2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Temporo-Mandibular(Çene) Problemleri
MAKALE #14809 © Yazan Fzt.Fahri AKBIYIK | Yayın Mayıs 2015 | 4,373 Okuyucu
Çene eklemi temporal kemik ve mandibular kemiğin condilinin birleşerek oluşturduğu bir eklemdir.

Bu eklemi destekleyen üç ana ligament vardır bunlar;
1)Temporomandibular ligament
2)Sphenomandibular ligametn
3)Stylomandibular ligament
Eklemi aşağı,yukarı,ieleri-geri hareket ettiren kaslar ise;
1)Temporal kas
2)Massetter kası
3)Medial pterygoid kas
4)Lateral pterygoid kas
5)Anterior digastrik kaslardır

Temporal kemiğin ve mandibular kemiğin arasında bir disk vardır.Bu disk çene açılıp kapanırken hareket ederek bu iki kemiğin birbirine sürtünüp aşınmasını engeller. Diskin arka kısmı en kalın kısmıdır bunu ön taraf ve orta taraf izler.Bunun sebebi ise mandibular kondilin oturabileceği bir alan sağlamaktır. Çene açılırken kondille beraber öne,çene kapanırken ise kondille beraber geriye doğru kayma hareketi yapar.Çeneden klik sesi gelmesi veya birden atması bu hareketin farklı zamanlarda olmasından kaynaklanır.
Çene problemleri sadece çene ekleminden kaynaklanan sorunlardan oluşacağı gibi boyundan,boyun kaslarından,bel ve kalça sorunlarından,iç organ sorunlarından,çene diş operasyonlarından ve en önemlisi stresten meydana gelebilir.
Alttaki asıl sorun çözülmeden uygulanan bütün tedavilerin nüksetme oranı çok yüksektir.
Osteopatik tedavi altta yatan problemle birlikte çene eklemi tedavisini içine alan bir tedavi yöntemidir.
Örneğin ;boyun problemi olan bir hastanın aynı zamanda çene problemi yaşaması veya çene problemi olan bir hastanın boyun problemi ve baş ağrısından şikayet etmesi vücudun anatomik bağlantılarından kaynaklanmaktadır.Tedavinin etkin olabilmesi için tedavinin kapsamı da genişletilmelidir.
Diş gıcırdatma gibi problemi olan hastalar uzun vadede çene eklemine çok yük bindiği ve çene ekleminin dolaşımı,mekaniği bozulduğu için krepitasyon (ağzı açıp kapatırken kırt kırt ses gelmesi),çeneden belli bir açıdan sonra birden tık sesi gelmesi yada çenenin açılmaması/kapanmaması gibi sorunlarla karşılaşabilirler.Bu tür hastalar uygun tedavi yöntemi ve önerilen gece plaklarıyla uyku ve yaşam kalitelerini yükseltebilirler.
Çene eklemi değerlendirilirken eklem mekaniği,ligamentler,kaslar ve diskler ayrı ayrı değerlendirilip tespit edilen semptom dahilinde tedaviye başlanmalıdır.Tedaviye uyurken diş gıcırdatma varsa gece plağıda dahil edilmelidir.Diş gıcırdatmanın temel sebebi bilinmemekle beraber biçok hastada stres başta olmak üzere,temporal kemik disfonksiyonları ,calsiyum,magnezyum ve vücuttaki önemli vitamin ve minerallerin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu vitaminlerden bir tanesi pantotenik asit (B5 Vitamini) ki “anti-stres vitamini” olarak da bilinir. B5 vitamini ihtiyacınızı, avokado, yoğurt, taneli tahıl ve sebze gibi doğal besinlerden alabilirsiniz.
Bir insanın yemek yerken çene eklemine uygulanan basınç 27 kg. istemli kasma da 70 kg. bruksizm de ise(istemsiz diş gıcırdatma) 440 kg. dır
Tedavi de, iyileşme sürecini hızlandırmak için konulan teşhise göre hastaya ev egzersizleri verilir,gerekiyorsa vitamin mineral takviyeleri bu sürece dahil edilebilir.Ayrıca dolaşımı artırmak için yapılan kuru iğne tedavisi çene tedavisinde iyi sonular alınmasını sağlayan yöntemlerden biridir.
Torakal(sırt) kifozu(kamburluk) olan kişilerde sırt bölgesi de tedaviye alınmalıdır.
Çünkü artmış bir kamburluk boyun ön kaslarının ve fasyasının gerilmesine neden olur.Bu durum çeneyi sürekli aşağı ve geriye doru stres altına sokar bunu kompanse edebilmek için çene kasları daha çok güç sarf eder ve çene eklemine daha çok yük biner.Kısa vadede semptom vermese de uzun vadede ciddi çene problemlerini oluşturmaya yeterli bir durumdur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Temporo-Mandibular(Çene) Problemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Fahri AKBIYIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Fahri AKBIYIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fahri AKBIYIK Fotoğraf
Fzt.Fahri AKBIYIK
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Fahri AKBIYIK'ın Makaleleri
► Çene Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Dizde Kıkırdak Problemleri Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Ayakta Nasır Problemleri Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Servikal Bölge Problemleri Fzt.H. Seren GÜRKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Temporo-Mandibular(Çene) Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:13
Top