2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsiyet Eğitimi
MAKALE #13814 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR | Yayın Aralık 2014 | 1,166 Okuyucu
CİNSİYET EĞİTİMİ

Cinsel kimlik, bireyin bedenini ve benliğini belirli bir cinsiyet içerisinde algılaması, duygu, düşünce ve davranışlarını buna göre yönlendirip şekillendirmesidir. Çocuklarda cinsel kimlik kazanımı yaşamın ilk yılları ile başlar. Anne babanın çocuklarına verdikleri isim, çocuğa karşı olan tutum, kız ya da erkek oluşuna göre ondan beklenen davranışlar çocuğun cinsiyet kimliğinin oluşumunda oldukça önemlidir.

Cinsiyet eğitiminin yaşamın ilk yıllarında başladığını söylemek yanlış bir yönlendirme olacaktır. Cinsiyet eğitimi doğumdan itibaren başlamaktadır. Bebeğin vücudunu tanımak için ayaklarına, ellerine, yüzüne dokunması gibi cinsel organına dokunması da doğal bir durumdur. Bakım veren kişinin bebeğin bu dokunuşlarına eline vurarak tepki vermesi cinsel gelişim için bir takım olumsuzlukların oluşmasına neden olacaktır. Anne-baba ya da bakım veren kişi çocuğun neden cinsel organına eline götürdüğü üzerinde durmalıdır. Bu durum çocuğa açıklanırken yaptığının çok ayıp olduğu yönünde yaklaşımlarda bulunulmamalıdır.Cinsiyet eğitimi verilirken iki temel noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. İlk olarak cinsiyet eğitimine yetişkin gözüyle yaklaşılmamalıdır.

İkinci olarak ise cinsiyet eğitimi sadece üreme bilgisi olarak değerlendirilmemelidir. Çocuklar küçük yaşlarda her şeyi merak ederler. Dünyayı keşfetmeye çalışırken sorularına cevap ararlar. Anne ve babalar ise cevap anahtarıdırlar. Anne ve babanın verdiği her cevabı koşulsuz doğru kabul ederek içselleştirirler. Bu yüzden sorulara geçiştirme cevaplar vermek oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Cinsiyet eğitiminde sorulara verilen yanıtların doğruluğu ve açıklayıcılığı önemlidir. Küçük bir çocuğun “Ben nasıl oldum?” sorusu ile “Güneş neden sarı?” sorusu arasında hiçbir fark yoktur.

Eğer cinsiyet eğitimi sadece üreme bilgisi olarak görülürse çocuğun sorduğu her soru anne ve babalar tarafından şaşkınlıkla karşılanacaktır. Ne söyleyeceklerini bilemeyecekler ve büyük olasılıkla konuyu kapatmaya çalışacaklardır. Sorusuna yanıt alamayan çocuk ise merakını gidermek için farklı kaynak arayışına gidecektir. Küçük yaşlarda geçiştirmelerle üstü örtülen cinsiyet soruları ön ergenlik dönemi geldiğinde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayacaktır. Ancak, çocuk bu kez arkadaşlarından yanıtlar arayacaktır. Çünkü küçük bir çocukken merakını giderecek bir yanıt alamamıştır ya da verilen cevaplar yeterli görülmemiştir. Arkadaşlarına yönelen çocuğun yanlış ve yalan bilgiler duyması bedensel ve ruhsal deformasyona uğramasına neden olabilmektir. İşte bu yüzden küçük yaşlardan itibaren cinsiyet odaklı sorular çok ayıpmış gibi karşılanmamalı çocuğun anlayacağı şekilde cevaplanmalıdır. Bu sorular doğal karşılanırken cinsiyetle ilgili olgular da ebeveynler tarafından gayet doğal ve normal görülmelidir. Anne veya babanın birtakım tabuları maalesef ileriki yaşlarda çocuklarında bazı olumsuz gelişmelere neden olabilmektedir.

Cinsiyet eğitiminin amacının çocuğun cinsel kimliğini doğru kazanması, kendi cinsine göre davranışlarını normal ve sağlıklı şekliyle kazanmasını sağlamak olduğu unutulmamalıdır. Doğum itibariyle başladığını vurguladığımız cinsiyet eğitimi ile tuvalet eğitimini arasında önemli bir bağlantı bulunmaktadır. Çocuklara 2-4 yaş arasında tuvalet eğitimi verilmektedir. Bazen bu süreç anneler için çok sancılı ve zorlu geçen bir dönemdir. Bu dönemde altına kaçırdığı için tehdit edilen ya da kızılan çocuklarda ön ergenlik ve ergenlik döneminde hatta yaşamının sonraki dönemlerinde birtakım olumsuzluklar – cinsel ve boşaltım organlarından nefret etme, aşağılık duygusu, vücudundan utanma gibi – görülebilmektedir.

Çocuklarınızın Sorularını Yanıtlarken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktalar:
* Çocuklar uzun ve ayrıntılı açıklamalardan hoşlanmazlar. Açıklamalarınızı bilimsel olarak değil onun seviyesine göre yapmalısınız.
* Sorulan sorularda yüzünüz kızarıp telaşa kapılmayın. En önemlisi de asla konuyu değiştirmeye çalışmayın.
*Açıklama yapmakta zorlandığınız sorulara yanlış cevaplar vermeyin.
* Eğer çocuğunuzun cinsiyetle ilgili sorduğu soruları tıpkı diğer soruları gibi doğal cevaplandırırsanız merak duygusu farklı boyutlara gitmeyecektir.
* Çocuğunuzun odasının ayrı olmasına dikkat etmelisiniz. Anne ve baba ile uyuma bağımlılığı geliştirmesine izin vermemelisiniz.
* Anne ve baba olarak çocuğunuza en önemli rol model olduğunuzu unutmayın.

Uzm. Psikolog Nuray ÖZBEN AVŞAR
KAYNAKLAR

Fatih, K.(2006). Okul Evde Başlar

Yavuzer, H. (1997). Çocuk Psikolojisi

Noktaları:
Yazan
Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsiyet Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
Uzman Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR'ın Makaleleri
► Cinsiyet Üzerine Dr.Psk.Aygül KAKIRMAN
► Toplumsal Cinsiyet Rolleri Psk.Aydın Deniz YÜCE
► Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Psk.Kadriye DOĞAN
► Cinsiyet Kimliği Bozukluğu Psk.Serpil YILMAN KAYA
► Toplumsal Cinsiyet Rolleri Psk.Dnş.Fatma YÜCEL TEMİZKAN
► Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Erkeklik Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Bebekte Yanlış Cinsiyet Tahmini Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsiyet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Motivasyon Haziran 2020
► Aleksitimi Haziran 2020
► Aşil Sendromu Haziran 2020
► İletişim Engelleri Aralık 2014
► Öğrenme Güçlüğü Aralık 2014
► Aile İçinde Tutumlar Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:51
Top