2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



5-6 Yaş Anne Babalarına Tavsiyeler
MAKALE #14245 © Yazan Uzm.Psk.Yusuf KAYA | Yayın Mart 2015 | 3,403 Okuyucu
Bebeklik ve ilk çocukluk dönemi özelliklerini anlattığım ve anne babalara bazı tavsiyelerde bulunduğum yazı dizisini bu son makalem ile tamamlıyorum,

5Yaş Anne Babalarına,

Olgun tavırlarıyla bu aralar dikkatinizi çekiyor olması onun, yaşına uygun bir gelişim gösteriyor olmasındandır. Olgundur, fakat hala inatçı ve bazen hayalle gerçeği karıştırıyor. Onunla konuşmanız, kurallar koymanız ve hala gözünüzün üstünde olması gerekebilir.

Beş yaşında çocuğunuz kendinden emin ve kararlıdır. Yapmasını istediğiniz şeyi tüm kararlılığıyla yapar. Her zaman daha iyi olması çabası içerisindedir.
Sosyal ve yardımsever bu beyefendi veya hanımefendi geri bildirimlere karşı daha hassastır, daha fazla onurize edilmek ister. Lütfen olumlu davranışları için ödüllendirin ve yaptığı güzel davranışları takdir ettiğinizi ona belli edin.
Onu asla başkaları ile kıyaslamayın, başkalarının yanında onu terbiye etmeyin. O elinden geleni yapıyordur buna emin olabilirsiniz.
“Beni seviyor musun?” sorusunu ondan sık sık duyacaksınız. Onun dünyasının merkezinde annesi siz varsınız ve sizin onu sevdiğinizi bilmesi onu çok mutlu etmektedir.
Beslenme alışkanlığını kazandıracağınız bu yaşta çocuğunuzun en sevdiği aktivite ailesinin bütün bireylerinin olduğu bir kahvaltı-akşam yemeği veya birlikte gidilen pikniklerdir. Hepimizin unutamadığı, böyle güzel hatıraları vardır değil mi? Çocuğunuz için de güzel, unutamayacağı kahvaltılar yaşatmalıyız.
Onun gözünde sizin ona sevginizin ölçüsü onunla ne kadar vakit geçirdiğinizdir. Evde olduğunuz zamanlarda onlara söz verdiğiniz, uygun olduğunuzu söylediğiniz zamanlarınızı ona ayırın. O bu saatleri iple çekiyor olacaktır.

6 Yaş Anne Babalarına,

İyi-kötü, doğru-yanlış gibi kavramlar çocuğunuzda daha anlamlı kavramlardır. Anne babasının onayladığı ve onaylamadığı davranışları daha iyi kavramıştır. Onlara iyi ve kötü davranışları anlatmanın en uygun zamanıdır. Anlar ve uygularlar. “Arkadaşa vurmak kötüdür” gibi genel bazı yargılamalar geliştirirler. Davranışlarının anne, baba ve öğretmeni tarafından beğenildiğini bilmek isterler.

Çocuğunuzun duygu hali sık sık değişebilir. İlgi odağı olmak ister. Başarılı olmak ister, başarılı olamazsa kendine hayali bir başarı üretir. Bu gibi durumlarda onu yalancı çıkarmayın, başarılarında olumlu davranışlarını ön plana getirin. Örneğin, “Arkadaşlarınla kavga etmediğin için”, “öğretmeninin sözünü dinlediğin için başarılı oldun” diyebilirsiniz.
Sosyal ilişkileri gelişmiş olan çocuğunuzu başkaları ile arkadaşlık etme konusunda engelleyici olmayın. Oynadığı oyun arkadaşları onun için gelip geçicidir. Arkadaşlarına karşı bir güç mücadelesine girerler bunu bilmenizde fayda var. “Benim babam senin babanı döver” gibi sizin üstün olduğunuzu başkalarına kabul ettirmek isterler. Başka arkadaşlarına benzemeye çalışırlar, biraz görmezden gelebilirsiniz.

Temelini anne babasından aldığı eğitimin üzerine ilk harcı anaokulu ile atmanın vakti gelmiştir artık. Sizin verdiğinizin üzerine, öğretmenler ve arkadaşlarından öğrendiklerini koyma vaktidir.

Öğretmenlerinin ilgisini çekmeyi çok isterler. Bu yaş çocukları, anaokulu öğretmenlerinin hayran kitlesidir. Bu nedenle sık sık çocuklar öğretmenlerinin gözüne girmeye çalıştıkları gibi onları şikâyetleriyle de meşgul ederler. Bazı çocuklar bunun dozunu ayarlayamazlar, her şeyi öğretmenlerine şikâyet ederler. Tenkitler onları çok fazla etkiler.

Duygularının sık sık değişebildiğini söylemiştim, bu nedenle size karşı bazen saygısızlık yapabilir, size karşı gelebilir ve ukala tavırlar gösterebilir. Bu gibi durumlarda onun üstüne gitmek yerine birkaç dakika sakinleşmesini bekleyebilir, daha sonra konu üzerinde karşınıza alıp konuşabilirsiniz. Unutmayın ki onun gözünde siz, her şeyin en iyisini bilirsiniz. O hep sizin gibi olmak istiyor, size benzemeye çalışıyor.

Sizinle birlikte olamadığı okul vakitlerini evde telafi etmek için sizi akşamları daha fazla yoracak. Gelecekte birlikte yapacağınız ev ödevlerine ufak ufak sizi alıştıracak bazı denemeler yapacak, hazırlıklı olun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"5-6 Yaş Anne Babalarına Tavsiyeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yusuf KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yusuf KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Yusuf KAYA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yusuf KAYA'nın Yazıları
► Teog Anne Babalarına Öneriler Psk.Ümit KARABULUT
► İlk Gece İçin Tavsiyeler ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '5-6 Yaş Anne Babalarına Tavsiyeler' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:17
Top