2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Tedavisi
MAKALE #12491 © Yazan Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ | Yayın Nisan 2014 | 3,873 Okuyucu
Vajinismus tedavisi öncesi pek çok hasta tedirgindir. Sorunlarının yalnız kendilerinin başına geldiğini düşünüp, en yakınlarıyla bile paylaşmaktan çekinirler.

Hastaların vajinismus tedavileri için de çekinceleri vardır: ‘Nasıl tedavi olacağım, tedavisi çok mu zor, ya yapamaz ya başaramazsam, herkes yapsa da ben yapamam, kendime hiç güvenim yok, yıllardır aşamadığım bu sorunu başkasının yardımı ile nasıl aşacağım ki’ şeklindeki olumsuz düşünceler pek çok vajinismus hastasının aklını kurcalamaktadır. Diğer taraftan da bir an önce bu elim sorundan kurtulma isteklerini de ağır basmaktadır.

Vajinismus Tedavisi Nasıldır?

Bu bölümde vajinismus tedavisi ve tedavi yöntemleri, müessesemizde uygulanılan vajinismus tedavileri hakkında ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Çünkü çiftlerin pek çoğunun aklında olan soru, vajinismus tedavisi ve kesin başarı hakkındadır.

Vajinismus Tedavisi Öncesi Jinekolojik Değerlendirme

Vajinismus probleminin teşhisi ve vajinismus tedavi süreci için öncelikle jinekolojik bir değerlendirme şarttır. Tüm diğer cinsel sorunlarda da olduğu gibi vajinismus tedavisine başlamadan önce kişinin deneyimli bir jinekolog tarafından basit bir jinekolojik değerlendirilmesi yapılarak, tanı netleştirilmelidir.

Neden jinekolojik muayene şart?

Vajinismusun kesin tanı konması ve vajinismus tedavisi için jinekolojik muayene şarttır. Aksi takdirde kişiler, sorunun kaynağı bilinmediği için yanlış tedavilere maruz kalabilirler. Örneğin kişilerin vajinismus sorunu organik (fiziksel) bir takım engellerden kaynaklandığı halde, sorunun kaynağı bilinmediği zaman gereksiz psikoterapilerle maddi ve manevi kayıplara uğrayabilirler.

yapılan jinekolojik inceleme ortalama 15-20 saniye kadar sürer ve yalnızca görsel bir incelemeden ibarettir. Kesinlikle ağrısız ve oldukça rahat bir şekilde yapılan jinekolojik değerlendirme sonrasında hastalar, muayene kaygılarının ne kadar yersiz olduğunu anlarlar. Vajinismus hastaları jinekolojik muayene sonrasında tedavi öncesinde genel bir rahatlama da yaşamaktadırlar.

Müessesemizde ilk seansta yaptığımız değerlendirme ile aynı zamanda hastalığın derecelendirmesini de yapmaktayız. Derecelendirme, kişi için uygulanacak vajinismus tedavi yöntemi için de belirleyici olacaktır.

Nedeni psikolojik kökenli olmayan vajinismus problemlerinde cinsel ilişkiye girememeye neden olan organik (yapısal) nedenler basit cerrahi operasyonlarla halledilebilir. Bu nedenle vajinismus hastalarının ilk olarak mutlaka bir jinekolog tarafından değerlendirilmesi şarttır!

Vajinismus tedavisi nasıl olur? Vajinismus Tedavi Yöntemleri

Vajinismusun nedeni sıklıkla % 90 oranında geçmişte zihne atılan psikolojik kaygı ve endişelerden kaynaklanır, geri kalan % 10’luk oranda ise kişinin doğuştan gelen (fiziksel yapısından kaynaklanan organik engeller bulunmaktadır; yani psikolojik harici engeller yer almaktadır.

Vajinismus tedavi yöntemleri için dünyada en sıklıkla davranışsal ve bilişsel cinsel tedavi yaklaşımları tercih edilmektedir. Hipnoterapi (hipnoz tedavileri) ise nispeten yeni, tamalayıcı tedavi yöntemleri içinde yer almaktadır.

Vajinismus tedavisi için bilişsel yaklaşım

Bilişsel yaklaşımlar arasında; vajina ve kızlık zarı yapısı hakkında geçmişte zihne atılan yanlış bilgiler düzeltilerek, eksik bilgiler tamamlanır. Verilen bilgilerle kişilerin cinselliğe bakış açısı değiştirilerek farkındalık kazanması sağlanır.

Vajinismus tedavisi için egzersizler (davranışsal yaklaşım)

Vajinismus tedavisinde uyguladığımız davranışsal yaklaşımlarda uyguladığımız bir takım egzersizlerle kişiye istem dışı kasılan vajen (vajina) kaslarını kontrol altına alması öğretilir. Örneğin bu egzersizlerden biri olan “Kegel egzersizleri” öğretilerek vajinadaki pubokoksigeus (PC) kasının çalışmasını denetim altına alması sağlanabilir. Mantık olarak kişinin idrarını tutması ve yapmasında tamamıyla kendi kontrolünde olan bu kası cinsel ilişki sırasında da denetim altına alması sağlanabilir. Vajinismus tedavi yöntemleri arasında pek çok egzersizler mevcuttur. Parmak egzersizleri de bunlardan birisidir.

Günümüzde hastalar açısından çok daha kolay, rahat ve bilimsel içerikli ‘Hasta Dostu’ vajinismus tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Vajinismus tedavisi ve kesin başarı için güven en önemli kriterdir.

Vajinismus Tedavileri Sırasında Erkek Eşlere Verilen Tedaviler

Cinselliğin halen tabularla dolu olduğu ülkemizde bilişsel davranışsal cinsel tedavi programları erkek eşlere de uygulanmalıdır. Çünkü bu konuda erkeklerin de pek çok bilgi eksiklikleri vardır ve bu sebepler de cinsel ilişkiye engel durumlar yaratabilmektedir. Cinsel ilişki, hem erkek hem de kadının uyum içinde birbirine yaklaşmalarını gerektiren ortak bir konudur.

Yine, erkeklerdeki bir takım ürolojik problemler de vajinismusa sebep olabileceğinden erkek eşlerle de mutlaka görüşülmelidir.

Vajinismus sorunu yaşayan hastaların eşlerinde başlarda hiçbir sorun olmamasına rağmen zamanla vajinismus probleminden kaynaklı bazı cinsel sorunlar ortaya çıkabilir.
Vajinismus hastaları erkek eşlerinde en sık görülen problemler cinsel isteksizlik, sertleşme ve erken boşalma problemleridir. Bu tarz cinsel sorunları yaşayan erkek eşlere de tarafımızdan cinsel tedaviler uygulanmaktadır. Burada iyi olan nokta; erkekte sonradan orta çıkan bu tarz cinsel problemlerin, kadının vajinismus sorunu çözümlendikten sonra yoluna düzeleceğidir.

Vajinismus Tedavi Yöntemleri Bireye Özgü Kılınmalıdır!

Vajinismus tedavi yöntemleri tamamen bireye özgü olmalı, yani vajinismus tedavisi ile ilgili tüm methodlar bireye özgü hale getirilmelidir. Çünkü her bireyin sorunu, derecesi ve oluş nedenleri diğerinden farklıdır. Bu nedenle vajinismus tedavisi için yöntemler belirlenirken bu faktörlerin tamamı gözden geçirilmelidir.

Vajinismus tedavisine başlarken kişilerin “acaba vajinismus tedavisi nasıl uygulanacak, egzersizleri yapabilecek miyim, ya başarısız olursam ne olacak, vajinismus tedavisi nasıl olacak” türünden kaygıları bir kenara bırakmalarını ve bir an evvel profesyonel destek almalarını önermekteyiz.

Vajinismus Tedavisi için Süreç

Vajinismus tedavisi için süreç ortalama olarak 2 ile 5 gün arasıdır. Hastaların geneli ortalama 3 günde sonuca ulaşmaktadır. İleri düzeydeki (ağır) vajinismus hastalarında tedavi süreci 5 güne kadar uzayabilir. Terapi süresi günde 1.5-2 saat arasıdır. Tedavi süresinde adetsiz bir dönemde olmalısınız.

Vajinismus tedavisi ve kesin başarı

Vajinismus tedavisi ve kesin başarı için hastaların kararlı, inançlı ve güven içerisinde gelmeleri çok önemlidir. Günümüzde vajinismus problemi bireyselleştirilmiş, kolaylaştırılmış ve hızlandırılmış tedavi teknikleri ile geçmişe oranla çok daha kısa süre içerinde çözümlenebilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman ESERDAĞ Fotoğraf
Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın Yazıları
► Vajinismus ve Tedavisi Dr.Şükran TELCİ
► Vajinismus'un Emdr ile Tedavisi Dr.Zengibar ÖZARSLAN
► Bekarlarda Vajinismus Tedavisi Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır? Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Egzersizleri Nisan 2014
► Vajinismus Belirtileri Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:44
Top