2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yavru Köpek Bakımı
MAKALE #13253 © Yazan Vet.Hek.Bora BİLGİN | Yayın Eylül 2014 | 5,788 Okuyucu
Ne Zaman Sahiplenmeliyiz:

Yavru köpeğinizi sütten kesilir kesilmez ve doğduğu yere çok fazla alışmadan almanız en doğrusudur. Yavru köpeği 7 haftalıkken sahiplenmek en uygunudur. 7 haftalık bir köpek hem kuru mama yiyecek kadar büyük, hem de dostluk bağı kuracak küçüktür.

Yavru köpek ilk 7 hafta mutlaka annesinin ve kardeşlerinin yanında kalmalı, böylece köpek davranışlarını öğrenip anne sütünü yeterince alabilecektir. Daha erken kardeşlerinin yanından ayrılır ise, köpek kuralları ve kendini ifade etme bilincinden yoksun kalacağı için hemcinsleri ile olan ilişkilerinde ve hayata adepte olmada sorun yaşayacaktır. Ayrıca anne sütünden yeteri kadar faydalanamayacağı için; anne sütünde bulunan antikorlardan mahrum kalıp, hastalıklara karşı daha açık bir bünyeye sahip olacaktır. Eğer anne aşılı ise, yavrularda hastalıklara direnç gelişecektir.

Köpeğiniz daha küçük ise ve annesi yoksa, anne sütünüe eşdeğer süt tozu ile besleyebilirsiniz anca süt tozunu bulamazsanız %60 inek sütü ile %40 suyu karıştırıp biberonla veya içebiliyorsa tabakan içirebilirsiniz. Hatta gözleri dahi açılmamışsa (2 haftalık) 3 saatte bir süt içirin (su ile karıştırılmış inek sütü), hafif ıslak pamuk veya bez yardımı ile genital bölgesine masaj yapıp idrarını ve dışkısını yapmasını sağlayın.


Alışma Safhası:


Onu eve getirir getirmez yeni yerini, oyuncaklarını, mama ve su kabını gösterin. Bu şekilde köpeğiniz, evinizin hangi özel köşesinin kendine ait olduğunu öğrenecektir. ilk bir iki gece eski yerini özleyebilir. O yüzden uyku yada yemek vakitlerinde ağlaması normaldir. Bolca sevgi gösterin, sevildiğini görmek onu mutlu edecek ve size alışmasını kolaylaştıracaktır.

Yavrunuza isim vermekte gecikmemelisiniz. Onu ismiyle çağırmaya başlayın. Böylece ismini öğrenmesi ve çağırdığınızda yanınıza gelmesi kolaylaşır. İsmin iki heceden oluşması ve vurgulu olması, söylenmesi ve onun anlayabilmesi açısından önemlidir. İsmini sıkça tekrar edin ve yanınıza geldiği zaman onu, doğru bir şekilde hareket ettiğini gösterebileceğiniz kelimeler söyleyerek ödüllendirin. Böylece ismini sevgi ile ilişkilendirecektir.

Köpeğiniz eve geldiğinde hemen ona bir tasma takın, alışık olmadığından ilk önce tasmayı çıkartmaya çalışacaktır ancak kısa sürede alışacak ve onunla yaşamasını öğrenecektir. Boyun tasmasına alışmadan sevk tasması ile onu yürütmeyi denemeyin. Yavru tamamiyle boyun tasmasına alıştıktan sonra sevk tasmasını kullanarak birlikte yürüyebilirsiniz. Yine yavrunun alışması için ona zaman vermelisiniz.

Zararlı Alışkanlıklar:

Yavru köpekler keşfetmek için duyu organlarını kullanırlar. Yeni bir şeyle karşılaştıklarında ilk önce koku duyularını harekete geçirirler, daha sonra ise bu eşyanın tadına bakmak isterler. Bu esnada bazı eşyalarınıza zarar verebilirler. Kemirmenin diğer bir sebebi de aynen bebeklerde olan dişeti kaşıntısıdır bu kaşınma 6 aylığa kadar görülebilmektedir.

Elinizi ısırmasına izin vermeyin. Bu, oyunla karışık üstünlük mücadelesidir. Hem bu yüzden hem de insanları ısırmanın kötü bir şey olduğunu öğretmek için köpeğinizin elinizi ısırmasına kesinlikle izin vermemelisiniz. Köpek, eliniz yerine oyuncakları ile oynamalıdır.

Onaylamadığınız bir davranış sergilediğinde "Hayır", iyi bir şey yaptığında ise "Aferin" deyin. Bir yanlışı yaptığı anda yakalayamadıysanız ve sonradan farkettiyseniz ona kızmayın ve "Hayır" demeyin, davranışın üstünden 2 dk dan fazla zaman geçmişse, ona neden kızdığınızı anlamayacaktır. O anda müdahale etmeniz gerekir.

Veteriner Kontrolü:

Sahiplenilen bir köpeğin öncelikle bir Veteriner Hekim muayenesinden
geçmesi gerekmektedir. Bünyeleri henüz çok zayıf olduğundan olası bir enfeksiyon durumunda erken teşhis hayat kurtaracaktır.

Sağlıklı olarak alınan köpek, ilk aşısı yapılana kadar dışarı çıkarılmamalıdır, yıkanmamalı ancak sıklıkla taranmalıdır.

İlk aşısı kanlı ishal ve diğer hastalıklara karşı olan karma aşıdır.Bu
aşı yapıldıktan sonra dışarıya gezmeye çıkarılabilir

Aşı programı Veteriner Hekimin tavsiye ettiği şekilde olmalıdır bu
programa uyulduğu zaman daha az sorun yaşanacağı kesindir.

Besleme:


Köpeklerin su ve mama kabı ayrı olmalı,su kabı devamlı dolu ama ma-
ma kabı sadece yemek saatlerinde dolu olmalıdır. Mama kabı sadece mama saatinde önüne konmalı 15-20 dk sonra kaldırılmalıdır. Diğer öğüne kadar yemek verilmemelidir. Öğünler her gün aynı saatlerde verilmelidir. Yemekten sonra 5-25 dk arasında tuvaletini yapacaktır.

Köpeğinizin mama ve su kabını çok gezilen ve gürültülü olan yerlerden uzak tutun. Yeri, rahat ve kolay erişebileceği bir yerde olmalıdır. Yemek yediği kabın altına plastik bir paspas ya da kâğıt koyduğunuz takdirde temizlemesi daha kolay olacaktır.Mama ve su kabının yerini gerçekten gerekli olmadığı sürece değiştirmeyin.

Beslenme değişikliklerini 7 ila 10 güne yayılan bir süreçte yapın. Bu şekilde, sindirim bozukluklarını önleyebilirsiniz. kullanmaya devam ettiği mamaya yeni mamadan katarak ve her geçen gün yeni mama oranını arttırarak beslenme alışkanlığını değiştirebilirsiniz. Bu, özellikle konserve mamadan veya ev yemeğinden kuru mamaya geçişte önemlidir.

İlk 6 aylık olana kadar günde 3 öğün, 6 ile 1 yaş arası günde 2 öğün,
1 yaşından sonra tek öğün mama verilmelidir. Özellikle 1 yaşına kadar kaliteli (süper premium) kuru mama ile beslenmeleri, vücutlarının ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve minerallerden dengeli bir biçimde faydalanabilmeleri ve gelişimlerini tamamlayabilmeleri için çok önemlidir. Köpeğinizin kısa sürede kilo alıp iri bir cüsseye kavuşmasını isteyebilirsiniz, bunu çok kolay başarabilirsiniz ancak o iri cüsseyi sağlamak için vereceğiniz besinler birkaç ay veya 1-2 yıl içinde karaciğer yağlanması, hormon bozuklukları gibi durumlara hatta ölümlere yol açabilecektir. Dengeli beslenen köpek ağır ve emin adımlarla vücut gelişimi gösterecek, 1,5-2 yaşına geldiğinde kaslı, atletik ve sağlıklı bir yapıya sahip olacak, 14-15 yıl yaşayabilecektir.

Mamadan her öğünde köpeğinizin ırkı,kilosu ve yaşına göre ölçü kabı
ile ayarlanarak verilmelidir. Mamanızın kalitesiz olması durumunda ise; vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılayabilmeniz için takviye ilaç kullanmanız gerekecektir ancak dozunu aştığınızda yine büyük problemler oluşabilecektir.

Yapılmaması Gerekenler:

* Köpeğinize kemik vermeyin; Boğazına takılabilir ya da mide duvarını ve bağırsak bölgesini delebilir.
* Yemek artıklarını vermeyin; Bunu yapmak, yemek seçmesine neden olabileceği gibi, yemek artıkları genelde aşırı kalorili olduğu için obeziteye zemin hazırlayabilir.
* Kedi maması vermeyin; Bu mamalar yavru köpeklerin beslenme ihtiyaçlarına göre hazırlanmamıştır.
* Öğünleri arasında abur cubur vermeyin; Mamasından bir parça ya da küçük bir parça ödül mamasını, onu sözünüzü dinlemesi için eğitirken ödül olarak verebilirsiniz.
* Yavru köpeğinizi, yediğiniz yemekle ödüllendirmeyin; Çünkü bazı yiyecekler, örneğin çikolata, az miktarda verilse bile yavru köpeğinizi zehirleyebilir.

Bora BİLGİN
Veteriner Hekim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yavru Köpek Bakımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Bora BİLGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Bora BİLGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bora BİLGİN Fotoğraf
Vet.Hek.Bora BİLGİN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Bora BİLGİN'in Makaleleri
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Köpeklerde Doğum ve Yavru Köpeklerin Bakımı Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
► Yavru Köpekte Tuvalet Alışkanlığı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Vet.Hek.Mehmet Erkan AVAN
► Yavru Kedi ve Köpeklerde Isırma Problemi Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yavru Köpek Bakımı' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpeklerin Tarihçesi Kasım 2013
► Kedi - Köpek Kılı Ağustos 2013
► Hayvanlarda Davranış Bozuklukları ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:13
Top