2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yoksa Vajinismus Muyum?
MAKALE #15436 © Yazan Uzm.Psk.Hülya ARSLAN KABA | Yayın Ekim 2015 | 3,580 Okuyucu
YOKSA VAJİNİSMUS MUYUM ?

Vajinismus, cinsel birleşmenin mümkün olmadığı bir bozukluktur. Ya acırsa korkusuyla cinsel ilişkinin gerçekleşmesine izin vermemek için, istemsiz bir şekilde yani kadının kontrolü dışındaki kasılmalardır. Bilinçdışından köken alan vajinal bir refleks olduğu kadar, ilkel ve bedensel bir korkudur. Vajinusmusun en sık görülen nedenleri arasında psikolojik korku ve kaygılardır.

VAJİNİSMUSUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
  • Vajinismusun en temel belirtisi cinsel ilişki başlangıcında kişinin atak benzeri bir durum yaşamasıdır.
  • Yani eşini iter, kasılır, endişe, korku, kaygı duyar.
  • Bilinci açık olsa da kontrolünü yitirir, kontrol bilinçdışının kontrolüne geçer.
  • Sanki kişi bilinçdışı tarafında negatif bir hipnoz transı haline getirilir.
  • Kişi zamanla aşağıdaki duygu ve düşüncelere kapılabilir:
  • Duygusal tatminde azalma,
  • “Herkesin bu kadar kolay yaptığı bir şeyi ben nasıl yapamıyorum?” şeklinde suçluluk,
  • Utanç duyma,
  • Kendinden nefret etme,
  • Hayal kırıklığı hissi,
  • Aile büyüklerinin veya yakınlarının “Ne zaman çocuk sahibi olacaksınız?” soruları nedeniyle duyulan korku,
  • Zamanla meydana gelen cinsellik isteksizlik vb.
Bilinç dışının derinliklerinde hangi çatışmaların yattığı; hangi insan ilişkilerinde ne gibi sorunlar yaşandığı; benliğin nasıl travmatizme olduğu ve bunların kadın yaşamına olumsuz yansımaları; cinsel mitler, cinsel bilgi eksiklikleri ve abartılı hikayelerin açtığı derin yaralar; evlilik ilişkilerinde çatışmalar, zorlanmalar, beceri eksiklikleri ve abartılı hikayelerin açtığı derin yaralar; evlilik ilişkisinde çatışmalar, zorlanmalar, beceri eksiklikleri; çocuklukta yaşanan olumsuz deneyimlerinin bugüne yansımaları vb. durumlar vajinismus nedenleri arasında çok büyük bir önem taşır. Bunları göz önünde bulundurmak, ülkemizin en önemli cinsel işlev bozukluklarından biri olan vajinismusun tedavisinin özünü oluşturmaktadır.

Vajinismus Tedavi Süreci;

Vajinismus tedavi edilebilir geçici bir rahatsızlıktır. Vajinismus kadınları, tam bir iyileşme gösterecekleri için şanslılar. Vajinismus cinsel terapisinde genellikle hiçbir cerrahi müdahale ve diğer girişimsel müdahaleleri uygulamak gerekmez. Kadının tedavi süreci boyunca herhangi bir ilaç kullanması da istenmemektedir. Kadının iyi bir rehber olacak cinsel terapisti bulması, herşeyi açıkça anlatması ve en önemlisi de iyileşme arzusunun olmasıdır. Kadın bunu yapmayı başardığı takdirde, cinsel terapistinin ona önereceği aşk oyunları adı verilen egzersizlerle, kendi kendini tedavi etmesi mümkün olacaktır. Cinsel terapi programı duygusal ve fiziksel teknikleri içermektedir. Çiftin cinsel terapi sürecine birlikte katılmaları daha iyi sonuçlar verecektir.

Vajinismus kolayca teşhis ve çabucak tedavi edilebilir. Tedavisi her zaman başarılıdır. Cinsel terapiye yanıtı mükemmeldir.Tedavi süresi, iyi ilişkileri olan,birbirini destekleyen , motive edilmiş çiftlerde genellikle çok kısadır; ancak motivasyon azlığı, ilişkilerdeki çatışmalar ve motive olamayan yada iş birlikçi olmayan eşin olduğu durumlarda tedavi süresi uzayabilir.
Çiftin kendini vajinismus hakkında bilgilendirmesi vajinismusun üstesinden gelebilmenin en temel şartıdır. Vajinismusun ne olduğuna ve neden ortaya çıktığına ilişkin doğru bir anlayış, cinsel hayatın yeniden düzenleme sürecinde anlamlı bir yardımcı faktör olacaktır.

Vajinismus Yanlış Tedaviler

1- Kızlık zarının ameliyatla alınması
2-Genel anestesi altında cinsel birleşme
3- Vajinismusta botoks tedavi
4- İlişki öncesinde lokal uyuşturucu ve kremlerin vajinaya sürülmesi
5-Vajinismusta İlaç Tedavisi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yoksa Vajinismus Muyum?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hülya ARSLAN KABA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hülya ARSLAN KABA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülya ARSLAN KABA Fotoğraf
Uzm.Psk.Hülya ARSLAN KABA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Klinik Psikolog/ Çift ve Aile Terapisti/ Cinsel Terapist/Yetişkin Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi106 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hülya ARSLAN KABA'nın Makaleleri
► Vajinismus Muyum? Psk.Gizem PEKCAN
► Ceza mı Yoksa Disiplin mi? Psk.Dnş.Gülşah ALCAN ÇAPRAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yoksa Vajinismus Muyum?' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:29
Top