2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nöroloji - Elektrofizyoloji (Emg-Eeg-Psg) Ünitesi
MAKALE #13578 © Yazan Dr.Hülya ALTINTAŞ | Yayın Kasım 2014 | 5,469 Okuyucu
Baş ve boyun ağrıları, baş dönmesi, uyku ve denge bozuklukları, çınlama, yüz felçleri gibi birçok hastalığın muayene, teşhis ve tedavileri nöroloji uzmanları tarafından takip edilmektedir.

Nörolojik hastalıkların muayene ve tedavileri yanında

Tüm elektrofizyolojik-nöro-otolojik testler

EMG, EEG

Uyku testleri

Nöroloji uzmanları, odyoloji uzmanı, odyometris, uyku-eeg teknisyeni ve laborantlarıdan oluşan bir ekip tarafından yapılmaktadır.

ÜNİTEMİZDEKİ NÖROLOJİK-ELEKTROFİZYOLOJİK TESTLER
EMG (Kas ve Sinir Bio-Elektrik Ölçümü)

VEP-SEP-BAEP

EEG (Beyin Elektrosu)

EEG Aktivasyonlu EEG EEG Monitarizasyonu Çocuk EEG’si Uyku EEG' si / Uyku Aktivasyonu

APNE HORLAMA UYKU TESTLERİ

Polisomnografi / Tüm Gece Poligrafik Uyku Tetkiki

Evde uyku testi (Apne-Link)

CPAP-BPAP Uygulamaları

NÖRO-OTOLOJİ; İŞİTME VE BAŞDÖNMESİ,DENGE TESTLERİ
Odyolojik Testler (İşitme Testleri),

Odyometrik Testler; Saf Ses Odyogram Konuşma Odyogram Komple Çocuk Odyogram Yüksek Frekans

Timpanometrik Testler; Timpanogram Akustik Refleksler Östaki Tüpü Fonksiyon Testleri

BERA (İç Kulak Ölçümü); İşitme eşikleri tesbiti Lezyon lokalizasyonu

OAE (Oto Akustik Emisyon)

Vestibüler Testler (Baş Dönmesi-Denge Testleri
VNG (Video Niastagmo Grafi)
Kalorik Test Posturografi
Denge Manevraları (Epley – Hallpike)

EMG - EEG TESTLERİ
EMG TESTLERİ (Kas ve Sinir Biyo-Elektrik Ölçümü)
VEP - SEP – BAEP

Vücudumuzdaki tüm kasların ve bunlara giden sinirlerin biyo-elektrik iletimi ve çalışmasının kontrol edildiği bir testtir. Vücuttaki pek çok kas ve sinir hastalığının teşhisinde önemli bir testtir.

EMG tetkikinde; sinirlerin iletimleri ve kasların elektriksel akımları incelenir. Düşünülen tanıya göre bunların her ikisinin veya yalnızca birinin yapılması gerekebilir. EMG tetkiki bizzat uzman doktor tarafından yapılan, değerlendirilen ve rapor edilen bir testtir. Tetkik süresi yapılması planlanan işlemin kapsamına göre 30 -90 dakika arasında değişmektedir.

Sinir İletim Ölçümü: Kol, bacak veya diğer vücut kısımlarında deri üzerine yerleştirilen bir elektrot aracılığı ile saniyenin binde birinden daha kısa süreli ve zararsız elektrik akımı verilerek uyarılır. Sinirde ortaya çıkarılan elektriksel aktivite sinir boyunca yayılır ve ulaştığı bölgelerde bir diğer elektrot ile kaydedilir. Bu kayıttan yararlanılarak sinirin iletim hızı ve derecesi ölçülür.

Kasların İncelenmesi: İğne şeklinde bir elektrot kol, bacak veya diğer vücut kısımlarında kas içine yerleştirilerek kastaki elektriksel aktivite incelenir. Kullanılan iğne elektrot, çok ince ve hassastır. Kas içine yerleştirilmesi sırasında hafif ağrı hissedilir. Her bir kasın incelenmesi birkaç dakika sürer. Bu süre içinde iğne kas içinde tutulur. Kas içinde değişik yerlerden kayıt alma amacıyla iğnenin yönü ve yerinin birkaç kez değiştirilmesi gerekebilir.

EMG Tetkiki Öncesi Nasıl Bir Hazırlık Yapılmalıdır?

Tetkik öncesi aç kalmanız gerekmez. Tetkik sırasında kol ve bacakların sıyrılarak açılması gerektiği için kolayca çıkarıp giyebilen bol giysiler giyilmesi önerilir. Yapılacak işlemlerde deri elektriksel iletkenliği önemli olduğu için cilde krem ya da benzeri maddeler sürmemek ve cildin, tozlu, yağlı, kirli olmaması gerekir. Tetkik sırasında kasların soğuk olmaması için randevudan 30–40 dakika önce gelinmesi yararlıdır.

EEG TESTLERİ

EEG (Beyin Elektrosu)
Aktivasyonlu EEG
EEG Monitörizasyonu
Çocuk EEG’si
Uyku EEG’si / Uyku Aktivasyonu

EEG Nedir? Beynin biyo-elektrik aktivitesinin saptanması amacıyla gelişmiş bilgisayar sisteminin kullanıldığı epilepsi başta olmak üzere pek çok beyin hastalığında, metabolik, iltihabi ve toksik nedenlere bağlı olabilecek her türlü şuur değişikliklerinde gerekli olan bir testtir. Bebek, çocuk, genç, yaşlı her yaş grubunda ve gebelerde güvenlikle uygulanır. Beyin içerisindeki bio elektrik dağılımına ve bakılır. Kafanın belli bölgelerine özel kremler elektrodlar yapıştırılır. Beyinin belli bölgelerinden çıkan bio-elektrik akımlaı bilgisayarda kaydedilir ve incelenir. İnceleme sırasında beyine elektrik verilmesi söz konusu değildir. Hasta için kesinlikle zararlı değildir. Bir gecelik uykusuzluk sonrası çekilen uyku EEG’si, 2 – 3 saat süren uyku EEG’si, uzun sureli uyku EEG’ leri de çekilebilir. Beyin ile ilgili elektrofizyolojik problemler saptanarak hastalık halinde tedavi yönlendirirlir. Merkezimizde tüm yaş guruplarındaki hastalara, hastalığın durumuna göre standart EEG incelemesinin yanında kısa süreli uyku (1–3 saat) ve tüm gece uyku EEG incelemesi, aktivasyonlu EEG ve EEG monitörizasyonu yapılabilmektedir.
Çocuk EEG sonuçları da ileri dijital teknoloji ile değerlendirilmekte ve bu konuda uzmanlaşmış doktorlar tarafından rapor edilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nöroloji - Elektrofizyoloji (Emg-Eeg-Psg) Ünitesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Hülya ALTINTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Hülya ALTINTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülya ALTINTAŞ Fotoğraf
Dr.Hülya ALTINTAŞ
İstanbul
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Hülya ALTINTAŞ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Nöroloji - Elektrofizyoloji (Emg-Eeg-Psg) Ünitesi' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:17
Top