2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tüp Bebek Tedavi Sürecinde Uygulayabileceğiniz Rahatlama Teknikleri
MAKALE #14231 © Yazan Uzm.Psk.Asena İrem AKIN | Yayın Şubat 2015 | 4,282 Okuyucu
TÜP BEBEK TEDAVİ SÜRECİNDE UYGULAYABİLECEĞİNİZ
RAHATLAMA TEKNİKLERİ

Tedaviniz süresince yaşadığınız stres ve anksiyeteyi (kaygı, endişe) azaltacak, bu süreci daha rahat ve huzurlu geçirmenize yol açacak birtakım egzersizler aşağıda sıralanmıştır. Bu egzersizler, benim seanslarımda da kullandığım oldukça faydalı bulduğum egzersizlerdir. Her gün bu egzersizlere ayıracağınız 20-25 dk. sonucunda etkili sonuçlar alacağınızı siz de göreceksiniz.
Öncelikle;
Evinizde sakin ve rahat bir oda seçin,
Kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği bir zamanlama yaratmaya dikkat edin,
Telefonları kapatın,
Bu egzersizleri oturarak ya da bir koltuğa uzanarak yapabilirsiniz,
Bu egzersizler için her gün yaklaşık 20-25 dk. ayırın.

1) Nefese Odaklanma Egzersizi
- 1'den 7'ye kadar sayarak burnunuzdan derin bir nefes alın. Burada önemli olan şey, nefes alırken diyafram nefesi almanızdır; yani nefes alırken göğsümüzün degil; karnımızın şiştiğini hissetmeliyiz.
- Nefesi burnunuzdan aldıktan sonra 1'den 11' e kadar sayarak aldığınız nefesi ağzınızdan yavaşça verin.
- Bu egzersizi 10-15 set kadar yapmaya çalışırsanız, baştaki gerginliğin yerini huzurlu bir rahatlamaya bıraktığını hissetmeye başlayacaksınız.

2) Hayal Kurma Egzersizi
- Gözlerinizi kapatın ve 1 dk. boyunca nefes alıp verişinize odaklanın.
- Daha önce gittiğiniz ya da gitmeyi hayal ettiğiniz en huzurlu yerin resmini kafanızda canlandırın.
- Hayalinizdeki bu sahnenin bir video gibi canlanmasına izin verin. Kendinizi bu hayal içinde canlandırın ve o yere gidin hayalinizde.
- Gittiğiniz bu özel yerde sizi rahatlatan ne var? Bunu keşfedin... Bu bir görüntü mü, koku mu, duyduğunuz bir şey mi, yaptığınız bir şe mi ya da hissettiğiniz bir şeyler mi?Sadece farkına varın...
- Bu yeri diğer yerlerden farklı kılan ne var, fark etmeye çalışın.
- Sizi rahatlatan bu hayal içinde kalabildiğiniz kadar fazla kalın.
- Gittiğiniz yeri fotğraflayın kafanızda, istediğiniz zaman bu hayale daha rahat dönebilmek için.

3) Yazıya Dökme Egzersizi
- Bir kağıda “korkuyorum”, “endişeleniyorum”, “üzülüyorum” ile başlayan cümleler yazın. Bu cümleler, içinde bulunduğunuz durumla ilgili düşüncelerinizi yansıtsın.
- Yazdığınız cümlelerin çok özenli olması gerekmez. Sadece aklınızdan geçenleri kağıda dökün, yeter.
- Aklınıza o an bir şey gelmiyorsa bile "ne yazacağımı bilmiyorum” yazarak, kalemi bırakmadan öylece yazın...
- Bir süre sonra sizi önemli düzeyde etkileyen, probleminizle ilgili, farkında olmadığınız düşüncelerin bilinçdışından bilinç düzeyine nasıl geldiğini ve artık yazacak bir şeyler bulabildiğinizi göreceksiniz.

4) Zihni Rahatlatma Egzersizi
- Gözlerinizi kapatın ve dikkatinizi nefes alıp verişinize odaklayın. Bu şekilde 5 nefes alıp verin yavaşça...
- Şimdi zihninize odaklanmaya çalışın. Yargılama yapmadan sadece zihninizden geçen düşüncelerinizin farkına varın.
- Düşüncelerinizin tıpkı bulutlar gibi akışkan bir biçimde nasıl gelip gittiğini fark edin.
- Düşüncelerinizin hızını fark edin.
- Zihninizden geçen düşünceler pozitif mi negatif mi?
- Hayal ettiğiniz şey her ne ise tüm bu düşüncelerin bir kar topu gibi önünüzden geçip gittiğini hayal edin. Zihninize ne gelirse şu an bunu yapın.
- Şimdi bu düşüncelerin geçiş hızını zihninizde yavaşlatın. Tıpkı ağır çekim film gibi yavaşça aksınlar... Bunu başta yaptığınız nefese odaklanma egzersizini yaparak kolaylaştırabilirsiniz.
- Şimdi nefes alıp verişinizi saymaya başlayın. Nefeslerinizi çok yavaş bir şekilde alıp verin. Aksi durumda başınız dönebilir. Bu yüzden yavaş yapıyoruz. 10 dakika boyunca nefesinizi sayarak bu egzersizi tamamlayın.

Uzm.Psk. Asena İrem AKIN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tüp Bebek Tedavi Sürecinde Uygulayabileceğiniz Rahatlama Teknikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Asena İrem AKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Asena İrem AKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Asena İrem AKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Asena İrem AKIN
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Asena İrem AKIN'ın Makaleleri
► Erken Boşalma Tedavi Yöntem ve Teknikleri ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► İmajinasyon ile Rahatlama Psk.Dnş.Berna TÜRKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Tüp Bebek Tedavi Sürecinde Uygulayabileceğiniz Rahatlama Teknikleri' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:54
Top