2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gençlerimiz ve Madde Bağımlılığı
MAKALE #16208 © Yazan Psk.Dnş.Kemal TUNCER | Yayın Şubat 2016 | 4,386 Okuyucu
Madde kullanımı ve bağımlılık çağımızın en büyük tehditlerinden birini oluşturmaya başlamıştır. Amerika ve Avrupa’da yaygınlığı ciddi boyutlara varmış ve önlemi alınmaya başlanmıştır ama maalesef ülkemizde de gitgide yaygınlaşan bu tehlike gençlerimizi çok olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu yüzden de bu konuda bilgi sahibi olmak madde bağımlılığını önleme ya da tedavi etme açısından çok önemlidir. Madde bağımlılığı toplum için sosyal, ekonomik, psikolojik bir çok problemi de beraberinde getirir. Bu konu bir tabu olarak görüldüğü ve fazla konuşulmadığı için de zamanında fark edilememekte, gençler bilgilendirilememekte ve yardımcı olunmakta vakit kaybedilmektedir.Madde bağımlılığıyla ilgili birçok rivayet vardır; bunların doğrularının bilinmesi ve yanlışların düzeltilmesi için bu konunun konuşulması ve insanların bilgilendirilmesi gereklidir. Örneğin; uyuşturucu kullanan gençlerin çoğu uyuşturucu kullanmaya devam eder veya yetişkinlik dönemlerinde uyuşturucu bağımlısı haline gelir demek tamamen doğru değildir ama gençlikte uyuşturucu kullanımı çok büyük risk taşır. Ya da uyuşturucu kullananlar çok zayıf iradeli, depresif ve korkulur insanlardır demek yanlıştır; bağımlılık en başta fiziksel bir hastalıktır ve kişiyi etkileyen psikolojik faktörlerin bilinmesi de önemlidir. Her ne kadar yasal olsalar da tütün ve alkol de bağımlılık yapan ve kişiye zarar veren maddelerden en önemlileridir, hatta belki kültürümüzün içine doğal bir şey olarak işlediği için de zararları çoğu zaman gözardı edilmektedir. Maddenin kötüye kullanımının çok küçük derecelerinin bile (örneğin, alkol, marihuana, ve uçucular) olumsuz sonuçları olabilmektedir. Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığından hayat alanları içinde en çok etkilenenler, tipik bir şekilde okul ve ilişkiler, özellikle de aile ilişkileridir.Gençler alkol ve uyuşturucuyu farklı nedenlerle kullanırlar:
Arkadaşlarına veya belli bir gruba uyum sağlamak
Kendilerine yaşattığı his hoşlarına gittiği için
Kendilerini yetişkin gibi gösterdiğini düşündüklerinden
Gençler risk alma ve yeni şeyler deneme eğilimindedir ve bu maddeleri kullanmayı heyecan verici bulabilirler
Bu maddeleri kullanma riski yüksek olan gençler:
Ailelerinde alkol veya madde bağımlısı bulunanlar
Aileleriyle bağ kuramayan veya ailelerinin kendilerine değer vermediğini düşünenler
Öz saygısı zayıf olanlar, depresyon gibi zihinsel veya duygusal problemi olanlar
Gençlerde madde bağımlılığının sebep olduğu problemler:
Okulda başarısız olma
Arkadaşlarıyla ilişkilerinin bozulması
Araba kazalarının sebep olduğu ölüm ve yaralanmalar
İntihar
Şiddet
Boğulma
İstenmeyen hamilelik
Korunmasız seks nedeniyle AIDS dahil olmak üzere cinsellikle bulaşan hastalıklar
Gençlikte ara sıra kullanılan alkol ileri yaşlarda alkol bağımlılığına neden olabilir. Bir kerelik, deneme amaçlı kullanılan bir uyuşturucu bile aşırı doz ve beyin hasarı gibi ciddi ve şiddetli tıbbi hasarlara yol açabilir. Bu yasa dışı uyuşturucular çoğunlukla ev laboratuvarlarında hazırlandıklarından, bakteri, tehlikeli kimyasallar ve diğer zararlı maddeleri de içerir. Bu da zaten zararlı olan bir maddeyi daha da tehlikeli hale getirir. Alkol, uyuşturucu ve diğer zararlı maddelerin belirtilerini bilmek, çocuğunuza en başından yardım edebilmeniz için oldukça önemlidir. Bu belirtiler:
Kızarmış gözler ve aşırı yorgunluk gibi sağlık şikayetleri. Örneğin çocuğunuz sürekli göz damlası kullanıyorsa, marihuana veya benzeri bir uyuşturucunun yarattığı gözdeki kızarıklık izini yok etmeye çalışıyor olabilir.
Okula karşı ilginin kaybolması, notlarının düşmesi, dersten veya okuldan kaçma
Aileleri ve okullarıyla fazla ilgilenmeyen yeni arkadaşlar
Kimyasal dumanı çekmeye yarayacak eski, kullanılmış şeyler, sigara sarma kağıdı, çoğunuzun kıyafetlerinde, yüzünde veya ellerinde boya veya diğer lekeler
Peki çocuğunuzun alkol,sigara ya da uyuşturucu kullandığını farkettiğinizde ne yapmalıyız?Çocuğunuz alkol, sigara veya uyuşturucu kullanıyorsa, durumu ciddiye alın. Yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, çocuğunuzu karşınıza alıp bu problemi onunla açıkça konuşmaktır. Onun da açıkça konuşmasını sağlayın, asla acımasız ve yargılayıcı kelimeler kullanmayın. Bu süre boyunca mümkün olduğunca destekleyici olun. Çoğu durumda düşmanca, öfkeli ve kızgın yüz yüze bir konuşma, çocuğunuzu ailesinden uzaklaştırır. Eğer ne yapacağınızı bilmiyorsanız veya kendinizi rahatsız hissediyorsanız,psikolojik danışman, psikolog veya psikiyatristten yardım isteyin. Çocuğunuzun ihtiyacı olan tedavi şekli madde bağımlılık seviyesine bağlıdır. Eğer bir genç sadece birkaç kez uyuşturucu veya alkol kullanmayı denemişse ve bu problem hakkında sizinle açıkça konuşuyorsa, belki de tek yapmanız gereken çocuğunuzun bu maddeleri kullanmayı bırakmasına yardım etmektir. Fakat gencin madde bağımlılığı problemi varsa, o zaman bir doktora görünmesi gerekir. Detoksifikasyon tedavisi veya maddeyi ilaçla değiştiren bir tedaviye ihtiyaç duyabilir. Birebir ve/veya aile terapisiyle beraber ilaç çok işe yarar. Tedavi sonrası tekrar madde kullanmaya başlamak sıkça görülür. Bu, çocuğunuzun veya tedavi programının başarısızlığı anlamına gelmez. Bağımlılıktan kurtulmak zordur ve zaman alır. Çocuğunuzun her seferinde bir adım ilerlemekle başa çıkabileceği gerilemeler yaşayabilir.
Açıkça ve dürüstçe çocuğunuzla konuşmak ve sağlıklı bir aile hayatı, çocuğunuzun alkol ve uyuşturucuyu denemesini engelleyebilir.
En başından çocuğunuzla alkol, sigara ve diğer uyuşturuculara karşı tavrının nasıl olması gerektiğini konuşun. Eğer çocuğunuz madde kullanımına izin verebileceğinizi düşünürse, bunu yapma olasılığı daha yükselir.
Spor, sosyal program ve diğer anlamlı aktivitelerle çocuğunuzu meşgul edin.
Çocuğunuzun evdeki kurallara uymasını sağlayın. Kötü davranışları için makul, şiddet içermeyen cezalar uygulayın ve bunları uygulamada kararlı olun.
Sürekli çocuğunuzla konuşun, başardığı en ufak şey için bile ödüllendirin.
Çocuklarınızın arkadaşlarının kimler olduğunu her zaman bilin. Sigara, alkol ve uyuşturucudan kaçınan arkadaşlar çocuğunuz için en iyi korunma yöntemidir. Maalesef çağımızın öne çıkan olgularından olan ''tüketim''çılgınlığı çocuk ve gençlerimizi etkileyen en önemli başlıklardan.Ancak tüketerek var olabileceklerini sanan,yeni bir telefon,yeni bir ayakkabı,yeni bir ev ya da araba alındığında kendini değerli hisseden bir gençlik var.Bunlara tam olarak sahip olamayınca ya da yeterli gelmeyince de alkol,sigara ya da uyuşturucuyla bunları telafi etmeye çalışmak gibi vahim bir hataya yöneliyorlar.Sürekli kendi benliklerini öne çıkaran,sürekli ''ben ben'' diyen bir gençlik var.Geçmiş,tarih,dedelerinin hatta babalarının ne yaptığı ile çok fazla ilgili olmayan bir gençlik.En haklı ve hep haklı olanın kendileri olduğunu düşünüyorlar.Empati kurma becerileri düşük,başkalarının dertlerini anlama noktasında çok hevesli değiller.Psikoterapi ve ilaç tedavilerinin yanında sanat terapisi de bu tür bağımlılığı olan gençlerin yeni bir yol çizmelerine olanak sağlıyor.Çocuklarımızın,gençlerimizin bağımlı değil değerlerine,inançlarına,umutlarına,sevdiklerine,vatanına bağlı olmalarının yolunun biz yetişkinlerden geçtiğini bir kez daha hatırlatarak,esenlikler diliyorum...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gençlerimiz ve Madde Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kemal TUNCER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal TUNCER Fotoğraf
Psk.Dnş.Kemal TUNCER
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in Yazıları
► Madde Bağımlılığı Psk.Serap DUYGULU
► Madde Bağımlılığı Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
► Madde Bağımlılığı ve Gençlik Psk.Melek SARIÇİÇEK
► Madde Bağımlılığı Nedir? Psk.Erkan KURT
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Tamer Numan DUMAN
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Serpil KIZILTAŞ GÜNYÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gençlerimiz ve Madde Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Olsun... Aralık 2020
► Benim Hayatım Aralık 2020
► Çocuk ve Kitap Ekim 2017
► Çocuk ve Şiddet Ocak 2017
► Mutluluğun Resmi.. Nisan 2016
◊ Çöktüremiyeceksiniz Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:26
Top