2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ana Kuzusu Erkekler, Gelinler ve Cinsel Hayat…
MAKALE #15098 © Yazan Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK | Yayın Temmuz 2015 | 6,272 Okuyucu
Ana Kuzusu Erkekler, Gelinler ve Cinsel Hayat…

Fiziksel bir problemi olmadığı halde cinsel işlev problemi yaşayan erkek danışanlar gittikçe artmakta ve aldığım danışan öykülerinde de görmekteyim ki bu erkeklerin cinsel sorunlarının ortaya çıkmasında anneleriyle aralarındaki güçlü bağların çok büyük etkisi bulunmakta.

Yetişkin bir erkekte, anne ve oğul arasındaki bu güçlü bağın bilinçli olarak değil bilinçdışı süreçlerde yaşandığını görüyoruz. Ortalama üç yaşına kadar çocuk tamamen anneye bağımlıdır. 3–6 yaş döneminde de, bir erkek çocuk için özellikle annesi büyük önem taşır. Üç yaştan itibaren çocuk yavaş yavaş anneden ayrılarak birey olmaya başlar. Ancak bu süreçte çocuğun ayrılmasında annenin vereceği tepki çok önemlidir. Anne ne kadar doyurucu bir anne olursa olsun, eğer oğlunu özgürleştirmeye hazır değilse ve bebeğin kendinden uzaklaşıp kendi dışındaki dünyayla tanışmasını engelleyen bir tavır sergiliyorsa anne bağımlılığı oluşabilir.

Anneden sağlıklı bir kopma gerçekleşmediğinde erkek çocuk annesinin eteğini bir türlü bırakamaz. Dünya ona tehlikeli ve güvenilmez bir yer gibi görünür. Aynı duygu durumu yetişkin bir erkek olduğunda da bilinçdışı bir şekilde devam eder ve hatta bu durum cinselliğine de yansır. Anneden bağımsızlaşıp babayla sağlıklı bir özdeşim kurulmadığında zayıf karakterli pasif bir birey ortaya çıkar. Halk arasında ana kuzusu diye tabir edilen bu erkek modeli özellikle güçlü ve baskın bir kadın modeli ile karşılaştığında sertleşme veya erken boşalma sorunu yaşayabilir.

Ne yazık ki bizim toplumumuzda erkek çocukların yaşadıkları bağlanma süreci anne ve babalar tarafında yanlış değerlendirilmektedir. Çoğu zaman anneler, erkek çocuklarının kendilerine olan düşkünlüklerini babaya karşı koz olarak kullanarak bu yakınlığı abartmakta ve babayı bu sürecin dışında tutmaktadırlar. Babalar da oğulları ile ya çok otoriter ya da vurdumduymaz bir ilişki sürdürmektedirler. Bu durum karşısında çocuk baba ile sağlıklı özdeşim kuramamakta veya baba yerine anne ile özdeşim kurmaktadır ki bu da beraberinde cinsel kimlik karmaşasını getirebilmektedir.

Annesinin yemeklerinin dünyanın en iyi yemekleri olduğuna ve annesinin her şeyin en doğrusunu bildiğine inanarak büyüyen bir erkek çocuk, bir gün gelip sevdiği kadınla aynı evi, aynı hayatı paylaşmaya başlayınca, bir taraftan bağımsızlaşma savaşı verirken bir yandan da annesinin özelliklerini karısında aramaya başlar. Yani annesinin özelliklerine en yakın olan kadın, erkek için hayatının kadını olmaya hak kazanmıştır.

Anneler içinse bu süreç oğullarının başka bir kadın tarafından ellerinden alınacağı bir süreç gibi algılanır ve gelin ve kaynana arasında bilinçdışı bir savaş başlatır. Kayınvalideler oğullarının kontrolünü kaybetmemek için yoğun olarak müdahalelere başlar. “Oğlum onu sevmez, bunu yemez, şunu giymez” gibi. Bu evliliklerde kişiler kendilerini bağımsızlaştıramamaktadır, ne erkek ne de kadın aidiyet duygusunu oluşturamamaktadır. Aidiyet duygusunu erkek annesinde bulurken kadın kendini eşe karşı kızgınlık, öfke, saygı ve sevgi eksikliği, yıpranan güven duyguları içinde bulur. İletişim boyutundaki bu kopmalar onarılamazsa sonunda ilişki boşanmaya kadar gidebilir.

Peki, bu tür bir ilişki karşısında nasıl bir yol izlemelidir? Ana kuzusu bir erkekle birlikte olan kadın asla kayınvalidesiyle rekabete kalkışmamalıdır, yapılacak en iyi hareket annesiyle arkadaş olmaya ve işbirliği yapmaya çalışmaktır. Eşle açıkça konuşmak, bu konuşmaların kavgaya dönüşmesine izin vermemek, sevgi ve saygıya dayalı bir ilişkide eşlerin birbirlerini eğitebilmeleri çok önemlidir. Ayrıca aile düzenine bir sınır çizilmelidir, annesini yalnız bırakmamak için çabalayan bir erkeğe, artık başka bir ailesi olduğu, bu nedenle kendi evinde eşiyle birlikte daha çok zaman geçirmesi gerektiği hatırlatılmalı ve ona annesiyle olan ilişkisini sınırlı tutmaya yönelik destek olunmalıdır.
Cinsel hayatı ve evlilik ilişkisini olumsuz etkileyen bu durum için mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.

Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ana Kuzusu Erkekler, Gelinler ve Cinsel Hayat…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yaşam YANARDAĞ ÇELİK Fotoğraf
Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi75 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK'in Makaleleri
► Çocuk Gelinler Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Erkekler, Aşk ve Cinsellik Psk.Hasan DURAN
► Büyümemiş Erkekler Psk.Hasan KUL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ana Kuzusu Erkekler, Gelinler ve Cinsel Hayat…' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsellik Deyince! Mart 2015
► Cinsel Mitler Ekim 2011
► Hipno-Nlp Şubat 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:45
Top