2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni Nedir?)
MAKALE #12473 © Yazan Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ | Yayın Nisan 2014 | 3,667 Okuyucu
Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni Nedir?)

Ağrılı cinsel ilişki; yani cinsel ilişkide birleşme sırasında ortaya çıkan ağrı problemi tıpta “disparoni” (dyspareunia)olarak geçer.

Ağrılı cinsel ilişki / ağrılı cinsel birleşme sorunu ülkemizde her 10 kadından birisinin problemidir.

Ağrılı cinsel birleşme / Disparoni Nedir?

Cinsel ilişkide birleşme yani penetrasyon sırasında vajina girişinde ya da kasık bölgesinde ağrı, acı, batma veya sancı hissedilmesi ile kendisini gösteren patolojik (normal dışı) bir durumdur.

Ağrılı Cinsel İlişki – Disparoni

Büyük şehirlerde kadınların cinsel ilişkiden beklentilerin artması ile birlikte cinsellik artık bir görev olmaktan çıkmaya yüz tutmuştur. Yine de özellikle Anadolu’da ve kırsal kesimlerde geleneksel kültürel yapı halen ağırlığını sürdürmektedir.

Ağrılı cinsel ilişki veya tıbbi literatürdeki ismiyle disparoni sorunu, ağrılı cinsel penetrasyon (ağrılı birleşme) olarak da bilinmektedir. ‘Penetrasyon’ veya cinsel penetrasyon terimleri, ‘penisin vajina içerisine girmesi’ olayıdır. Disparoni, ‘’dyspareunia, disporoni, disparunia, disparöni, ağrılı birleşme, ağrılı penetrasyon” olarak geçmektedir.

Vajinismus sorunundan farklıdır
Disparoni, vajinismus probleminden farklıdır. Vajinismus probleminde çoğu zaman pelvis kaslarının kasılmasına bağlı olarak cinsel ilişki mümkün değildir. Bu nedenle vajinismus hastalarının pek çoğu bakiredirler.

Ağrılı cinsel ilişki probleminde ise ilişki sırasındaki ağrıya bağlı olarak sancılı, kasılmalı da olsa ilişkiler mümkün olabilmektedir.

Çok nadiren vajinismus hastalarının bir kısmı ağrı çekerek de olsa eşleri ile ilişkiye girebilmektedir. Yani, cinsel ilişki korkularından dolayı kadın kendisini kasar, ancak bu kasılma penisin vajina içine girmesini engelleyecek düzeyde değildir. Böylelikle zar zor da olsa cinsel birleşme gerçekleşmektedir. Yani vajinismus ve disparoni problemleri bir yerde çakışmakta, iç içe girmektedir.

Ağrılı cinsel ilişki sınıflandırması
Disparoni problemi ortaya çıkış nedenleri ve zamanına bağlı olarak iki şekilde sınıflandırılır:
Primer (birincil) ve sekonder (ikincil) disparoni. Eğer sürekli (ilk cinsel ilişkiden sonra var olan ve devam eden) şekildeyse primer, daha sonradan ortaya çıktıysa sekonder disparoni olarak adlandırılır.

Diğer bir ifade ile pek çok kadında ilk cinsel ilişkinin başlamasından itibaren ilişki esnasında ağrı sorunu vardır (primer disparoni). Bazı kadınlarda ise normal şekilde devam eden cinsel hayat daha sonralarda ağrılı, ıstıraplı bir hal almıştır (sekonder disparoni).

Diğer taraftan problemin kaynağı ve nedenleri kişiden kişiye değişen birtakım faktörlere bağlıdır. Bu şikâyet kadınlarda hem organik hem de psikolojik nedenlere bağlı olarak gelişmektedir.

Başka bir sınıflandırma şekli ise cinsel birleşmede ağrını hissedildiği yere göre olanıdır. Yüzeyel disparoni vajina girişindeki ağıyı tarif ederken, derin disparoni yukarılarda (yani kasık bölgesindeki) ağrıyı tanımlar. Yani ağrının oluştuğu yere göre disparoni; yüzeyel ve derin disparoni olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu iki ağrı çeşidinin ayrılması tanı için önemlidir.

Özetle yüzeyel disparoni, penisin vajene girişi sırasında ağrının dış kısımda hissedilmesidir. Derin disparonide ise ağrı ilişki esnasında daha derinlerde (yukarlarda) hissedilmektedir.

Ağrılı cinsel ilişki tedavisi için hangi doktora gitmek gereklidir?
Ağrılı ilişki problemi yaşayan kişiler bu problemlerinin teşhisi için ilk olarak bu konuda uzmanlaşmış bir jinekolog hekime başvurarak tam bir jinekolojik muayeneden geçmelidirler. Çünkü disparoniye neden olan problemlerin pek çoğu jinekolojik hastalıklardır ve disparoninin nedeni de ancak deneyimli bir jinekolog tarafından uygulanan jinekolojik muayene sonucunda konulabilir.

Özetle; ağrılı cinsel birleşmenin tanısı ve cinsel birleşmede ağrıya neden olan sebepler, ancak cinsel tedaviler konusunda uzman ve deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan jinekolojik muayene sonrasında anlaşılmaktadır. Disparoni probleminde yapılan jinekolojik bir değerlendirme sonucunda sorunun kaynağı anlaşılabilir. Eğer neden, altta yatan bir jinekolojik bir rahatsızlığa bağlı değilse psikolojik nedenler düşünülmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni Nedir?)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman ESERDAĞ Fotoğraf
Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın Yazıları
► Ağrılı Adet (Dismenore) Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Vajinal Muayene Ağrılı Mıdır? Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Dismenore(Ağrılı Adet Görme) Op.Dr.İnci KARALAR
► Ağrılı Adet (Premenstrüel Sendrom) Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni Nedir?)' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Tedavisi Nisan 2014
► Vajinismus Egzersizleri Nisan 2014
► Vajinismus Belirtileri Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:36
Top