2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayrıla Ayrıla Büyüyeceğiz...
MAKALE #15423 © Yazan Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU | Yayın Eylül 2015 | 3,385 Okuyucu
Artık Dünya’daydı,her etkisine bir tepki alıyor güvende olduğundan emin olmaya çalışırmışcasına sürekli bir talepte bulunuyordu.Dünya’nın adı anneydi.Dünya’yı tek kişiyle simgeleştirmişti,ne istese oluyordu.Bir şeyin olmuş olması için; ihtiyaç hissetmesinin yeterli olduğunu sandığı şanslı günlerindeydi

3 Aylık oldu,nesneleri fark etti,eline kadar uzatılıyor o da kavrayabiliyordu o renkli çınğırağı,karşılıklı gülüşmek süperdi,sesler çok değişikti ah bide başını çevirip bakabilseydi..

Sonra 6 aylık oldu,Yaşasın dı!

Ama annesi Dünya değildi artık fark ediyordu,biraz gecikmeye başlamıştı isteklerinin karşılanma süresi.Yine de Dünya keşfedilecek bir yerdi,en renklilerin peşinden gidip incelemek keşfetmek lazımdı.Başka birsürü insanlarda vardı ama en güzel eski Dünya gülüyordu,gözleri sıcacık bakıyordu..

Şimdi artık yeni oyunlar oynayacak, Ce eee diye bişeyler yapacak,el çırpacak,iki elini birden kullanacak,birine anne birine de baba diyeyim bilerek değil ölesine söyleyeyim onlar üstlerine alınır diyecek,ve fark edecek ki bağımsızlaşıyor.
Sıralama da yapabilirse keşfetmek için hiçbir engeli kalmayacak.Artık doğum günü yaklaştı çünkü.
İlk uzaklaşma girişimleri bir hüzünü de yanında getirecek,incindiği durumda anne anında müdahale edemeyecek.Biraz protesto etmesi gerekecek.
Ama kendi beden parçalarını fark edecek bu sayede,kimlik oluşumuna da katkısı olacak.
Birşeye çok dikkat edecek:
Annesi o uzaklaşırken nasıl bakıyor ona?
Git!Keşfet!Ben buradayım mı diyor?
Yoksa;Dünya tehlikeli;heryer de mikroplar var!DUR!Bensiz korumasızsın mı diyor?
Kritik kararını o güvendiği gözlerden aldığı hisse göre verecek.
Annesi Dur! diyorsa;yolu yetişkinken terapiye düşerse öğrenecek kaygısının,evhamının,felaket senaryolarının sebebinin nerelere dayandığını..
Annesi git diyor! Süper!Ben buradayım diyor!
Yine de annesini görüp duyabileceği kadar uzaklığa açılıp kendini garantiye alacak.Akıllı bebek!Biraz kaygısı artarsa hemen anneye dönecek,güvendeyim duygusunu depolayıp tekrar keşfe çıkacak.
18 Aylık olacak bu arada,ayrılmanın kaçınılmaz olduğunu fark edecek.Artık kendisi merdiven çıkabiliyor,anne baba diye bilerek söyleyecek taklit konuşmaları da değil üstelik,bi kaç tanede ihtiyacını giderecek kelime öğrenecek.Mama iyi mama diyince karnım doyuyor
Kalem verdiler bir de eline karalayabiliyor,2 yaşına kalmaz yemekleri kendisi yiyebilecek,koşabilecek!
Ama fark etti bi kere;annesi her saniye yok,biraz protesto etmesi gerek,bu Dünyayla kendisi baş etmesi gerek.İlk hayal kırıklıkların hayırlı olsun bebek:(….
Ama şanslıysan annen de seni gözetliyor sürekli,keşfetmene izin veriyor,gerektiği kadar müdahale ediyor,gerektiği kadar geciktiriyor,tıpkı senin onun nerede olduğunu bilmek istediğin gibi o da senin ne tarafa gittiğini ve ne yaptığını çok önemsiyor.
Göz takibinde kalmanı,senin için tehdit olanla karşılaşıp da arkana döndüğünde ,o bir çift gözü göremezsen düşeceğin kaosu biliyor.
Bu öyle bir kaostur ki panik atak geçiren yetişkinin hissiyle eştir.Hiç bir şey kontrolümde değil ve sonuna kadar tehlikeye açığım..Savunmasızım..
Ayrılabilmek zor iş Çocuk.2-3 yaş arası döneme geldiğinde başarılması gereken yeni görevlerin olacak.
Bir ben varım,Bir de öteki.Bunu kabul etmen gerekecek.
Zorsun bu dönemlerde çocuk!Bebek değilsin artık çocuksun bi kere.Annen yakınlaşınca bağımsızlığının engellenmesinden,uzaklaşınca terk edilmekten korkup kriz çıkartacaksın.Çok bilmişler buna iki yaş sendromu diyecekler:/
Ama şanslıysan annen seninle özdeşim kuracak,sana anlaşıldığını hissettirecek,taklit etmeyecek de aynı senin gibi hissedebildiği gösterecek,işte o zaman çok rahatlayacaksın. Hem keşfedecek,hem güvende olacaksın
İyi ile kötüyü bir arada örebileceksin.Hadi gözün aydın,ömür boyu kişilik bozukluğu tanısı almaktan da kurtarmış olacaksın böylelikle
Annen senin bedenini,her bir organını,ruhunu,her bir duygunu ayrı ayrı tanımlayacak sana.Kursa gitmesine gerek yok,bunu çok doğal bi yetenekle seninle özdeşim kurmakla yapacak.
Sen de bu sırada ayrılmış büyümüş, hem bir beden hem de ayrı bir ruh olarak kimlik kazanmış olacaksın.
Olur ya işler bu kadar da iyi gitmedi;yine şanslıysan;
Öğretmenlerinle senin yerine annenin konuşmasını istediğinde,kendin giyinemediğinde,banyo yapamadığında,sürekli korku hikayeleri üretip annenlerle yatmak istediğinde, arkadaş edinemediğinde,sırf kaygını yatıştırmak için tırnaklarını parçalarcasına yediğinde,korkup çaresiz hissettiğinde ne yapacağını bilemeyip öfke saçan bir çocuk haline geldiğinde, ,okulda kapasitene göre başarı elde edemediğinde yardım talebini görür ve kimliğini oluşturmak için bir çıkış yolu arar Dünya’n!

Pedagog
Afife SELVİTOPU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ayrıla Ayrıla Büyüyeceğiz..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Afife SELVİTOPU Fotoğraf
Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Pedagog & Klinik Psikolog
(Bebek-Çocuk-Ergen)-Oyun Terapisti -Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi111 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ayrıla Ayrıla Büyüyeceğiz...' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Anneliği Keşfet... Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:33
Top