2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ebeveyn Desteği!
MAKALE #14818 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Mayıs 2015 | 2,434 Okuyucu
Çocuk yetiştirmek ve büyütmek, sadece fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması gibi meşakkatli bir uğraşıdan daha fazlasını da isteyen ya da istemeyen! önemli bir ebeveynlik görevidir.

Sürekli çocukların her ihtiyacını karşılamaya yönelik aşırı gayret ve çabalar ilk başlarda işleri yoluna koyar ve ebeveyn, iyi anne baba olmanın verdiği keyfi yaşar. Çünkü çocuk daha küçüktür, ya okula gitmiyordur, ya da birinci kademeye gidiyor, ihtiyaçları ebeveyn gayretinin yeteceği durumdadır. Bu uygun bir çözüm yolu gibi düşünülmeye ve öyle yaşanılmaya başlanır, çünkü çocuk ihtiyaçları sürekli ebeveyn tarafından karşılandıkça her hangi bir girişimde bulunma zahmetine girmemektedir. Ne gerek var değil mi, nasılsa arkasını toparlayan bir annesi, babası ya da bakıcısı vardır ve onlar gereken sorumlulukları yerine getirmektedir.

Her şey bu kadar zahmetli veya kolay da değildir! Çocukların gelişim ve büyümelerini desteklemek için her ihtiyacını karşılamak yetmez, yaşına uygun ihtiyaçlarını karşılamayı öğrenmesini de sağlamak gerekir. Çünkü belli bir yaşa kadar ebeveyn destekli gelişen ve büyüyen çocuk ergenlik dönemi ile birlikte kendi başına da bazı bilgi, beceri ve sorumluluklar da almayı öğrenmiş olması gerekmektedir. Örneğin, giyinme, el becerileri, sorumluluk duygusu, odasını toparlamak, kendini tehlikelerden korumak gibi birçok önemli konulara ilişkin bilgi, beceri ve farkındalığının gelişmiş olması gerekmektedir. Bunlar da ancak çocuğun yaşına uygun sorumluluklarını yerine getirmesinde ebeveynlerin kararlı bir şekilde çocuğa davranış kazandırarak mümkün olacaktır. Ne gelişiminin üzerinde büyük sorumluluklar vermek, ne de çok çok altında sorumluluklar kazandırmak doğru olmayacaktır. Yaşına uygun ifadesi belki yanıltabilir, özellikle kullanmadım, her çocuğun takvim yaşına uygun aynı gelişimi gösteremeyeceği düşünüldüğünden çocukların farklı gelişim özelliklerine sahip olacakları unutulmamalıdır.
Odasını toparlamasını istemek, oyuncakları ile başlanabilir, okul çağında defter ve kitaplarını düzene koyması, kıyafetlerini uygun bir şekilde dolaba yerleştirmesi gibi bizim için küçük (onlar için büyük) sorumluluklarını yerine getirmesine gayret gösterelim, yönlendirelim. Bundan kaçındıkları zaman terbiye edici yol ve yöntemleri izlemek gerekmektedir. Odasını veya oyuncaklarını toparlamadığı zaman bunun sizin için yorucu olduğunu, kendisine yardımcı olursa çok mutlu olduğunuz gibi ifadelerle bu sorumlulukları kazanmasına yardımcı olunabilir. Odasını toparlamadığı zaman yine bunun getirdiği olumsuzluklarla yüzleşmesi, toparlamadığı oyuncaklarını bulamaması gibi sonuçlarla yüzleşmesi daha öğretici olacaktır.

Ne bu konuya tamamen odaklanıp çocuğu ezmek ve üzerinde baskı kurmak, ne de tamamen boş vermek şeklindeki seçenekler tercih edilmemelidir. Çocuğun gelişim, günlük yaşam ve aile hayatının özelliklerine göre bu tercih ebeveynlerin değerlendirip karar vereceği özel bir durumdur.

Televizyonda gördüğümüz uzmanlar, ya da kitap yazarları sizi ve çocuklarınızı tanımıyorlar, onları dinleyelim, okuyalım ama kendi çocuğumuzu ve kendi ailemizi en iyi biz tanıyoruz. Mutlaka alanda uzman kişileri dinlemek bilgi ve kültürümüzü artırma yönünde faydalı olacaktır. Bununla birlikte kendi farkındalığımızı artırmak bizim için daha önemli bir kazanç olacaktır.

Bu bilgiler ışığında çocukların bazı ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olurken, bazı ihtiyaçları için özgüven ve sosyal becerilerinin gelişmesi için girişimde bulunmasına fırsat vermek ve sabırlı davranmak gerekmektedir. Sürekli ebeveyn desteği ile değil de kendi ayakları üzerinde durmaları gerektiğini de unutmayalım.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ebeveyn Desteği!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Yazıları
► Ergenlikte Gelişim ve Ebeveyn Desteği Psk.Dnş.Melek YILDIZ TÜRK
► Evlilik Öncesi Desteği ÇOK OKUNUYOR Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ebeveyn Desteği!' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
◊ Sen Susmaya Devam Et! Eylül 2018
◊ Seni Artist Yapacağız! Temmuz 2018
◊ Kabil Kompleksi Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:10
Top