesi
Etraf gerçek değilmiş gibi tarifi zor bir hissizlik
Tekrar atak geçirme korkusu

Panik bozukluk ve panik atak tedavisi nasıl yapılır

Panik bozukluk ve panik atak tedavisi uygun yöntemler uygulandığında kolaylıkla yapılabilmektedir ve panik atakla başa çıkmak mümkün hale gelmektedir. Hastaların bu noktada aklına bazı önemli soru gelmektedir: Panik atak ilaçları zararlı mıdır, ilaçsız tedavisi mümkün müdür, tedavisi ne kadar sürer ve hastalık nasıl geçer?

Uygun uzman ve uygun zamanda başlanırsa panik atak kesin tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavi uygulamalarında üç seçenek vardır:
1)Sadece ilaçla tedavi yöntemi,
2)Sadece terapi ile ilaçsız tedavi yöntemi
3)Hem ilaç hem terapinin birlikte uygulandığı tedavi yöntem.

Eski nesil psikiyatri uzmanları genellikle sadece ilaçlı tedaviyi tercih ederken yeni nesil psikiyatri uzmanları terapi ve ilacın birlikte olduğu yöntemi tercih etmektedirler. Klinik psikologlar ise tedavide bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemleri uygulamaktadırlar.

Panik atak tedavisinde kullanılan hangi tedavi yöntemi daha başarılıdır

Yapılan araştırmalara göre ilaçsız terapi ile yapılan tedaviler ilaçlı tedavi yöntemlerine göre daha kalıcıdır. Bu nedenle panik atak tedavisinde ilaçlı tedavi yolu seçilse bile terapi tedavinin olmazsa olmazıdır. Terapisiz bir panik bozukluk tedavisi ya ömür boyu ilaç kullanılmasına ya da ilaçlar kesildiğinde hastalığın tekrarlamasına yol açar.

Panik atak tedavisinde online terapi etkili mi


Panik atak tedavisinde terapilerin önemi çok yüksektir. Bu konuda uzman bir Klinik psikologdan alınacak terapi hastalığın tedavinde çok önemlidir. Amerika ve Avrupa ülkelerinde yapılan bir çok araştırma sonuçlarına göre internet üzerinden uygulanan online terapi yönteminin panik bozukluk ve panik atak tedavisinde etkili bir yöntem olduğu ve yüz yüze terapiden her hangi bir farkının olmadığı bulunmuştur.

Panik atak testi

Panik bozukluk teşhisinde hasta ile yapılan görüşme önemli bir yöntemdir. Görüşme sırasında hastada panik atak yaşanıp yaşanmadığı sorgulanır ve panik bozukluk belirtileri aranır. Görüşme sırasında uygulanan yöntemlerden biri de panik atak testidir. Bu test sadece panik atağa özgü olmayıp kişinin durumluk ve süreklilik kaygıları hakkında önemli bilgiler verir.

Panik bozukluk ve diğer hastalıklarla ilişkisi

Panik bozukluk ve panik atak sıklıkla agorafobi ile birlikte görülmektedir. Bu nedenle agorafobili ve agorafobisiz panik bozukluk olarak ikiye ayrılır. Agora fobili panik bozuklukta kişi tekrar atak geçirmekten korktuğu için açık alanlara çıkamaz, tek başına evde kalamaz veya dışarı çıkamaz. Tünelden geçememe, yükseğe çıkamama, asansöre binememe gibi korkular da görülebilir. Panik bozukluk ayrı depresyon, saplantı takıntılı düşünceler, kişilik bozuklukları, alkol ve madde bağımlılığı, hastalık hastalığı gibi diğer psikolojik sorunlarla da birlikte görülebilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Bozukluk ve Panik Atak Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlhan BOZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlhan BOZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlhan BOZKURT Fotoğraf
Psk.İlhan BOZKURT
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlhan BOZKURT'un Makaleleri
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Bengisu Nehir AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Bozukluk ve Panik Atak Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılı' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Tedavisi Eylül 2010
► Kişilik Testleri Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:59
Top