2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Menopoz ile İlgili Yanlış Bilinenler
MAKALE #15255 © Yazan Prof.Dr.Orhan ŞEN | Yayın Ağustos 2015 | 4,434 Okuyucu
Genelde 40 yaşından sonra, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içinde görülen önceleri adet kanamalarının düzensizleşmesiyle, daha sonraları ise kesilmesiyle biten bir dönemdir. Menopoz son adet kanaması demektir. Kadınla yaklaşık hayatının üçte birini bu dönemde geçirmektedir; fakat artık insan ömrünün uzamasıyla birlikte bu geçirilen dönem de artmaktadır. Hayatın doğal bir evresi olarak kabul edilmektedir. 40 yaşından önce menopoz gerçekleşirse buna erken menopoz denir.
Menopoz, olması gereken belirtilerin dışında, başka bir rahatsızlık olmadan yaşanabilir. Fakat bu şekilde bu dönemi geçiren kadınların sayısı kadınların ancak dörtte biri kadardır. Bu dönemde meydana gelen bazı değişiklikler kadının hayatını kötü etkileyebilir ve bir çok hastalığın oluşmasına zemin hazırlar. Bu durum kadının yaşam kalitesini ve mutlu bir hayat sürdürmesini engeller.
Yumurtalıklardaki hormon üretiminin azalması sonucu adet kanamalarında düzensizlik ortaya çıkar. Bu hormon üretiminin azalmasıyla vücuttaki ısıyla ilgili alanlar etkilenir ve terleme, ateş basması gibi durumlar ortaya çıkar. Bu konuya artık eskisi gibi bakılmamaktadır. Günümüzde menopoz bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Bugün kadın yumurtalık hormonları laboratuvar koşullarında üretilmektedir. Menopozda ortaya çıkabilecek olumsuzluklar
önlenmektedir.

Menopoz ile birlikte vücudumuzda bir çok değişiklikler olmakta ve bu süreç osteoporoz, osteoporoza sekonder omurga kırıkları nedeniyle beyin, sinir ve omurilik cerrahisi dahil farklı bulgularla bir çok bölümü ilgilendirebilir. Menopoz ile ilgili bilinen yanlışları düzelterek doğru bilgi olarak paylaşmak adına sorularıma Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cenap Açıkkol’ un cevapları;
1 – Menopoza girdiğimi nasıl anlayabilirim?
40 yaşın üzerinde 12 ay boyunca adet görmediğiniz zaman büyük olasılıkla menopozdasınız.
2 – Menopozda hamile kalabilir miyim?
Yumurtalık fonksiyonları artık sona erdiğinden menopozda hamile kalınmaz. Perimenopoz denilen menopozdan 10 yıl önce başlayabilen dönemde yumurtalık fonksiyonları düzensizde olsa fonksiyonları var olduğundan hamile kalınabilir.
3 – 43 yaşındayım myom nedeniyle 1 yıl önce rahmim alındı ve adet görmüyorum. Menopoza girdim mi?
Myom ameliyatı ile birlikte her iki yumurtalık alınırsa cerrahi menopoza girilir ve menopoz bulguları hemen başlar. Yumurtalıklardan biri dahi yerinde kalırsa hormon salgıladığı sürece menopoza girilmez.
4 – 53 yaşındayım. 3 yıl önce menopoza girdim. Bazen genital bölgede ağrı hissediyorum. Tedavisi var mıdır?
Östrojen hormonu devre dışı kaldığından vaginal kuruluk, daralma, ve ağrı yakınmaları olabilir. Bölgesel östrojenli pomatlar ve vaginal jeller gerektiğinde doktor tarafından önerilir.
5 – 45 yaşındayım adetlerim arada gecikiyor. Tahlil yaptırarak ne zaman menopoza gireceğimi öğrenebilir miyim?
FSH, E2, AMH gibi hormonlarla yumurtalık fonksiyonları ölçülebilir. Sonuçlar çok değişken olduğundan net olarak menopozu işaret etmeyebilir. Tek bir hormon testi ile menopoz tanısı konmaz.
6 – 3 yıldır menopozdayım. Ateş basmalarım halen devam ediyor, ne zaman geçecek ve tedavisi var mı?
Ateş basmaları bazen çok az olurken bazen de şiddetli ve uzun olabilir. 5 yıla kadar da uzayabilir. Tedavide doktor denetiminde kısa süre küçük doz östrojen verilebilir. Bazı bitkisel desteklerde tedaviye yardımcı olur.
7 – Menopoza girince kilo almaya başladım, ne yapmalıyım?
Metabolizma yavaşladığı için kilo alma hızlanır. Düzenli eksersiz ve uygun diyet mutlaka yararlı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Menopoz ile İlgili Yanlış Bilinenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Orhan ŞEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Orhan ŞEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Orhan ŞEN Fotoğraf
Prof.Dr.Orhan ŞEN
Adana
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi183 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Orhan ŞEN'in Makaleleri
► Menopoz Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Her Yönüyle Menopoz Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Erken Menopoz Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Menopoz ve Osteoporoz Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Menopoz ve Kadin Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Üremenin Sonu - Menopoz Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Menopoz ve Guatr (Tiroid) Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Menopoz ile İlgili Yanlış Bilinenler' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fibromiyalji Ağustos 2015
► Nöropatik Ağrı Nedir? Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:31
Top