2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntı – Zorlantı Bozukluğu)
MAKALE #15761 © Yazan Uzm.Psk.Sinem TAŞYARAN UNAN | Yayın Kasım 2015 | 3,943 Okuyucu
Obsesif Kompulsif Bozukluğun (OKB) diğer adı Takıntı-Zorlantı Bozukluğu’dur.
“Takıntılar” ya da literatürdeki kullanımıyla “obsesyonlar”, insanın aklına ‘zorla’, ‘istenmeden’ ve tekrarlayıcı bir şekilde gelen, aynı zamanda kişide belirgin bir sıkıntıya neden olan düşünceler ve imgelerdir. Mesela, ütüyü fişten çektim mi, ocağın altını kapattım mı gibi kontrolle ilgili; acaba Allah’a küfrettim mi, namazımı doğru kıldım mı gibi dinle ilgili; ya da gözünün önüne sürekli çocuğunun kaza yapmış görüntüleri geliyor olabilir…

Kişi, bu düşünce ya da imgelere, yani görüntülere aldırmamaya ya da bunları baskılamaya çalışır. Ya da, bu düşünce ve görüntülerin kendisine verdiği sıkıntıları ortadan kaldırmak için bazı davranışlar sergiler. Bu davranışlara da ‘zorlantı’ ya da daha genel kullanımıyla ‘kompulsiyon’ adı verilmektedir. Kompulsiyonlar, kişinin kendini yapmak zorunda ‘hissettiği’ tekrarlayıcı davranışlar ya da zihinsel eylemlerdir. Davranışlara örnek olarak, tekrar tekrar el yıkamak, sürekli bir yerleri düzenlemek, yapılan işi defalarca kontrol etmek verilebilir. Zihinsel eylemlere örnek olarak da içinden defalarca dua etmek, belirli bir sayıya kadar saymak, söylenilen sözleri içinden tekrarlamak verilebilir.

Belirtileri;

Bu takıntılar ya da kompulsiyon dediğimiz davranışlar veya zihinsel eylemler kişinin belirgin bir vaktini alıyorsa;
Kişinin günlük işleri sekteye uğramaya başlıyorsa;
Toplumsal ya da işle ilgili alanlarda sıkıntı yaşamaya başlıyorsa;
İşlevsellikte kişinin kendisi tarafından ya da çevresi tarafından belirgin bir şekilde fark edilen bir düşüş gözlemleniyorsa; bir uzman yardımı alması önerilir.

Yaygınlığı;

Özellikle kadınlarda OKB’ye daha sık rastlanır. Bununla birlikte, erkekler arasında da çok yaygın olan bir bozukluktur.

20’li ve 30’lu yaşlarda başlama oranı daha yüksektir. Fakat günümüzde okul öncesi çağdaki çocuklarda da bu bozukluğa sıklıkla rastlanmaya başlanmıştır.
Nedeni;

Nedeni tam olarak kesinleşmemiştir. Fakat yapılan araştırmalarda birkaç nedeni olabileceği üzerinde durulmaktadır;

Bunlardan bir tanesi genetik aktarımdır. OKB’si olan kişilerin anne-babalarında ya da yakın akrabalarında da OKB görülme sıklığının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.

Bir diğeri, beyindeki bazı hormonların iletimindeki bozukluktur.
Kişinin yaşadığı bazı travmalar da OKB’ye neden olabilmektedir. Çocukluğunda taciz yaşamış olan birinin temizlik obsesyonuyla sürekli yıkanması buna bir örnek olarak verilebilir.

Aşırı mükemmeliyetçi, temiz, kuralcı, düzenli bir şekilde yetiştirilmiş çocukların ilerde OKB geliştirme ihtimali daha yüksektir.

Tedavi edilebilirliği;

OKB tedavi edilebilir bir bozukluktur. Hem psikoterapiyle hem de ilaçla OKB’nin tedavi edilebildiği araştırmalarca kanıtlanmıştır. Özellikle ilerlemiş bir OKB’de ilaç tedavisi son derece faydalıdır. Bununla birlikte, en etkili tedavi şekli, ilaç ve psikoterapinin birlikte yürütülmesidir. Psikoterapide OKB tedavisi, düşüncelerle ve davranışlarla çalışarak yapılır. Burada en önemli nokta, terapistin hastayı zorlamadığı ve onunla işbirliği kurduğu bir terapi süreci oluşturmaktır.

Sinem Taşyaran
Uzman Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntı – Zorlantı Bozukluğu)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sinem TAŞYARAN UNAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sinem TAŞYARAN UNAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Sinem TAŞYARAN UNAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sinem TAŞYARAN UNAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntı – Zorlantı Bozukluğu)' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Depresyon Bozuklukları Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:35
Top