2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi
MAKALE #15281 © Yazan İnci KAVİ | Yayın Ağustos 2015 | 2,024 Okuyucu
SOSYAL FOBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sosyal fobi, kişinin başkaları tarafından değerlendirilebileceği hata yapma, eleştirilme, rezil olma ve küçük düşmeye ilişkin yoğun kaygı ve korkular yaşamasıdır.

Sosyal Fobide kaygı hissedilen durumla karşılaşıldığında yüz kızarması, terleme, ağız kuruluğu, çarpıntı, nefes kesilmesi, mide barsak sisteminde rahatsızlık, kas gerginliği, titreme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu sırada aklından geçen düşünceler ise “çaresizim, yetersizim, çirkinim, beğenilmiyorum, sevilmeye layık değilim, hata yapmamalıyım, mükemmel olmalıyım, rahat davranmalıyım, kusursuz görünmeliyim” şeklindedir. Bu düşünceler sonrasında oluşan kaçınma belirtileri ise korkulan ortama girmeme, korkulan ortamı terk etme, göz temasından kaçınma, ilgisiz şeyler düşünme şeklinde olabilmektedir.

Liebowitz Sosyal Fobi Ölçeğinde belirlenen sosyal durumlar şu şekildedir;

-Toplum içinde telefonla görüşme
-Küçük bir grup etkinliğinde yer alma
-Toplum içinde yemek yeme
-Yetkili biri ile konuşma
-Dinleyiciler önünde konuşma, rol yapma
-Partiye / eğlenceye gitme
-Başkaları tarafından izlenirken çalışma
-Çok iyi tanımadığı biriyle telefonda görüşme
-Çok iyi tanımadığı biriyle yüz yüze konuşma
-Yabancılarla karşılaşma
-Genel tuvaletleri kullanma
-Birilerinin oturduğu odaya girme
-İlgi odağı olma
-Bir toplantıda hazırlıksız konuşma yapma
-Yetenek, yeti veya bilgi testine tabi tutulma
-İyi tanımadığı birine onaylanmadığını veya aynı düşüncede olmadığını ifade etme
-Çok iyi tanımadığı birinin gözlerinin içine bakma
-Önceden hazırlanmış bir raporu bir gruba sözel olarak sunma
-Romantik veya cinsel ilişki amacıyla birini tavlamaya çalışma
-Alınan bir malı parasını geri almak üzere iade etme
-Israrlı bir satıcıya karşı koyma

NEDENLERİ

Sosyal fobide kalıtsal geçişin rolü çok güçlü olmasa da vardır. Sosyal fobiye sahip akrabaları olan kişilerin sosyal fobiye yakalanma riski bir miktar daha yüksektir. Ayrıca sosyal fobi bazen belirli bir olaydan sonra gün yüzüne çıkabilir ve örseleyici bir yaşantı ile koşullanarak yerleşmiş olabilir. Örneğin öğrenci sınıfta ders anlatırken bir hata yapmış ve arkadaşları ona gülmüştür. O da küçük düştüğünü, rezil olduğunu düşündüğü için utanç hissine kapılmış ve bedensel sosyal fobi belirtileri göstermiştir. Çocuk yine ders anlatmak için tahtaya çıktığında önceki deneyimi olumsuz beklentilere yol açacak, bulunduğu ortam duygularını tetikleyecek ve belirtiler ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra çocuk yetiştirme biçimi de sosyal fobinin oluşmasında önemli etmendir. Mesela aşırı koruyucu, ya da reddedici, duygusal sıcaklıktan yoksun, katı anne babalar gibi.. Bazen ailelerin çocuktan yüksek beklentileri olduğunda, çocuk bunlara ulaşılamayınca cezalandırılabilir, böylece başarısızlık korkusu gelişebilir. Tanıdık olmayan ortamlara, insanlara ve nesnelere aşırı korku duyma olarak tanımlanan davranışsal kitlenmenin, sosyal fobi gelişiminde öncül belirti olduğu söylenmiştir.

NASIL ÇÖZÜLÜR?

Çekingenlik, utangaçlık çalışmalarında ilk önce danışanların ayrıntılı olarak hayat hikâyesi dinlenir. Koruyucu, aşırı bir şekilde kollayıcı anne, cezalandırıcı bir baba veya yoksun bırakıcı bir aile kökenleri sosyal fobinin temelini oluşturduğu için öncelikle bu durumlar araştırılır. Daha sonra danışan üzerinde direnç oluşturmamak adına kademe kademe hareket etmeye dikkat edilir. Danışanın bünyesinde alışagelmiş durumu seri bir şekilde çözmek ters tepki yaratacağından, yumuşak bir şekilde çözmeye özen gösterilir. Her danışanın yenilenme ritminin farklı olduğu varsayılarak, her danışanın biricik olduğu göz önüne alınarak seanslar yapılır. Bunun içinde genellikle duygusal yenilenme tekniği olan EFT ile başlamak tercih edilir. Sonrasında Hipnoz ile çalışılır. Seansları sonlandırmaya yakın derin bilinçaltı çalışması olan Holoterapi yapılır. Son seansların sıklığı on beş günde bir, ayda bir olmak üzere yapılır ve sonlandırılır. Çalışmalar sırasında aralıklarla Bilişsel Terapi teknikleri uygulanır. Çünkü organizma bir bütündür. Düşüncenin eşlik etmediği sadece akıl ile yapılan çalışmalar yetersiz kalır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:30
Top