2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Az Sözle Çok Şey Elde Etmenin Nedeni
MAKALE #12926 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Temmuz 2014 | 5,588 Okuyucu
Az sözle çok şey elde etmenin nedeni: bir insanı etkilemek için onu saatlerce övmek, çoğu kez gerekli olmayabilir; birkaç söz ya da anlam taşıdığı açık birkaç jest amaca erişmek için yeterli olabilir.


Söyleyeceklerimiz, bize ve bizim üstün yanlarımıza mı ait olmalıdır? Tabiiki böyle olmamalıdır. Söylediklerimiz, karşımızdaki kişiyle ilgili olsun, onun odak noktası yapın ve ona duyduğunuz ilgiyi göstermeye çalışın. Hasmınız kim olursa olsun, ondan söz etmeniz ve ona göstermeniz, kendisini zaman zaman memnun edebilme imkanını sağlayabilirsiniz.



Isterseniz şu kolay deneyi yapın; Tatil gezisinden henüz dönmüş olan bir tanıdığınıza. “Anlat bakalım, nasıl geçti?” diye sorun. Anlattıklarını dikkatle dinleyin. Arada,”sahi mi?” gibilerden sözler edin. Ya da bazı olayları daha ayrıntılı anlatması için yüreklendirin. Tanıdığınız ayrılmak üzere elinizi sıkarken, size karşı sempati ile dolu olduğunu görebilirsiniz. Ve tam gideceği sırada ondan çoktandır istemeyi planladığınız bir şeyi birkaç kelime ile isterseniz, bu isteğinizi büyük bir ilgi ile dinleyebilir. Aynı sonuca saatlerce kendinizden söz etmekle ulaşamanız zor olabilir. Gerçekte bu kolay yöntemin çok az uygulanması şaşırtıcıdır. Insanlar, biriyle ne denli uzun konuşursa hedefe o oranda yaklaşacağına inanırlar. Eğer hasım rastlantı sonucu böyle konuşmalardan etkileniyorsa, bu yöntem de doğal olarak sonuca götürür.ama dediğimiz gibi sadece rastlantı olarak olabilir. Bizim istediğimiz ise, işleri rastlantıya bırakmak değil, büyük bir olasılıkla iyi sonuç verecek yöntemlerin yardımıyla davranmaktır. Bir konu üzerinde çok konuşan kişiler,genellikle aslında ne söyleyeceklerini bilemeyen kimselerdir.bunlar birkaç kısa cümle ile söylenebilecek olanı anlatmak için yarım saat çaba harcarlar.



Burada neden böyle yapıyorlar? diye sormak gerekir. Bunun nedeni, dilden ancak kısmen başkasına bir şey söylemek için yararlanmamızdır.bunun yanı sıra dilden geniş ölçüde başkalarının olduğu gibi görmesini ve anlamasını istemediğimiz şeyleri perdelemek amacıyla yararlanırız. Bu yaklaşımları ne söylemek istediğimizi bilmediğimizden bir sorunun çevresinde dolanıp durabiliriz. Daha konuşmamızın hedefi ve yaratmak istediğimiz etki konusunda kesin bir fikre sahip olmadan konuşmaya başlarız. Oysa kendimiz bir konuda açık bir fikre ve inanca sahip olmadan başkasını inandırabilmemiz olası mıdır? Buna, söylenenin etkisi açısından yine çok önem taşıyan başka bir öğeyi de eklemek gerekir. Karşımızdakinin, açıklamalarımızı izlemeğe hazır olması. Bildiğimiz gibi bu hazır olma durumu da sınırsız değildir. Konuştuğumuz herkes, belli anlarda bize en büyük dikkati vermeye hazırdır. Ama bu durum uzun sürmez. Biraz sonra bizi yarım kulakla dinlemeye ve başka şeyler düşünmeye başlar. Onun için şu noktalara dikkat etmemizde yarar vardır;



*Bir konuşmaya başlamadan önce manevramızın hedefininin ne olabileceğini düşünmeliyiz.

*Eğer söylemek istediğimiz, daha önce üzerinde düşünmüş olduğumuz için, kendimiz inanmışsak, o zaman sözü uzatmadan söylemek istediğimizi etkili biçimde dile getirebiliriz.

*Karşımızdakinin dikkati sınırsız değildir.onun için bizi en çok ilgiyle dinleyebileceği anları gözlemlemizde yarar vardır.

* Karşımızdaki en çok kendisinden söz ettiğimiz anlarda dikkat kesilebilir ve söylediklerimizin etkisinde kalabilir karşımızdakinin dikkatini kazanma ve korunması için bir görüşmede ilk 30 saniyeden 60 saniyeye kadar olan süre ekseriya görüşmenin sonucunu tayin edebilir. Konuşurken karşımızdaki sıklıkla bu kısa zaman diliminde, dikkatini size verip vermemeye karar verebilir.



Karşımızdaki ilk değerlendirmesinde, sizin hakkınızda hüküm vermeye yatkındır. Eğer sizden oldukça etkilenmediyse, teklifinizin karşınızdakine etkilenmesi çok zor olabilir. Karşınızdakinin dikkatinin kazanılması, özel merakların çekiciliğini kapsayabilir. Birçok insan övgüden hoşlanır. Karşımızdaki hakkında dürüstçe ve içtenlikle övgüde bulunabileceğiniz bir şey olabilir mi? Itibar, dikkatin kazanılıp korunmasında önemli bir etkendir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Az Sözle Çok Şey Elde Etmenin Nedeni" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Yardım Etmenin Düzenleri Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Stresle Baş Etmenin Kazandırılması Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Hayal Etmenin Gücü - Panik Atak Psk.Ceren AKBOYAR
► Depresyon Nedeni ve Çözüm Yolları. Psk.İbrahim ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Az Sözle Çok Şey Elde Etmenin Nedeni' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:18
Top