2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlerde İnternet Bağımlılığı ve Nedenleri
MAKALE #15026 © Yazan Psk.Elif GÜNERİ | Yayın Temmuz 2015 | 6,174 Okuyucu
ERGENLER VE SOSYAL MEDYA
ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

Günümüzde birçok evde bilgisayar ve internet kullanımı yaygınlaştığı için gençler sanal dünya ile iç içedir. Bu durum çeşitli sorunlar doğurmaktadır. Gençler dışarı çıkıp arkadaşlarıyla iletişim kurmak,yerine evde bilgisayar veya akıllı telefon karşısında sohbet odalarında birbirleriyle iletişim kurmakta, vaktinin birçoğunu facebook ve twitter gibi sosyal ağları takip ederek geçirmektedir. Bu durum aile içi iletişimi koparmakta ve ergenin sosyalleşmesini engellemektedir. Artık birçok genç için bu durum bağımlılık haline gelmiştir. Ergenler saatlerce bilgisayar ve akıllı telefon karşısında vakit geçirmekte ve ders başarısını umursamamaktadır. Birçok ailede bu durum sorun olmaktan çıkmış çatışmaya dönmüştür.

Günümüz dünyasında birçok ailede hem anne hem baba yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Bu yüzden kendilerine zaman ayıramamaktadır. Akşam eve yorgun geldikleri için çocukların bilgisayar başında zaman geçirmelerine ses çıkarmamaktadır. Bu durum aile içi iletişimi ve ergenin sosyalleşmesini engeller. Bu yüzden bu konuda anne ve babaya çok büyük iş düşmektedir.

Ebeveynlerin yoğun iş hayatlarının olması ve çocukların saatlerini bilgisayar başında geçiriyor olması bazı ailelerin istediği bir durumdur. “Aman o oyun oynasın bende şu işimi bitireyim, bana dokunmasın.” gibi cümleler çok sık kurulmaya başlanmıştır. Bu davranış çocuk yaşta kişileri bilgisayar ve interneti esiri yapmakta ve onları sosyal hayattan koparmaktadır.

Aileler bu konuda gerekli tedbirleri almalıdır. Evde internet kullanımı sınırlandırılabilir, uygun olmayan içerikler için filtreler kullanılabilir, çocuk koruma programları kullanılabilir. Tüm kararlar ergenle önceden alınmalı, internet kullanım saat ve şartları önceden konuşulmalıdır. Ergen bu kurallara uymadığı takdirde gerekirse internetin kapatılacağı net ve kesin bir tavırla söylenmelidir. Bütün bu tedbirlere rağmen zaman zaman ergenin internet kullanımı dolaylı yollardan kontrol edilmelidir.

Eğer bilgisayar kullanımı çocuğunuzda bağımlılık yapmışsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.Bilgisayar kullanımı tamamen yasaklamakta bir çözüm değildir. Bu durum çocuğunuzla aranızda gerginliğe, çatışmaya yol açabilir. Tamamen yasaklamak yerine belirli saatlerde bilgisayar kullanmasına izin verilmelidir. Bilgisayar çocuğunuzun odasında duruyorsa, bilgisayarı onun odasından çıkartılıp ortak kullanılan bir odaya konmalıdır. Ergen bireyi daha fazla sosyalleşeceği ortamlara teşvik etmek gerekir. Örneğin spor yapması, gitar kursu gibi faaliyetlere yönlendirebilir. Ergen bireyin uygun arkadaşlıklar kurması için onu teşvik etmeli ve arkadaşları vakit geçirmesini sağlamalıyız.

Sonuç olarak bu problemleri çözmek için teknolojiye ve sanal dünyaya tümden karşı çıkmak doğru bir yaklaşım değildir. Bunun yerine çocuklarımızı doğru yönlendirerek sanal dünyanın onlara verdiği zararı asgari düzeye indirmek ve teknolojinin nimetlerinden faydalanmalarına olanak sağlamak mümkün olur.

Ergenlerde internet bağımlılığının bir diğer nedeni duygularında yaşadığı değişimdir. ergenlerdeki duyusal değişimi anlamak neden çocuğun sanal ortamda bu kadar zaman harcadığı konusunda ebeveyne yol gösterecektir.

Ergenlik döneminden önce dengeli bir davranış döneminden geçen çocuk ergenlikle birlikte duygusal, psikolojik, fiziksel ve sosyal açıdan değişimlerin ve çatışmaların olduğu bir döneme girmiş olur. Bu dönemde yaşanılan çatışmaların çoğunu bazı psikologlar cinsel olgunluk sonucu olarak oluşan değişimler olarak açıklar. StanleyHall’a göre bu dönem ‘fırtına ve gerginlik’ evresidir ve bu dönemde genç duygusal ve dengesiz bir bireydir.

Ergenlik döneminde yaşanılan her yeni durum ergende duygusal dalgalanmalara sebep olmaktadır. Bu duygusal yoğunluk ve dalgalanmalar bazı bireylerde ergenlik dönemi boyunca sürdüğü gibi bazı bireylerde ise ergenliğin bir döneminde sürmektedir.
Ergenlik döneminde en önemli özellik duygular arasında yaşanılan çelişkilerdir. Örneğin ergen bir yandan yalnız kalmaktan çok zevk alırken diğer yandan bir gruba ait olmak için uğraşabilir ya da bir gün önce çok mutlu olan genç bir gün sonra çok mutsuz ve içine kapanmış görülebilir.

Ergen çevrenin istediği gibi davranmak istemediği ve kendi değişen duygularını gizlemek için içine kapanır. İçine kapanma davranışında gizlediği duygular çoğunlukla korkuları, öfke ve kıskançlık gibi duygulardır. Bu duygular akran grupları ya da aileleri tarafından hoş karşılanmayan duygulardır ve ergen bu duyguların dışarı çıkması durumunda kabul görmeyeceğini düşündüğü için içine kapanmaktadır.

Ergenlik döneminde birey için akran grupları çok önemlidir. Kendisini bir akran grubuna kabul ettirmek ister. Kabul ettirmek için yaptığı davranışlar karşılık bulamayınca öfkelenebilir v e kıskançlık hissedebilir. Ergen bu öfke ve kıskançlığını içine kapanarak yada dikkat çekici davranışlar sergileyerek gösterebilir.

Ergenlik döneminde öncesinde durağan giden hayat bir anda fazlaca değişime uğrar. Bu nedenler ve hormonal değişimler kişide aşırı duygusallığa sebep olur. Bu dönemde ergenin yanında olmak ve onu anlamaya çalışmak onun için yapılabilecek en iyi yardımdır.

Ergenlik döneminde yapılan en büyük hatalardan bir tanesi ergenin yaşamış olduğu duygusal dalgalanmaları ailelerin kendilerine karşı yapılan bir hareket olarak algılamalarıdır. Böyle düşünen ailelerde çatışmalar kaçınılmaz olur ve bu çatışmalar ergenle iletişimimizi giderek bozarak ergenin daha fazla içine kapanmasına ve bizden uzaklaşmasına sebep olur. Bu dönemde duygusal dalgalanmaların normal olduğunu ve aileye karşı yapılan bir hareket olmadığını unutmamak ve ergene karşı anlayışlı davranmak gerekir.

Ergenlikte en çok karşılaşılan duygunun korku olduğu söylenebilir. Ergen karşılaştığı yeni duygu, düşünce ve duruma korkuyla yaklaşır çünkü sonucunun ne olacağını tam anlamıyla kestiremez. Bu korku diğer bireylerin dışarıdan gözlemleyebileceği bir korku olarak düşünülmemelidir. Ergen korku duygusunu içinde yaşar ve bu onda çatışmaları ve içine kapanma olasılığını da beraberinde getirir.

Korku duygusu gibi endişe ve öfke duyguları da ergenler tarafından fazlaca hissedilen duygulardır. Ergen erken almış olduğu kararların sonucunu kestirememekten, dış görünüşü, gruba kabul edilme olasılığı ve cinsel duygularından endişe duyabilir. Tüm bu durumların sonucunun ergenin istediği gibi olmaması durumunda öfke duygusunu yaşamaya başlarlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlerde İnternet Bağımlılığı ve Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif GÜNERİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif GÜNERİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif GÜNERİ'nin Makaleleri
► Ergenlerde İnternet Bağımlılığı PDF Psk.Nurhan TİFTİK
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nuray ŞAHİN
► İnternet Bağımlılığı Psk.Rabia BİNALİ
► İnternet Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlerde İnternet Bağımlılığı ve Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Tırnak Yeme Temmuz 2015
► Kardeş Kıskançlığı Temmuz 2015
► Çocuk Resimlerinin Dili Temmuz 2015
► Uyku Bozukluğum Var Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:21
Top