2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yılbaşı Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
MAKALE #15763 © Yazan Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY | Yayın Kasım 2015 | 3,046 Okuyucu
Yılbaşı beslenmesi neden önemli?

Yılbaşı gecesi, yılın son gününü yeni yılın ilk gününe bağlaması açısından özel bir gündür. Her özel günde olduğu gibi bu günü de sevdiklerimiz ile geçirmek isteriz. Ancak tek bir gecede tüketilen fazla miktarda yiyecek sindirim sistemine aşırı yüklenmeye neden olur ve bazı sağlık sıkıntıları yaratabilir. Ayrıca bir gecede 2-4 kilo almak kaçınılmaz olur. Bu yüzden yılbaşı menünüzü iyi oluşturmanız ve seçimlerinizi daha sağlıklı yapmanız önemlidir.

**Yeni yıla girerken hazırlanan bir sofrada neler olmalı? Nasıl beslenmeliyiz?

İyisiyle kötüsüyle geçen bir yılın ardından yeni yılın arifesine geldik. Yıl dönümleri yeni ve sağlıklı başlangıçlar yapabilmek için bir fırsat olabilir. Alacağınız kararlar ve doğru başlangıçlardan biri neden doğru beslenmek olmasın?

 Öncelikle daha az çeşit yemek yapmakla sağlıklı bir yılbaşı gecesine ilk adımı atabilirsiniz. Çünkü çeşit sayısı arttıkça enerji alımınız artacaktır.
 Sonraki adım ise meze ve ana yemeklerinizi daha sağlıklı hale getirmek olmalıdır. Mezelerinizi kızartma türü yerine yoğurtlu ve sebzeli hazırlamayı deneyin. Örneğin; yoğurtlu havuç salatası, brokoli salatası, haydari, değişik sebzeler kullanılarak hazırlanan salatalar (köz patlıcan salatası, cevizli kereviz salatası, lorlu ıspanak salatası vb.) daha masum bir yılbaşı sofrası oluşturmanızı sağlayacaktır. Salatalara ekleyeceğiniz sosların mayonez, krema gibi aşırı yağlı yiyeceklerden oluşmamasına özen göstermelisiniz. Ayrıca, bu hazırlıkta baklagilleri kullanmak; posa alımınızı arttıracak, kan şekerinizi dengeleyecek ve aşırı kalori alımınızı da engelleyecektir.
 Ana yemek seçimlerinizi ise ızgara veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmış kırmızı et, hindi veya balıktan yana kullanabilirsiniz.
 Tatlı menünüzde ise şerbetli tatlılardan ziyade sütlü veya meyveli tatlıların yer alması, gece boyunca aşırı kalori alımınızı engelleyecektir. Başka bir seçenek; mevsim meyveleriyle hazırlanmış güzel bir meyve salatası da olabilir.


**Yeni yıl öncesi beslenme programı nasıl olmalıdır? Örneğin kahvaltıdan başlayıp akşam yemeğine kadar olan süreç nasıl geçirilmelidir?

Yeni yıla gireceğiniz gün beslenmenize dikkat edin. Yılbaşı akşam yemeğinde sağlıklı alternatifleri tercih etseniz bile alacağınız kalorileri düşünün. Güne kahvaltı ile başlamak hem size dinçlik sağlar hem de günün kalan kısmında fazla acıkmanıza engel olur. Aynı şekilde ara öğünlerin ve öğlen öğünün de atlanmaması; akşam fazla kaçırmanızı önler ve kan şekerinizi dengede tutar.

Örnek bir menü
Kahvaltı: 1 ince dilim tam tahıllı ekmek (25gr) + 1 dilim az yağlı beyaz peynir (30gr) veya 1 adet haşlanmış yumurta + Yağsız yeşillik
Ara öğün: 4-5 adet erik kurusu veya 1 adet yeşil elma veya 2 adet mandalina
Öğle: 4-6 çorba kaşığı sebze yemeği + 2-3 çorba kaşığı yoğurt + Yağsız mevsim salatası
Ara öğün: 1 kutu sade probiyotik yoğurt
Akşam: Yılbaşı yemeği

**Yılbaşı yemeğini dışarıda yemeyi tercih edersek neler yapabiliriz?

Öncelikle, yemeğe asla aç gitmemelisiniz. Çünkü acıkmış olarak gideceğiniz bir yemek gereğinden fazla yemenize sebep olabilir. Daha önce verdiğimiz menüye benzer bir uygulama yapmaya özen gösterin.

• Yemeğe hafif bir ordövr tabağı ile başlayabilirsiniz. Örneğin beyaz peynir, domates-salatalık gibi sebzeler, yoğurt ile hazırlanmış mezeler ve yarım porsiyon zeytinyağlı dolma tercih edebilirsiniz. Mayonezli ve kızartmalı mezeleri tüketmeyin.
• Ara sıcak; hamurişi ve türevleri ise uzak durun.
• Ana yemek; fırında veya ızgarada hazırlanmış balık, tavuk veya hindi olabilir. Yanında ızgarada pişmiş sebzeler, garnitür ve salata olabilir. Pilav veya püreden uzak durun. 1-2 küçük dilim ekmek tercih edebilirsiniz. Eğer alkol alacaksınız ekmeği tüketmeyin.
• Önünüzde uzun bir akşamın olduğunu sıklıkla kendinize hatırlatın, yemeğinizi hızlı yememeniz konusunda kendinizi telkin edin.
• Tatlı seçiminizi de şerbetli tatlılardan değil; sütlü veya meyveli tatlılardan yana yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Eğer verilen tatlı bu şekilde değilse tüketmeyin. Meyve salatası var ise uygun olur (içeriğindeki krema, çikolata sosu gibi soslardan uzak durun).

**Alkol tüketimi nasıl olmalıdır?

Yılbaşı yemeğinde alkol alacaksanız, alkol oranı ve kalorisi düşük olan alkol grubunu tercih etmenizde fayda var. Alkolü aç karnına değil yemeklerle birlikte tüketmeye özen gösterin. Çünkü alkol, kan şekerinizin düşmesine ve daha çok yemek yemenize sebep olabilir. Bir kadehi 1-2 saat dilimi içinde tüketmeye çalışın ki alkol kana hızlıca karışmasın. Ayrıca; aşırı alkol alımını azaltmak için 1-2 şişe sade maden suyu ile takviye yapabilirsiniz. Bu arada; alkol tüketirken yanında fazla kuruyemiş tüketmenin, alkolün yağ yapıcı etkisini artırdığını unutmayın.

Yılbaşı Akşamı Tercih Edilebilecek İçkilerin Kalori Değerleri
500 cc Bira (1 şişe) = 211 kcal
175 cc Şarap (1 kadeh)= 148 kcal
60 cc Rakı (1 duble) = 201 kcal
30 cc Votka (1 kadeh) = 79 kcal
30 cc Viski (1 kadeh) = 85 kcal
30 cc Cin (1 kadeh) = 69 kcal


**Yılbaşı ertesinde bir önceki akşamın sıkıntılarını nasıl atlatabiliriz? Eğer alkolü ve yemeği fazla kaçırdıysak neler yapabiliriz?

• Güne mutlaka 2 bardak su ile başlayın. Gün boyunca 10-14 bardak suyu tamamlayın.
• Kahvaltı öğününü mutlaka tüketin. En güzel alternatif; yulaf ezmesi, yoğurt veya süt ile ceviz veya badem üçlüsü olacaktır.
• Öğle ve akşam öğünlerinizin hafif olmasına dikkat edin. Sebze yemeği ve yağsız mevsim salatası tüketebileceğiniz sağlıklı besinlerdir.
• Yılbaşı gecesi alkolü kaçıranlar; alkolün yaratacağı kan şekeri düşüklüğünü önlemek için ara öğün yapın. Özellikle avokado ve ananas içerdiği enzimler sayesinde alkolün yarattığı ödem ve şişkinliği azaltacaktır.
• Egzersiz yapın. Daha çok kardiyovasküler sistemi çalıştıran aerobik egzersizleri tercih edin (yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binme, merdiven çıkma vb.). Örneğin; 45-50 dakika yürüyüş veya 25-30 dakika bisiklet uygun olabilir.

** Yılın ilk gününe uyanılan sabahta, her ne kadar tatil de olsa, çok geç uyanmaktan kaçınılmalıdır. 9-10 gibi uyanılıp kalkar kalkmaz da bol su içilmelidir. Bu, vücudunuzdaki ödemin atılmasını ve sizin dinçleşmenizi sağlayacaktır. Yapılacak kahvaltı gene sağlıklı beslenme kurallarına uygun olmalı, sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş besinler içermemeli, hazırlanan yiyeceklerde katı yağ tercih edilmemeli ve mümkün olduğunca az yağlı oluşturulmalıdır. Bu süreçte kendinize gelmek için içilecek çay ve kahvenin yerine bitki çaylarını tercih etmeye çalışın. Ayrıca gün içindeki meyve ve sebze tüketiminizi arttırmanız, toksinlerin vücudunuzdan uzaklaştırılmasını kolaylaştıracaktır. Açık havada yapılacak yürüyüşler ve daha hafif öğünlerle az ve sık beslenmek de vücudunuzun kendini toparlamasını kolaylaştıracaktır. Yılbaşı ertesi günü küçük çaplı detoks yapmakta fayda var. Sizlere yılbaşı ertesi günü için detoks içeceği tarifi veriyorum:

• 2 orta boy salatalık
• 1 ince dilim ananas
• 1 adet lime
• 2 adet yeşil elma

Katı meyve sıkacağında yeşil elmayı sıkın. Çıkan elma suyu ile birlikte soyduğunuz salatalığı ve ananas dilimlerini blendere koyun, üzerine lime’ı sıkın. Hepsini tekrar blenderden geçirin. Gün içerisinde 1-2 kez tekrarlayın.

Herkese şimdiden sağlık dolu yıllar…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yılbaşı Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz BERKSOY Fotoğraf
Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un Makaleleri
► Diyabette Beslenme Nasıl Olmalıdır? Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yılbaşı Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beynin İlacı: Besin Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:16
Top