2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ailenin Gelişim Aşamaları: Aile Yaşam Döngüsü
MAKALE #14822 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL | Yayın Mayıs 2015 | 11,912 Okuyucu
Ailenin de bir insanın gelişim süreci gibi belirli aşamaları vardır. Her insan nasıl bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik, orta yaş, yaşlılık gibi gelişim süreçlerinden geçiyorsa evlilik de buna benzer süreçlerden geçer ve gelişir. Her gelişim döneminde ailenin yapması gereken belirli gelişim görevleri vardır. Bu gelişim görevleri kendiliğinden sırası geldiğinde aile tarafından yapılır. Bazı aileler de ise kendiliğinden yapılması gereken bu görevler sekteye uğrayarak psikolojik sıkıntılara neden olmaktadır. Ailenin hangi aşamada hangi gelişim görevleri var bilmek aileye farkındalık kazandıracaktır.

Duvall tarafından ortaya atılan aile yaşam döngüsü aileyi sekiz gelişim aşamasında inceler:
  • Çocuksuz Evli Çiftler: Bu gelişim aşamasının süresi ortalama iki yıldır. Evlilikten itibaren iki yıl sürer ve bu süreçte evli çiftlerin karı-koca rolü vardır. Bu süreçteki görevler; evlilik birliğini sağlamak, karşılıklı ilişkiyi güçlendirmek, evlilik uyumunu sağlamak, çiftlerin birbirlerini tanımasını sağlamak, kaliteli cinsel yaşam becerilerini kazanmak ve anne babalık için kendilerini hazırlamaktır.
  • 30 Aylık Bebeği Olan Aileler: Bu gelişim aşamasının süresi ortalama iki ila beş yıl kadardır. Bu süreçte çiftlerin karı-koca rolleri ve anne baba rolleri vardır. Bu süreçteki görevler; çiftlerin hamilelik sürecini sağlıklı yaşamasını sağlamak, ilk hamilelik sürecinin keyfine varmalarını sağlamak, yeni doğan bebeğin fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını sağlamak, güvenli bir aile ortamı oluşturmak, eşlerin iletişim ve kaliteli cinsel yaşam becerilerini sürdürmektir.
  • Okul Öncesi Dönemde Çocuğu Olan Aileler: Bu gelişim aşamasının süresi ortalama iki ila beş yıl arasındadır. Bu süreçte aile üyelerinin, karı-koca, anne-baba, kız kardeş-erkek kardeş, kız çocuk-erkek çocuk rolleri vardır. Bu süreçteki görevler; ilk çocuğun gelişimsel sorumluluğunu üstlenmek ve eğitim ihtiyacının karşılanması, eğer ikinci çocuk varsa ilk çocuğun kardeş kıskançlığı krizlerinin önlenmesi, ikinci çocuğa uyum sağlamak, çocuklarla kaliteli vakit geçirmek, eşler arası iletişim ve kaliteli cinsel yaşam becerilerini sürdürmektir.
  • Okula Giden Çocukları Olan Aileler: Bu gelişim aşamasının süresi ortalama yedi yıldır. Bu dönemde ailenin karı-koca, anne-baba, kız kardeş-erkek kardeş, kız çocuk-erkek çocuk rolleri vardır. Bu dönemin gelişim görevleri; anne baba olarak çocukların eğitim ihtiyaçlarının karşılanması, çocukların eğitsel başarılarının desteklenmesi ve takdir edilmesi, okul-öğretmen işbirliğinin güçlendirilmesi, öğrencilerin sorumluluklarının kazandırılması, aile içi iletişimin ve eşler arası kaliteli cinsel yaşam becerilerinin sürdürülmesidir.
  • Ergenlik Çağında Çocukları Olan Aileler: Bu gelişim döneminin süresi ortalama yedi yıldır. Bu dönemde ailelerin karı-koca, anne-baba, kız kardeş-erkek kardeş, kız çocuk-erkek çocuk rolleri vardır. Bu dönemin gelişim görevleri; ergenlik dönemine girecek çocukla kaliteli iletişim kurmak, çocuğu ergenlik dönemi hakkında bilgilendirmek, ergenlik dönemi özellikleri hakkında anne babanın bilinçlenmesi, ergenin kimliğine ve kişiliğine saygı duymak, ergenin kendisini geliştirmesi için gerekli sosyal ve maddi desteğin verilmesi, aile içi iletişimin ve eşler arası kaliteli cinsel yaşam becerilerinin sürdürülmesidir.
  • Ailenin İlk Çocuğu Evden Ayrılmış, Son Çocuk Evden Ayrılıyor: Bu dönemin ortalama süresi sekiz yıldır. Bu dönemde ailenin karı-koca, anne-baba, kız kardeş-erkek kardeş, kız çocuk-erkek çocuk rolleri vardır. Bu dönemin gelişim görevleri; üniversite için ilk çocuğun evden ayrılmasına uyum sağlamak, öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarının desteklenmesi, çocukların iş bulma konusunda desteklenmesi, çocukların kendi sorumluluklarını almaları desteklenmesi, evlilik kararları almalarında gerekli desteğin verilmesidir.
  • Orta Yaşlı Anne Baba: Bu dönemin süresi ortalama on beş yıldır. Evden herkes gitmiştir. Ailenin rolleri karı-koca, anne-baba şekline geri dönmüştür ayrıca babaanne-büyükbaba, dede-nine gibi roller eklenmiştir. Bu dönemin gelişim görevi evlilik ilişkilerinin tatminini yaşamak ve yeni kuşak aile üyeleriyle soy bağını kuvvetlendirmektir.
  • Aile Üyelerinin Emekliliklerinden Sonraki Dönem: Bu dönem ortalama on beş yıl kadar sürer. Bu dönemde eşler partnerini kaybedebilir. Ailenin rolleri dul erkek-dul kadın, babaanne-nine, büyükbaba-dede rollerinden oluşabilir. Bu dönemin gelişim görevleri; yalnız yaşamayla başa çıkmak ve aile ilişkilerini sürdürmektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ailenin Gelişim Aşamaları: Aile Yaşam Döngüsü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özgür TÖNBÜL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün Yazıları
► Aile Yaşam Döngüsü Psk.Asuman ÇALGARA
► Aile Yaşam Döngüsü Psk.Burçak DEMİRKAN
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Aile Olabilmenin Aşamaları Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ailenin Gelişim Aşamaları: Aile Yaşam Döngüsü' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Evlilik Şubat 2021
► Kişilik Bozuklukları Eylül 2016
► Kaygı Bozuklukları Mart 2016
◊ Yalnızlık Şarkıları Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:56
Top