2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Korumak İçin Davranış Değişikliği
MAKALE #13256 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Eylül 2014 | 3,673 Okuyucu
Kilo vermek önemli bir iş ve başarıdır. Ancak asıl önemli olan, verilen kiloların bir daha geri alınmaması ve değişen alışkanlıkların ömür boyu sürdürülebilmesidir. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin ve kiloyu korumanın dört önemli faktörünü hayatınızdan çıkarmamalı ve mucizevî olarak sunulan geçici sağlıksız yöntemlerden uzak durmalısınız.

Kilonuzu korumak için: Yeterli ve dengeli beslenme + Spor yapma + Günde 2-3 litre su içme + Düzenli uyku’ya her zaman dikkat etmelisiniz.

Zayıflama döneminde dikkat ettiğiniz bu faktörleri korumak başlı başına bir iştir. Tekrardan verilen kiloları geri almaya başlamak, çeşitli nedenlerle bunların değişmesi ile söz konusu olmaktadır. Genelde eve misafir gelmesi, sosyal organizasyonlar, mesaiye kalmak, stresli bir iş dönemi gibi küçük değişiklikler. Ya da, boşanma, evlenme, ev değişikliği, iş veya sevdiğimiz birinin kaybı, hastalanması gibi büyük yaşam değişiklikleri düzenimizin alt üst olmasına neden olur. Küçük yaşam değişikliklerin de toparlanmak daha kolaydır. Fakat büyük yaşam değişiklikleri bazen duygusal olarak baş edilemeyen durumlara götürür kişiyi. Böyle olunca da kilo korumada önemli olan dört faktör uygulanmamaya başlar. Kişinin hayatındaki öncelik sıralaması değişir. Kendini düşünmek, düzenli beslenmek, spor yapmak ve yeterli uyumak için zaman ayıramaz, yada bunları devam ettirmek için yeterli motivasyonunu yitirir. Tekrar kilo almaya başlanan dönem bu dönemlerdir. Bu dönemde sadece kiloya odaklanmak ve ‘ben bu işi yapamıyorum diyerek’ kendimizi suçlamak yerine, yaşamımızda neler olup bittiğini anlamak daha önemli bir iştir.

Asıl problem nedir? Ya da düzen değişlikline sebep olan faktörler nedir? Bunlar tespit edilmeli ve ardından çözüm yolları planlanmalıdır.

Bütün bunları yapabilmek ancak kendimizi tanımaktan ve vücut direncimizi anlamaktan geçer. Duygusal ataklarımızda, yemeğe yönelerek sorunların çözülmediğini, hatta daha da arttığı da unutulmamalıdır.

Son olarak düzenli olarak sadece haftada 1 gün tartılıp (haftada 1 çünkü her gün tartılan ve hiç tartılmayanların, kilo alışı aynı orandadır ) kilomuzu bir yere kaydetmeli ve haftayı nasıl geçirdiğimizi sorgulamalıyız. Bu hafta düzenli beslendim mi? Düzeni bozanlar neler oldu? Uykularım iyi miydi? Yeterince hareket ettim mi? Suyumu yeterince içtim mi? Kendimi ruhsal olarak besleyecek neler yaptım?

Bu şekilde kilo almaksızın kendimizi kontrol edebiliriz. Bir desteğe ihtiyaç duyarsak da, hemen yolun başında, sorun küçük, kolay ve kısa sürede çözülebilirken karar verip tekrar yardım almalıyız.

Kilo Koruma İpuçları

1) Kesinlikle öğün atlamayın. Metabolizmanızın hızlı çalışması için, mutlaka günde 3 ana öğün ve 2 veya 3 ara öğün yapın.

2) En önemli öğün kahvaltıdır. Güne iyi başlamak ve günü dengeli bir şekilde sürdürebilmek için sabah kahvaltınızı mutlaka yapın.

3) Yemeğe başladıktan 20 dakika sonra beyne doydum sinyali ulaşır. 20 dakika içinde çok yavaş yiyerek ve iyice çiğneyerek daha az gıdayla doyabileceğinizi unutmayın.

4) Yemek yerken başka işle meşgul olmayın. Televizyon seyretmek veya bilgisayarla ilgilenmekten kaçının ve sadece yemeğinize adapte olun.

5) Yemek servisinden sonra, tencereyi masada bırakmayın. Yemeğiniz bitince masadan kalkın.

6) Akşam yemeğinizi yatmadan 4 saat önce, son ara öğününüzü yatmadan 2 saat önce yapın.

7) Günde en az 1,5 - 2 litre su tüketin. Yaz aylarında veya aşırı aktivite durumlarında günlük alınması gereken su miktarı 2.5 - 3 litre civarında olmalıdır. Her sabah aç karnına 1 bardak ılık su için.

8) Günde en az 10.000 adım atın. Asansör yerine, 2-3 katı merdivenle çıkın.

9) Yemek yaparken kızartma, kavurma veya tütsüleme gibi pişirme yöntemlerinden uzak durun.

10) Yemek pişirirken, 1 kg sebze için 2 yemek kaşığından fazla yağ kullanmayın.

11) Fast food ürünlerden uzak durun. Çok canınız çekerse en fazla ayda 1 kez tüketin.

12) Bir gün içinde almanız gereken kaloriden fazla alırsanız, o gün ya da ertesi gün mutlaka 30 dakika yürüyün.


13) Süt ürünlerini yarım yağlı tercih edin. Tam yağlı ve kaymaklı satın almayın.

14) Kuruyemişleri kase kase değil, değişimlerine dikkat ederek tüketin.

15) Alkolün kalorisinin yüksektir ve vücut tarafından enerji olarak kullanılmaz, doğrudan yağa dönüşür. Bunu hiç unutmayın içtiğiniz miktara çok özen gösterin.

16) Mutfak alışverişlerini, asla aç karınla yapmayın.

17) Kontrolünüzü yitirmemek için, davetlere aç karınla gitmeyin.

18) Her gün tartılmaktan kaçının. İdeal olarak haftada 1 gün tartılın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Korumak İçin Davranış Değişikliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Müge ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Müge ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Yazıları
► Kilo Almak İçin Püf Noktaları Dyt.Turgay KÖSE
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Kilo Vermek İçin 5 Altın Kural Dyt.Banu Belkıs AŞ
► Kilo Almak İçin Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kilo Korumak İçin Davranış Değişikliği' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
◊ Organik Beslenme Nedir Ocak 2018
◊ Chia Tohumu Ocak 2018
◊ Maden Suyu Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:34
Top