2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi Dönemde Cinsel Davranışlar
MAKALE #14807 © Yazan Uzm.Psk.Sevda ACAR | Yayın Mayıs 2015 | 5,123 Okuyucu
Okul öncesi dönemde ailelerin birçoğu çocuklarının çeşitli cinsel davranış örüntülerinden yakındıklarını dile getirmektedir. Kabul edilmesi gereken en önemli nokta çocuk cinselliği ile yetişkin cinselliğinin birbirinden farklı olduğudur. Okul öncesi dönemde çocukların cinsellik konusundaki eylemlerinin tamamı merak ve araştırma amacını taşır.

Çocuğun cinsiyetini keşfetmeye başladığı dönemler 3-4 yaş arasına tekabül eder. Bu dönemden itibaren çocuğunuz sizinle merak ettiği konuları paylaşabilmeli; anne babasından gerektiği kadar, somut, net ve basit bilgileri alabilmelidir. Aksi durumda çocukların arkadaşlarından ve diğer kaynaklardan yanlış bilgilere ulaşabileceği unutulmamalıdır. Çocuğunuzun size hiç soru sormaması merak etmediği anlamına gelmez ve doğal bir davranış sayılmaz.

Anne babalar çocuklarının cinsel organlarına dokunması ya da bir yerlere sürtmesi gibi durumlarda telaşa kapılarak bu davranışın normal olup olmadığını anlamaya çalışırlar. Kimi zaman diğer arkadaşlarıyla cinsel eylemlerde bulunduğunu fark ederler ve sonucunda istenmeyen tepkiler verebilirler. Burada önemli olan çocuğunuzun <cinsel oyun> içerisinde olduğunu bilmenizdir. Cinsel oyun, bir çocuğun cinsiyet ve bunun gibi olguları kavrayabilmek amacıyla gerçekleştirdiği meraktan doğan çeşitli davranış örüntüleridir. Cinsel oyun normal karşılanan ve çoğu çocukta görülmesi beklenen bir durumdur. Arkadaşının cinsel organına bakma ve buna benzer eylemleri içerir. Burada önemli olan çocuğunuzu utandırmadan ondan merak ettiği soruları öğrenmeniz ve sakince cevaplamanızdır. Cinsel oyun söz konusu olduğunda, çocuğunuzun iletişim kurduğu diğer kişi ile çocuğunuz arasında en fazla 4 yaş fark olması beklenir. Eğer çocuğunuzun cinsel oyun oynadığı kişi ile çocuğunuz arasında 4’ ten fazla yaş farkı varsa; bu durum cinsel istismar gibi noktaları akla getirmektedir. Bu durumu açıklığa kavuşturmak için profesyonel birinden yardım almalısınız.

0-4 yaş arasındaki bir çocukta tesadüfen kendi cinsel organını okşama, kadın göğüslerini okşama, cinsel organlara bakma, vücudunun belirli bölümleri için çocuksu bir dil kullanma, vücut deliklerine objeler sokma ve acıdığında durma gibi eylemler normal kabul edilmektedir. Bunlar tipik davranışlar olup bu tarz durumlarla karşılaştığınızda çocuğunuzu görmezden gelmeniz beklenir. Eğer çocuğunuz davranışını devam ettiriyorsa dikkatini dağıtmak, farklı bir aktiviteye yöneltmek yeterli olacaktır.

5-12 yaş grubundaki çocuklar için ise cinsel organına dokunma, gizlice mastürbasyon yapma, öpüşme, dokunma, evcilik doktorculuk gibi oyunlar oynama, gözetleme, müstehcen şakalar yapma, cinsellikle ilgili sorular sorma gibi davranışlar normal karşılanmaktadır. Bu gibi durumlarda yine çocuğunuzun size sorduğu sorular doğrultusunda basit, net ve somut ifadeler kullanmanız önemlidir. Başa çıkamadığınız noktalarda bu konuyla ilgili çocuğunuza okuyabileceğiniz kitaplar edinebilirsiniz.

Çocuğunuzun cinsel davranışlarına ilişkin anahtar nokta, çocuk cinselliği ile yetişkin cinselliği arasında fark olduğunu bilmenizdir. Çocuğunuzun cinsellikle ilgili kullandığı dil, oyun oynarken gerçekleştirdiği eylemler yetişkin cinselliğini aktaran türden olduğunda bir sorun olduğu düşünülebilir. Çocuğunuzun durmasını istediği halde mastürbasyonu durdurmaması, oyuncaklarda yetişkin cinsel davranışını canlandırması, cinsel ilişki taklidi yapması, en az yetişkinler kadar cinsel davranış hakkında bilgi sahibi olması gibi durumlar beklenmeyen ve normal olmayan davranış kalıplarıdır. Bu gibi durumlarda öncelikle kendi mahremiyetinizi koruyup korumadığınızı sorgulamalısınız. Çocuğunuz ile aynı yatakta yatmak, cinsel ilişki sırasında uyuduğunu düşünerek aynı odada bulundurmak, yanında çıplak dolaşmak ve buna benzer durumlar sağlıklı değildir. Dikkat ediyor olmanıza rağmen sözü geçen atipik davranış örüntülerinin devam ediyor olması halinde bir uzmandan destek almanız önemlidir.

Unutmayın ki bir çocuk cinsel davranışları ve cinsellikle ilgili bilgileri en iyi ailesinden öğrenir. Çocuklarınızı normal cinsel davranışlar sonrasında korkutmanız halinde ileride onlarda onarılması zor davranış problemlerine yol açma ihtimaliniz olduğunu bilmelisiniz. İnsan kaç yaşında olursa olsun cinsellik doğuştan gelen bir olgudur ve sizin baskıcı tutumunuz birçok şeyin sadece sizden saklanmasına neden olur. Her zaman çocuğunuza güvenebileceği bir kapı yaratmanız, onun sorularına yaşına uygun şekilde cevaplar vermeniz, vücudunun ona özel olduğunu o istemezse kimsenin dokunamayacağını anlatmanız, mahremiyet kavramını küçük yaşlardan itibaren aşılamanız, onun mahremiyetine saygı duymanız siz anne babaların en önemli sorumluluklarındandır. Çocuğunuzla olan güven ilişkinizin hiçbir konuda kopmaması dileklerimle.
Sevda ACAR
Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Öncesi Dönemde Cinsel Davranışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sevda ACAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sevda ACAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevda ACAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Sevda ACAR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sevda ACAR'ın Makaleleri
► Okul Öncesi Dönemde Din Eğitimi Psk.Dnş.Cenk AĞ
► Okul Öncesi Dönemde Sanat Eğitimi Psk.İdil Cemre ÖZTEP
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi Dönemde Cinsel Davranışlar' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Dil Gelişimi Mayıs 2015
► Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2015
► İhmal ve İstismar Şubat 2015
► Ben Nasıl Doğdum? Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:26
Top